![]() |
| ||||||||
| View Poll Results: Scaderea pirateriei va duce direct proportional la cresterea vanzarilor in Romania? | |||
| Da | | 189 | 23.63% |
| Nu | | 611 | 76.38% |
| Voters: 800. You may not vote on this poll | |||
| Thread Introduction |
| 1. Este vb de filme, jocuri, soft si muzica. 2. Direct proportional = cu cat scade pirateria mai mult, cu atat cresc vanzarile mai mult. 3. A se lua in calcul: - raportul BSA care arata cresterea vanzarilor in paralel cu scaderea pirateriei. Q. If piracy rates are lowered, won't users simply stop using the software that was once "free"? A. Yes, some will not use the previously pirated software, as some will substitute other software. But some will pay for it. However, a lower piracy rate will stimulate more economic activity (which can pay for more software), as well as more software production, more marketing, more R&D, and better products, which will spur more demand. IDC believes that these effects counter one another, making a linear relationship between lower software piracy and higher software-related spending, employment, and tax revenue justifiable, especially since IDC is working within a narrow range of piracy change (10 points). We have confirmed this by looking at the ratio of software spending to hardware spending in the countries in the study. Countries with higher piracy rates tend to have lower software-to-hardware ratios. In many cases, lowering the piracy rate by 10% to that of another country still yields a new level of software spending that is below that of the country with the lower current piracy rate. - puterea de cumparare, pretul, calitatea, accesibilitatea - toti acestia sunt factori care pot scadea sau creste vanzarile, fara sa aiba neaparat legatura cu rata pirateriei. - orice copie piratata inseamna automat o copie ce putea fi vanduta? |
![]() |
| LinkBack | Thread Tools |
| | #41 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 1999 |
acuma e si un pic mai usor sa analizezi din perspectiva celui care da 5 Euro sau 15 Euro. din pantofii celui care pierde 5 mil$ sau castiga 10 mil$, lucrurile nu mai sunt asa alb-negre... la filme nu stiu de ce nu baga paznic ca la metrou pe magistrala romana-universitatii. sa ii scoata in suturi pe aia care nu te lasa sa vezi filmul. si sa fie super-oferta, la 3 ringuri de mobil uitat deschis, 5 bulane gratuit! | ||
|
| | #42 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2004 |
Sunt de acord ca nu doar pirateria este de vina pentru vanzarile scazute, numai ca majoritatea celor care cumpara sau downloadeaza continut piratat prefera sa nu mai cumpere si originalul produsului pentru ca deja il au la aceeasi calitate si gratis sau la un pret aproape nul. Eu pot sa va dau zeci de exemple. Chiar cand mi-am cumparat Half-Life 2 si NFS: Most Wanted vecinii si prietenii radeau de mine ca am dat o gramada de bani pe niste lucruri pe care puteam sa le iau de la ei cu 5 RON sau din Obor cu 20 RON. Deci dracu este chiar atat de mare fara nicio exagerare. | ||
|
| | #44 (permalink) | ||
|
Aici intervine nu atat educatia/mentalitatea, cat pretu'. In cazu' unui roman cu salariu mediu de 150$ exista o mai mare selectivitate si standarde mult mai ridicate (a se citi zgarcenie/lacomie/pragmatism), comparativ cu un occidental, atunci cand tre' sa cumpere un joc. Pe de alta parte, repet, daca e vb de un joc bun, lumea il cumpara. Eu nu cre'ca Half-Life 2 si NFS: Most Wanted reprezinta jocuri bune in opinia romanilor atunci cand sunt comparate cu World of Warcraft care are o comunitate foarte mare de romani, raportat la numaru' celor care platesc pt. un joc original. La fel si Guild Wars. Adica omu' prefera totusi sa dea banu' daca e vb de un joc bun.
__________________ Clientu' de azi, victima de maine | |||
|
| | #45 (permalink) | ||
|
barney Este dreptu' meu sa vreau asta si deci dreptu' meu sa sabotez sistemu' Am vazut recent intr-un documentar cum niste bosi de la Sony si alti mari giganti si-au dat seama ca vremurile se schimba rpd si ca tre' sa tina pasu' daca vor sa fie competitivi pe o piata in care cuvintele cheie sunt Internet, viteza de transfer tot mai mare, informatie raspandita instant etc. Asa ca planuiesc sa creeze un fel de magazine online virtuale prin care sa vanda/inchirieze muzica la preturi modice. Iata o masura pe care o aplaud, o masura care va da o lovitura serioasa pirateriei, o masura care arata ca pretu' este un factor tot mai important in contextu' actual in care multe lucruri pot fi achizitionate ilegal si deci gratuit. Si inca ceva (o veste trista pt. unii): pirateria va exista intotdeauna. Mai mult sau mai putin. Intr-o forma si alta. PS: A nu se intelege ca apar pirateria. Doar spun ca se exagereaza atunci cand se spune ca este principala cauza pt. slabele vanzari in materie de muzica/film/jocuri.
|
| | #47 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2004 |
Dar totusi nu-mi explic cum in 1999-2000 (ani in care economia era mai slabuta fata de perioada asta) salile de cinema erau aproape pline chiar si in timpul saptamanii iar filmele strangeau peste 300.000 de spectatori, cd-urile cu muzica se cumparau la greu iar centrele de inchirieri casete video nu mai faceau fata cererii, pana in 2002-2003 cand aproape toti consumatorii au invatat cum sa descarce melodii si filme de pe Direct Connect.
| ||
|
| | #48 (permalink) | ||
| Moderator Join Date: Oct 2003 |
pirateria nu influenteaza masiv vanzarile unor produse cu adevarat de exceptie... insa sa fim seriosi.. cate din filmele care ruleaza merita cei 100k cat mai costa un bilet in ziua de azi? foarte putine. copiile pirat permit userului sa vada un volum mare de filme tembele.. si cand da peste ceva ce merita.. va merge(sau nu) si la cinema. cinematografele castiga insa daca numarul de spectatori e mare ca medie, nu din cateva "lovituri" de casa. din acest punct de vedere pirateria e cel mai important factor care loveste incasarile. | ||
|
| | #49 (permalink) | ||
|
APH, pai sa ne intoarcem si mai in spate, la inceputu' anilor '90, cand apareau videotecile ca ciupercile dupa ploaie. Dc au disparut? Fiindca pretentiile spectatorilor au crescut in materie de confort si conditii de vizionare. In 1999-2000 nu existau Multiplex-uri. Nu poti spune ca oamenii se duc mai rar la film in principal din cauza ca pot pirata respectivele filme, atata timp cat Multiplex-urile sunt pline (mai ales cand vine vb de filme cu mare magnet la public). Si aici ajungem tot la calitate si pretu' pe care il dai asteptand conditii de vizionare pe masura. Plus ca Multiplex-urile sunt scumpe. Biletu' e in jur de 100k de lei, adica 3 dolari. La americani, un bilet de film e cam 8-9$. De trei ori mai scump. Insa salariu' mediu' pe economie al americanului e de 450$, adica doar de 3 ori mai mare decat salariu' mediu din Romania? Nu. Si totusi, repet, Multiplex-urile sunt pline ochi cand vine vb de filme de calitate. Normal ca multe sali de cinema sunt goale daca lumea s-a saturat sa stea langa spargatori de seminte, spectatori care put si perechi care se ling pana cand se aprinde lumina. Normal ca centrele de inchirieri casete video dau faliment cand tot mai multa lume isi cumpara DVD-Player.
|
| | #50 (permalink) | ||
|
Assassin, undeva greşeşti. Dacă mă duc la Multiplex mă duc din acelaşi motiv pentru care mă duc să mănânc o omletă la un restaurant în loc să mi-o fac acasă - din dorinţa de ceva "ca la carte". Ori, dacă n-aş mai avea ouă acasă, aş mânca numai la restaurant. Ergo profitul restaurantului ar creşte. Ergo faptul că îmi cumpăr singur ouă nu e prea benefic restaurantului ![]() Mă rog, e un exemplu, important e să prinzi ideea şi nu analogia propriu-zisă. Pirateria în România a ajuns undeva la 80%, pagubele asupra bugetului ţării fiind imense. Să spui că aceste pagube sunt neglijabile e o mare eroare, IMO. Promit o cifră în acest sens pentru mâine.
__________________ d*L*b | |||
|
| | #51 (permalink) | ||
|
Analogia e gresita. Corect ar fi fost sa spui ca atat tu, cat si restaurantu' aveti oua, insa restaurantu' tre' sa fie capabil sa iti ofere oua mai bune, mai gustoase, daca nu mai ieftine sau la acelasi pret, macar servite in conditii mai bune. De aceea un bilet la Multiplex reprezinta cat un abonament TV. Deoarece iti poa' oferi un film mai bun/nou, conditii mai bune de vizionare, fata de un intreg pachet de filme difuzate la TV intr-o singura luna.
|
| | #52 (permalink) | ||
|
De acord cu Assassin. Acum, referitor la muzica: casele de discuri de la noi se plang ca pierd bani si ca artistii romani sunt saraci din cauza DC++-ului. Dar au incercat sa colaboreze si sa puna pe picioare un magazin online unde de exemplu sa poti sa cumperi albumul in format digital sau melodii individuale sau videoclipuri, totul cu un DRM rezonabil in spate? Cu plata prin SMS de exemplu ca la noi e mai greu cu cardurile. Poate la inceput nu ar avea asa mult succes. Dar suntem in 2006, ffs, nu vad de ce ar trebui sa ma duc la mall si sa cumpar tot CD-ul (foarte overpriced pentru cele din import) doar ca sa ascult legal o melodie. Vad ca acum a aparut Orange Music Store, dar surpriza, melodiile sunt de 2 ori mai scumpe decat pe iTunes. Asta in conditiile cand vorbim despre Romania si despre continut digital, care poate fi replicat cu costuri minime. Si dupa aceea ne plangem de piraterie. Da, pirateria este o problema, dar se poate face si ceva constructiv pentru a o diminua, ceva care sa fie adaptat conditiilor si preturilor din piata de la noi, cerintelor publicului si noilor tehnologii. Asa sa ameninti cu politia este simplu.
__________________ ...but it's all right, it's ok, it's coming together in relative ways. | |||
|
| | #53 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ d*L*b | |||
|
| | #54 (permalink) | ||
| Banned Join Date: Feb 2005 |
sali de cinema pline = cineva nu munceste = nu produce = economie slaba ![]() Assassin, pretul mic nu este un parametru nou. Problema este cu elasticitatea cererii. De acord volumul este mai mare, dar cand scazi un pret de 31 la 8, cresterea in volum trebuie sa fie la fel de semnificativa ca si reducerea de pret. Problema cu aceste produse este ca nu ai un produs efectiv. Adicatelea el este produs o singura data si poate fi vandut intr-o infinitate de exemplare. Costurile aferente productiei efective sunt insignifiante in comparatie cu dezvoltarea. Nu poti fixa margin/unit sau overhead/unit cand nu prea stii care va fi volumul vanzarilor pentru ca incepi sa te joci cu pretul. Aceste companii nu cred ca sunt maestrii in studii de piata, forecast si analize financiare. Calcularea unei elasticitati nu e joaca de copii, asa ca majoritatea prefera pastreze pretul fix si comparabil pe piata, sa plateasca cateva zeci de mii de dolari pe an unei companii pentru studii de piata generaliste si sa faca previziuni de 2 lei. Principiul lor (majoritatii) cred ca este: costuri minime, venituri maxime (asta ca sa nu fi singurul Captain Obvious pe aici ) = calitate minima, preturi maxime.Eu sincer am un respect profund pentru industria asta. E fascinant cum au reusit sa tina preturile atat de sus pe o piata atat de fragmentata. Incep astia sa se bata in preturi in oligopoluri ca si telecom si nu in asemenea piete predestinate "price-war"-ului. | ||
|
| | #55 (permalink) | ||
|
Assassin are dreptate insa nu chiar 100 % , deh ca de obicei adevarul este undeva mai departe .... Are dreptate cand spune ca majoritatea aparitiilor atat cat priveste filmele cat si jocurile video sunt mai mult decat mediocre in ceea ce priveste calitatea . Si sunt sigur ca si in US si UE exista o piraterie foarte ridicata in ceea ce priveste aceste produse ... pentru ca toate date la kilogram ... si nimic mai spectaculos ... imi aduc aminte cand a aparut titanic in 97 cu toate furorile pe care le-a facut pe atunci ( nu radeti, mie mi-a placut si la 13-14 ani cati aveam pe atunci mi se parea chiar misto idila ) , am fost si l-am vazut la cinema de vreo 2 ori , dupa care am facut rost si de o copie pe VHS pe care am vazut-o de nu stiu cate ori ... ca 2 ani mai tarziu cand apare Matrix, istoria sa se repete , si sa fac rost de primul meu film pe CD ( in rezolutie de 320 ) asta bineinteles dupa vizionari repetate cu colegii de clasa la Patria si cinemaul din cartier pe nume Favorit ( fostul ca am vazut ca nu mai exista ), unde semintele erau privite ca alimente de lux ....La fel si acum cu unele aparitii , d-abia astept sa ma duc sa vad V de la Vendetta , precum si filmul acela turcesc care va avea premiera pe 28 aprilie privind razboiul din Iraq .... Iar daca eram chiar disperat sa nu ma duc la cinema ca sa nu dau niste bani in plus ca sa ma pot bucura de confortul de acasa , puteam sa le fi vizionat pana acum demult, insa prefer sa mai astept putin si sa le vad la anumite standarde.... Insa, este clar ca pe un anumit termen lung, economic vorbind PIRATERIA reprezinta anumite pagube destul de considerabile dar dupa cum a mai zis Assassin despre cei de la Sony , lumea este in continua miscare si vor trebui gasite alte solutii de miscorare a procentului decat de a veni cu politia la usa ... | |||
|
| | #56 (permalink) | ||
|
Cum sta treaba cu Server 2003, MySQL, Photoshop si altelel ? Atata timp cat il folosesti tu acasa doar pentru distractie este ok, insa daca scoti bani de pe urma programelului, trebuie sa platesti. Altefel mi-se pare normal sa platesti cu ani sau cu bani, depinde de noroc. Vanatorii de "file sharing" tintesc publicul larg si nu firmele/piraterie, aici se face confuzia. Este o tampenie si un paradox, cei care trebuie sustinuti sunt artisti mici si cei care au potential insa la sfarsit tot SONY BMG, MCA sau Apple are de castigat in nici un caz gigel care canta la tzambal si are un album scos. Cum p**** mea sa imi zica mie ca nu am voie sa dau muzica unui prieten sa o asculte, este aberant si au ajuns la LIMITA, ma astept sa vina sa imi spuna ca trebuie sa plateasca si prietena albumul daca vreau sa il ascult cu ea. SA FIE CLAR: Pot sa il ascult cat vreau, cu cine vreu, sa il dau la cine vreau, atata timp cat nu am nici o pretentie financiara nu se aplica nici o lege! ATATA TIMP CAT ESTE FREE, nu are ce sa imi faca, iar daca se va face va iesi foarte, foarte urat ! PS: Ati inteles ? sau va apucati sa imi spuneti ce pierderi are statul romand din cauza pirateriei >>>>>>>>>>>> In articolo este vorba despre un American, Olande, Finalndez care au "indraznit" sa share-uiasca muzica lu' O-ZONE pe DC++, in nici un caz nu zice ca sunt urmariti cei care scot bani din traficul cu muzica iliegal copiata si marfa contrafacuta !!! ATENTIE COPII, mai mai bine cititi de 2 ori. *** este mai greu sa schimbi o idee inteleasa gresit, decat sa desparti un atom *** A.E. Last edited by Opteron; 26-04-2006 at 17:37.. | |||
|
| | #57 (permalink) | |||
| Quote:
Quote:
Un alt exemplu concret sunt jocurile vandute direct online. Daca veti compara preturile cu varianta retail veti observa ca in general preturile unor jocuri vandute digital nu sunt semnificativ mai mici decat cele ale jocurilor care se gasesc pe rafturi. Asta in conditiile in care se elimina o serie de cheltuieli cu multiplicarea jocurilor, transportu' lor in magazine, comisionu' incasat de publisher si/sau distribuitor. Quote:
PS: Repet, nu am spus ca am 100% dreptate. Insa problema e mai complexa decat "Blame warez! Blame warez!"
__________________ Clientu' de azi, victima de maine | ||||
|
| | #58 (permalink) | ||
|
Assasin, te pierzi in detalii si nu vezi padurea de copaci. D'ale naibii de oua omul vrea sa iti spuna o idee: daca tu nu ai, vei fi dependent de cineva care are! ERGO interesul acelui cineva este ca tu sa nu ai si sa fii client "pe viata". Referitor la a 2 chestiune, uite una pentru tine: De ce WINDOWS-ul nu costa 8$, in mod sigur s-ar vinde in MILIARDE de exemplare. | |||
|
| | #59 (permalink) | ||
|
Dumnezeule, ce e chiar asa de greu de inteles? Daca oua = muzica, pot asculta si inregistra muzica de la radio. Cine ma obliga sa ma duc la restaurant (sa cumpar muzica) atata timp cat ouale respective sunt mancabile si acasa? Cum pot sa fiu obligat sa cumpar muzica daca piesele respective pe care le-am inregistrat de la radio le ascult de doua-trei ori, din cauza mediocritatii lor, si apoi le sterg? I-am zis din start ca analogia lui este gresita. Ouale nu sunt un produs de lux pe care il gasesti doar la restaurant. Piesele muzicale nu tre' neaparat cumparate ca sa le asculti. Sau nu e legal sa le ascult la radio? Melodiile alea tre' sa fie neaparat misto ca sa ma determine pe mine sa ma duc la casa de discuri sa le cumpar, sa dau un ban pt. o calitate superioara a sunetului si pt. ambalaj si alte accesorii. Exista artisti in Romania care, in ciuda pirateriei, reusesc sa vanda sute de mii de albume. Dc? Fiindca muzica lor e de calitat. Place multora. Ii determina sa se duca la magazin si sa o cumpere in loc sa o ia de la tarabe sau dp DC++. Nu mai diminuati factoru' calitate. Si v-am dat exemple si din domeniu' jocurilor. Oblivion, cel mai piratat joc pe acest an pana in prezent, este si cel mai bine vandut joc pe acest an pana in prezent. Galactic Civilization II nu are nici o protectie, e pe toate torrentele, insa reuseste sa se vanda la greu. Jocuri care au rezistat "atacurilor" hackerilor, fiind protejate cu Starforce, nu au reusit sa se vanda si au bagat companii in faliment (Digital Jesters cu Chaos League, 7 Sins, D-Day, Medieval Lords: Build, Defend, Expand, Bet on Soldier: Blood Sport etc.) MMORPG-uri care prin definitie nu sunt piratate si totusi nu reusesc sa se vanda. V-am dat exemple concrete, reale, care arata ca nu pirateria e principalu' motiv pt. care nu se vand jocuri. Nu orice copie piratata (indiferent ca e vb de muzica, jocuri sau filme) reprezinta o copie ce ar fi putut vanduta. Adevaru' asta extrem de simplu e bagat la coltisor atunci cand se arata ca pirateria e principalu' factor pt. ceea ce se intampla in industria de jocuri, filme si muzica.
|
| | #60 (permalink) | ||
|
Mascatul a zis: Spuneam că dacă n-aş avea ouă acasă, aş mânca la restaurant Normal ca o sa faci o achizitie decat daca: AI NEVOIE sau AI NEVOIE (dpdv subiectiv sau cognitiv)Daca tu nu mai poti sa iei de pe dc++ muzica si filme vei fi OBLIGAT sa dai 25$ pe un dvd pentru ca nu mai ai oua si nici nu mai ai de unde sa le iei. Vezi tu, cu toata tehnologia nu reusesc sa reduca costurile dvd-urillor si cd-urilor cu nimica, vor decat mai multi bani sub pretextul ca ii protejeaza pe artisti si drepturile de autor. CONCLUZIE: Poti sa mananci oua de unde vrei :P Last edited by Opteron; 26-04-2006 at 18:06.. | |||
|
| Advertisment | |
Cumpără jocuri prin SMSRapid si sigur! | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |