Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Gaming > Jocuri PC > Oldies but goldies

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 12-10-2003, 10:53   #1 (permalink)
CG Editor

Branco's Avatar

Amintiri

Heh, cand ii aud pe unii cum incep sa depene amintiri de pe vremea lu' 486....

Pai eu am luat-o de mic cu jocurile pe HC. Vorba vine HC, ca aveam un Spectrum 128, cu casetofon incorporat, o bijuterie la vremea aia. Tin minte ca aveam vreo 2 pungi cu casete de jocuri, imi trebuia vreo juma' de ora sa incarc unul si o isterizam pe maica-mea cu sunetele alea de modem isteric. Da' ce frumos se plimbau dungulitzele alea pe televizor...Si parca era o emisiune la TVR, unde transmiteau un joc la sfrasit. Si eu bagam cablul de la computer in televizor si asteptam sa se incarce. Doamne ce prost eram.

Un joc super tare de HC a fost Lords of Midnight. Cu niste rase epice, The Fey, The Free..si inca unii. Cu eroi, lorzi, citadele, armate, etc. Super feeling.
Si mai am in creieras un joculetz, Another Earth se chema. Cu o dracie care controla niste fabrici de roboti, si putea sa se urce si in capul robotilor...il stie cineva?
Sau Way of the exploding Fist?

Si apoi au aparut computerele. Tin minte ca la taica-miu la servici era un 086, sau ceva de genul asta, si cand m-am prins ca jocurile care le incarc pe hard disk NU SE STERG dupa ce inchid calculatorul, m-a apucat euforia si le-am povestit la toti mucoshii din spatele blocului. Nu m-a crezut nimeni.

Am inceput acolo cu Space Quest. Era un nene care se plimba pe o nava si lasa puncte pe unde trecea. Ce caterinca...
Si Carmen Sandiego...

Si de-abia dupa asta, mai copii, a venit 486-le. Cu alde UFO si Tie Fighter (pe care am platit preturi exorbitante la prieteni). Cu Dune 1 si Dune 2. Cam pe vremea asta s-a instalat addction-ul. Eram eu junkie mai de mult, da' acuma crescusem si aveam bani de buzunar. Pe care-i pierdeam prin cafe-uri jucand Action Quake si Starcraft.

Si BattleZone - "FIlthy Americans".

Gata. Inapoi la munca.

Branco is offline    Reply With Quote
Old 13-10-2003, 10:51   #2 (permalink)
Nick anterior: VUX

Mitzone's Avatar

Eu am inceput cu un HC 90 acum mult timp... Si era bataie mare la Lords of Chaos (super joc) si la Laser Squadron (ambele TBS). Oricum ma jucam mult si tin minte ca imi ascundea taicamiu HC-ul ca sa mai pun mana sa mai si invat. Mai tarziu am ajuns la Palatul copiilor tot pe HC-uri, ca mai tarziu sa ajung pe niste 186 lucrand in Pascal. (faza tare era ca nu intelegeam ce vorbea profa aia de directoare si subdirectoare, ma gandeam la altceva io). Erau tari 186. Ne minunam cum io care eram in capatul salii vb cu ala din capu' celalalt. Ceva de genu elev 9, elev 11 (alea erau nick-urile). Da' am ramas perplex cand am intrat prima data pe un MAC direct de la un 186... Moaaamm ce animatie. Apoi am intrat direct pe un 486 la taicamiu la servici... Ma jucam cu fratimiu Warlords 2 si Dune 2. Eram mic si prost si ii ziceam lu fratimiu "Mooamm, iti dai seama ce-ar fi sa putem juca pe SoundBlaster " (suna frumos ..."Blaster"). Noi jucam pe PC Speaker sau ceva de genu asta. Dupa aia mi-am luat cpu si am descoperit Transport Tycoon si tycoon-urile in general. Am ramas mare fan. Si dupa aia au aparut o tona de joace, care mai de care mai de kkt... Si au inceput sa ma plictiseasca, si acum ma plictisesc multe jocuri care apar. Adevaru' e ca nici nu prea ma agit sa le joc. Stiu ca n-o sa-mi placa. D-aia is io fan oldie... The rest is history
"Augh! You are even uglier than I had thought possible! Can't you see you are making me sick? Please, foul creature, turn your head, or better yet, put a sack over it. Never mind, i have adjusted my display so it is dim enough to be tolerable. In answer to your question, our response is simple. We VUX do not share this range of motionand it appears as though your neck is brokenand you are a jabbering corpse. Ugh!"
Mitza.ro@Gmail.com

Mitzone is offline    Reply With Quote
Old 14-10-2003, 19:27   #3 (permalink)
Efficiency

Rezare's Avatar

Re: Amintiri

Quote:
[size=1]Originally posted by Branco
Si mai am in creieras un joculetz, Another Earth se chema. Cu o dracie care controla niste fabrici de roboti, si putea sa se urce si in capul robotilor...il stie cineva?
Pardon, se numea Nether Earth.

Quote:
Si de-abia dupa asta, mai copii, a venit 486-le. Cu alde UFO si Tie Fighter (pe care am platit preturi exorbitante la prieteni). Cu Dune 1 si Dune 2.
Cred ca asta a fost perioada maxima pentru mine daca pot sa zic asa.... cand "simteam" jocurile, atmosfera cel mai bine. Din perioada asta am nostalgiile cele mai mari Poate si din cauza ca atunci nu erau atatea probleme pe capul meu....

Jocurile care s-au intiparit adanc la mine:
Dune 1
Master of Orion 1
Dune 2
X-Com 1,2
Stunts
Transport Tycoon

In ordinea asta.

Rezare is offline    Reply With Quote
Old 15-10-2003, 15:21   #4 (permalink)
CG Editor

Branco's Avatar

Quote:
Pardon, se numea Nether Earth
Asa, nether earth. Mama ce mi-a mai placut.

Asa aventuri cu parintii...cand fugeam noaptea pe geam (stateam la parter) sa ma duc in i-cafe sa ma joc. Eram cam terminat.

Branco is offline    Reply With Quote
Old 15-10-2003, 18:31   #5 (permalink)
Efficiency

Rezare's Avatar

Eu jucam asta in laboratorul generalei, pe un comp cu discheta mama ce inventie mi se parea.... eu aveam caseta audio (apropo de asta... cate nopti nu am pierdut acordand capul de citire la cas ).

Old 24-10-2003, 17:11   #6 (permalink)
Senior Member

Vall's Avatar

...

testoasele ninja pe HC a fost o mare inventie , nu discheta .. parerea mea

btw , cica am auzit ca romanasii nostri scot un nou HC , care va avea numele de HC2003

Vall is offline    Reply With Quote
Old 26-10-2003, 13:37   #7 (permalink)
Nick anterior: VUX

Mitzone's Avatar

Si io am jucat turtles ninja pe HC. Da' am stricat caseta ca am apasat pe Save, am crezut ca salvez jocu

Mia tineni minte dischetele alea mari?? Stiati ca se stricau daca trecea pe langa tine un troleu...se magnetizu or somethin'
"Augh! You are even uglier than I had thought possible! Can't you see you are making me sick? Please, foul creature, turn your head, or better yet, put a sack over it. Never mind, i have adjusted my display so it is dim enough to be tolerable. In answer to your question, our response is simple. We VUX do not share this range of motionand it appears as though your neck is brokenand you are a jabbering corpse. Ugh!"
Mitza.ro@Gmail.com

Mitzone is offline    Reply With Quote
Old 26-10-2003, 14:55   #8 (permalink)
Efficiency

Rezare's Avatar

Si eu am jucat testoasele... dar asta cu greu, ca stiu ca era destul de lung jocu' si aproape invariabil se spargea casul pe la sfarsitul citirii. Parca doar o data sau de doua ori am reusit sa-l incarc pe tot.

Oricum.. tin minte feelingul cand luam cate o caseta noua de joace... nu se compara cu ce e acum... cand pot sa iau si 20 de cd-uri, ca tot n-are acelasi farmec...

Mai ales cand am facut rost de un joy-stick si am jucat jack bomberman (or something, ceva in care sarea unul pe acolo si lua colecta bombe)... ala a fost un moment belea.

Old 10-11-2003, 05:13   #9 (permalink)
Registered User

MiniMe's Avatar

he he ce vremuri!...
io am inceput cu un tv game, in 90 pe care mi l-a adus frati-miu din voiaj. In prima zi m-am jucat vreo 10 ore la el iar a doua zi era ars . L-am reparat ca sa-l mai ard de cateva ori dupa aia.
Apoi a urmat perioada HC probabil"the glory days" of gaming (din perspectiva mea, evident). Imi amintesc si acum senzatia cand puneam mana pe un joc nou si-l jucam... Bine, intai il incarcam. Io earm smecher ca aveam un casetofon bun pe care mergeau toate casetele cu jocuri nu ca prietenii mei ... Unul din ei avea o surubelnita cu care fixa casetofonu ba pentru Dizzy, ba pentru R-type si tot asa... Alt amic ma chema la el sa ne jucam... da sa aduc si casetofonu...
Tot asa faze marfa era cand mergeam la schimbat "casete cu jocuri". Prietenu cu surubelnita era responsabilul cu schimbatul. Era tare smecher, ca avea niste ochelari de soare din aia cu lentile mari si un batic la genunchi plus o borseta (a lu' taica-su) in care intrau toate casetele care mergeau la schimbat. Da' era bun... Schimba toate casetele care i le dadeam.
Pe HC jucam dizzy, rtype, nether earth, hero quest, fotbal logic (romanesc), sim city, trivia, joace cu fotbal si cu sporturi. Mia mai placut un joc, era unul cu o batalie a lui Napoleon cu rusii, semana un pic cu Panzer General, dar nu imi amintesc numele...
Dupa aia am intrat in era PCurilor care a avut la inceput un farmec la fel de mare ca si hc. Nam avut calculator decat pana anul trecut asa ca mai mult pe la prieteni am stat.
Cand sia luat amicul cu surubelnita PC, neam mutat la el (efectiv) vreo doua zile, ai lui fiind plecati. Am jucat aproape nonstop C&C si DeathRally.
A urmat epoca Panzer si Heroes.
Apoi a venit reteaua: Red Alert, Quake, Starcraft. Ajunseseram asa obsedati de Starcraft ca mergeam in fiecare zi la sala sa jucam. Nu prea aveam bani, decat de juma de ora da' daca o prindeam pe o anume tanti stateam vreo 2-3 ore. Ajunsesera sa ne cunoasca: aah, voi sunteti aia cu jumatea de ora .
Amintirile... Ar mai fi cate ceva de spus da sunt rupt de somn si tre sa merg la munca.

MiniMe is offline    Reply With Quote
Old 14-11-2003, 10:18   #10 (permalink)
Nick anterior: hcosmin

Helix's Avatar

Eu am fost din fericitii care au avut acces la PC-uri foarte devreme - pe vremea lui Ceasca.
Taica-miu la IPA (institutul de proiectari si automatizari), si asta era unul dintre putinele locuri pe unde se gaseau PC-uri. Cel putin pe vremea aia nu stiu pe nimeni sa fi avut asa ceva acasa. Si eu si fratii mei mergeam destul de des pe la el...
Oricum erau trei varietati (cele vechi erau toate IBM):
"PC"-uri: 8086 fara harddisk, cu discheta de 5' de 360 Kb (cred), monitor CGA.
XT-uri: 8086 640k RAM, CGA sau EGA, 5' 1.2 Mb, Hdd 10Mb (asa tin minte eu)
si nitel mai tarziu AT-uri: 80286, 1Mb RAM, VGA, 5' 1.2Mb si 3' 1.44Mb, harddisk (tata avea unul in birou de 40Mb - era unul din cele mai bune cand a fost adus - cred ca a costat peste 1000$).
Dupa revolutie au inceput sa apara 386, 486, etc...
Jocuri:
Cele cu adevarat vechi pe XT-uri si "PC"-uri: Bird, Tetrix, Cat, Popcorn, Montezuma, Sopwith, Digger (=super joc), etc...
Apoi pe AT-uri:
Prince of persia, Supaplex, Dune 1 (care a facut o foarte mare impresie asupra mea - primul joc "modern" pe care l-am jucat). La un moment dat au inceput sa apara (dupa '89) dischete de cumparat, cu cate 2-3 jocuri pe ele, si mai tarziu jocuri pe 2 sau mai multe dischete.
Cat despre calculatoare pe care le-am avut acasa, intai un HC-85 (din ala cu carcasa din fibra de sticla), intai aveam doar niste casete de la Recoop si ce faceam noi in Basic, dar dupa '89 au inceput sa apara casete cu jocuri de cumparat si imprumutat de la amici - cred ca primul joc de HC pe care l-am jucat a fost Testoasele Ninja.
Deja asta era pe vremea Hobit-ului (pentru cei care-si mai amintesc), epoca de aur a HC-urilor... cel mai mult m-am jucat pe seria Dizzy - le terminasem pe toate, dar si Match Point, Renegade, Chuckie Egg, Bruce Lee, Saboteur, etc...
Apoi a fost o perioada in care am avut un calc mai ciudat: intai un P2000T apoi un P2000M (olandeze), astea erau tot cu Z80-uri si 64k memorie dar pe alt sistem, cu o minicasetofon incorporat pentru programe si cu 2 dischete de 5' 160k (sau 320k la cele cu 2 fete - pentru a citi a doua fata trebua efectiv sa scoti discheta si s-o pui invers). Partea nasoala e ca aveau un display alfanumeric - deci pur si simplu nu puteai pune pixeli individuali pe ecran... maximum de rezolutie pe un mod semi-grafic (foloseai niste caractere grafice speciale) era de 160x75
P2000M-ul era o masina destul de complicata, avea un monitor monocrom cu care venea si unitate de disc incorporata, si avea si o chestie foarte faina, un switch cu care puteai sa schimbi ROM-uri, el venea cu o serie de astfel de ROM-uri incorporate, de la doua BASIC-uri, la CP/M, un OS-VM foarte interesant (UCSD-P), un terminal TTY si alte cateva. Pe masinile astea grozave am invatat eu sa programez
Jocuri pe P2000: Fraxxon, De Gebochelde, Adventure (questul ala text-mode clasic), Macho-Man (gen Jumping Jack), si multe altele...
Dupa am primit un 286 cu un hard disk "gigant" de 200Mb ('93-'94 cred). Stiu ca luam jocuri pe dischete de la magazinul Titan si din Unirii, atunci am jucat Monkey Island, Day of the Tentacle, UFO, Dune 2... apoi mai tarziu mi-am luat 486, cu Heroes 2, Quake 1, Duke Nukem 3d dar deja intram in epoca moderna

Helix is offline    Reply With Quote
Old 18-11-2003, 20:39   #11 (permalink)
Registered User

Haggis McMutton's Avatar

Si eu tot cu HC 90 am inceput. ICE Felix. Era o nebunie intreaga pe vremea aia...faceam schimburi de casete pe la scoala. Le-am povestit unora de 16-17 ani despre vremurile de atunci si se uitau la mine de ca si cum as fi aberat. Li se parea imposibil sa incarci jocuri de pe caseta audio. Ma intrebau : "cum ? de pe casete d'alea pe care e si muzica ? ".

Fifa-ul 2004 de azi.....parca paleste in fatza unui Match Day de atunci..jucat la intensitate maxima. Sau ce marfa era Target Renegade. Jocul pe care l-am rejucat de zeci de ori.
Cand m-am jucat prima oara pe PC....m-a uimit enorm un fapt. Acela ca puteai salva jocurile. Mi se parea incredibil.

Haggis McMutton is offline    Reply With Quote
Old 20-11-2003, 16:30   #12 (permalink)
Registered User

KLAMATH's Avatar

Hai mah ce naiba. Numai HC ? N-ati avut nici unul CIP 0,3 ?
Eu am fost fericitul posesorul al agregatului denumit mai sus. Imi aduc si acum aminte de surubelnita, reglat capul casetofonului, de Dizzy (Dizzy 5 dadea mucu ) , River Raid , Tusker (care l-ati mai jucat p-asta fratilor ? super joc...), Testoasele Ninja, Operation Wolf/ Thunderbol, Soldier of Fortune etc etc. Sau de "certurile" cu taicamiu....hai tata..inca 10 min ca termin nivelul. Hai ca ai vazut stirile si ieri
Da de reviste va mai aduceti aminte ? Nu citeati nici unu Hobbit ?

LOL Helix...si eu tot din Unirii cumparam casete cu jocuri !
Dooh...ce vremuri.

KLAMATH is offline    Reply With Quote
Old 20-11-2003, 18:34   #13 (permalink)
Efficiency

Rezare's Avatar

Eu am avut cip 03

Old 12-12-2003, 15:38   #14 (permalink)
Registered User

amintirile ma chinuiesc amintirile ma...
sincer nu am avut computer decat prin 2000
deci sant un incepator
dar pe de alta parte ma jucam destul de des de dupa revolutioe pe un 3x86 al unui prieten (care acum e tare antivirus)
mi-a luat frate-miu un hc dar a tinut putina vreme si ni l-a confiscat cineva(poveste lunga)
apoi zece ani am jucat ocazional ...
mi-a facut cadou in 99 sau 00 un 6x86 la 200 , atunci am inceput si eu sa ma joc in liniste , acum am un k6 2 la 350--- halal progres

RC-ST. is offline    Reply With Quote
Old 14-12-2003, 01:49   #15 (permalink)

Ca tot am citit de tzestoasele ninja...Asta a fost unul din primele jocuri pe care le-am jucat, la un vecin, pe un Sega Megadrive 2.Cate zile am nu o sa uit poanta...
Eu:asta ce boss e ? Sherder ?
El:nu, e tatsu'
Eu:tatal lui Shreder ?
El:nu bah, e Tatsu !
Eu:nu inteleg...

Fiti si voi receptivi...eram tanar .

86C415 is offline    Reply With Quote
Old 14-12-2003, 04:22   #16 (permalink)
PET
South of Heaven

PET's Avatar

Si eu am computer doar din '99, dar tot mai puteam mana pe cate un computer.

Tin mite ca prima data am pus mana...pe un...naiba stie ce era, dar monitorul era verde. Adica scrisul. Aveam vre-o 3 ani, iar jocul era un joc gen Load Runner (sau cum naiba ii zice), dar experienta mea a fost pentru vre-o 10 secunde Era la bunica-miu la ITC. :P

Apoi am avut norocul ca unchiul (si taica-miu o vreme) sa lucreze la o firma de...cred ca asamblau computere...naiba site. AxA ii zicea. Asta era prin '92, '93 parca. Acolo m-am jucat Mars. Super joc, tin minte ce importante erau gloantele, apoi mai era jocul cu motociclete de la...iar am uitat cum ii zice..tot aia care faceau si DUELUL. Aevau ei jocurile alea...F1, Motociclete (alea de raliu) si Duel. APOGE...sau...nu mai stiu.

Mai era un joc cu iepurashu caratist.

Tin minte ca fiecare computer avea jocul lui. Daca vroiam sa ma joc ceva mergeam la ala, daca vroiam ceva la ala si tot asa.

Mai era si un golf, iara era fain. AAaaaaaaaaaaaa....si cum sa uit eu de Lemmings. Taica-miu aproape ca la terminat. Pe mine nu ma prea prins... Eram prea mic.

Apoi la un vechin, avea un 486 CRED!. Ma jucam Prehistoric 2, Wolf3D, Torlls, Commander Keen 4 in Goodby Galaxy. Tot astea le mai jucam si la unchiu-miu.

Ce vremuri. Sa vezi ce mijto ma simteam cand ajungeam in fata computerului. Asa...deabea asteptam sa pun mana pe tastatura si sa intre in joc. Dar tineti minte ce repede trecea timpul ?

Acum...nu mai e asa fain. Dai drumu la comp si gata....SEC Firmele de jocuri se gandesc doar pa $$$... la 3D.... tare as mai vrea sa joc un Prince of Persia nou...sau...alte chestii

PET is online now    Reply With Quote
Old 08-01-2004, 01:36   #17 (permalink)
mz
V-am prins, vrajitoarelor!

mz's Avatar

Primul meu asa zis computer a fost un HC 91. Aveam enorm de multe casete cu jocuri si ocazional mai faceam schimburi. Imi aduc aminte de momentele hilare in care jucam Renegade 2, fiind nevoit sa incarc fiecare nivel de pe caseta. Era groaznic de enervant cand muream la nivelul 5 si eram nevoit sa derulez, apoi sa reincarc nivelul 1. Huruiturile acelea de modem le consideram ca fiind mai mult decat firesti.
Imi placeau : Saboteur (mai tarziu a aparut si 2-ul, care mi-a smuls multe nopti de cautari prin nenorocitele alea de pesteri albastre si intunecoase care erau aproape identice), Chronos (gasisem un asa zis cheat code care facea trecerea pe foc automat , tu nemaifiind obligat sa apesi ca tampitul pe space), Robin Hood (desi ajunsese sa ma calce pe nervi faptul ca preotul care lasa bani in urma lui aparea o data la 100 de ani, dupa care aparea tipa ce-ti ,,imprumuta'' din bani), Ikari Warriors (desi n-am reusit sa-l termin), primele doua Renegade-uri, Barbarian 2, Skool Daze + Back to skool (Skool Daze 2) (mi se parea absolut mortal sa intru in pielea elevului Eric), seria Dizzy (am fost un impatimit al acesteia, de altfel de aici a inceput pasiunea pentru genul quest/adventure-arcade; insa era groaznic faptul ca la Dizzy 2 aveai o singura viata si nu puteai accesa decat primul din cele trei obiecte din inventar. Aparusera niste poke-uri pentru Dizzy ce-ti dadeau vieti infinite la oricare dintre ele doreai. Trebuia sa incarci intai poke-ul, alegeai la ce Dizzy il folosesti, iar apoi incarcai jocul propriu-zis, constatand ca aveai vieti infinite. Hehe!), Match Day (un joc de fotbal tare cretin, dar care pe atunci te tinea ore in sir in fata calculatorului), Chuckie Egg (desi nu stiu daca jocul asta avea si un final;tin minte ca ajunsesem pe la nivelul 50 sau ceva de genul, dar tot nu se termina), Testoasele Ninja (desi l-am terminat relativ usor), River Raid etc.
In generatia PC pentru prima oara am jucat Prince of Persia pe un 386 care avea monitor Hercules (la care existau doar nuante de verde ; ajunsesem la ultimul nivel si nu stiam cum naiba trec de faza cu umbra), iar apoi Wolfenstein.

Last edited by mz; 08-01-2004 at 03:25..

mz is online now    Reply With Quote
Old 08-01-2004, 01:52   #18 (permalink)
mz
V-am prins, vrajitoarelor!

mz's Avatar

O adresa numai pentru nostalgici : http://www.worldofspectrum.org/
Aici veti gasi enorm de multe jocuri pentru spectrum. Veti avea nevoie si de un emulator (va recomand sa folositi Spectaculator 5).

mz is online now    Reply With Quote
Old 08-01-2004, 23:36   #19 (permalink)
Registered User

bruneta21's Avatar

eu am avut primul pc in 96 -un pentium 100 si primul joc pe care l-am jucat a fost transport tycon ...ce sa zic pana i-am dat de cap a durat vreo 2 luni si multe alte jocuri sterse,dar dupa aceea statem cate o zi intreaga la calculator -nu ma mai dadeam dusa....ca sa nu mai zic de clasicul mario si alte jocuri micute dar dragute de start
dupa aia am jucat civilization(prima versiune cred)si ala era super dar cum nu aveam experienta am reusit sa-l sterg.
ar fi foarte bine daca jocurile vechi ar putea fi jucate si pe pc mai noi (am foarte multe pe cd-uri)dar avand sunet si video vechi nu le mai pot juca

bruneta21 is offline    Reply With Quote
Old 09-01-2004, 13:42   #20 (permalink)

first_bluebull's Avatar

bah nenica, si eu ma jucam pe un HC 90 in vremurile alea vechi de tot (pe vremea lu' ceausescu)
eram terminat dupa el
si mai aveam si un prieten care avea tot un HC si rupeam tastele
imi mai aduc aminte ca aveam si joystick care nu mergea la toate jocurile
am mai avut un mac vechi rau de tot pe care jucam dune... ehe, ce vremuri

first_bluebull is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Gaming > Jocuri PC > Oldies but goldies

Thread Tools

Posting Rules