Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > The Workshop > Game Design

Notices

Căutare produse PC Garage: Şterge căutarea

Reply

Thread Tools
Old 16-07-2004, 23:28   #1

Dead Ghost's Avatar

Merita sa ma apuc de 3ds max?

In primul rand va rog sa ma scuzati daca am pus threadul unde nu trebuia, dar nu am stiut unde...

Vreau sa va intreb daca merita sa ma apuc sa invat 3ds max. Se cauta asa ceva in Ro (ma refer la job-uri)? Necesita sa termini o anumita facultate sau sa ai o anumita diploma, sau doar sa fii bun? As vrea niste sfaturi in aceasta privinta, va rog...

Am luat niste tutoriale video pt incepatori si am prins ceva sperante . Singurul contact cu un program oarecum asemanator (da, stiu ca nu e acelasi lucru, dar ceva asemanari tot sunt...cred.) a fost editorul de Unreal; mai exact am creat o harta pt. Unreal Tournament 2003. Nu e mare lucru, dar ce vreau sa va spun, este ca am stat la ea vreo 10 zile si mi-a placut lucrul in sine. Stateam cate 5-6 ore pe zi si nici nu imi dadeam seama cum trecea timpul, mesterind prin editor.

Dead Ghost is offline    Reply With Quote
Old 17-07-2004, 13:43   #2

Dead Ghost's Avatar

Cred ca trebuia sa pun in alta parte threadul...:/

Old 17-07-2004, 14:11   #3
pew pew

Cowboy's Avatar

Da, merita.
Da, sunt joburi.
Da, trebuie sa fii bun, nu iti trebuie facultate.

Insa, nu o sa devii bun peste noapte. O sa iti ia mult timp si multa munca (as in 1 an sau chiar mai mult). Si nu este deloc simplu.

In orice caz, incearca, mai ales daca esti inca in scoala / facultate. Nu ai nimic de pierdut. Daca chiar vrei serios sa faci asta, iti recomand sa te inchizi in casa un an si ceva si sa lucrezi de dimineata pana seara. Modelare, texturare, animatie. Lowpoly / Highpoly. Character / Enviroment. Bla bla bla. Fa-ti un portofoliu care sa demonstreze toate astea.

Succes.
The last thing I saw with my own eyes was the bleached interior of the medical lab in Earth's orbit, right before they froze me for the journey into the void darkness, to a destination that I felt mythical. When I opened them again I saw the blue dials of my hud and readouts of my systems. I screamed. With my new machine lungs I screamed and screamed and heard the other Frames scream through my audio systems. I was changed.

Lucre Colonist Frame #14

Cowboy is offline    Reply With Quote
Old 17-07-2004, 21:06   #4

Dead Ghost's Avatar

Multumesc pentru sfaturi. Ma asteptam sa dureze atat invatarea lui, dar timp liber am destul, fiind la o facultate nu prea solicitanta. Daca ma apuc de el, vreau sa o duc pana la capat, nu as vrea sa raman la stadiul de amator.

Inca ceva:
Cum e mai bine: sa ma arunc de la inceput in el (3ds max) cu tutoriale & stuff, sau sa incep cu un alt program, mai simplu, pana prind conceptele de baza, dupa care sa trec la 3ds max? Daca da, care program?

Old 26-07-2004, 22:43   #5
Subterranean infiltrator

Karg's Avatar

poti incerca cu truspace (versiunea 3 o da caligari gratuit) sau blender (care e free-free). as zice insa sa te chinui de la inceput cu 3ds max altfel risti sa iti creezi reflexe fata de alt tool.

Karg is offline    Reply With Quote
Old 29-07-2004, 19:05   #6
Senior Member

Vall's Avatar

poti incerca maya , e ceva mai bun ..

Vall is offline    Reply With Quote
Old 29-07-2004, 21:58   #7
Press Del...

B-Boy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Vail
poti incerca maya , e ceva mai bun ..
subscriu, eu m-am apucat de Maya, mi se pare mai user-friendly decat max, chiar daca majoritatea sustine contrariul

B-Boy is offline    Reply With Quote
Old 28-07-2006, 21:47   #8
Registered User

Maya e buna in efecte si animatzie.De aia si se foloseshte in industria de filme.3D Studio Max e regele jocurilor.Si nu numai asta.Intra si tu pe situri diverese de 3D si ai sa vezi ce face 3D Max.Minuni .Nu vreau sa aduc la cunoshtintza dumnevoastra "Final Fantasy " desenul animat facut in intregime in 3D sau Ice Age.Se poate face animatzie si in 3D Max doar ca Maya are optiuni mai avansate.Si nu uita-ti ca Maya a trecut sub tutela AutoDesk,posibil sa ne ashteptam la un viitor produs Max-Maya.Cu acesta okazie prezint o lucrare de a mea facuta recent in 3D Max inca nu terminata la modelare si finisaj (materiale si lumina)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	NoName KeyBoad.jpg
Views:	353
Size:	277.7 KB
ID:	125983  

prince igor is offline    Reply With Quote
Old 10-08-2006, 02:51   #9
Registered User

dau si eu un sfat.. maya rules, max sucks. Si prince igor, desi pare sa fie o tastatura executata perfect acolo, cate personaje ai facut cu max? La cate modele cu skinning ai lucrat? Cate poligoane ai putut sa editezi in aceeasi scena? Iar piata vorbeste, Maya se foloseste majoritar. Nu mai vorbesc de flexibilitatea data de limbajul Mel din Maya, e super pentru exporturi/importuri si tot felul de efecte speciale. Deci asta ar fi sfatul: Maya over Max, it's a god damn war, trebuie sa iei o parte. Daca vrei sa reproduci modele rigide low-poly, poate max e suficient, dar pentru asta nu o sa te plateasca nimeni. Asta pot sa fac si eu, si n-am nici un pic de simt artistic.
Si inca un sfat: un "grafician" 3d care nu face altceva decat modele si animatii e limitat. In romania deocamdata poti sa ajungi max pe la ceva de genul 1500 de euro pe chestia asta, si asta dupa ani sanatosi de lucru. Nici afara nu e mare lucru in comparatie cu alte salarii de acolo. Si nici nu poti sa pleci ultra-usor in afara cu modelarea cum poti sa pleci cu programarea spre exemplu. Unde vroiam sa ajung: sunt bine platiti artistii, adica nu neaparat aceia care executa tehnic modelul, ci cei care fac conceptul. Astia n-au nici un fel de limita, sunt platiti atat cat valoreaza munca lor. Daca faci ceva nemaispus de frumos sau original, ceva inedit care prinde ochiul, pleci cu sacul de bani si faima pe deasupra. Altfel.. rutina, primesti concept-uri si modele si trebuie sa le transpui pe calculator, si mai esti platit si prost. Da, e adevarat ca pentru a-ti vedea conceptul finalizat probabil o sa trebuiasca sa-l executi tehnic singur, si o sa treci prin aceeasi rutina infecta, dar hei, stii ca nu faci modele de duzina si ca esti platit ca atare.
Deci in acest context facultatea conteaza F mult, daca este una de arta. Daca nu, nu se uita nimeni la o hartie de inginer pentru un post de artist. In schimb o facultate de arta e vitala pentru inceput, spre ex la ubisoft pe la inceputuri am auzit de un nene care se descurca incredibil de bine in max care nu a fost angajat ca nu avea facultate de arta.. deci.. ma rog, lucrurile s-au mai schimbat

GameDevForLife is offline    Reply With Quote
Old 10-08-2006, 11:34   #10
Senior Member

Vall's Avatar

Lightbulb

Quote:
Originally Posted by GameDevForLife
dau si eu un sfat.. maya rules, max sucks. Si prince igor, desi pare sa fie o tastatura executata perfect acolo, cate personaje ai facut cu max? La cate modele cu skinning ai lucrat? Cate poligoane ai putut sa editezi in aceeasi scena? Iar piata vorbeste, Maya se foloseste majoritar. Nu mai vorbesc de flexibilitatea data de limbajul Mel din Maya, e super pentru exporturi/importuri si tot felul de efecte speciale. Deci asta ar fi sfatul: Maya over Max, it's a god damn war, trebuie sa iei o parte. Daca vrei sa reproduci modele rigide low-poly, poate max e suficient, dar pentru asta nu o sa te plateasca nimeni. Asta pot sa fac si eu, si n-am nici un pic de simt artistic.

daca ai fi aruncat un ochi pe max in ultima vreme ti-ai fi dat seama ca s-au schimbat multe lucruri in ultimele versiuni. s-au implementat functii noi iar lucrul a devenit mai ushor.
si , cum zicea cineva mai sus , max este pentru jocuri (personaje/obiecte/skining/nivele - mai ales nivele indoor - ), pe cand maya se utilizeaza mai ushor pentru filme/clipuri publicitare/efecte..etc.
Singura problema a maxului este acum nr limitat de poligoane cu care se poate lucra (depinde in mare parte de resursele pc-ului , problema pe care alte programe au depashit-o de mult).

btw, pentru jocuri inca se folosesc " modele rigide low-poly " . inca nu exista engine-uri care sa suporte peste 4,5 mil. de poligoane.

Old 10-08-2006, 12:59   #11
Registered User

Catre Vail: "inca nu exista engine-uri care sa suporte peste 4.5 mil. de poligoane" What the heck are you talking about? Cum sa nu suporte? De fapt, nici nu am auzit pana acum de vreo limitare la numarul de poligoane pe care le poate renda un engine. Ca n-o sa ai frame asta-i alta treaba. Explica-mi si mie cum o sa poata sa folosesasca cineva max sa zicem pe un athlon64 3600+ sa zicem cu 2GB RAM si un 7600 GS, sa nu zicem chiar GT, sa lucreze la un character pentru un joc de XBOX 360????
Editare de nivele cu max? Mult succes.
Da, e adevarat ca Max a cunoscut ceva mai mult succes in industria jocurilor, dar gandeste-te ca o echipa de artsti 3d care lucreaza la un joc sa zicem sa sunt MAXIM 20 de oameni. Decat daca nu e o super monstruozitate de productie. Gandeste-te in schimb cati artisti lucreaza la un film, incomparabil mai multi. Iar inca o chestie: una este calitatea modelelor dintr-un joc, alta este calitatea lor intr-un film.
Dar m-ai prins, nu am lucrat niciodata cu max si f putin cu Maya, dar am vorbit in stanga si in dreapta cu multi artisti si cu ce prefera ei. Toti cei cu experienta mai mare de 2-3 ani si care faceau si modele cool au zis maya, pe cand cei fara experienta si mai ales cei a caror munca cam nu dadea rezultat mi-au raspuns amestecat. De aici mi-am tras toate concluziile si nu am lucrat direct cu nici unul din cele doua programe.
Si orice modelator profesionist stie ca timpul de editare e pretios, cand lucrezi la ceva nu vrei sa pierzi timp sa dregi un vertex fiindca nu ai frame. Intr-adevar, vorbesc intrucatva aiurea fiindca nu vorbesc din experienta mea direct, ci din ce am discutat cu diversi.

Old 10-08-2006, 14:38   #12
Senior Member

Vall's Avatar

Quote:
Catre Vail: "inca nu exista engine-uri care sa suporte peste 4.5 mil. de poligoane" What the heck are you talking about? Cum sa nu suporte? De fapt, nici nu am auzit pana acum de vreo limitare la numarul de poligoane pe care le poate renda un engine. Ca n-o sa ai frame asta-i alta treaba.
intradevar , m-am exprimat gresit. ma refeream la frame.

Quote:
Explica-mi si mie cum o sa poata sa folosesasca cineva max sa zicem pe un athlon64 3600+ sa zicem cu 2GB RAM si un 7600 GS, sa nu zicem chiar GT, sa lucreze la un character pentru un joc de XBOX 360????
foarte simplu.

1)editare low poly cu mesh smooth tzinut in "background" . cauta tutoriale pe net pt asta sa vezi ce simplu este .
2)in cel mai rau caz , hartzi de bump exportate din alte programe ale unui model highpoly pe acelasi model low poly.

Quote:
Editare de nivele cu max? Mult succes.
yeap si merci

Quote:
Si orice modelator profesionist stie ca timpul de editare e pretios, cand lucrezi la ceva nu vrei sa pierzi timp sa dregi un vertex fiindca nu ai frame.
frame nu ai cand nu te pricepi ce sa faci

Old 10-08-2006, 16:02   #13
Registered User

da, Vail, ai ceva dreptate, daca folosesti max-ul cu grija poti sa-i eviti problemele. Daca esti talentat si pus pe treaba o sa reusesti cu mai orice tool, cu destul de mici penalizari de timp. De fapt nici nu stiu de ce ma bag in discutia asta, n-am facut un model in viata mea.

Old 10-08-2006, 16:03   #14
Registered User

Cert e ca daca lucrezi cu un tool ajungi sa-ti faci reflexele in el, si nu sunt tocmai "compatibile" ca interfata intre ele

Old 08-03-2007, 15:18   #15
AxA
the sky is NOT the limit

AxA's Avatar

Depinde la ce vrei sa-l folosesti...
Sa spui ca "in general" Maya > MAX este o prostie. Fiecare problema are solutia ei, diferita. Intersectia intre Maya si MAX este prea mica pentru a justifica o discutie.

In ceea ce modelez eu, de exemplu, MAX este esential; n-as putea face asa ceva in Maya. In plus, 95% din industria asta foloseste MAX. Ma refer la modelare pentru vizualizare de arhitectura.

Lucrez cu MAX de peste 10 ani (am inceput cu versiunile de DOS ale lui 3d Studio (R3.5, R4) si apoi am trecut la MAX cand a aparut pentru Windows).

Regards,
A.

AxA is offline    Reply With Quote
Old 24-03-2007, 15:13   #16
Senior Member

Vall's Avatar

Stiu ca sunt off-topic , dar ma intreb ce-a mai facut Dead Ghost de cand a deschis subiectul asta..

Old 24-03-2007, 15:44   #17
raz
Nick anterior: raz98

raz's Avatar

Quote:
Originally Posted by AxA View Post
Lucrez cu MAX de peste 10 ani (am inceput cu versiunile de DOS ale lui 3d Studio (R3.5, R4) si apoi am trecut la MAX cand a aparut pentru Windows).
Regards,
A.
hehe good old R4 for dos ..ce vremuri
pentru nostalgici click

Pacat ca cei de la autodesk isi cam baga picioarele in ultimul timp in 3d studio...sunt unele chestii la care nu au facut update de la max 1.0...adica de 10 ani de zile... De cand au plecat cei de la Yost Group, adica creierul care a conceput maxul original, restul discreet si autodesk si-au batut joc mai mult...

Nu ca maya ar fi mai buna, in multe sensuri maya e extrem de idioata comparativ cu maxul, dar la fel in multe chestii este deasupra 3ds-ului.

Quote:
Originally Posted by GameDevForLife View Post
Dar m-ai prins, nu am lucrat niciodata cu max si f putin cu Maya, dar am vorbit in stanga si in dreapta cu multi artisti si cu ce prefera ei. Toti cei cu experienta mai mare de 2-3 ani si care faceau si modele cool au zis maya, pe cand cei fara experienta si mai ales cei a caror munca cam nu dadea rezultat mi-au raspuns amestecat. De aici mi-am tras toate concluziile si nu am lucrat direct cu nici unul din cele doua programe.
Si orice modelator profesionist stie ca timpul de editare e pretios, cand lucrezi la ceva nu vrei sa pierzi timp sa dregi un vertex fiindca nu ai frame. Intr-adevar, vorbesc intrucatva aiurea fiindca nu vorbesc din experienta mea direct, ci din ce am discutat cu diversi.
bullshit, poate era adevarat acum 5 ani de zile, dar acuma la modelarea poligonala sa zicem , max sta deasupra la maya. Iar nurbs..cine mai foloseste pentru caractere ? Aproape nimeni. Nici asta cu subd nu mai e mare branza acuma, toti folosesc mudbox, zbrush, asa ca iese din discutie max si maya la modelarea de caractere.

In rest, la fel workflowul in max este mai curat, ca tot vorbeai de timp de lucru. Crede-ma cand ai de predat o ilustratie la 8000x6000 pixeli, a unui radio telescop de vreo 6 milioane de poligoane modelat si randat in 10 zile, randat de nota 10 cu iluminare globala , si care o sa fie tiparita si vazuta de milioane de omeni in revista - sa faci asta in maya e sinucidere curata. In max poti. Si cam asa arata cam toate proiectele mele.

Maya suge rau de tot la randare, renderului lui default, daca era super OK acum cativa ani, acuma e sub orice critica fatza de concurenta, la fel si mental rayul, nici nu se compara cu diversitatea care este oferita pentru 3ds max (vray,final render,brazil,maxell, etc).

A...ca la animatie maya e de nota 10 si e folosita la greu in film, nu contest asta. Dar fii tu absolut sigur , ca aia "high end" care lucreza cu maya si scot filme la hollywood, au pluginurile lor "in house" de randare, de modelare, de particule , de haine, fluide si asa mai departe.

Last edited by raz; 24-03-2007 at 16:05.

raz is offline    Reply With Quote
Old 26-03-2007, 12:54   #18
Registered User

bilamofo's Avatar

Dead Ghost, daca te gandesti intre maya is max ce sa alegi zic sa le incerci pe ambele mai mult timp si vezi tu care e mai pe placul tau. Multa lume aprecieaza faptul ca 3dsmax are un UI foarte friendly 4 the users in schimb sunt ceilalti care aprecieaza toate modalitatile aproape nelimitate prin care poti face suuuper chestii usor cu Maya(usor dak stapanesti prog). Te sfatuiesc sa intrii pe site-uri de experienta chiar pe forumuri si vei descoperi mai multe despre ele. insa repet ce iti place ca user ..cum te descurci cu programu aia conteaza. eu iubesc maya ..are posibilitati nenumarate dar lucrez FFF GREU cu el. in max dupa 6 ani ma descurc super bine. Si iti pot aduce multe exemple de poze misto in max/maya ... Pozele in final ajung sa arate la fel de bine. depinde cum le stapanesti.
eu recomand pt inceput max + tutoriale .. mi se pare suuuuper usor si invetzi ce inseamna 3dgraphics in 1 sapt de pe tuts.

bilamofo is offline    Reply With Quote
Old 26-03-2007, 17:49   #19
Registered User

asmvax's Avatar

daca ai pus intrebarea asta inseamna ca nu ai nici un pic de talent, recomand sa nu te apuci.....

asmvax is offline    Reply With Quote
Old 26-03-2007, 17:52   #20
Senior Member

Vall's Avatar

Quote:
Originally Posted by bilamofo View Post
mi se pare suuuuper usor si invetzi ce inseamna 3dgraphics in 1 sapt de pe tuts.
1 sapt ? naivule.

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > The Workshop > Game Design

Thread Tools

Posting Rules