![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Sfat boxe auto de 13 cm
Cu ce difuri/boxe de 13cm. sa imperechiez un player Alpine CDA9885? Momentam am 4 Alpine SPE 13C2, dar se vede (mai curand aude!) treaba ca nu am nimerit... de la jumatate incolo am parte de sgomote de la unele boxe care anunta limitare de cursa a membranei, numai placut nu e... Eu initial am vrut sa iau mai curand SPS13C2, dar mi s-a spus ca la alea trebuie amplificator sa le miste... si cum eu sunt noob la chestii de-astea, le-am luat pe alea mai mici. Am facut bine sau rau, habar nu am. Oricum vreau ceva care sa nu fie limitate la juma' de volum dar sa intre in gaurile originale de Logan, adica de 13 cm. (exclus ceva mai mare cu adaptoare sau ovale, nici amplif sau sub...). Ceva idei?
__________________ Just for fun! | |||
|
| | #2 (permalink) | ||
| Quote:
daca dai volumul incet, sa zicem la jumatate de W si ai boxe de 200W inseamna ca nu se aude ? nu se "misca" difuzoarele de 200W la 0,5 W ? Daca iei boxe mari trebuie sa dai puterea la maxim ca sa se miste ? ia-le pe cele pe care le-ai vrut initial, si cel care ti-a zis prostia aia de la inceput sa-ti plateasca difuzoarele vechi... | |||
|
| | #4 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ Man wake up as good-looking as they went to bed. Women somehow deteriorate during the night... | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
Am lucrat ani de zile ca tehnic audio, daca ai ceva de comentat tehnic te rog...daca nu, hai sa auzim cat de subtila e treaba....Iar de sfaturile astea cu " ramai la domeniile la care te pricepi " sunt si mai satul. Ne cunoastem ? ai idee despre toate domeniile la care ma pricep ? Cu ce drept faci asemenea afirmatii ? Momentan esti off-topic, nu ai adus niciun plus threadului, doar ma trimiti pe mine in banca mea fara sa explici nimic. Mai penibil de atat nu se poate.... on-topic - nici macar nu e diferenta prea mare intre cele doua, poate cele alese initial sa fie putin mai ingrijit facute si sa nu distorsioneze la putere asa mica. Sfatul meu e sa iei si mai puernice de fapt, ceva de genul SPR-13C... Last edited by Mir; 20-08-2008 at 07:03.. | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
|
Daca ai lucrat in domeniu ar tb sa stii ca sunt boxe si boxe....degeaba dai in ele cu 22 w rms cat scot majoritatea playerelor daca ai boxe mai greu de condus unde trebuie putere...oare cum suna de ex JBL T595 Limited daca le bagi doar pe player... ![]() Nu spune nimeni ca nu se vor auzi...dar incet si evident mult sub capacitatea lor... Scuze daca interventia precedenta te-a deranjat - nu am intentionat sa te jignesc.
__________________ Man wake up as good-looking as they went to bed. Women somehow deteriorate during the night... | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
daca vrei sa te cred, demonstreaza tehnici, cu formule fizice sau ce stii tu exprimarea " ai boxe mai greu de condus unde trebuie putere " vrei sa-ti spun cum suna JBL T595 Limited daca bagi in ele 22W RMS ? suna bine, mai bine decat unele ieftine care tin sa zicem 40W RMS pe bune.... cum vrei sa sune ? Crezi ca nu o sa miste membrana doar pt ca spune producatorul ca sunt de 150W rms ? Presupun ca nu ai idee ce e ala randamentul difuzorului, sensibilitatea in dB ... Nu, nu se vor auzi mai incet doar pt ca permit si o putere mai mare, se vor auzi mai tare decat alte boxe de puere mai mica, puse la acelasi player, din simplul fapt ca au randament mai bun, au magnet mai puternic, membrana mai bine construita pentru sensibilitate mai mare, practic misca un volum de aer mai mare la aceeasi intensitate a curentului prinn bobina. Daca nu ai habar de toate aceste detalii electronice si de acustica te rog frumos abtine-te la a ma contrazice. sensibilitatea unui difuzor este presiunea acustica ( practic puterea resimtita de urechea ta ), un dB la 1W putere, masurata la distanta de 1m de difuzor Uita de miturile urbane gen boxe mai puernice = mai greu de miscat....mai greu de condus, deci treuie amplificator mai puternic.... Ba mai mult este exact pe dos ! boxele care sunt mai greu de condus, sunt cele mici, de putere mica, cu magnet mic si slab, care nu genereaza camp magnetic suficient cat sa miste bobina pe amplitudine mare, apoi mai e franat si de membrana de diametrum mic a difuzorului si de rigiditatea mai mare a acesteia ( construita ieftin.... ), apoi suprafata mica a membranei impinge o cantitate mica de aer, de unde presiune sonora mai mica, deci se aud mai slab boxele de putere mica, ieftine, deci trebuie sa dai putere mai mare in ele din aplificator ca sa redea aceeasi presiune sonora ca niste boxe bune, scumpe, de putere mai mare cu magnet mai mare, etc... e destul de clara explicatia ? Pe sucrt, daca ai un amplificator de 10W si doua perechi de boxe, sa zicem una de 15W cu 91dB sensibilitatea si una de 200W cu 94dB sensibilitatea, ascultand muzica la 2 x 5W din acel amplificator, boxele de 200W se vor auzi mult mai bine si ceva mai tare decat cele de 15W. Lamurit ? Oricum nu as da mai mult de 20...30W reali, RMS in niste boxe pe care producatorul scrie 100....150W .... lol...ai idee ce inseamna 150W REALI pe canal, la 2 x 150W tii deja o discoteca.... Nu cadeti victima marketingului si crifrelor aruncate la gramada pe produse... Last edited by Mir; 21-08-2008 at 10:54.. | |||
|
| | #8 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Apr 2005 |
Lucrurile sunt ceva mai nuantate teoriile sunt una si practica alta. Difuzoarele originale de VW de exemplu sunt niste cartoane ieftine cu un magnet jenant dar se aud destul de tare , au randament foarte bun si atentie mare se potrivesc exact pe volumele portierelor din punct de vedere ai parametrilor Q/S reusind un bas profund si controlat la numai cativa Wati aplicati de head-unit plus un volum acustic SPL decent. Inlocuirea acestora cu minunatii JBL duce la un sunet cosmar cu bas spart, inalte sacaitoare, medii nazale si asta nu din cauza ca JBL sunt proaste ci pentru ca parametrii q/s nu se portivesc cu volumul de aer in care trebuie sa lucreze. Asta este defapt problema cea mai importanta la inlocuirea sau montarea oricarui difuzor pe orice masina : potrivirea cu spatiu acustic. Parametrii precum banda de frecventa, putere sau chiar randament nu dau nici cea mai vaga idee despre cum va suna difuzorul in spatiu determinat unde se instaleaza.Nici dimeniunea membranei sau marimea magnetului nu garanteaza nimic, oricand un difuzor de 13 cm va performa mult mai bine decat unul de 16cm daca este acordat perfect iar cel mare dezacordat. Multi nu familiarizati cu incinte adevarate de casa, acolo determinarea exacta a volumului incintei pentru difuzoarele folosite este primul pas in reusita unui proiect si se fac zeci, sute de teste pana se ajunge la o valoare optima.Cine poate crede ca un difuzoar oarecare, bun, prost pus la plezneala pe o portiera va suna grozav indiferent de masina prin simplu fapt ca e brand sau ca afiseaza niste cifre super? In cazul de mai sus si MIR si SIMPLU au intrun fel dreptate. Boxele 595 au randament bun si suna mai tare decat altele cu randament mai scazut chiar daca se folosesc cativa Wati dar si nu mai putin adevarat este si faptul ca iti bati joc de ele daca nu folosesti un amplificator separat ce poate misca difuzoarele alea la cu totul alt nivel de dinamica si SPL. | ||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|