Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 26

Thread: Clauza fidelitate fata de angajator

 1. Back To Top | #1

  Clauza fidelitate fata de angajator

  Pe scurt situatia sta cam asa: am ocazia sa schimb locul de munca cu unul mai bun, dar noul angajator mi-a spus ca imi va cere sa semnez o anexa la contractul de munca. In anexa respectiva se prevede ca timp de cel putin un an de la incetarea eventuala a noului contract de munca, nu am voie sa lucrez la concurenta (adica la o firma care activeaza in acelasi domeniu). E legala o astfel de clauza?

 2. Back To Top | #2
  magic man iozefini's Avatar
  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Bucuresti
  e o mare balarie.

 3. Back To Top | #3
  Pai asa mi se pare si mie. Din codul muncii am inteles ca imi poate cere sa nu lucrez la concurenta atata timp cat sunt angajat al firmei, dar nu dupa ce imi dau demisia.

 4. Back To Top | #4
  Din cate stiu contractele de exclusivitate sunt o porcarie, dpdv legal nu au nici o valabilitate.
  Making the impossible possible; making the possible easy; and making the easy, elegant.

 5. Back To Top | #5
  Registered User Newone's Avatar
  Join Date
  Apr 2005
  Location
  Bucuresti
  Din ce stiu eu ar putea fi valabil asa ceva doar in situatia in care pot demonstra ca au investit in tine, adica daca ai facut ceva cursuri de perfectionare sau calificare pe banii lor ...
  "Cel care toata ziua e activ ca o albina, e puternic ca un taur, munceste precum un cal si care seara se-ntoarce rupt de oboseala precum un caine, ar trebui sa consulte un veterinar, caci este foarte probabil sa fie un bou." Chang Ying Yue

 6. Back To Top | #6
  Megalomaniac's Avatar
  Join Date
  Dec 2004
  Location
  România: cea mai ţară proastă
  Sunt legale, s-a discutat pe topicul mare cu salariile. Vezi aici.
  - Care este leguma cu cea mai mare concentraţie de alcool?
  - Mazărea borîtă pe perete.


  Top Tip Of The Week: When going through airport customs and you are asked "do you have any firearms with you?" do not reply "what do you need?"

  "Nu pot ei fura cat puteti voi sta pe alte threaduri."

 7. Back To Top | #7
  Registered User apciu2006's Avatar
  Join Date
  May 2006
  Location
  la 3...
  Nu semna. Te poti impune in fatza viitorului angajator cu acest lucru. Daca se dovedeste ca ai folosit informatii din firma respectiva la viitoarea firma sau in orice alt mod oricum te poate da in judecata. Cam atat ii zici, daca vrea sa te angajeze, ok, daca nu bye.

 8. Back To Top | #8
  E o multinationala, nu cred ca o sa-si modifice regulile doar de dragul meu. Pe de alta parte mi se pare interesanta partea asta:

  (3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni

  Nu i-am auzit sa mentioneze ca o sa ma plateasca suplimentar pentru clauza asta, asa ca probabil e oricum nula din punct de vedere legal.

 9. Back To Top | #9
  Registered User furceag's Avatar
  Join Date
  May 2005
  Location
  Brasov
  Potrivit art. 39 pct. 2 din Codul muncii, salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:...
  c) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;

  Cele mai importante sporuri la salariul de bază sunt: a) sporul de vechime în muncă;b) sporul pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase ori penibile;c) sporuri pentru ore suplimentare sau pentru cele prestate în zilele nelucrătoare; d) sporul pentru munca de noapte ;
  e) sporul de izolare; f) sporul pentru folosirea unei limbi străine; g)sporul pentru stabilitate; h) spor de confidenţialitate; i) spor pentru risc de
  suprasolicitare psihică j) spor pentru fidelitate.

  Obligaţia de fidelitate constă în corectitudinea şi discreţia profesională pe care salariatul trebuie să le manifeste în prestarea muncii sale. Încălcarea acestei obligaţii atrage răspunderea patrimonială şi chiar penală cum ar fi în cazul divulgării secretului profesional sau economic etc.. A lucra pentru un angajator înseamnă a lucra potrivit intereselor acestuia şi a nu-l prejudicia prin favorizarea concurenţilor lui sau a nu-i face
  personal concurenţă ori a contribui la concurenţa făcută de altul.

 10. Back To Top | #10
  e o confuzie aici, nu e vorba de o clauza de fidelitate ci de una de neconcurenta. clauza asta e perfect legala. mai multe detalii gasiti in codul muncii, articolele 21-24 ( http://www.codulmuncii.ro/titlul_2_1.html )

  in principiu clauza asta poate fi atacata ulterior in instanta, deoarece are niste conditii nu foarte clar definite. in principiu clauza nu are voie sa-ti interzica total dreptul la munca si trebuie specificate foarte clar activitatile avute in vedere.
  Ignore list: Stagirioritic

 11. Back To Top | #11
  Trance addicted Raven's Avatar
  Join Date
  Nov 2001
  Location
  Here and there
  Când lucrezi într-un domeniu bine definit, unde naiba poţi pleca, decât la o firmă pe care ei o pot vedea ca pe concurenţă?! Ce faci, te duci la dat zăpada de pe trotuare (ce bine-ar prinde zilele astea; bine, dacă nu faci deja asta ) un an de zile ?!
  „Trance Energy.. a small step for man, a huge leap for mankind...”

 12. Back To Top | #12
  Nick anterior: H2H Moke's Avatar
  Join Date
  Aug 2004
  Location
  Pig League Intl.
  Quote Originally Posted by Denno View Post
  Nu i-am auzit sa mentioneze ca o sa ma plateasca suplimentar pentru clauza asta, asa ca probabil e oricum nula din punct de vedere legal.
  Exact! Daca pe fluturas nu scrie explicit ca suma X este dedicata acelei clauze, atunci anexa respectiva este nula si poti sa te duci linistit la concurenta. Incearca sa aflii fara sa faci valuri.
  Pe de alta parte poate exista riscul ca suma negociata sa includa aceasta plata suplimentara si sa ai surpriza la salariu ca exista pe fluturas, caz in care esti cam agatat.
  Casca ochii si urechile! Bafta!

 13. Back To Top | #13
  Let The Music Play DJ DJ Flavio's Avatar
  Join Date
  Jun 2007
  Location
  Sabriyah
  Clauza asta este o hartie pe care poti s-o semnezi pe toate partile. Valoarea ei este zero. Mai valoroasa este pasta de pix pe care o consumi semnand.
  Inchiriez perete pentru dat cu capul, 5 lei/lovitura sau 50 de lei/ora.

 14. Back To Top | #14
  Quote Originally Posted by Raven View Post
  Când lucrezi într-un domeniu bine definit, unde naiba poţi pleca, decât la o firmă pe care ei o pot vedea ca pe concurenţă?! Ce faci, te duci la dat zăpada de pe trotuare (ce bine-ar prinde zilele astea; bine, dacă nu faci deja asta ) un an de zile ?!
  o astfel de clauza, care sa reziste in instanta, ar trebui sa contina o lista cel putin:
  -o lista cu activitatile pe care nu ai voie sa le desfasori
  -o lista cu firmele considerate concurente
  -o zona geografica in care este valabila ideea de concurenta

  oricum, in lege se spune ca aceasta clauza e negociabila. daca tu consideri ca-ti limiteaza drastic posibilitatea de a lucra pentru altcineva, fie refuzi clauza fie ceri un procent de 100% din salariu.
  Ignore list: Stagirioritic

 15. Back To Top | #15
  Pinguis quod tumidus
  Join Date
  Feb 1999
  Location
  this space for rent
  Aceleasi lucruri sunt detaliate si in scrisoarea de la avocat pe care am copiat-o pe topicul cu salariile:
  http://forum.computergames.ro/37755963-post903.html

 16. Back To Top | #16
  Eu am vazut zilele trecute un contract de acest gen, si la ultima litera din paragraful legat de intrebarea ta se mentiona ceva de genul: (o sa scriu din memorie deci sar peste cuvinte pompoase):
  tu pleci. el iti pune in fata un alt contract prin care se stabileste de comun acord (negociere) timpul in care tu nu ai voie sa lucrezi la concurenta. Acum avand in vedere ca persoana care vroia sa semneze acest contract nu lucreaza intr-o functie care sa ii permita accesul la cine stie ce informatii, contractul (de plecare) e posibil sa nu mai existe. contractele la firmele mari sunt la fel pentru toti angajatii, de aceea sunt NEGOCIABILE. Doar nu o sa ii interzica unei femei de serviciu sa lucreze intro alta companie cu acelasi profil.
  Persoana care urma sa semneze, a semnat. Eu i-am spus ca probabil nu va mai exista un contract de fidelitate la sfarsitul colaborarii, deoarece nu va fi cazul. Acolo era chiar mentionat ca daca angajatorul nu face acest contract, renunta la pretentiile din contractul anterior.
  Mai sunt si variante de contract, unde daca ai o functie inalta, firma iti plateste perioada pe care te "obliga" sa nu lucrezi la concurenta. Dar, evident, acest lucru se regaseste in contract. Eu zic ca cel mai bine e sa studiezi contractul bine si daca nu poti crea un "prejudiciu" lucrand la concurenta sa semnezi fara frica. Pentru ca tu trebuie sa creezi un prejudiciu (scria si ceva despre prejudiciu in contractul despre care vorbesc) pentru ca ei sa te poata da in judecata. Prejudiciu ce trebuie mai intai sa existe si apoi sa poata fii demonstrat. Sper ca nu te-am bagat in ceata. Bafta.
  Petreceri private. - pm pt detalii

 17. Back To Top | #17
  Jigodie's Avatar
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  ....Niciunde.... Posts: -1
  Crezi ca ne poti spune la ce multinationala?
  S-ar putea sa activam la aceeasi
  Si la noi se poarta practica asta si este lesne de inteles de ce.
  Din cate stiu, sunt valabile si d.p.d.v. legal clauzele astea.

 18. Back To Top | #18
  The Terrorist dj_alex_x's Avatar
  Join Date
  Oct 2006
  Location
  Bucuresti
  Mdea... eu stiu ca e legala o astfel de clauza.
  Pt ca si eu a trebuit sa semnez, si m-am interesat inainte. Dar trebuie sa te si plateasca pe perioada specificata. Insa asta doar daca dovedesti ca ai fi putut sa te angajezi la o firma concurenta, dar nu poti din cauza acelei clauze! Nu va fi salariul 100%, dar trebuie sa specifice. La mine parca e 90%.
  In orice caz, cred ca ti se mentioneaza in contract ca la plecare va puteti intelege asupra acestui aspect, si e posibil sa te lase sa te angajezi la concurenta.
  De cand s-au inventat banii, multumirile ma lasa rece

 19. Back To Top | #19
  Registered User
  Join Date
  Jun 2007
  Location
  Timisoara
  asta e asa o porcarie. ma dezgusta. adica, de ce sa-ti dam noi bani, daca tu nu ai reusi sa te angajezi la cineva concurent ? adica iti dam bani doar daca tu demonstrezi ca ai fi putut sa te angajezi. si cum demonstrezi asta ? te duci la firma y si treci de testele de angajare si dupa aia spui angajatorului "nene, eu am vrut doar sa stiu daca m-ai fi angajat. eu nu vin oricum, dar da-mi o hartie, ca m-ai fi angajat", sau cum ?

 20. Back To Top | #20
  treaba cu doveditul ca te puteai angaja la concurenta nu se regaseste in lege si tind sa cred ca e un mit.
  Ignore list: Stagirioritic

 1.  
Page 1 of 2 12 LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •