Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Mass-media > Comix

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 14-02-2005, 13:02   #1 (permalink)
Registered User

cipiamon's Avatar

Adevaratii "clasici"

Avand in vedere ca acest topic se numeste "Comix" eu consider gresita aceasta denumire. S-a considerat ca asta este cea mai clasica denumire a benzii desenate, ceea ce mi se pare o incultura.
Adevaratii inventatori (secolul 12) ai benzii desenate, cat si cei mai mari producatori si consumatori de banda desenata sunt japonezii.

cipiamon is offline    Reply With Quote
Old 14-02-2005, 19:59   #2 (permalink)
Registered User

Genubah's Avatar

Iar o luam de la capat...

Genubah is offline    Reply With Quote
Old 15-02-2005, 18:30   #3 (permalink)
Registered User

Rork's Avatar

Da, Genubah, se pare ca unii chiar au idei putine si fixe.
Cipiamon, stii care au fost primii inventatori ai benzii desenate? Egiptenii. E plin de bd-uri pe peretii piramidelor lor si ale altor monumente si cladiri antice. Se pare ca s-au descoperit si unele fresce care foloseau bula de dialog specifica bd/comics/manga.
Dar daca stau bine sa ma gandesc, nici egiptenii din antichitate n-au fost primii ci oamenii primitivi care s-au apucat sa scrijeleasca pe peretii pesterilor care ii adaposteau, imagini cu animale si oameni, intr-o succesiune narativa care astazi e recunoscuta ca fiind principiul fundamental al b/c/m.
Are asa o mare importanta, cine, ce, cum, cand?

In ceea ce priveste marimea productiei si consumului, nu pot sa te contrazic. Japonezii or fi in top. Dar numai criteriul cantitativ conteaza? Eu sunt adeptul principiului "mai putin dar mai bun".

Si nu mai face comparatii dezechilibrate intre comicsurile mediocre cu super-eroi si cele mai bune manga. Ca si eu pot sa iau o manga de 2 bani si sa o compar cu Sin City-urile si 300 ale lui Frank Miller, The Last Temptation si Murder Mysteries ale lui Gaiman sau From Hell-ul lui Moore. Sau cu bd-uri europene de varf gen Rork, Cromwell Stone ale lui Andreas, Incal-ul lui Moebius, trilogia Nikopol a lui Bilal, Slaine-urile lui Simon Bisley si Dermot Power si chiar unele albume Judge Dredd. Ce rost are?
Exista creatii de f. mare valoare si in bd si in comics si in manga.
Si daca vrei sa stii ce n-ar trebui sa se aduca in discutie in aceste thread-uri pe teme comics si bd si manga, ar fi mai degraba anime-urile. Ce-ar fi atunci sa discutam si noi de desene animate americane sau europene pe-aici?

Rork is offline    Reply With Quote
Old 16-02-2005, 14:49   #4 (permalink)
Registered User

cipiamon's Avatar

Eu nu m-am referit la cele mai vechi inscriptii in care apar oameni si situatii, ci la benzi desenate pe hartie.

Cat despre comparatie manga-restul BDurilor nu prea se mai pune problema, fiecare fiind expresia culturala a fiecarei civilazatii, problema a aparut cand cititorul nu are de ales, piata fiind acaparata de un anumit tip de BD.

Old 17-02-2005, 21:34   #5 (permalink)
Registered User

Rork's Avatar

cam sufla vantul

Da, cipiamon, ai dreptate, pe piata romaneasca manga nu se prea vede. Dar nici bd european. Ma refer la traduceri. Comicsurile americane ce mai sunt prezente prin Egmont si-acum o noua incercare cu Spider-Man. Din aprilie cica ar aparea si Ultimate X-Men. Vom vedea.

W.I.T.C.H. e o chestie ciudata. Pare manga dar nu e. E creata de niste italieni parca. Eu nu cumpar. Nu e tocmai genul meu.

Rork is offline    Reply With Quote
Old 17-02-2005, 21:58   #6 (permalink)
Nick anterior: Dragosm

Lolitom's Avatar

pai cred ca un adevarat clasic in domeniul anime-urilor este Akira Toryama pt. ca scris story-ul la multe anime-uri cu box office-uri considerabile

Lolitom is offline    Reply With Quote
Old 18-02-2005, 12:18   #7 (permalink)
Registered User

Genubah's Avatar

Pai, in primul rand, banda desenata e o "nisha culturala". Manga e o nisa in nisa. Normal ca e greu de gasit ceva atat de departe de cultura mainstream, intr-o societate atat de bolnava de conformism neinformat.

Genubah is offline    Reply With Quote
Old 18-02-2005, 15:45   #8 (permalink)
Registered User

cipiamon's Avatar

Asa e, oamenii sunt foarte neinformati, dar eu speram sa se ajunga la o acceptiune generala asupra acestor tendinte "culturale", adica sa se recunoasca problema. Macar aici printre oamenii mai informati.

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Mass-media > Comix

Thread Tools

Posting Rules