View Single Post
Old 19-10-2008, 18:55   #170 (permalink)
Captcha
Registered User

Haw!

Am stat si m-am plictisit putin citind cam totul... legat de subiectul din titlu. Pana la urma mi-am dat seama ca lumea priveste acumulatorii Sanyo ca fiind ceva reusit.

Sanyo creaza acumulatori ce functioneaza cat de cat atat timp cat ii incarci cu rahaturi. (am voie sa zic "rahaturi", nu?). Nu sunt detectati corect dupa 1, 2 luni de utilizare.

Dintre toate incarcatoarele ce le gasesti in comert, foarte foarte putine au un controler adevarat si iti incarca CORECT acumulatorii, indiferent daca sunt de capacitatea Ξ , ψ sau chiar ж, dupa un algoritm predefinit, gandit de producatori si testat riguros pe sute de exemplare.

Anyway... eu am ales sa imi fac propriul incarcator utilizand A C E S T integrat. Baietii de la MAXIM chiar se pricep . Totul a decurs frumos: transportul pana in Romania a fost prompt (< 4 zile) piesele le-am gasit relativ usor... a trebuit sa inlocuiesc tranzistorii cu ceva echivalent (a durat cam 1 saptamana documentarea numai pentru tranzistori), iar apoi am facut designul pentru placa... cam 2 saptamani.

Rezultatul ? I own a state of the art charger for my Ni-Cd, Ni-Mh batt. .
Cred ca am cheltuit cam 25 de ron pe tot ce mi-a trebuit... si valoarea, daca ar fi sa vand incarcatorul... pai... ganditi-va ce stie:

Quote:
  • Charge 1 or 2 NiMH Cells
  • Detect and Avoid Charging Alkaline Cells
  • Precharge Deeply Depleted Cells
  • Fast Charge NiMH with -http://www.maxim-ic.com/images/Delta.gifV Termination Sensitivity of 2mV (typ)
  • Monitor Voltage, Temperature, and Time for Safety and Secondary Termination
  • Regulate Charge Current:
    • Linear Control (DS2711) (eu am ales acest mod de incarcare pentru ca era mai usor de contruit)
    • Switch-Mode Control (DS2712)
Click___A I C I___pentru o diagrama a procesului de incarcare

Aici voiam sa ajung... la cele 2 moduri in care poti baga curentul in acumulatori:
Linear Control este folosit cam peste tot din cauza ca e usor de implementat. Dezavantaje -> incalzirea acumulatorului = curentul maxim de incarcare este redus.
Switch-Mode e folosit de firmele serioase :P si in principiu ai posibilitatea de a incarca acumulatorii pe la 2 Amperi ca si cum ai utiliza Linear mode la 0.5 [folosind "impulsuri" ii incalzesti mult mai putin] + ca circuitul ar ocupa mai putin loc tocmai din cauza ca nu vei avea niciodata nevoie de un Ventilator, cum am vazut intr-un post cu mult anterior.

Mda... cu putina documentatie puteti realiza multe . E valabil si in programare dar si in munca de jos, hardware... cum ar fi sa iti faci un incarcator.

Ziceam SUS ca Sanyo nu sunt detectati corect... poi... incarcatorul facut de mine, cel propus de Maxim, are protectie destul de utila: nu iti incarca bateriile normale, alcalinele, acumulatorii f*t*ti (pot sa zic "f*t*ti", nu? ). De fiecare data cand vreau sa bag ceva curent in acumulatorii AAA de 1000 mAmp, trebuie sa ii fortez cu un jaf de transformator cam 1 minut, pana iau ceva curent si se modifica rezistenta interna... altfel primesc eroare la incarcare dupa vreo 20 de secunde.

Singurul mod in care as putea sa evit procesul de mai sus... ar fi sa ghicesc cand e cam gata acumulatorul si sa-l scot din mp3 player. Daca il scap si imi moare mp3'u... clar pierd 1 minut din viata facand prostia de sus.

So... Sanyo sucks.

Obs! Procesul de incarcare se opreste dupa ce acumulatorul trimite un impuls ... dupa acel impuls incarcarea daca nu e terminata, il cam termini tu pe el si nici nu obtii mai multa putere

---->> http://img513.imageshack.us/my.php?i...07fig03bp3.jpg
---->> http://media.maxim-ic.com/images/app.../3999Fig02.gif

Last edited by Captcha; 19-10-2008 at 19:20..

Captcha is offline    Reply With Quote