Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Digital Home-Video

Notices

Căutare produse PC Garage: Şterge căutarea

Reply

Thread Tools
Old 10-06-2002, 17:18   #1
Pinguis quod tumidus

recomandati un soft de prelucrare video

Hopla.

Am reusit sa transfer pe hard cateva filmulete de pe o camera digitala cu iesire DVI. As vrea sa operez o montare triviala, de genul lipirii filmuletelor cu pricina, ceva efecte de tranzitie absolut banale intre secvente, sa pot face cut/paste, ameliorarea sunetului care uneori e slab, alteori prea tare. Dac-as putea sa introduc si ceva texte de bun-kitsch gen titlu, generic derulant, ar fi chiar perfect.
Probleme ...
Am o jucarica Ulead Video Studio 4.0 SE, un soft cu interfata special conceputa pentru handicapati mental care in plus au si oarece probleme de vedere. Dupa oarece efort de adaptare si ingurgitarea unei mari doze de antivomitive, am reusit sa lucrez cu scula cu pricina dar surpriza scratch-diskul este neaparat pe c in ciuda tuturor aparentelor si setarilor verificate si rasverificate. Cum filmele sunt de ordinul giga, nu reusesc sa le pun cap la cap oricate eforturi as depune si oricate zeci de giga as avea libere pe d: (not enough space, please suicide immediately).
Cu entuziasm si speranta am instalat un mult-plebiscitat Video Vegas 3.0 si crapatura aferenta. Interfata muc si sfarc, integrare cu Soundforge, efecte cacalau, juma' de ora randata in 4 ore pe un celeronII/900, toate elementele uzuale erau prezente. Cu exceptia unuia, absolut neesential : calitatea filmului randat. Care, indiferent de tipul de compresie ales, de parametrii setati, se incapataneaza sa arate ca un film inregistrat pe o caseta video indoneziana in long-play, folosind un decodor defect de HBO, si pe care un artist nebun a aplicat o blurare parametrica la betie.

Cu respect si abnegatie v-as ruga sa :
1. sugerati o combinatie castigatoare pentru VideoVegas
2. insistati asupra modului in care ulead poate fi convins sa lucreze numai cu diskul D
3. dati o idee de soft capabil sa corespunda cerintelor de mai sus

(1 din 3 la alegere, castigatorul ramane la masa)

multumesc

Adi[CG] is offline    Reply With Quote
Old 10-06-2002, 23:01   #2

Amyd's Avatar

Presupun ca intrarea era DV la camera (adica Firewire sau IEEE 1394) si nu DVI (care e un standard de conectare de monitoare).

Uno, verifica ca in Vegas Video parametrii proiectului sa fie DV PAL (sau DV NTSC daca e cazul). Oricum, sa se potriveasca EXACT cu ce folosesti tu.

Due, alege calitatea la render Best, activeaza interpolarea, fi atent ca parametrii de render sa corespunda fisierelor initiale.

Daca tot ai probleme, revino cu detalii despre parametrii proiectului/etc. pe care ii folosesti in Vegas. E imposibil sa nu-ti iasa bine.

Salutari,
Andrei

Amyd is offline    Reply With Quote
Old 11-06-2002, 09:37   #3
Pinguis quod tumidus

DVI adica Digital Video Interface ... evident ca iesirea din camera este DV. Si bineinteles ca am ales NTSC la achizitie dar nu vad unde e problema din moment ce am precizat ca filmele le am deja pe hard. Problema mea e cu prelucrarea ...
Calitatea render este best, interpolarea (?) te referi la interpolarea intre frames ? si daca ai preciza si care parametri trebuie sa corespunda fisierelor initiale ar fi si mai cool. Dar sa nu-mi spui ca trebuie sa randez tot NTSC DV uncompressed !!! la ce naiba mai folosesc atunci tonele de codec-uri ? mi se pare absolut ilogic.
Cum spuneam, astept cu interes mai degraba o lista de setari verificate, care au mers la altii, decat incurajari
Merci again.

Old 11-06-2002, 10:49   #4

Amyd's Avatar

DVI, adica Digital Video Interface se numeste conectica de la placa grafica la monitor. Intrarile DV se numesc pur si simplu DV (sau Firewire/IEEE1394).

Problema nu e numai la achizitie sa-ti alegi corect parametrii. Chiar daca fisierele sunt pe hard, daca tu nu iti alegi parametrii corecti pentru proiect, Vegas Video-ul va rescala/reinterpola/reeverything la parametrii curenti si atunci e posibil sa apara o gramada de probleme. De asemenea, parametrii curenti sunt folositi la preview-uri si render-urile temporare, printre altele.

DV nu este uncompressed. Daca vrei ca montajul final sa il intorci pe banda DV/D8 atunci trebuie sa randezi in DV NTSC. Daca ai intentia sa randezi montajul final intr-un alt codec (par example DivX), atunci lucreaza in Vegas cu presetul de DV NTSC de la inceput pana la sfarsit si de-abia in momentul final iti alegi din "Render As" parametrii de export finali, pentru ca Vegas-ul sa stie sa redimensioneze si sa interpoleze corect.

Revin si spun, da mai multe detalii despre ce parametrii folosesti acum si unde vrei sa ajungi in final cu montajul tau, ca sa te putem ajuta concret.

Salutari,
Andrei

Old 24-06-2002, 08:22   #5
Pinguis quod tumidus

Din nou probleme...

Evident ca strategia de lucru este exact cea prezentata de tine. Setarile proiectului sunt NTSC cu tot ce trebuie. Dar daca la render as dau divx compression, calitatea imaginii este execrabila chiar si la un bitrate de 2000kbps. Poate cineva sa-mi sugereze niste setari testate de render as ca divx ?

In alta ordine de idei, am incercat ca la render as sa folosesc project settings, adica NTSC uncompressed, si am mai descoperit o buba de Vegas : cica fisierele AVI de iesire nu pot depasi 2GB! Asta in conditiile in care fisierele de intrare sunt un AVI de 5GB si un altul de 2.2GB !!! Gluma poate ca e buna si doar simtul meu al umorului e aberant. Sau ???

Faimosul Virtual Dub (o versiune mai veche insa, asadar ii acord premiza de nevinovatie) imi spune calm "no video stream" atunci cand incerc sa deschid unul dintre cele 2 AVI-uri.

errrrr .... help ?

PS precizez ca la randarea cu NTSC uncompressed, fisierele AVI "ciuntite" rezultate au totusi o calitate buna a imaginii (dupa cum era si firesc).

Old 24-06-2002, 10:19   #6

Amyd's Avatar

Daca vrei ca Vegas-ul sa-ti faca fisiere mai mari de 2GB, nu uita sa activezi optiunea "Create an OpenDML(AVI 2.0) compatible file" din setarile de Custom Template din Render As/Video. De asemenea, nu uita sa setezi pe Best Rendering Quality tot de acolo (Tab-ul projects).

Uite, tocmai am randat in DivX ceva de test (e drept, dintr-un fisier DV PAL) si nu am avut nici un fel de problema. Poti sa descrii mai exact care sunt defectele pe care le are fisierul DivX pe care il creezi (sau eventual sa atasezi o fotograma relevanta din el)?

Setarile folosite au fost:

Frame Size: Custom 640*480 (nu uita sa deselectezi Stretchuirea din Options);
Frame Rate : 25
Field Order: Progressive (nu uita sa-ti alegi optiunea corecta de Deinterlace tot din Options)
Pixel Aspect Ratio: 1.0
Interleave audio: every 0.25 sec
Codec: DivX 5.01 Pro

Salutari,
Andrei

Old 24-06-2002, 13:37   #7
mm
Registered User

VirtualDub nu are nici o vina. Problema e ca fisierele avi DV au un format mai special. Spre deosebire de avi-urile normale DV-urile au fluxul audio codat in fluxul video si nu intretesut cu cel video. Exista un codec DV( http://www.mainconcept.com/archive/mcdv204.exe ) care ar trebui sa rezolve problema.

mm is offline    Reply With Quote
Old 24-06-2002, 14:30   #8

Amyd's Avatar

Quote:
VirtualDub nu are nici o vina. Problema e ca fisierele avi DV au un format mai special. Spre deosebire de avi-urile normale DV-urile au fluxul audio codat in fluxul video si nu intretesut cu cel video.
Asta nu este in intregime corect. Exista doua tipuri de fisiere AVI DV, Type 1 care scrie fluxul audio/video in mod raw (adica asa cum vine prin interfata Firewire) si Type 2 care scrie video-ul separat de audio, care apare intretesut ca stream PCM obisnuit. Deci, depinde ce fel de fisiere DV folosesti - se pot face si conversii intre ele.

Dar oricum, codec-ul MainConcept e OK - e ceea ce se afla de alfel inclus si in Vegas Video 3 (Sonic Foundry au cumparat de la ei dreptul de a-l folosi - din pacate codecul bundled nu este "vazut" decat de Vegas Video, nu se poate folosi din alte programe).

Salutari,
Andrei

Old 24-06-2002, 16:13   #9
mm
Registered User

De fapt la avi DV type 2 se intretese un flux audio redundant cu cel audio+video DV. Adica se extrage track-ul audio din fluxul DV si se intretese la acelasi flux DV. Cand nu aveam codecul de la Mainconcept foloseam graphedit-ul ca sa fac conversia.

mm is offline    Reply With Quote
Old 24-06-2002, 19:59   #10

Amyd's Avatar

Corect, de aceea un fisier Type 2 este un piculet mai mare (aprox. 5%) si necesita un piculet mai multe resurse de procesor la captura. Insa avantajul este compatibilitatea aproape perfecta cu aplicatiile mai vechi.

VirtualDub stie sa incarce fisiere AVI DV Type 1 fara probleme, insa a avut pana la versiunea 1.4.8 un bug care il facea sa nu le scrie corect (pentru ca nu stia sa scrie Type 1) si creea fisiere Type 2 cu tag de Type 1 (ma rog, se putea repara cu un hex editor).

Apropo, pentru cei care downloadeaza codec-ul din link-ul tau, be aware ca este o varianta Demo, care costa 50$ pentru a fi inregistrata. Just FTI.

Salutari,
Andrei

Reply

Computer Games Forum > Tech > Digital Home-Video

Thread Tools

Posting Rules