Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Mass-media

Notices

Closed Thread

LinkBack Thread Tools
Old 26-01-2007, 09:35   #1 (permalink)
Intuitive Investigator

Presa vs. bloguri

De anul trecut cand moda blogurilor a luat amploare si pe la noi, ele au intrat din ce in ce mai mult in atentia presei, probabil pentru ca blogurile sunt vazute deja de catre unii ca o alternativa a presei scrise.

Uneori jurnalistul le trateaza aproape colegial - ca aici*, in Catavencu cand revista presei a fost inlocuita cu "revista blogurilor".

Uneori jurnalistii se arunca ei insisi in noul curent si isi fac bloguri ( care nu au neaparat mai mult succes decat ale unor "anonimi" de pe net ). Altii sunt mai reticenti cand e vorba sa se prinda in hora - ( vezi Lucian Mandruta in Jurnalul National).

Gandul are chiar o rubrica speciala pentru bloguri - insa... poate muta vreun mod/admin de pe topicul cu CTP posturile despre Marius Ianus.

------------------------------------------------
* link preluat de pe blogul lui zoso care il preluase de la "piticu"
"Purtam masti. Unii dintre noi le purtam din cauza unor frustrari sau complexe, altii pentru a ne apara de imperfectiunile lumii in care traim. Purtam masti pentru a ne ascunde defecte fizice sau, mai ales, pentru a ne masca vulnerabilitati psihice. Suntem slabi si stim asta. Insa suntem slabi doar in anumite puncte. In altele, excelam." (© Andrei Rosca de la bookblog)

Mercutio Benvolio is offline   
Old 26-01-2007, 09:40   #2 (permalink)
Intuitive Investigator

Pt Assassin: Mandruta greseste cel putin intr-o privinta - cand zice:

Quote:
Cu tot dragul pentru respondentii isterici sau doar destepti, blogul va face bani din cei tacuti. Pentru ca ei n-au timp sa raspunda, pentru ca au slujbe, pentru ca fac bani. Pe care ii pot cheltui. Pun pariu de pe-acum ca cei mai nervosi contributori sunt si cei mai frustrati in viata personala. Si ca BMW sau Sony se chinuieste degeaba sa le vanda ceva.
"Purtam masti. Unii dintre noi le purtam din cauza unor frustrari sau complexe, altii pentru a ne apara de imperfectiunile lumii in care traim. Purtam masti pentru a ne ascunde defecte fizice sau, mai ales, pentru a ne masca vulnerabilitati psihice. Suntem slabi si stim asta. Insa suntem slabi doar in anumite puncte. In altele, excelam." (© Andrei Rosca de la bookblog)

Old 26-01-2007, 09:41   #3 (permalink)
Intuitive Investigator

Ori si o privire pe CG ar fi suficient sa-i demonstreze ca nu-i asa. Printre forumistii activi multi sunt tineri, studenti in general, care au de multe ori un job de inceput, eventual part-time. Acestia stau inca cu parintii si cheltuiesc in general banii pe gadget-uri, pe mobile ultimul racnet, ipod-uri (asteapta si iPhone-ul), camere digitale performante, pe ultimele noutati IT, pe placi video de ultima generatie pt jocuri de ultima generatie etc; ei n-au rate la locuinta sua chirie de platit nici hrana zilnic ade asigurat nici nu le plang copiii acasa si isi pot da toti banii pe entertainment.

Old 26-01-2007, 11:12   #4 (permalink)
Banned

.:indie:.'s Avatar

Pai si care`i ideea?
Da,Mandruta si greseste in acel articol,dar are si dreptate.

Nu tot ce inseamna blog e de calitate,dimpotriva,multe sunt shituri.

.:indie:. is offline   
Old 26-01-2007, 12:17   #5 (permalink)
Registered User

Evil Canevil's Avatar

Mercutio, tu zici ca Mandruta greseste cu rationamentul din pasajul respectiv. OK. Dupa care vii cu argumentul :

Quote:
Ori si o privire pe CG ar fi suficient sa-i demonstreze ca nu-i asa. Printre forumistii activi multi sunt tineri, studenti in general, care au de multe ori un job de inceput, eventual part-time. Acestia stau inca cu parintii si cheltuiesc in general banii pe gadget-uri, pe mobile ultimul racnet, ipod-uri (asteapta si iPhone-ul), camere digitale performante, pe ultimele noutati IT, pe placi video de ultima generatie pt jocuri de ultima generatie etc; ei n-au rate la locuinta sua chirie de platit nici hrana zilnic ade asigurat nici nu le plang copiii acasa si isi pot da toti banii pe entertainment.
Ce am inteles eu e ca tu vezi publicul cititor de bloguri ca fiind acelasi cu publicul forumist. Am aruncat o privire pe poll-ul facut la topicul " Bloguri" (daca nu s-ar fi facut, nu s-ar fi povestit). Din rezultate reiese ca treburile nu stau chiar asa, ci din contra, sunt foarte putini cei care cunosc si citesc bloguri ( in jur de 10%). Restul de 90% nu stiu ce e ala un blog, nu gasesc nimic interesant intr-un blog sau gasesc foarte putin, restul e plictiseala. Concluzia: publicul forumist nu este acelasi cu publicul cititor de bloguri.
Acum intrebarea mea: ce vroiai de fapt sa spui?

Evil Canevil is offline   
Old 26-01-2007, 13:25   #6 (permalink)
Administrator

Assassin's Avatar

Intrebarea e: se poa' trai (mai mult decat (decent)) dintr-un blog? Fara sa stai la ai tai (chiar daca iti cumperi gadgeturi). Daca da, atunci Mandruta n-are dreptate.

Assassin is offline   
Old 27-01-2007, 09:57   #7 (permalink)
Intuitive Investigator

Daca asta e intrebarea atunci raspunsul e nu - cel putin nu aici si acum - dar asta e intrebarea ?

Oricum Mandruta mai gresea si in alte parti - s-o luam pe rand:

Quote:
"Pentru ca e prea tarziu, fraiere!", ar spune, in cor, utilizatori
Fals - dovada: un blog relativ nou, De ce urâm bărbaţii a ajuns in scurt timp f. cunoscut.

Quote:
M-am gandit la blogul meu cu groaza cand am vazut comentariile
Aici poate avea dreptate - desi comentariile de pe paginile ziarelor online nu sunt mai putin virulente.

Old 27-01-2007, 09:57   #8 (permalink)
Intuitive Investigator

Quote:
am urmatoarea observatie: cele mai multe bloguri se vor inchide in momentul in care autorii isi vor gasi o slujba adevarata.
Fals - in primul rand pentru ca o buna parte dintre bloggeri aveau dintru inceput "slujbe adevarate".

Dar hai sa o luam pe xiu aka Irene, care nu lucra cand si-a inceput blogul si care chiar datorita blogului a primit jobul de copywriter, cineva dintr-o agentie de publicitate remarcandu-i talentul la scris si imaginatia; de atunci a trecut un an si ceva si blogul traieste si prospera.

Old 27-01-2007, 10:03   #9 (permalink)
Banned

Depinde ce bloggezi, aia cu de ce uram barbatii mi se pare o mizerie,indiferent cat de bine sta in trafic.
Blog-ul e doar o platforma tehnica, depinde ce faci din ea, cu ce continut o umpli.
E ca si cum ai avea la dispozitie doar foile goale ale unei reviste/ziar. Tine de priceperea ta cu ce le articole le umpli.
Da,unii bloggeri au talent real la scris, presa scrisa/companiile diverse ii pot recruta usor. Asta e un avantaj al blogului: usurinta in exprimare, usurinta de a te face cunoscut.
Dar tocmai din aceasta usurinta numarul blogurilor cu valoare 0 e mult mai mare decat al alora cu ceva valoare. Si operatiunea de triere devine din ce in ce mai grea. E ca si cum cineva ar ascunde lucruri bune intr-un maldar de gunoi si tu trebuie sa le cauti. Iar rata de crestere al masei de `gunoi` e mult mai mare decat a `lucrurilor bune`

Old 27-01-2007, 10:12   #10 (permalink)
Registered User

zoso's Avatar

probabil in 1-2 ani se va putea trai din blog.

pentru ca, assassin, nimeni nu credea la inceput ca se poate trai din forumuri.

zoso is offline   
Old 27-01-2007, 10:23   #11 (permalink)
Administrator

Assassin's Avatar

Probabil. Oricum, sunt diferente importante intre un blog si un forum.

Assassin is offline   
Old 27-01-2007, 10:27   #12 (permalink)
Registered User

zoso's Avatar

u're a genius...

da, in 1 an eu io sa am credibilitate si tu o sa fii tot forumist sef
si binenteles, amandoi in urma lui nihasa la scor

zoso is offline   
Old 28-01-2007, 14:45   #13 (permalink)
Intuitive Investigator

Quote:
Originally Posted by Evil Canevil
Am aruncat o privire pe poll-ul facut la topicul " Bloguri"[...]. Din rezultate reiese ca [...] din contra, sunt foarte putini cei care cunosc si citesc bloguri ( in jur de 10%). Restul de 90% nu stiu ce e ala un blog, nu gasesc nimic interesant intr-un blog sau gasesc foarte putin, restul e plictiseala. Concluzia: publicul forumist nu este acelasi cu publicul cititor de bloguri.
Poll-ul ala este gresit conceput pt ca e biased, nu te lasa sa alegi decat intre:

Foarte putin,restul e plictiseala 45.83%
si
Citesc zilnic bloguri,sunt dependent 10.58%

Old 28-01-2007, 14:46   #14 (permalink)
Intuitive Investigator

Deci oricine nu citea chiar zilnic bloguri a fost fortat sa aleaga prima optiune, si cel care intrase de 3 ori in viata pe bloguri urmarind link-uri din forum/mail/mess si cel care are unul sau mai multe bloguri preferate pe care le urmareste dar care nu intra zilnic stiind ca nu sunt updatate zilnic.

In plus, din martie anul trecut lucrurile s-au mai schimbat, fenomenul a luat amploare si destui ar vota altfel azi - si eu votasem "Foarte putin" dar acum as vota "Citesc zilnic".

Old 28-01-2007, 14:57   #15 (permalink)
Banned

recunosc,nu am facut genial pool-ul ala.

De cand am deschis acel thread am descoperit unele bloguri destul de interesante (zoso,bukresh,feeder,metropotam,nowandthen) pe care le-am adaugat in feedreader si mai citesc din ele f usor.

Dar majoritatea sunt bloguri personale. Unii au chestii interesante DAR si eu am viata mea,pe care o consider interesanta,am prietenii mei cu viata lor, nu am nevoie sa intru pe bloguri personale ca sa aflu ce fac diversi necunoscuti. Unele chestii sunt interesante,mai rar, dar chiar si asa nu prea ma ajuta cu nimic.

Blogurile de care am zis mai sus parca sunt altceva.
Din pacate blogurile cu val nula au un ritm de crestere mult mai mare decat a blogurilor care intr-adevar au ceva de spus,ceea ce face filtrarea mult mai grea.
Iar unii pur si simplu nu stau 24h la PC.
Si am mai observat ca multa lume copiaza mult,fara sa specifice macar sursa,astfel incat deseori gasesti aceasi chestie pe multe bloguri,mie` unu mi se pare cam annoying.

PS: Mercutio,poate spui ce bloguri citesti zilnic.

Old 28-01-2007, 23:53   #16 (permalink)
Registered User

Evil Canevil's Avatar

Chiar daca pool-ul lui indie nu e genial facut, urmarind si discutia de pe thread, eu cel putin am tras concluzia de bun simt as zice, ca majoritatea forumistilor nu citesc bloguri on daily basis. Sunt foarte putini useri care s-au angrenat in discutia despre bloguri (acestia fiind detinatori de blog) comparativ la numarul total de useri de pe CG. In afara de asta, mi se pare gresit sa consideri ca blogurile au acelasi target ca forumul.
Blogurile, cel putin cele romanesti, au un caracter personal foarte pronuntat, se apropie mai mult de ideea de jurnal intim. Bineinteles, sunt si cateva care au specific, ma gandesc la blogul lui Orlando, cel al lui Alex Brie, chiar si cel al lui Pig Brother. Or mai fi si alte exemple, dar majoritatea au acel caracter de jurnal intim. Majoritatea cititorilor sunt si ei detinatori de bloguri, probabil asa a si aparut blogosfera, se citesc intre ei, multi se cunosc si in real life si probabil e interesant sa citesti ce a mai facut X, cand esti la serviciu si te omoara plictiseala. Daca te uiti la comentarii, jumatate sunt injuraturi, jumatate pupincurism pur. Mi se pare normal.
Forumul are un altfel de target, in general userii care activeaza frecvent pe un forum au ceva in comun, gasesc subiecte de discutie si vor sa isi exprime parerea. In principal, cred ca nevoia sau dorinta de a iti expune punctul de vedere este caracteristica forumistilor. Ca sa fac o comparatie in extremis, cititori de bloguri sunt pasivi, iar cei de forumuri sunt activi.
La intrebarea lui Assassin, deocamdata in Romania eu nu am auzit de cineva care sa traiasca din blogareala si am marii dubii ca la momentul actual asta ar fi posibil. In schimb, sunt bloguri straine care au o asemenea anvergura incat publicitatea de pe respectivul blog aduce venituri pentru un trai decent. Nu stiu daca sunt si bloguri no-name, dar cele de care stiu eu apartin personalitatilor din anumite domenii, oameni care s-au facut cunoscuti prin alte mijloace si apoi si-au facut blog.

Evil Canevil is offline   
Old 29-01-2007, 03:41   #17 (permalink)
Registered User

zoso's Avatar

in afara iti pui adsense si ai sanse sa castigi 1.000€ pe luna daca te ocupi 2-3 ore pe zi de blog. in romania...

EC, am mai auzit asta cu "se citesc intre ei". e buna. dar nu mai e de actualitate. adica, eu refuz sa cred ca sunt 3.000 de bloggeri care ma citesc in fiecare zi. pur si simplu nu sunt atatia oameni cu blog. parerea mea e ca sunt oameni care vor sa citeasca si altceva. care nu tin neaparat sa interactioneze (forumisti) si doar sa se informeze sau sa rada.
uite un exemplu
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=...a=lr%3Dlang_ro

zoso is offline   
Old 29-01-2007, 11:13   #18 (permalink)

Zarzavat's Avatar

presa prezinta stiri, teoretic, la modul obiectiv. ziaristii sunt persoane cu studii superioare. blog-urile, in afara ca sunt intr-un numar f mare, sunt subiective, iar calitatea intelectuala a celor care scriu este de foarte multe ori discutabila. deci, prefer sa citesc presa, decat sa caut intre "jde" miile de blog-uri ceva interesant si obiectiv. trebuie sa ai f mult timp liber sa citesti blog-uri. e drept, cum spunea zozo, ca se mai poate citi blog-ul din amuzament, in putinul timp liber, asta daca nu ai hobby-uri mai interesante eu am.

comparatia PRESA, BLOG, FORUM e deplasata. sunt chestii total diferite.

Zarzavat is offline   
Old 29-01-2007, 11:26   #19 (permalink)
Registered User

zoso's Avatar

ziaristii au studii superioare? hah!

ps: zozo, huh?

zoso is offline   
Old 29-01-2007, 11:28   #20 (permalink)
bunnysexual

nihasa's Avatar

Pentru mine comparatii blog vs forum sau blog vs presa mi se par nitel exagerate. Forumul e o comunitate ... un blog se poate spune intr`un mod tras de par ca este o comunitate centrata in jurul unui singur om ... dar tot este exagerat.

Presa ... hmmm poate doar daca iei in considerare editorialele ... alea seamana nitel cu blogurile... in rest exista diferente majore intre motivele de lecturare. Presa consider ca are un rol informativ si asta e si scopul cu care o citesti - sa te informezi. Majoritatea celor care citesc presa ... citesc ziarul nu autorul. E vorba in esenta si de credibilitate la nivel de autor precum si de libertatea de a scrie ce vrei.

La bloguri lucrurile stau nitel diferit ... cineva te citeste pentru ca e scris de tine (bloggerule) ... ai mai multa libertate in opinia mea si credibilitatea se resfrange direct asupra ta.

Un ziar il citesc pentru ca prezinta informatiile intr`un mod relativ obiectiv si informational. Un blog il citesc tocmai ca este subiectiv.

nihasa is offline    Send Message via Google Talk to nihasa
Advertisment
Closed Thread

Computer Games Forum > General Stuff > Mass-media

Thread Tools

Posting Rules