Page 1 of 61 12341151 ... LastLast
Results 1 to 20 of 1214

Thread: Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?

 1. Back To Top | #1
  Jigodie's Avatar
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  ....Niciunde.... Posts: -1

  Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?

  Prima parte probabil o stie oricine, povestea forturilor si bateriilor din jurul Bucurestiului.
  Pe scurt, in vremea lui Carol I a inceput constructia intre anii 1882-1894 unei linii de baterii si forturi, 36 la numar, care sa apere cel mai important oras al tarii, Bucuresciul. Din cele 36 azi mai stau in picioare doar 32.Cu un cost de 111,5 milioane lei aur, adica de trei ori bugetul anual alocat armatei romane la vremea respectiva, aproximativ 620 milioane de euro in zilele noastre acestea s-au dovedit a fi inutile. Probabil cel mai util aspect al acestora este faptul ca au fost legate intre ele de o sosea (actuala Centura a Bucurestiului) si de o cale ferata.
  Ieri am vizitat bateria 3-4 dintre Otopeni si Tunari, o cladire care m-a impresionat, interesanta dar parasita, lasata in paragina si nepasare.
  Cateva articole despre acestea puteti citi mai jos:
  http://www.evz.ro/articole/detalii-a...te-in-mizerie/
  http://www.natgeo.ro/romania/forturile-bucurestiului/

  Partea a doua este mai degraba un mit. Galeriile, tunelurile, canalele de sub Bucuresti care fac legatura intre diverse puncte strategice sau de interes. Unul leaga Palatul Ghica-Tei de Biserica Plumbuita, altele se zvoneste ca au fost construite de comunisti pentru evadarea sau siguranta lui Ceausescu. Nu stiu nimic concret insa.
  Am cautat pe net si am vazut ca mai sunt si altii interesati de aceste enigme ale Bucurestiului.
  http://www.motociclism.ro/forum/inde...howtopic=68778
  http://www.airsoftromania.com/forum/...d951a75069a5e5

  Cum bine remarca cineva pe un blog;
  "Ma intreb cate lucruri va trebui sa mai descoperim de unii singuri in orasul asta pentru a putea sa ne bucuram de el asa cum trebuie. Cu fiecare lucru nou pe care il aflu despre oras imi creste ura si neincrederea fata de muzeul Bucurestiului, primarie, ARCUB si toate institutiile care ar trebui sa se ocupe de folosirea resurselor orasului pentru o intelegere corecta a lui.
  Nu pot sa cred...
  Suntem tineri adulti si trebuie sa ne retransofrmam in ciresari pentru a descoperi lucruri care ar fi trebuit sa intre demult intr-un circuit cultural...
  "

  In speranta ca sunt cativa forumisti CG interesati de subiect, poate reusim sa ne strangem si sa facem o mica expeditie la aceste forturi si baterii ori sa descoperim cateva din galeriile misterioase ale Bucurestiului.
  0721444552 / 0765514261 sunt nr mele in caz ca se leaga ceva.
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?-bucurestiforturi16lo.jpg   Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?-forturi_google.jpg   Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?-fortautostrada19fa.jpg   Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?-baterieet2nn0.jpg   Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?-bateriepart2td9.jpg  

 2. Back To Top | #2
  Leather SM's Avatar
  Join Date
  Oct 2000
  Location
  Bucharest
  Am fost in bateria antiaeriana de langa A2.
  Aveam si niste poze, o sa le caut.

 3. Back To Top | #3
  flaming clouds sequential one's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Location
  bucuresti
  chiar zilele trecute am citit pe forumul softpedia un thread asemanator, singura diferenta consta in faptul ca thread-ul a fost facut prin '06 parca si nici pana acum nici macar nu au reusit sa iasa undeva sa puna la punct un plan sau ceva de genul asta.
  eu unul sunt interesat de chestiile de genul asta, si daca ne mai strangem as merge.

 4. Back To Top | #4
  Registered User Fuzz's Avatar
  Join Date
  Jan 2006
  Location
  RFG
  Ar fi bine sa fie evidentiate si drumurile practicabile de masini, chit ca nu sunt fix pana in punctul ala. (desi mie mi se par ca sunt toate foarte aproape de centura, sunt adormit)
  ...u biciz :shifty:

 5. Back To Top | #5
  Leather SM's Avatar
  Join Date
  Oct 2000
  Location
  Bucharest
  Cred ca am fost in cel din poza 3 din primul post.
  Daca e cel de langa A2.

 6. Back To Top | #6
  Jigodie's Avatar
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  ....Niciunde.... Posts: -1
  poate noi reusim
  cine este interesat sa posteze aci si ne organizam un pic.
  poate fi o deplasare interesanta care nu necesita costuri mari ori vreun echipament special
  deci....de ce nu?!?!
  LE:
  .:indie:. ala este. Sa`nteleg ca te bagi la o viitoare deplasare?
  Fuzz sunt chiar linia de centura a capitalei deci Soseaua de centura trece pe langa fiecare

 7. Back To Top | #7
  Leather SM's Avatar
  Join Date
  Oct 2000
  Location
  Bucharest
  Pai din punctul meu de vedere e nevoie de un mijloc de deplasare si cam atat.
  Cine vrea sa vina cu aparate foto....
  Poate facem o intrunire forumistica acolo

 8. Back To Top | #8
  Jigodie's Avatar
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  ....Niciunde.... Posts: -1
  exact asta e si ideea, nu ne costa nimic si putem socializa la cateva beri linistiti
  aparate foto sunt destule...masini se gasesc

 9. Back To Top | #9
  Registered User 1bit's Avatar
  Join Date
  Feb 2006
  Location
  Sub Bucuresti
  Am citit cam 30 de pagini din cele 60 dedicate subiectului din linkul din primul post (http://www.motociclism.ro/forum/inde...howtopic=68778).
  Prima concluzie ar fi ca nu e prea mult "mister" legat de forturiile care inconjoara Bucurestiul, dar tunelurile de sub el au incitat mai multa lume la "cautari" si dezbateri. Mi s-a parut savuroasa ideea existentei unui tunel de tren/metrou intre bucuresti si pitesti. Nu stiu cat de adevarat este dar unele chestii de acolo au baze reale si sunt si niste poze interesante.

 10. Back To Top | #10
  Jigodie's Avatar
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  ....Niciunde.... Posts: -1
  Tunel intre Buc si Pit in niciun caz, am impresia ca asta face parte din planul de dezvoltare al tarii pe urmatorii 50 de ani. E un vis mai degraba.
  Dar...este o parte a istoriei, sunt niste monumente la`ndemana care merita vizitate.
  Eu indraznesc sa visez la o restaurare a acestora, includerea lor in circuite turistice precum si modalitati de a le da o utilitate, multe pot deveni muzee, galerii de arta...
  Daca doresti sa participi la un tur al acestora in grup organziat inscrie-te pe "lista" si imediat ce ne strangem destui purcedem.

 11. Back To Top | #11
  Registered User 1bit's Avatar
  Join Date
  Feb 2006
  Location
  Sub Bucuresti
  Din cate am inteles ( am ajuns la pag 44 ) slabe sanse de "tur organizat".. in primul rand se intra foarte greu inauntru, majoritatea intrarilor au fost cimentate,incuiate etc. Pe langa asta, multe din ele au fost lasate in paragina, sau au fost astupate de-a dreptul de fundatiile unor cladiri noi, sau cine stie ce alte motive. Se presupune, si nu vad de ce n-ar fi asa, ca exista si parti intretinute dar administrate si pazite de, citez, "ochii albastrii", si personal, la x metri sub pamant, nu cred ca ar avea vreo retinere sa dea cate o boaba intre ochi intrusilor. Da` deja intram in sf-uri.

  Pt cine are lene sa citeasca tot threadul, un quote cu multe amanunte si care, mie unul, nu mi se pare deloc "incredibil" :

  (nu ma lasa sa il pun tot aici, din cauza limitei de caractere)

  Quote Originally Posted by Andrei Silvaseanu
  Am crescut la marginea Bucurestiului in Voluntari si cind eram copil am explorat si eu fortul de pe centura,linga Dorali,vizavi de cimitir,este un singur bloc,in spatele lui in padure sint forturile.Cu un bun prieten plecam cu lanterne si bite si orbecaiam pe acolo.Pe vremea aceea,acum vreo 23 de ani cred se putea intra foarte usor.Are cel putin trei nivele sub pamint.Al treilea era inundat si scarile care coborau zidite.Erau niste puturi patrate care coborau de sus pina jos la ultimul nivel,de vreo 50/50 cm cu niste sine fixate pe laturi care banuiesc ca serveau unui mic lift pentru munitie.Oricum nivelul 3,cel mai de jos era inundat si inacesibil,posibil sa fi fost si un al 4-lea dar nu stiu decit ce am vazut. Batrinii vorbeau ca toate forturile din jurul capitalei erau unite de cel putin un tunel care pleca de la nivelul cel mai de jos si care a fost inundat si zidit de armata la capete,astfel incit sa fie impracticabil pentru civili dar in acelasi timp la nevoie sparte zidurile,trasa apa si repus in functiune.
  Inauntru asa cum ati vazut in poze sint colidoare intortocheate si tot felul de camarute din beton sau caramida.La inceput e palpitant cind intram,hirtii,gunoaie,peretii afumati,semn ca multi intrau cu torte improvizate,urme ale civilizatiei...insa pe masura ce inaintam,atenti sa nu ne ratacim,disparea si gunoiul si fumul si scrisurile de pe pereti.Ramineam doar eu si prietenul meu intre betoane acelea cu miros statut intr-o liniste de mormint...Mereu aveam mai multe lanterne la noi,daca am fi ramas fara lumina cred ca muream de inima acolo.Era ceva acolo in hrubele acelea care-ti ingheta singele in vine.N-am dat de capatul tunelurilor niciodata pentru ca ne era frica sa nu ne ratacim sau sa raminem fara lumina.Aveam mereu hirtie si creion la noi si faceam un soi de harta sa stim pe unde am trecut.
  Vorbeam cu un tataie odata,copil fiind cum am mers noi "la forturi" si tin minte ca mi-a spus,ca data viitoare cind mai merg acolo sa ma opresc undeva departe de intrare sa intru intr-o camaruta,sa ma asez jos rezemat de perete,sa sting lanterna si sa ascult linistea.
  V-am spus ca era ceva acolo care iti ingheta singele in vine,noi rideam si ne faceam curaj dar...amindoi stiam ca sintem cu sufletul la gura sa iesim afara mai repede.Jurasem ca nu mai calc pe acolo dar batrinul imi stirnise curiozitatea.N-am rezistat si m-am dus,singur de data aceasta...cu lanterna,baterii si bec de rezerva,am intrat,m-am oprit departe pe un colidor la nivelul 2,am facut stinga intr-o camaruta,m-am rezemat de perete cu spatele,am stins lanterna si am ascultat linistea. Parca eram intr-un mormint,ingropat.O liniste atit de adinca n-am ascultat in viata mea.Ai fi jurat ca se aude timpul cum trece...Apoi dupa o vreme mirosul de inchis si igrasie parca se schimbase,simteam un miros metalic si vag auzeam parca fosnete,am zis ca mi se pare mie,apoi vaiete...atit de incet incit nu puteam fi nici sigur ca le aud,dar nici convins ca nu e decit frica din interiorul meu...
  Nu mai stiu cum am ajuns afara dar am fugit cit de repede am putut si cind am zarit prima geana de lumina,apoi am vazut soarele,doamne parca ma nascusem din nou! N-am mai intrat de atunci acolo niciodata in acel loc... Am mai fost cu prieteni curiosi si amici dar pina la intrare si atit!
  De povestit nu am povestit nimanui ce am trait acolo jos,de teama sa nu fiu luat de mincinos sau nebun. M-am intilnit si cu tataia care mi-a spus sa intru... dupa ceva timp: ai mai fost pe acolo? da,zic eu ai facut cum ti-am spus? numai amintirea m-a ingrozit si mi-a facut pielea de gaina,dar am raspuns cit am putut de calm,am fost si am ascultat linistea! s-a uitat in ochii mei si a schimbat vorba. Ardeam sa-l intreb mai multe dar...
  Apoi la 18 ani,ce vremuri dom'le,aveam prima Mobra,luasem prmisul si am iesit cu prietena la plimare. 4 ani mersesem numai prin paduri si pe cimpuri.Ma bucuram de asfalt ca de rai. Am iesit pe centura,am trecut de Pipera si pe dreapta,pe unde e fabrica de tigari acum ce-mi vine mie sa-i arat fortul.Ma gindeam sa-i arat asa exteriorul,i-am povestit ca inauntru e asa si pe dincolo dar ca nu putem intra. Ne plimbam noi pe acolo si numai ce iese un baiat de vreo 14 ani cu o lanterna.Vreti sa intrati zice el binevoitor? Eu zic nu! Ea curioasa zice da! hai ca va arat eu ca am joc pe aici zice el. Intram! Ala in fata cu lanterna si noi dupa el.Parea sa fie familiarizat cu locul pentru ca se misca destul de repede.Eu in cap aveam doar prima dreapta ,a doua stinga apoi iar dreapta...si bine am facut pentru ca dupa ce a facut dreapta din nou a stins lanterna... yikes.gif Am retrait cosmarul din copilarie...Intunericul si linistea aceia...intr-o fractiune de secunda am tras-o pe fata in spatele meu,m-am aplecat si am gasit o bucata de caramida sau beton pe jos pe care am strins-o in mina hotarit sa crap capul cui se apropie de noi. Prietena a dat sa tipe si am strins-o de mina sa taca.Asteptam in liniste si ascultam.As putea sa jur ca tipul acela mai era cu cineva acolo...am stat asa poate 10 secunde incordat si hotarit sa-l omor pe cel care se apropie de noi...apoi am dat inapoi pas cu pas in bezna pipaind peretii cu mainile si numarind indiciile pe care le memorasem pe drum. Am iesit destul de usor si repede galbeni ca ceara amindoi.Apoi am fost furios si l-am asteptat p-ala sa iasa! Zadarnic...
  Atunci a fost ultima oara cind am calcat pe acolo,acum am tot auzit ca sint inundate de nu se mai poate intra nici pina la primul nivel.Mai bine zic eu... Pericole nu erau,nu cadea tavanul,nu erau gropi,exceptind puturile de munitie cum le zic eu,sau ce dreak erau,dar din cite imi aduc aminte eram prea mici sa cazi prin ele.Doar sa te ratacesti pe acolo sau sa mori de frica...La virsta aceia era palpitant dar oricum sint doar niste hrube igrasioase si nimic palpitant.
  In ziua in care a fugit nea nicu am plecat si noi in oras,eu si prietenul meu.Eram pusti si nu pricepeam noi prea multe,dar ne saturasem de mizeria comunista...Pe drum tot felul de indivizi care cred eu ca erau securisti,agitau lumea.Se trage la universitate haideti mai! La televiziune fratilor,mor ai nostri! si tot asa ghidau masele spre locuri din Bucuresti. De fapt se tragea pe dracu ca au tras dupa ce i-au strins acolo.I-au minat ca pe vite la abator.
  Eu si prietenul meu am ales sa mergem in Primaverii,sa vedem si noi vila lui Ceausescu.Am intrat acolo si carau unii in draci covoare ,tablouri si tot felul de lucruri.Sinnt ale noastre fratilor ziceau,ale poporului,le punem bine! Noi creduli nu ne-am atins de nimic de pe acolo,mai tirziu ne-am dat seama ca furau aia...Inauntru nimic senzational,totul mai dichisit,normal ca doar era conducatorul!Apoi am vazu la Tv ca cica avea baterie de aur la cada,candelabre de aur si alte prostii.Avea un drak ca am fost acolo si le-am vazut,erau tot de urbis nichelate si mai dichisite puti dar in nici un caz de aur...niste candelabre de alama,stiu sigur si asta...ma rog asta e alta poveste,dar interesant e ca din vila coborai in subterane.Am intrat si noi.Mai fratilor tunele dichisite cu marmura pe jos,aplice,gresie pe pereti,de vreo 2,5 m latime/ 2,5 inaltime.Curatenie ca la spital,din loc in loc usi ca la submarin cu incuietori din acelea cu roata,cu garnituri de etansare...vai de capul meu,am ramas trasnit.Oamenii care lucrau acolo ne-au spus ca astea sint pentru trafic pietonal ca sa spun asa,dar ca sint altele mai mari pentru masina si ca tot Bucurestiul e plin de ele.Chiar la un moment dat ne-am orit la un nod de drumuri si ghidul ne-a aratat o multime de usi inchise etans si ne-a explicat ca aia duce la herastrau,aia la floreasca ,aia la drak...ca nu ne venea sa credem! Si pe urma ne-a aratat buncarul de sub Primaverii! Buncar e impropriu spus totusi.Am trecut de a serie de usi groase de juma de metru,cu etansare su toate cele,dar v-am spus curatenie si lumina,bec totul,vopsit in alb.Inauntru o camera de comanda pentru Ceausescu cu telefoane,televizor,radio si tot ce-i trebuia sa conduca tara de acolo in caz de ceva...Totul separat complet fata de exterior.Aparat de produs aer,de filtrare,de apa de tot ce vrei...Era imensa incaperea,erau apoi camerele de locuit,bucatarie,o camara imensa plina cu tot felul de conserve,camera frigorifica,grup electrogen,bai,etc.Spuneau oamenii care lucrau acolo ca daca intra inauntru,un an de zile putea sta acolo fara probleme cu tot personalul care se ocupa de instalatii.Buncarul era facut sa reziste la orice arma cunoscuta pina la acea vreme,inclusiv bomba atomica. V-am spus era senzational! Parca eram in alta lume. Am fost acolo amindoi si am vazut cu ochii nostrii nu din auzite sau povesti!

 12. Back To Top | #12
  In Iasi exista un asemenea tunel care pleaca de sub palat si iese in afara orasului, destul de mare incit sa incapa o trasura

 13. Back To Top | #13
  Leather SM's Avatar
  Join Date
  Oct 2000
  Location
  Bucharest
  1bit, fa un fisier txt si ataseaza-l aici

 14. Back To Top | #14
  Registered User 1bit's Avatar
  Join Date
  Feb 2006
  Location
  Sub Bucuresti
  continuarea:

  Quote Originally Posted by Andrei Silvaseanu
  Tot in Voluntari tatal unui prieten de-al meu,acum 60 ani cind s-a mutat acolo,pe un loc gol(fusese cimp)cind a sapat wc-ul a dat de caramizi,a spart si a dat de un tunel spunea el,mare de treceai cu masina! I-a fost frica si a astupat totul la loc mutind groapa de wc in alta parte!
  Apoi ultima chestie in Pipera vizavi de scoala americana,parca,pe vremea aceia nu era nimic pe acolo,la marginea padurii ma plimbam cu bicicleta.La un moment dat am intrat si eu intr-un desis ca omu mai rusinos asa din fire...La vreo 20m de sosea. Mi-a atras atentia o movila de pamint si m-am dus sa vad ce e.Era groapa in mijloc,ca un fel de canal cu scara,iar jos intr-o laterala o usa asa cum am vazut in primaverii etansata si se vedea ca e tapana si bine inchisa.Problema e ca era inundata de se vedeau doar 2 palme din ea,restul era in apa.

  Asa ca in concluzie ce e hruba si neinteresant a fost trecut cu vederea,puse eventual niste usi de tabla si un lacat,iar inauntru sobolani si mizerie! Ce a fost bun va spun eu ce e pastrat si pazit iar de ajuns acolo nu cred eu ca aveti sanse cu ranga si tirnacopu'! La ce usi am vazut eu...Ce aliaj spuneau oamenii aceia ca au... baldy.gif Cica aia a fost si frica lor,sa nu intre acolo ca era jale,nu puteau sa-l mai scoata! Asa ca l-au mintit ca subteranele sint in mina manifestantilor si solutia de salvare este elicopterul!
  N-am cuvinte sa va spun ce lux am vazut eu acolo jos,ce minune de tehnica pentru vremurile acelea.Banuiesc ca se puteau si inunda colidoare sau bucati de tunel cum spunea cineva mai sus.
  @indie, asta fu tot

 15. Back To Top | #15
  flaming clouds sequential one's Avatar
  Join Date
  Aug 2006
  Location
  bucuresti
  ce a postat 1bit m-a facut si mai curios decat eram inainte.

 16. Back To Top | #16
  Jigodie's Avatar
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  ....Niciunde.... Posts: -1
  1bit cele spuse de tine ma fac si mai curios
  fortul de "langa fabrica de tigari" (Philip Morris) l-am vizitat ieri.
  Nu am vazut sa aiba 4 nivele, probabil unde era inundat de la nivelul solului. E ciudat, are un fel de etaj, o movila mare de pamant dar sunt sigur ca si dedesubt e ceva.
  Atasez cateva din pozele facute ieri (le-am micsorat la 640x480).

  So...daca tot devine lumea interesata si credeti ca merita efortul, hai sa facem un fel de lista cu cine se baga la o deplasare si ce poate aduce fiecare (lanterna, ap foto, masina, cizme...)

  Ulterior stabilim si o data, de preferat o zi de Sambata.
  eu - pot aduce aparat foto eventual prieten cu masina. Sunt deschis la o deplasare in orice weekend, poate chiar cel viitor.
  Attached Thumbnails Attached Thumbnails Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?-img_3868.jpg   Forturile, bateriile, tunelurile din Bucuresti si din jurul sau. Expeditie?-img_3980.jpg  

 17. Back To Top | #17
  Registered User 1bit's Avatar
  Join Date
  Feb 2006
  Location
  Sub Bucuresti
  Citeste threadul respectiv si te lamuresti destul de devreme cu forturile(primele 10 pagini am impresia). Aflii acolo multe locatii si la ce foloseau exact si cum functionau etc. Dezamagitor la ele este ca, desi se speculeaza ca ar fi legate intre ele prin tunele, nu este asa, deci pentru mine unul nu reprezinta o atractie prea mare. In schimb relatarile despre oameni care au intrat in tunel pe la favorit (parca) si au iesit la suprafata pe la opera ma umplu de curiozitate

  edit(ce ziceam de forturi):
  adica mai mult de imagini de genul astora de aici nu prea vezi nici la fata locului (pozele din josul paginii) http://www.motociclism.ro/forum/inde...c=68778&st=500

 18. Back To Top | #18
  1bit unde la favorit?


  oricum, stie cineva ceva de un buncar sub gradina botanica?

 19. Back To Top | #19
  Registered User 1bit's Avatar
  Join Date
  Feb 2006
  Location
  Sub Bucuresti
  Nu stiu nu cunosc zona, daca eram de pe-acolo poate retineam mai atent.
  Despre iesiri in botanica s-a discutat parca si pe threadul respectiv, dar nimic concret. Cineva amintea in treacat din cand in cand, botanica fiind printre locatii.

  Parca totusi stiu ca s-a dus cineva in "recunoastere" si nu a gasit decat ceva ce parea prea mult a aerisire de metrou (parca). Am citit asa de mult ca nu mai tin minte exact care informatie de unde e

  Am gasit ce retinusem eu eronat despre favorit: "marele tunel din Drumul Taberei , cu intrare prin fostul restaurant Orizont si iesire undeva in Parcul Operei

 20. Back To Top | #20
  Jigodie's Avatar
  Join Date
  Dec 2005
  Location
  ....Niciunde.... Posts: -1
  1bit eu am bagat si tunelurile in thread asa ca fac si ele parte din discutie. Normal ca astea reprezinta un mister si mai mare iar eu m-as baga sa cotrobai nitel prin ele.
  Hai sa ma intrebam lumea, poate aflam ceva informatii.
  razvantt la Opera, Casa Scanteii, Casa Poporului sigur sunt ceva buncare si galerii. La gradina botanica nu stiu sigur dar am auzit ceva zvonuri

 1.  
Page 1 of 61 12341151 ... LastLast

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •