Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Generalităţi

Notices

Reply
LinkBack Thread Tools
Old 20-09-2008, 00:20   #1461 (permalink)

mobutu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Wargasm View Post
Posibil sa fie o stire "aruncata pe piata", dar imbucuratoare a fost reactia la unison a celor de pe hotnews
http://www.hotnews.ro/stiri-esential...oarce-tara.htm
Ar fi culmea ca acei tarani sa ceara asa ceva.
Eu am inteles invers, cum ca autoritatile spaniole, speriate de cresterea somajului, au decis sa sustina financiar plecarea imigrantilor in tarile de bastina, cu interdictie de revenire pentru 3 ani.

mobutu is offline    Reply With Quote
Old 20-09-2008, 00:25   #1462 (permalink)
Senior Member

Merlin's Avatar

Stai linistit Ciuby, nu esti singurul

SI inca o data, daca in centru un ap cu 3 camere ajunge si chiar depaseste mia de euro, nu are cum sa se intample acest lucru intr-un cartier gen Pantelimon, fiind limitat de zona !!!!

Asta nu inteleg multi propietari batuti in cap "care oricum nu stau in banii de chirie" ... pot sa investeasca ei sa faca luxul de pe lume, mai mult de 650 euro pe un ap cu 3 camere NU POTI LUA. La fel si pentru 2 camere cand ii vezi ca cer 600 euro ca au facut ei domle "LUX" sau pe o garsoniera in 13 septembrie 500 euro

mentalitate romaneasca de cioban avid dupa bani ...

p.s. i-am urmarit istoricul dupa nr de telefon pe un soft special (ma rog special, e binecunoscut in imobiliare, nu dau nume se stiu ele foarte bine), pare-se ca nu ar fi vreun soi de samsar, in ziar cu nr acela de telefon nu a mai dat vreun anunt recent, decat in 2007 cand a aparut fara pret si nemobilat. In rest a re el niste terenuri (sau posibil sa fi fost acelasi teren dar reparcelat din Magurele)Posibil totodata ca in incultura omului (se vede no offense dupa cum scrie si jigneste gratuit, pana si topicul l-a gresit ) sa-l fi mobilat si gata sa-i fi si dublat pretul fiindca a "urmarit" cu cat se dau apartamentele. La fel cum fac majoritatea - "FORMEAZA PIATA" (CICA) - adica se iau dupa capra vecinului

p.s. - http://www.curierulnational.ro/Opini...+casa+ta%21%22 foarte interesant, de citit!

Last edited by Merlin; 20-09-2008 at 01:59..

Merlin is offline    Reply With Quote
Old 20-09-2008, 09:17   #1463 (permalink)
Need I explain?

Bogotta's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zarzavat View Post
pai ce mare lucru risti mane? sa zicem ca nu mai poti plati. care e tragedia? duci cheile la banca si le spui sa se spele cu apartamentu' pe cap. n-ai pierdut efectiv nimic, ca ai locuit acolo.
Pai nu e chiar asa. Cand iti faci credit la banca, tinzi sa crezi ca apartamentul este (sau va fi curand) al tau. Asa ca te apuci si faci investitii, zugraveli, mobila pe comanda... you name it. Si daca apoi (Doamne fereste) ti se intampla ceva sau ai mari necazuri in familie si nu mai poti plati, trebuind sa returnezi casa bancii, iti dai seama ce senzatie ai .... Eu am o prietena care la varsta de 41 de ani a ajuns sa traiasca cu familia intr-o garsoniera, asta dupa ce a avut credit la banca si a stat in 3 camere foarte mari si spatioase. O situatie foarte trista, foarte trista ..

Sincer, desi creditarea este una dintre metodele care te fac sa mergi inainte si sa te realizezi, totusi daca nu te bazezi pe un back-up de undeva, mi se pare foarte riscant sa faci credite pe N ani. Faci naibii cancer si intri in tratament. Cine mai munceste in locul tau ca sa dea ratele ? Iar dupa ce ca esti bolnav, mai ramai si pe drumuri iar daca mai vrei un credit in urmatorii 5 ani, te-ai lins pe bot pentru ca esti pe lista de datornici.

Petre Ţuţea

Bogotta is offline    Reply With Quote
Old 20-09-2008, 11:10   #1464 (permalink)
EMI
puturos irecuperabil

EMI's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ciuby View Post
am si eu o intrebare pt cei care se "inhama" la credite pe zeci de ani: voua nu va e teama ca, DOAMNE FERESTE, patiti vreodata ceva? ca n-o sa mai aveti loc de munca sau ca se va intampla ORICE si o sa aveti probleme mari de tot?
Quote:
Originally Posted by Bogotta View Post
mi se pare foarte riscant sa faci credite pe N ani. Faci naibii cancer si intri in tratament. Cine mai munceste in locul tau ca sa dea ratele ? Iar dupa ce ca esti bolnav, mai ramai si pe drumuri iar daca mai vrei un credit in urmatorii 5 ani, te-ai lins pe bot pentru ca esti pe lista de datornici.
Voi doi, ati auzit de asigurare de credit ?

Daca te îmbolnavesti, daca ai un accident si ajungi infirm, si desigur daca decedezi, creditul e rambursat bancii de catre societatea de asigurare, iar locuinta devine a ta (sau a mostenitorilor, în ultimul caz).

Exista de asemenea asigurari de somaj, adica daca se întâmpla beleaua, societatea de asigurari plateste ratele pt tine un anumit timp (limitat la câteva luni).

De fapt aici avem chiar unul din avantajele latente ale creditelor imobiliare :
- Dorel e baiat destept si nu face credite, ca asa l-a învatat bunica
- Gigel face credite, si-a luat o casa si e îndatorat la greu
- ambii au copii

1. daca se întâmpla un accident cu infirmitate, Dorel ramâne sa locuiasca în garsoniera cu bunica si cu copiii pentru tot restul vietii (sau pe drumuri), nemaiputând munci, în timp ce Gigel are locuinta rambursata de asigurare si sta bine-mersi.
2. daca se întâmpla un accident cu deces, copiii lui Dorel sunt pe drumuri, în timp ce copiii lui Gigel mostenesc locuinta acestuia, platita de asigurare.

Dar, desigur, Dorel l-a frecat pe Gigel zilnic cu marele risc al creditelor.

EMI is offline    Reply With Quote
Old 20-09-2008, 11:14   #1465 (permalink)
Registered User

PigBrother's Avatar

EMI, iar vorbesti din cartile fratilor Grimm. Sau uiti ca ce este acolo nu este si aici. Cei care isi iau o casa in rate mai au resurse oare si pentru asigurarea de credit?

PigBrother is offline    Reply With Quote
Old 20-09-2008, 11:17   #1466 (permalink)
EMI
puturos irecuperabil

EMI's Avatar

Asigurarea creditului (boala - incapacitate de munca - invaliditate - deces) reprezinta un cost marginal (ceva de genul 0,25% pe an, compara cu dobânda creditului pe an), si daca nu ma însel, e obligatorie si la creditele ipotecare luate în Ro, asa ca vrând-nevrând toata lumea le serveste.

Old 20-09-2008, 11:55   #1467 (permalink)
ATEU

Doctorul's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ciuby View Post
am si eu o intrebare pt cei care se "inhama" la credite pe zeci de ani: voua nu va e teama ca, DOAMNE FERESTE, patiti vreodata ceva? ca n-o sa mai aveti loc de munca sau ca se va intampla ORICE si o sa aveti probleme mari de tot? (cutremur mare => bloc prabusit?)?
In general romanii nu prea gandesc. Le e frica sa nu faca vreo fractura de emisfera cerebrala, ceva. Sau sunt prea prosti si nu stiu ce sa calculeze si cum. Exemplu simplu si practic: de ce un roman de varsta medie, cu studii medii, cu salariu mediu in RON ar putea opta pentru un credit in valuta? Sa mai adauge inca un factor de risc, evident. Toti sunt brokeri in tara asta, toti sunt economisti si toti se baga in chestii in care, inevitabil, isi vor prinde urechile.

Quote:
Originally Posted by Zarzavat View Post
pai ce mare lucru risti mane? sa zicem ca nu mai poti plati. care e tragedia? duci cheile la banca si le spui sa se spele cu apartamentu' pe cap. n-ai pierdut efectiv nimic, ca ai locuit acolo. e ca si cand ai fi stat cu chirie si aia e deocamdata rata la banca e mai mica decat chiria din cate stiu eu. asa, daca termini ratele, ramai si cu casa.
Tragedia, printre altele, e ca ai mai dat si un avans destul de mare. In al 2-lea rand chiria poate sa creasca oricat, dar nu mai mult decat rata pentru acelasi imobil. Daca ai cumparat apartamentul/garsoniera mai trebuie s-o si mobilezi/utilezi. Alta cheltuiala. Plus ca platesti si asigurare si impozit.

Doctorul is online now    Reply With Quote
Old 20-09-2008, 12:03   #1468 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Doctorul View Post
...de ce un roman de varsta medie, cu studii medii, cu salariu mediu in RON ar putea opta pentru un credit in valuta? .....
poate din cauza ca dobanzile sunt mai mici la imprumuturile in valuta? asta insemnand si ca valoarea creditului poate fi mai mare. nemaivorbind ca majoritatea vanzatorilor vor valuta, nu lei.

Smiley is online now    Reply With Quote
Old 20-09-2008, 12:13   #1469 (permalink)
ATEU

Doctorul's Avatar

Quote:
Originally Posted by Smiley View Post
poate din cauza ca dobanzile sunt mai mici la imprumuturile in valuta? asta insemnand si ca valoarea creditului poate fi mai mare. nemaivorbind ca majoritatea vanzatorilor vor valuta, nu lei.
Exact prostia cu care li se scot ochii romanilor inceti la minte. Chiar sa fi lasat banca o portita deschisa pentru Dorel? Sa fi fost el atat de inteligent incat sa gaseasca o cale de reducere a cheltuielilor? Ha! Dobanda e mai mica pentru ca riscul e mai mare. Iei creditul azi cu 3,4 RON/euro si peste 2 luni dai 3,8 RON/euro. Si daca faci calculul pierzi mai mult decat daca ti-ai fi facut creditul in lei, cu o dobanda mai mare. Cursul nu poate scadea niciodata foarte mult pentru ca BNR va interveni sa nu dea faliment toti importatorii.
Ideea e simpla si de bun simt: ai venituri in lei - iei credit in lei; ai venituri in euro - iei credit in euro; ai venituri in dolari - iei credit in dolari. Daca ai iesit din schema asta devii speculator cu riscurile si avantajele implicate de chestia asta.

Old 20-09-2008, 14:40   #1470 (permalink)
Banned

RvsS's Avatar

Quote:
Cursul nu poate scadea niciodata foarte mult pentru ca BNR va interveni sa nu dea faliment toti importatorii.
Err, what ? Daca ai curs mic adica 3 lei la 1 EUR de exemplu, importatorii sunt avantajati, marfa lor este mai ieftina. Exportatorii sunt afectati pt. ca desi in lei costa la fel sa o produci, la extern asta inseamna mai multi EUR pentru cumparator. Acuma o sa zici ca te refereai invers la cursul EUR fata de leu, dar nimeni nu calculeaza asa cand se refera la curs
--------------------
Editare ulterioară
--------------------
Quote:
Dobanda e mai mica pentru ca riscul e mai mare.
Nu sunt sigur ca e cea mai buna exprimare. Institutiile financiare s-ar putea sa nu fie de acord. Cred ca te-ai referit la alt tip de risc.

Last edited by RvsS; 20-09-2008 at 14:40.. Reason: Automerged Doublepost

RvsS is offline    Reply With Quote
Old 20-09-2008, 14:58   #1471 (permalink)
Registered User

Quote:
Exact prostia cu care li se scot ochii romanilor inceti la minte. .........

in afara de "Dorel e prost" si "bancile sunt rele" ai vreun argument logic de adus in aceasta discutie?

Dorel a luat imprumut in euro pt ca era mai accesibil. dobanda era mai mica si suma pe care o putea imprumuta era mai mare. Nu i-a bagat nimeni pe gat imprumutul in valuta, a fost decizia lui.
Si eu sustin ca un imprumut (mai ales pe termen lung)e bine sa fie facut in moneda in care esti platit, dar asta nu inseamna ca e cea mai buna varianta intotdeauna.
Compara si tu evolutia valutelor si diferenta dintre dobanzile creditelor in valuta si dobanzile creditelor in lei, o sa vezi ca trebuie sa oscileze tare de tot cursul valutei pt ca un imprumut in valuta sa fie la fel de dezavantajos ca unul in lei. Si tocmai tu ai spus ca BNR nu va permite oscilatii asa de mari

Old 21-09-2008, 17:27   #1472 (permalink)
ATEU

Doctorul's Avatar

Quote:
Originally Posted by RvsS View Post
Err, what ? Daca ai curs mic adica 3 lei la 1 EUR de exemplu, importatorii sunt avantajati, marfa lor este mai ieftina.
Ahh, cred ca ar trebui sa te contrazic...
Tu esti importator si cumperi din Japolanda un TV de 1000 de euro sa zicem. La un curs de 3,8 RON/euro tu obtii 3800 RON pe TV-ul ala daca il vinzi in tara, da? Eh la un curs de 3,2 RON/euro, pretul pe care il obtii tu scade automat, desi valoarea produsului e aceeasi (1000 euro). Deci iesi in pierdere cu 600 RON. Tranzactiile in afara tarii le faci in euro, nu conteaza cat e cursul pentru ca tu ai doar euro. Diferentele se observa cand bagi euro in tara (In cazul tau, importator, tu aduci euro in tara, nu scoti lei in strainatate). La asta ma refeream..

Legat de risc, m-am referit la riscul de variatie a cursului. Faptul ca poti sa ai rata mai mare sau mai mica in timp e un risc. Tu cand faci o investitie, sa zicem, preferi sa poti anticipa evolutia. Cu cat investitia e mai sigura cu atat bagi mai multi bani. La fel si la rata dobanzii.. cu cat poti pierde mai mult in timp (cursul sa evolueze dezavantajos pentru tine) cu atat rata e mai mica.

Quote:
Originally Posted by Smiley View Post
in afara de "Dorel e prost" si "bancile sunt rele" ai vreun argument logic de adus in aceasta discutie?
...
Si tocmai tu ai spus ca BNR nu va permite oscilatii asa de mari

Pe scurt, Dorel ar trebui sa isi dea seama (si greseste daca nu face asa) ca spre deosebire de el, bancile traiesc si obtin profit din calculele pe care le fac. Dorel vede o hartie pe care sunt scrise niste procente. Aduna si imparte 5 minute si crede ca a facut o analiza financiara riguroasa si ca a gasit o portita sa pacaleasca sistemul. In realitate, Dorel in relatiile cu bancile ar trebui sa se fereasca de tot ce e ieftin si tot ce i se pare lui ca e mai bun. Niciodata cele 5 minute de calcul ale lui nu-i vor aduce cheltuieli mai mici decat ar vrea banca (aia de doar din asa ceva traieste) sa obtina de la el.

N-am spus neaparat ca oscilatiile ar fi foarte mari, dar pana la urma de ce ai da chiar si 10 RON/luna in plus la o rata cand poti sa nu-i dai?

N-ar fi mai bine sa fim noi destepti sa sa evitam tot stresul generat de discutiile astea: http://www.gandul.info/economia/cred...l?3936;2346953 ?

Old 21-09-2008, 17:54   #1473 (permalink)
Registered User

TinuPeter's Avatar

articolul mentionat de tine doctore e de tot kkt, fabuleaza de rupe condeiul nea Lucica`, autoru`....

mai ales la statistici...nu stiu de unde le scoate...

Last edited by TinuPeter; 21-09-2008 at 18:11..

TinuPeter is offline    Reply With Quote
Old 21-09-2008, 19:08   #1474 (permalink)
Registered User

Doctorule, tu reinventezi economia
nu ma leg de partea cu importurile, dar legat de imprumuturi treaba sta cam asa: dobanzile la imprumuturile in valuta sunt in jur de 8%, pe cand cele la imprumuturile in euro sunt de ~11%. in medie, pt ca de fapt ele mai variaza (in functie de valuta aleasa, de banca etc).
sa zicem ca imprumuti 1.000 de euro, pt 1 and e zile (sa iasa usor calculele). consideram cursul de 3.6
-daca imprumuti in euro, platesti inapoi 1.080 de euro
-daca imprumuti in lei, platesti inapoi 3996 ron
pt ca cele 2 imprumuturi sa fie echivalente, trebuie ca la sfarsitula nului, cand platesti banii inapoi, sa ai 3996ron = 1080 euro, deci un curs de 3.7
altfel spus, daca euro creste cu 0.1, atunci cle 2 credite sunt la fel de avantajoase. daca euro creste peste 0.1, atunci imrpumutul in lei devine mai avantajos (si invers).
acum, chiar tu ai spus: "Cursul nu poate scadea niciodata foarte mult pentru ca BNR va interveni"

Old 21-09-2008, 20:24   #1475 (permalink)
ATEU

Doctorul's Avatar

Da, de bun simt rationamentul, dar ia 20000 de euro si tot o variatie de +0,1 RON/euro/an. Pierzi cam 2200 RON in conditii de evolutie normale (+0,1 e chiar normal, daca nu putin). Nu e o avere, dar pentru romanii amarati conteaza. Si vorbind la nivel de principiu, sunt mult mai mici sansele ca euro sa scada, decat sa creasca la sfarsitul anului fata de inceput.
Discutia intr-un fel a plecat de la o chestie pe care mi-am amintit-o. Tatal unui prieten cumparase niste dolari atunci cand erau aproape de 3 RON si deschisese un cont in banca. Ulterior, dupa cativa ani, cand intamplator (sau nu) dolarul a inceput sa scada si euro sa creasca mult, acelasi individ ar fi vrut sa isi faca o casa (parca), dar nu putea pentru ca, din calcule ii reiesea ca ar fi pierdut echivalentul unei masini doar din diferenta de curs valutar de-a lungul timpului. Exemplu clasic de romanas lacom, caruia nu i-a ajuns faptul ca a avut bani, a vrut sa mai inmulteasca un pic din specula. Veniturile lui erau in lei, cheltuielile le facea tot in lei si asa a pierdut prostul niste bani. Nu zic ca a specula e ceva rau, dar parca toti s-au facut brokeri peste noapte, chiar si aia care n-au vazut valuta decat la TV.

Stiu, TinuPeter. De fapt ala e chiar un articol vechi, de pe la inceputul anului, dar voiam doar sa arat genul de discutii care apar in situatiile astea. Din cate tin minte, chiar si in perioada asta au aparut niste discutii cu creditele in franci elvetieni si cum bancile pierd niste bani (saracele) din cauza lor...

Old 22-09-2008, 01:06   #1476 (permalink)
Registered User

TinuPeter's Avatar

Exact doctore...discutii de genul ala le-am auzit si eu vehiculand destul de des ffs...de fapt iniatorii barfelor nu-si dau seama ca efectiv nu au cum sa piarda...calculele sunt minutios realizate anticipat...din acest motiv bancile nu intra in faliment decat in cazul unor interventii la nivel de actionari

TinuPeter is offline    Reply With Quote
Old 22-09-2008, 03:16   #1477 (permalink)
EMI
puturos irecuperabil

EMI's Avatar

... sau când o parte din clienti nu mai platesc, tocmai când piata imobiliara scade sub nivelul ipotecilor în curs.

Cât despre pierdut concret la un contract din ala, la care orice s-ar întâmpla ei cumpara bani la valoarea Euribor si ti-i revând la Euribor +3% +taxe fara numar, chiar ca nu au cum.

Alta e când banca îsi asuma o parte din risc, alaturi de tine, facând niste calcule complicate cu o refinantare imediata pe 10 ani si alta extrapolata pe urmatorii 10, si-ti ofera credit cu dobânda fixa. Atunci banca poate pierde lejer în cazul unor clienti, dar overall, la nivelul tuturor clientilor, tot câstiga.

Inca mai suspin dupa perioada de aur de la sfârsitul lui 2005 când puteai lua un credit pe 20 de ani cu dobânda fixa de 3,5% (si atât, fara alte taxe comisioane etc). Atunci Euribor era 2%. Actualmente dobânzile fixe au depasit 5% pe 20 de ani. Dar fata de capcana dobânzilor variabile, sunt lux în stare pura.

Old 22-09-2008, 08:47   #1478 (permalink)
Registered User

eternul EMI.....acum o sa vina cineva sa spuna ca nu mai exista credite cu dobanda fixa, tu o sa insisti ca exista, o sa va certati vreo 2 pagini, or sa-ti ceara toti exemple si tu o sa dai de prin franta.....

Doctorule, tu intelegi ce am vrut eu sa spun acolo? ai sustinut ca e mai bine sa ai un credit in lei decat in valuta, ti-am aratat ca la o variatie a cursului de 0.1% cele 2 credite sunt echivalente, dar tu din asta ai inteles ca la imprumutul in euro pierzi 0.1%, iar la cel in RON nu pierzi nimic......
cat despre variatia de +0,1 RON/euro/an ....uita-te si tu la un istoric de cursuri valutare ( gasesti pe bnr.ro, de exemplu). cursul a variat si in plus dar si in minus.

Old 22-09-2008, 12:46   #1479 (permalink)
EMI
puturos irecuperabil

EMI's Avatar

Stiam ca nu gasesti credite ipotecare cu dobânda realmente fixa în Ro. De altfel de aceea insistam ca în Ro banca nu risca nimic, nu pierde nimic, doar plimba banii de colo coace si pune o marja aberanta. Tot riscul îl suporta clientul, banca e curata ca lacrima.

Referitor la credite în euro sau lei, nu va mai chinuiti atâta, economia Ro e euroizata, majoritatea salariilor au reper euro, iar leul va fi înlocuit cu euro. Altfel se pune problema la alte valute.

Old 22-09-2008, 13:04   #1480 (permalink)
Banned

RvsS's Avatar

Quote:
Ahh, cred ca ar trebui sa te contrazic...
Tu esti importator si cumperi din Japolanda un TV de 1000 de euro sa zicem. La un curs de 3,8 RON/euro tu obtii 3800 RON pe TV-ul ala daca il vinzi in tara, da? Eh la un curs de 3,2 RON/euro, pretul pe care il obtii tu scade automat, desi valoarea produsului e aceeasi (1000 euro). Deci iesi in pierdere cu 600 RON. Tranzactiile in afara tarii le faci in euro, nu conteaza cat e cursul pentru ca tu ai doar euro. Diferentele se observa cand bagi euro in tara (In cazul tau, importator, tu aduci euro in tara, nu scoti lei in strainatate). La asta ma refeream..
Este absolut irelevant cati lei obtin pentru acest TV pentru ca pe mine ma costa in EUR si transfer catre furnizor mai departe in EUR. Practic, cu acei 600 de lei nu am ce sa fac, pentru ca tot in acelasi numar de EUR se transforma si la urmatorul import tot atatia EUR voi avea sa continui importurile.

Pe de alta parte, daca eu pot sa vand la 3200 lei un TV care inainte era 3800 lei, ghici ce se intampla cu numarul de unitati vandute in cadrul unei economii care are aceleasi venituri in lei

Cred ca tocmai tu ziceai ca toata lumea se crede economist... mai ales dupa ce a terminat medicina

Acest exemplu este putin pe langa topic, dar explica in cadrul actual de ce un EUR mai slab va fi bun pentru credite imobiliare in cazul in care veniturile populatiei sunt in RON si preturile se metin la cotatii in EUR.

RvsS is offline    Reply With Quote
Advertisment
jocuri prin smsCumpără jocuri prin SMS

Rapid si sigur!
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Generalităţi

Thread Tools

Posting Rules