View Single Post
Old 22-04-2009, 09:36   #166 (permalink)
Dijay
Registered User

Dijay's Avatar

Un amic şi-a cumpărat un Nikon D90 acum câteva luni bune, împreună cu câteva obiective zoom şi un bliţ. Dornic de a intra în lumea fotografiei cu un DSLR şi având în vedere că până acum nu folosea decât modul auto, s-a înscris la un curs de formare profesională. După trei săptămâni în care mergea acolo de două ori pe săptămână, mi-a dat un telefon disperat şi m-a rugat să vină la mină să-i explic măcar bazele fotografiei, modurile de fotografiere, Iso şi alte lucruri care pentru el nu erau decât nişte trăsnăi. A venit la mine şi mi-am dat seama că pentru el chiar şi cele mai banale concepte, cum ar fi diafragma, profunzimea de câmp, distanţa focală sau timpul de expunere, erau doar nişte enigme.

Astfel, sfatul meu pentru toţi cei care cred câ la un curs foto vor descoperi tainele spre cum poţi face fotografii excelente: Bullcrap! Cea mai eficientă metodă este de departe experimentarea şi cât mai multe tutoriale pe internet. Într-o eră în care poţi găsi aproape orice carte de fotografie, expunere, compoziţie, incadrare, tehnici de luminare şi altele pe internet, sau în librării, este păcat să iroseşti o sumă de bani pentru nişte tutorate care nu se ştie cât îţi vor fi de folos.

Cursurile de fotografie sunt utile doar dacă sunt ambalate frumos în workshop-uri (de fotografie de natură, de studio, de peisaj, etc.), unde un fotograf care e tobă de cunoştinţe şi are o experienţă imensă în domeniu vine şi trage, în timp ce restul învaţă din mers.

Dijay is offline    Send Message via Google Talk to Dijay Reply With Quote