Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge > The Faraway

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 30-06-2002, 17:52   #1 (permalink)
KDP
Registered User

KDP's Avatar

The burning eye sees all

Critici constructive. Cica.
In primul rand, pentru dl. Vicissitude, care prezinta un mult prea interesant stil de scris. Ma intreb cat dureaza conceperea minunatelor pasaje. Indeferent de raspuns, eu recomand o pauza de una-doua zile iar apoi o corectura obiectiva si lucida, departe de imaginile obsedante conturate deja prea palpabil in minte. Nu de alta, dar toate metaforele care te fac sa te simti la doi metri de actiune se duc naiba din cauza unor greseli literare banale sau unei exprimari pe alocuri neverosimil de greoaie. Recomandam deci cizelare cu varf si indesat pentru un rezultat care sa impresioneze si mai mult.
Apoi, pentru domnisoara Arwen. Rugam insistent aruncarea intr-un loc cat mai intunecat si adanc a psihologiei 'tz' 'sh' etc. E... sa zicem asa distrugatoare la capitolul efect artistic. Strica tot. Daca e neaparat folosirea unui limbaj romanesc, exista la keyboard properties - language optiunea limbii romane. Apoi, sugeram cu si mai multa caldura evitarea celor trei puncte. Desi 'scriitorul' are impresia ca sunt foarte reprezentative, pentru cel care citeste sunt doar dovada de confuzie si incoerenta. Really. Cross my heart.
Pentru domnul Cracker, o sugestie asemanatoare cu cea primita de Vicissitude. Putin mai multa munca la capitolul finisare. Unele cuvinte sunt putin la nealocul lor, chiar prepozitii cu sens tras de par care sar in ochi. Si ar mai fi de recomandat putin lucru la capitolul coerenta a timpurilor. Aici nu e ceva atat de deranjant si, la o adica, poate fi ceva intentionat pentru capitolul efect artistic, dar e destul de greu de urmarit si unele fraze trebuiesc citite de mai multe ori pentru a se pricepe exact ordinea si locul ideilor. La vicissitude, de exemplu, timpurile sunt alese mult mai atent si actiunea devine mai fluida.
Sugestii si pentru dl. Nomanic. Apreciem frumoasa eschiva la adresa regulii referitoare la postarea poeziilor in cadrul prozei, dar cerem totusi putina seriozitate. In primul rand, volumul e mult prea mic. Da, cu totii avem inspiratii de moment in care asezam pe jumatate de pagina cele mai intense si puternice trairi care ne fac sangele sa fiarba. Sau ideile care ne obsedeaza cel mai mult. Insa ele nu au nici pe departe acelasi farmec sau aceiasi valoare personala care sa te unga pe suflet pentru un cititor care le primeste de-a gata. Daca s-ar putea mai multa actiune, pregatitoare, introductiva, totul luat pas cu pas. Altfel, estenta puternica risca sa se piarda tocmai pentru ca e prea puternica. In plus, eu zic ca nu merita sa te zgarcesti la capitolul claritate (explicatii, empatie, generalizare intai si apoi personalizare in functie de personaj, etc.) doar pentru a castiga cateva puncte la capitolul efect artistic (impresionare).
Pentru domnul GunX, cam aceleasi sugestii ca si cele de mai sus. Nu e bine sa ne ferim de complexitatea si problemele care vin odata cu ea si sa ne lasam satisfacuti de simplitatea asta aparent sigura. Ideile care se infig cel mai clar in teasta omului de rand sunt cele ascunse, pe care le faci sa le descopere singur, si nu cele pe care le pui pe tava cat mai pasiv cu putinta. Cel mai bine zic eu este sa se incerce adaugarea unor elemente dupa ce s-a scris ceva in genul a ceea ce ati postat pana acum (Gunx si Nomanic). De genul, ai scrierea in fata, ia sa vedem, bagam un personaj din care in final sa explodeze starea asta, in contrast cu un personaj secundar care e doar de artificiu, si totul se intampla pe fundalul... etc.
Cam asta ar fi. Sugestie generala - mai mult timp dedicat. Nu ma refer la doua ore in loc de o ora. Ci mai degraba la luatul lucrurilor incet. In genul scriu pentru mine, ca sa vad cat de departe pot ajunge, si nu ca sa postez pe faraway. 10 minute pe zi, cum se zice, dedicate numai adaugirii si corecturii unei piese deja scrise si intr-o saptamana o sa aveti minuni. In rest, astept sugestii si de la numele alea ciudate si necunoscute care au aparut in dreptul titlului de moderator si care aflati in pozitia de conducere a jumatate din forum, se gandesc ca prezentarile nu sunt necesare.. well think again :P.
Asa, inca un subiect pe care il bag aici: dsoara Arwen si cu mine (hehe, da, noi ne luam tot meritul, nici un cubulets, nimic, NOI auzitit? :P... ok, ok, era ceva ce se cerea de mult si am tot amanat) ne-am strofocat creerii la gasirea unei noi descrieri pentru sectiune. Orice sugestie e binevenita. Ar trebui sa contina elemntul literar si... umm... ma rog. Va ganditi voi.
Cam atat. Rog in continuare ca comentariile constructive sa fie bagate aici.

KDP is offline    Reply With Quote
Old 04-07-2002, 18:29   #2 (permalink)
Fencing Student

Musashi's Avatar

Ok, boss, lets' see...

Notat, pus la cap, arhivat stampilat etc.
Scuza, nescuza, textul a fost conceput undeva in jur de ora 4:00 AM, dupa mai mult de 36 de ore de nesom, ce sa faci, atunci am avut timpul necesar pentru Faraway, fie el "Virtual Dungeons & Dragons", fie "Loc de dat cu capu'" (TM)
Am de gand sa scriu si sa postez cel mai devreme la doua saptamani, ca sa fiu sigur de data asta ca trimit ceva "finisat".

In ceea ce priveste critica, te rog sa-mi subliniezi macar una din frazele care sar in ochi trase de par, si nu o spun din neincredere sau rautate ironica, ci doar dintr-un impuls de a corecta pe viitor frazele asemanatoare, care nu corespund.

Multam.

p.s. ar mai fi ceva de spus, dar nu am timp. revin.
AMD

Musashi is offline    Reply With Quote
Old 06-07-2002, 20:02   #3 (permalink)
KDP
Registered User

KDP's Avatar

Elevul deveni brusc foarte atent, parte din obligatie, parte din curiozitate. - se simte ca lipseste ceva, parte ala cere mai mult. 'poate' ar fi luat mult mai bine locul lui 'parte', sau daca tii mult la sens, ai putea spune mai degraba 'atat din obligatie cat si din curiozitate'
Elevul primi palma morala destul de incurcat, dar astepta cu nerabdare(sincera) urmarea. - Elevul isi primi destul de incurcat palma morala, si totusi astepta cu o sincera nerabdare urmarea.
Tanarul ii intoarse zambetul cu o siguranta si o amabilitate(?) pe care nu o mai simtise inainte in scurtul rastimp in care il pregatise. - inainte e in plus, aduce mult a pleonasm.
Astea sunt doar trei.

Elevul, tanarul, varstnicul, maestrul, o mana, cei doi... uitasem sa mentionez, dar majoritatea propozitiilor tale incep cu subiectul. Intreaga structura devine destul de rigida. Incearca sa mai adaugi cuvinte de legatura intre fraze.
Scuze pt intarziere, dar cica am fost pi la mare.

Old 07-07-2002, 00:16   #4 (permalink)
Fencing Student

Musashi's Avatar

Quote:
Originally posted by KDP
Elevul deveni brusc foarte atent, parte din obligatie, parte din curiozitate. - se simte ca lipseste ceva, parte ala cere mai mult. 'poate' ar fi luat mult mai bine locul lui 'parte', sau daca tii mult la sens, ai putea spune mai degraba 'atat din obligatie cat si din curiozitate'

Elevul primi palma morala destul de incurcat, dar astepta cu nerabdare(sincera) urmarea. - Elevul isi primi destul de incurcat palma morala, si totusi astepta cu o sincera nerabdare urmarea.

Tanarul ii intoarse zambetul cu o siguranta si o amabilitate(?) pe care nu o mai simtise inainte in scurtul rastimp in care il pregatise. - inainte e in plus, aduce mult a pleonasm.

Astea sunt doar trei.

Elevul, tanarul, varstnicul, maestrul, o mana, cei doi... uitasem sa mentionez, dar majoritatea propozitiilor tale incep cu subiectul. Intreaga structura devine destul de rigida. Incearca sa mai adaugi cuvinte de legatura intre fraze.

Scuze pt intarziere, dar cica am fost pi la mare.
ok, ok, i got your point
Se rezolva (sper )

/me goes back to kicking self-arse to write

Musashi is offline    Reply With Quote
Old 08-07-2002, 16:27   #5 (permalink)
Poet

NOMANIC's Avatar

KDP - citat din indemnul maestrului Cowboy : "In caz ca inca nu ai reusit sa intelegi: CANTITATEA NU INSEAMNA CALITATE"

Dupa cine sa ma iau ? puneti-va intai de acord si anuntati-ma !

Sunt un adept al redarii esentei pure, exact asta vreau sa reiasa din scrierile mele, mai ales din poezie...

NOMANIC is offline    Reply With Quote
Old 08-07-2002, 21:58   #6 (permalink)
KDP
Registered User

KDP's Avatar

Cantitatea nu inseamna calitate. La fel cum calitatea nu inseamna cantitate. Dar asta nu inseamna ca nu exista ceva care are si cantitate si calitate. Sau ca orice nu are cantitate are calitate.

Da, la poezii ai dreptate, poeziile moderne in special sunt scurte. Dar ideea ar fi sa se incerce mai mult proza decat poezie. Sau, majoritatea userilor sa scrie proza. Sau macar sa incerce. Pentru un viitor in care farawayul sa se apropie mai mult de originile lui antice.

Old 06-09-2002, 00:17   #7 (permalink)
KDP
Registered User

KDP's Avatar

Nu ca as vrea eu sa iau din nou rolul criticului care sta pe sticla sparta, dar subiectul asta era cel mai ontopic.

Felicitari lui Vicissitude pentru Golconda. Mi se pare cea mai reusita povestire de-a lui de pana acum. Speram s-o tina tot asa, si le uram si altora sa ii urmeze exemplul.

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge > The Faraway

Thread Tools

Posting Rules