Thread: Free market
View Single Post
Old 08-08-2008, 19:23   #37 (permalink)
leopardul
Registered User

poti merge si cu un pret de vanzare mai mic decat concurenta care produce fix acelasi lucru dar la costuri mai mari. perioada romantica cand tot nea caisa isi facea fabrica a trecut. traim in epoca globalizarii. concurenta daca apare trebuie sa aiba in spate un capital suficient de mare incat sa duca lupta la nivel mondial din prima. si eu nu ma refer la produse din clase calitative diferite.
Pai de ce am vrea o concurenta care poduce cu costuri mai mari?

la cel mai bun manipulator, poate. la cel mai bun speculant al slabiciunii umane, poate.Cam definesti orice relatie intre doi oameni. La orice nivel.

scot un produs la fel de bun ca el, la jumatate de pret, si merg in pierdere pana il falimentez, pentru ca eu imi permit iar el nu. dispare concurenta, o fredonez pe piata pana la urmatorul sinucigas concurent

Te rog sa-mi dai exemplu de predatory pricing SUB costul de productie. La modul cel mai serios intreb.

dap. exact cum s-ar infricosa mike tyson de un copil de gradinita care poate creste mare si tare

Exact. Cui i-ar folosi daca un mare producator s-ar infricosa de o concurenta care ar produce cu costuri mai mari? (la calitate egala)?

cele mai bune criterii ar fi: inteligenta, logica, bunul simt si capitalul natural.
Says who? Si in plus, defineste bunul simt, te rog.

cat de rational este omul cand consuma coca-cola? de acord ca isi satisface o nevoie, dar oare cate aspecte ia el in calcul cand decide ca aceasta nevoie trebuie satisfacuta?
Iar incepem? Unde tragem linie?

sustin ca anumite nevoi ale lui nea Ion sunt tampite.
E opinia ta. Numai ca nu ai dreptul sa-i impui lui nea Ion nimic. Poti doar sa incerci sa-l convingi.
exemple de nevoi rationale: satisfacerea nevoilor unui violator, ale unui consumator de heroina, ale unuia care simte nevoia sa urineze in metrou, ale unuia care vrea sa faca gratar pe balcon, ale unuia care vrea sa-si faca groapa de gunoi in mijlocul orasului, etc
Nevoia violatorului incalaca libertatea mea.
Consumatorul de heroina poate sa consume cata heroina vrea, nu pot sa-i impun nimic. Din nou, pot doar sa incerc sa-l conving.
Cel care urineaza la metrou incalca niste regului stabilite de proprietarii metroului (in acest caz statul, oricat de bine sau de rau ar fi ca statul e proprietar).
Cel care face gratar pe balcon se loveste de vointa celor cu care imparte spatiul de locuit. Si aici ar trebui sa existe reguli clare, pe care accepti sa le respecti in momentul in care iti cumperi casa in acel bloc.
Vrei sa faci groapa de gunoi in centrul orasului? Cui apartine centrul orasului? Cuiva apartine (statul sau proprietate publica). Incalci drepturile cuiva.

Nu inteleg de ce ai dat aceste exemple. Ce urmareai sa demonstrezi? Sunt nevoi rationale doar ca nu si le pot satisface daca incalca drepturile cuiva.

leopardul is online now    Reply With Quote