Thread: Imobiliare
View Single Post
Old 22-09-2008, 19:11   #1481 (permalink)
atalbu
Registered User

atalbu's Avatar

Smiley, calculul tau nu este corect (complet) deoarece nu iei in calcul inflatia. Ar trebui calculat un NPV pe fiecare cu risk free rate de 6-7% pe RON si 3-4% pe Euro. Asa cred ca iese mai avantajos unul in RON. Cred ca inflatia este principalul motiv pentru care dobanda este mult mai mare la lei, si nu riscul. Eu ma intreb ce o sa se intample cu creditele in RON in 2014. Cineva o sa scoata ceva bani din asta... refinantare obligatorie?

In al doilea rand Doctore cursul valutar este o problema pentru exportatori. Nu orice fel de exportatori, ci aia tampiti de la noi care n-au auzit de hedging.

Exportator: platesc salarii, gaze, chirie, lumina 3400RON / luna. Produc un laptop / luna. Cotul unui laptop este de 1000Euro in GB, piata de distributie.

Astazi cursul este 3.8RON => primesc 3800 RON, profit 400RON.

Maine cursul este 3.6RON => primesc 3600RON, profit 200RON.

Dupa cum ai spus mai devreme, toate cheltuielile sunt in RON si acestea nu fluctueaza la fel de rau ca si cursul valutar. Nu mai vorbim de contractele pe termen lung cu pret fixat in Euro si costuri fixe in RON.

Pentru importator riscul este mai mic in Romania deoarece efectiv poti fixa pretul in functie de cursul valutar. Intradevar acelasi efect se simte si in cazul importatorilor. De aceea si exista hedging pentru ca exista doua tabere cu interese opuse.

atalbu is offline    Reply With Quote