![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Sep 2005 | Avantaje: 1) Consumul: Un bec economic consuma de 5 ori mai putin ca unul incandescent care ofera aceeasi lumina si are durata de viata de 4 ori mai mare... teoretic... Dar unul de calitate este de 15 ori mai scump... Oare isi face banii?? Becurile economice de puteri diferite au preturi destul de apropiate, asa ca cel mai avantajos e sa facem un calcul cu unul de 20W care lumineaza ca unul de 100 incandescent. Sa luam ca exemplu un b.e. de 20W cu durata de viata 8000 ore, care costa 15 lei si un bec incandescent de 100W cu durata de viata 2000 ore care costa 1 leu. Pentru 8000 de ore de iluminat cu un bec economic platim astfel: curentul: 8000h * 20W * 0,3lei/kWh = 160kWh * 0,3 lei/kWh = 48 lei becul: 15 lei total: 63 lei Pentru 8000 de ore de iluminat cu bec incandescent platim astfel: curentul: 8000h * 100W * 0,3lei/kWh = 800kWh * 0,3 lei/kWh = 240 lei 4 becuri de 2000h: 4 lei total: 244 lei Diferenta mare cred ca se vede usor, mai ales ca in timp curentul se va mai scumpi... 2) Durata de viata: Durata de viata nu constituie doar un avantaj financiar, mentionat mai sus ci ne si scuteste de a schimba becul de 4 ori mai des... unele becuri se afla in zone inaccesibile unde trebuie sa ne urcam pe scara sau sa desfacem plafoniera din suruburi, etc. 3) Nu se incinge... Becul economic nu se incalzeste atat de tare ca unul incandescent... Asta inseamna ca nu avem limita de putere din cauza temperaturii in plafoniera sau in veioza, nu avem atat de multe musculite coapte care se aduna acolo, nu explodeaza la contactul cu un strop de apa si nu ne carbonizeaza izolatia firelor electrice din incinta... In cazul unui bec incandescent, 80% din puterea consumata se pierde prin caldura si prin radiatii IR si UV 4) Preferinta temperaturii de culoare: Unele persoane prefera lumina alba rece, celei calde... Un bec incandescent nu poate genera lumina alba rece, nici daca este mat... Dezavantaje: 1) Dimensiunea!!! Un bec economic este prea lung! Nu incape de multe ori in corpul nostru de iluminat.... 2) "Nu se preteaza la reglaje" Nu putem conecta becul la un circuit cu potentiometru, cum ar fi alea de la veioza sau chiar si intrerupatoarele de camera de la care reglam intensitatea luminii. Se ard... Nu putem folosi becul economic nici cu lumina de veghe legata in serie prin intrerupator. Se incarca de la aia, flicare si in scurt timp se defecteaza. 3) De la o fluctuatie de tensiune sau din senin... se pot arde si b.e. Si atunci am aruncat 150.000 lei vechi pe geam... in loc sa arunc 10.000. 4) Marca: Pe piata sunt o multime de producatori de becuri economice. Am cumparat unul Hu Yi Lamps cu lumina rece care cica lumineaza de 110w si consuma 22... E adevarat ca am dat 6 lei pe el. Aiurea, e mai chior ca becul meu mat vechi de 40W. Am cumparat astazi un T&G spirala de 18W care cica lumineaza ca unul de 90W incandescent.. Am dat 10 lei pe el.. Lumineaza cam la 50-60W Un Philips isi face treaba de exemplu... Atentie la ce cumparati. La becurile incandescente, un Osram de 100W sau un Philips sau un d-ala chinezesc din piata de 7000 rol e cam acelasi lucru.. Ce parere aveti?? E cineva care foloseste de mult timp b.e., sa imi zica daca chiar tin 6 ani, daca lumineaza cat scrie pe ele s.a.m.d... Ca vreau sa le cam schimb prin casa... | ||
|
| | #2 (permalink) | ||
|
interesanta treaba... da' nu stiu cati romani isi permit acum sa dea 15lei pe un bec, in conditiile in care ar trebui sa schimbe sa zicem 10-15 becuri in casa
__________________ Cumpar Memorie DDR2 ATENTIE! Începând cu 14 octombrie 2009, orice thread nou care nu contine datele de contact ale vanzatorului / cumparatorului va fi sters, iar userul este pasibil de ban. Private Message-ul nu este acceptat ca mod unic de contact si nici trecerea acestor informatii în semnătură. | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
|
iti spun eu..cati.. 99% Faza e alta...ce te faci daca nu iti place lumina rece si vrei lumina calda?
__________________ Copilul intinde din leagan mainile dupa luna. In clipa cand simte ca luna i se refuza, el o vede frumoasa. Adineauri ea lucea doar. Caut Nokia 6300 furat. imei 354835023184352 Caut Nokia 6300 furat. imei 354835027208843 | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
Folosesc becuri economice de vreo 3 ani. M-am obisnuit cu ele. De factura electrica nu mai vorbesc. Am un consum insumat pe toate becurile din casa de vreo 150W. Inseamnand vreo 8 becuri. Lumina este puternica. In primele 30-45 de secunde lumineaza mai slab pana se incalzesc. Dupa aia ajung la valoarea nominala.
__________________ Nu poti forta un om sa te placa; nu esti bine venit, pleaca.. (Parazitii 2007) | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ loc de inchiriat | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
aham.... de fapt becurile economice: - se ard mult mai repede decat scrie pe ele( marea majoritate a lor) - nu se pot folosi cu variator eu in camera am 15 spot-uri halogen de 50w fiecare + 2 neoane de 120cm lungime de 36w fiecare. tot ce e halogen e pus pe variatoare cu soft-start. pana acum a trecut mai bine de un an si nu mi s-a ars nici macar un bec...si nici nu se va arde prea curand. becurile cu filament se ard in 99% din cazuri de la curentul de rush-in. becurile cu descarcare in gaz au inconvenientul de a fi incompatibile cu variatoarele de tensiune si cu intrerupatoarele cu led. lumina in casa mai puteti avea si de la spot-uri cu led, doar ca e mult mai slaba( si pe o singura lungime de unda aka deranjant) decat cea a unor becuri cu descarcare in gaz.
__________________ nu mi-e frica, nu mi-e frica de bau-bau ! | |||
|
| | #8 (permalink) | ||
| Quote:
Quote:
tocmai am cumparat o lustra cu 5 becuri economice iar intrerupatorul e cu led si n-as vrea sa trebuiasca sa schimb cate 5 becuri pe saptamana.
__________________ Probably the best troll in the world. | |||
|
| | #9 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Sep 2005 |
!nsomnia, poti sa deconectezi lumina de veghe.... sau poti sa legi in lustra, paralel cu becurile pe care o ai, o rezistenta care suporta 220V, gen de-aia de la aparatul de tantari... de putere mica. cand e aprinsa lumina o sa iti disipe vreo 5-6W, nu e mare pierdere.. Cand e stinsa, iti scurtcircuiteaza becul care are impedanta mare asteptand 220V sa se activeze si iti arunca tensiunea pe lumina de veghe. Nu am testat, teoretic ar trebui sa mearga.. marqq, exista becuri economice cu lumina calda... nici eu nu suport lumina rece... ma simt ca la scoala | ||
|
| | #12 (permalink) | ||
|
qpo, da, teoretic e ok...pacat ca o lustra cu aparat pt tantari nu e tocmai la moda. intrepupatoarele cu "led" au de fapt un bec tot cu gaz( si fara filament). becul asta se comporta ca un capacitor care lasa sa treaca tensiunea electrica( comportarea capacitorului nepolarizat in curent alternativ), tensiune care odata ajunsa in becul economic se acumuleaza pe capacitorul aluia de intrare. cand ajunge la un anumit prag( si de obicei il atinge cam la 2-4 secunde) tensiunea se descarca in restul circuitelor si implicit in gaz, facand ca un mini-blitz. becul nu se strica dar ii scurteaza simtitor viata. pt asta ori renuntati la bec-ul ala de veghe...ori puneti un consumator( de genul mini-transformator) pe linia de iesire a intrerupatorului ( in paralel cu un bec economic) la care e cuplat becul de veghe si da, exista becuri economice cu lumina calda. eu cand foloseam aveam cate unul din fiecare, si cald si rece cateodata preferam lumina rece pt ca ma tinea treaz si puteam sa invat mai bine pt ca vedeam altfel hartia
__________________ nu mi-e frica, nu mi-e frica de bau-bau ! | |||
|
| | #13 (permalink) | ||
bec cu aparat de tantari .... Doar rezistenta dintr-un aparat e cat degetul mic, incape lejer intr-o lustra... Sau cel mai elegant e daca esti pe cale sa schimbi instalatia electrica sa tragi prin doza un fir de telefon ca mai gros nu trebuie pana in intrerupator, legat la nul... pui lumina de veghe intre faza si nul, asa e pe circuit separat... si nici nu se stinge daca aprinzi lumina... deci vezi intrerupatorul si cu lumina aprinsa :P
| ||
|
| | #14 (permalink) | ||
|
1.Am incercat becuri Philips de 24W la 20 ron bucata.Dupa circa 3 luni de folosire(10 ore/zi) nu s-a ars niciunul. 2.Am incercat becuri noname "replica" de 4 ron/bucata.Au tinut in medie dublu cat unul obisnuit noname de 100W.Au costat de 4 ori mai mult. Concluzia cel putin la punctul 2,pentru aceeasi durata de folosire,platesc dublu(cam 2 ron in plus) dar costul energiei este de circa 4-5 ori mai mic.Cum la 100 ore un bec de 100 W consuma 10kw(care costa mai mult decat 1 bec noname economic) si cum ele tin mai mult de 100 ore,concluzia e ca un bec economic ieftin e mai rentabil. Nu ma pronunt despre cele de 15-20 ron inca pana nu vad unu ca moare
__________________ 1st Rig:AMD X2 4800+ @5600+@2.93ghz sk.AM2,ASUS M2N-E,2GB Ddr800@mhz cl5 A-Data Gaming Series,Gecube Ati HD 3870 512 ddr4/256bit @stock,Seagate 3500830AS 500Gb S-ata II /8Mb+Maxtor 160 Gb Sata1,Dvd-Wr Asus 1814BL,Powerlink 550W on Ups Apollo400VA,Horizon H-7005L,BenQ X530 Wireless,/Nokia 6680 // 2nd Rig: Discovery ZP Noblesse:Intel Pentium M 1.6Ghz,Intel Extreme Graphics2@64Mb,Hdd 60Gb,768Ddr 400mhz,Dvd-Wr Toshiba | |||
|
| | #16 (permalink) | ||
| Quote:
![]() intre 3000 si 5000 ai o lumina calda de zici ca esti la disco in fascicul portocaliu.
__________________ OVERWATCH: Alert, anticitizen one detected. Vance Subprime engaged. Expunge. Mandate removal of active signiture imprint. Cauterize and expunge. | |||
|
| | #17 (permalink) | ||
|
Am doar becuri economice în casa, din pivnita pâna în pod. Toate sunt de 5000°K (nici galbui clasic si naspa, nici bleu rece, ci alb ca zapada). Astea de 5000°K sunt un fel de lux, pt ca se gasesc foarte greu. Ale mele sunt de toate formele, lungi, scurte, rotunde, ciuperca, deci nu se pune problema dimensiunilor. Ma doare undeva când o sa-mi recuperez banii bagati, ca nu e o investitie, e un confort. Toti care vin la mine se zgâiesc ce lumina misto am, mi se par preistorice becurile alea clasice de 2700°K sau becurile economice "pentru mase". Dezavantajul absolut (pt mine) e faptul ca nu merg pe variator. In rest, numa bucurii. Am becuri de 5000°K de la 5W (pt veghe) la 75W (lampadare în gradina). (W consumati, pt putere restituita faceti x5) Mai e o parte naspa, când sparg unul (mi s-a întâmplat), lovesc peretii cu capul de necaz ca s-au dus aiurea 15-20 euro.
__________________ E-adevarat, sunt tânar / Dar pentr-un suflet mare / Valoarea nu aşteaptă / Ca vârsta s-o măsoare | |||
|
| | #19 (permalink) | ||
|
folosesc becuri philips eco de cativa ani.Durata lor de viata depinde de nr de aprinderi/stingeri.Cu cat il tii mai mult aprins...cu atat mai bine.Eu tin pe un hol din casa mai intunecat cam 20 de ore pe zi,aprins...si il am de mai bine de 2 ani.In schimb pe cel din dormitor , il shimb mai des..1 an-1 an si ceva.
| |||
|
| | #20 (permalink) | ||
spoturi cu LED? sigur sunt cu LED si nu cu bulb d-ala mic incandescent? Nu de alta dar iluminatul cu LED nu prea se practica inca... Am aflat si eu ceva de bulbul de spot... Si mie mi se ardeau mereu si tipa de la magazin mi-a zis sa le montez folosind un servetel... Ele se livreaza sigilate ca seringile... Probabil daca nu le atingi cu mana direct nu lasi grasime si nu se inabusesc asa rau... De cand le montez cu servetelul tin muuuult mai mult... Practic nu mi s-a mai ars nici unul de atunci.... | ||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |