brat un experiment
Page 1 of 7 1234 ... LastLast
Results 1 to 20 of 121

Thread: un experiment

Jigodie's Avatar

Exclamation un experiment

Un barbat si-a pus o sapca pe cap, a intrat intr-o statie de metrou si a inceput sa cante la vioara; era o dimineata friguroasa de ianuarie. Timp de 45 de minute a cantat 6 piese de Bach. In acest timp, aproape o ora, au fost filmati 1097 oameni trecand pe langa el, multi dintre ei in drum spre job-uri.

Doar trei minute au trecut si un barbat de varsta mijlocie a remarcat ca se aude un muzician cantand. A incetinit mersul apoi s-a oprit cateva secunde... insa si-a reluat grabit mersul spre programul zilnic.

Un minut mai tarziu, violonistul a primit primul dolar bacsis: o femeie i-a aruncat banul in palarie fara a se opri din mers.

Cateva minute mai tarziu, cineva s-a rezemat de zid sa-l asculte, insa barbatul si-a privit ceasul si si-a continuat drumul. In mod cert, intarzia la munca!

Primul care i-a acordat intradevar atentie a fost un baietel de 3 ani. Mama sa mergea grabita mai in fata si s-a infuriat cand pustiul s-a oprit . Intr-un final, a reusit sa-l urneasca din fata violonistului si sa-si continue drumul, desi copilul a ramas cu capul intors tot timpul spre muzician. Situatia s-a repetat si cu alti copii. Toti parintii, fara exceptie, i-au obligat sa-si continue drumul.

In cele 45 de minute in care violonistul a cantat, doar 6 persoane s-au oprit pentru a-l asculta o vreme. Cam 20 dintre ei i-au oferit bani fara a-si incetini pasul. A strans 32$ si 17centi. Cand a terminat si s-a asternut tacerea, nimeni n-a remarcat. Nimeni n-a aplaudat, nimeni n-a facut un semn de apreciere.

Nimeni nu stia ca violonistul era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni violonisti din lume. A cantat cele mai dificile piese care au fost compuse vreodata pentru vioara cu un instrument care valoreaza astazi mai mult de 3,5 milioane dolari.

Cu doua zile inainte de a canta in metrou, Joshua Bell a cantat cu casa inchisa (s-au epuizat toate biletele) in teatrul din Boston desi un bilet costa in medie 100$.

Este o poveste reala. Joshua Bell cantand incognito metrou a fost un experiment organizat de Washington Post pe 12 ianuarie 2007 in statia de metrou L`Enfant Plaza din Washington D.C. ca parte a unui experiment social despre perceptie, gusturi si prioritati ale persoanelor. Intrebarea era aceasta: intr-un loc banal si la o ora inadecvata mai apreciem frumusetea? Sau n-o mai apreciem? Recunoastem un talent intr-un context neasteptat?

In realitate, din cei 1097 calatori de la metrou unul singur, o femeie l-a recunoscut pe Joshua Bell, l-a ascultat pret de cateva minute bune si i-a oferit 20 de dolari (in afara de cei 32,17 mentionati mai sus).

Banned
    Ce e nou in faptul ca americanii sunt inculti? In plus nu m-as mira ca sa se fi facut tot posibilul ca "experimentul" sa iasa astfel si ziaristii sa aiba o poveste de scris.

LR
    LR is offline
    Registered User LR's Avatar
    Din cei care circula de obicei cu metroul nu cred ca sunt prea multi care sa recunoasca un muzician si mai mult decat atat sunt si mai putini cei care sa recunoasca o piesa de Bach. Oricum avand in vedere societatea de astazi marea majoritate a oamenilor din " clasa medie " au alte prioritati cotidiene decat cultura muzicala si cultura in general.
    | i5 2500k | GA-P67A-UD4-B3 | 2x2GB OCZ Blade DDR3 1600 | 2 x SAMSUNG HD103SJ | Sapphire HD6850 | 2 x Pioneer DVR-215BK | LG W2286L |

Nick anterior: Necromonger Necro's Avatar
    Oameni stresati sa ajunga mai repede la servici desi initial am crezut ca totul se intampla in Romania si la faza cu dolarul am crezut ca a primit 3 lei .
    Daca era un streaptease ceva se oprea lumea.
    Cat despre prostia americanilor
    [ame="http://www.youtube.com/watch?v=defXnFJpBYM"]YouTube - STUPID AMERICANS[/ame]
    Era un video in care aratau harta lumii americanilor si pe Australia au scris India parca si le povestea cu harta in fata de India, ei se uitau la Australia si nu si-au dat seama ce e defapt.

Registered User Prime's Avatar
    Asta am citit-o in ziare saptamana trecuta. Era o versiune spam pe ym care zicea ca au trecut pe langa el 2 milioane de oameni, m-am spart de ras.
    Ipocritii si oamenii culti doar de fatada sunt in toata lumea, nu doar in romania. Daca e sa dea bani, se inghesuie, dar daca e gratis sau ieftin, nu se coboara la acel nivel.
    Schatten ex machina

LR
    LR is offline
    Registered User LR's Avatar
    Ipocritii si oamenii culti doar de fatada sunt in toata lumea, nu doar in romania
    Ai perfecta dreptate. Multe personaje din lumea buna merg la concerte simfonice, la opera sau la balet numai ca da bine sa fie vazuti pe acolo si nu pt. ca intr-adevar le-ar place.
    | i5 2500k | GA-P67A-UD4-B3 | 2x2GB OCZ Blade DDR3 1600 | 2 x SAMSUNG HD103SJ | Sapphire HD6850 | 2 x Pioneer DVR-215BK | LG W2286L |

Junior Moderator altceva's Avatar
    "Frumosul" de genul "cele mai grele arii din Bach" n-a fost niciodata apreciat de multime. In general muzica simfonica e necunoscuta, neinteleasa, ignorata. Si as putea extinde la arta in general. In metrou puteau sa puna un Monet original in loc de un banner la Pepsi, efectul era acelasi. Lumea vrea paine si circ, nu arta. Asa va fi mereu, nu-i nimic nou sub soare...
    Pentru copaci.

isarescu's Avatar
    Nu este chiar asa. Conteaza si contextul. E ca atunci cind manaci ceva pe graba, uitandu-te la tv: nu poti aprecia cu adevarat gustul, pentru ca mintea iti sta la altceva. Dar daca mananci acelasi lucru intr-un restaurant, o sa ti se para de zece ori mai bun.

Registered User PigBrother's Avatar
    Trezirea la 8, fuga la munca sa nu intarzii, muncit pe branci, venit acasa rupt, lancezit prin casa, somn de recuperare. Apoi de la capat. Nu este de mirare ca doar cativa indivizi mai au timp de cultura.

P.S. Baietii cu "americanii e prosti, hahaha, nu ca noi" sunt rugati sa scuteasca audienta de orgoliile lor pseudointelectualo-mamaligiste
    I need new haters, the old ones are starting to like me.

Registered User kcuf_di's Avatar
    Prostia americanilor e o chestie foarte mediatizata, dar parerea mea e ca procentul de inculti e ~acelasi in orice tara, ghinionul americanilor e ca sunt multi.
    Si ca sa discutam de cat suntem noi de destepti si cultivati, cel mai scump punct de publicitate la antena1 e in timpul "din dragoste" si "emisiunea tradata in dragoste"

P.S. [ame="http://www.youtube.com/watch?v=w--I8D5ggd0"]Ce despteti is romanii[/ame]!

DG
    Quote Originally Posted by pigbrother View Post
    p.s. Baietii cu "americanii e prosti, hahaha, nu ca noi" sunt rugati sa scuteasca audienta de orgoliile lor pseudointelectualo-mamaligiste
    +1

Moderator Ivan's Avatar
    Pig, experimentul a fost o reuşinţă mai curand din cauza innaccesibilitatii genului asta de arta pentru omul mediu, nu din cauza ca erau aia grabiti si/sau adormiti.
    Daca era un concert Red Hot chilli Peppers la metrou se adunau 100000 de americani imbracati corespunzator

Banned
    toata stima si mandria femeii care l-a recunoscut <3 si multumesc Jigodie ca mi-ai pus textul asta in fata...unul dintre cele mai interesante subiecte pe care le-am citit pe cg.

Ivan: Reusinta? Innaccesibil?

Nick anterior: dicital meganic's Avatar
    Am lasat odata bani la metrou.Fac acelasi traseu de mult timp,am trecut odata pe langa o chitara si mi s-a facut pielea gaina si m-am gandit sa-i las.Dupa ce i-am lasat(mai mult) s-a intamplat exact ce banuiam ca o sa se intample in multele dati cand mi-am imaginat.Cel putin 3 persoane m-au scanat iar una chiar mi-a cautat privirea sa-mi reproseze printr-un val de sprancene ca a detectat intentia mea de a afisa public cultura mea muzicala sau de a ma diferentia de restul lumii.Poate lumea a simtit calitatea muzicii in exp. dar poate nu s-au oprit sa asculte sau sa plateasca pentru ca erau mai rusinosi fata de toti cretinii care vor sa nu platesti nici tu daca nu platesc ei.La fel si cu cersetorii.

btw .. ¨eperiment¨? .Esti racit ?¨Bultzubesc boarte but¨
    Det. Cisco: Ce taietura urata ai in frunte...
    Jonas Stark: Am uitat sa ma rog ieri; bunul Dumnezeu m-a facut sa alunec si m-am dat cu capul de calorifer. Trebuie sa ma duc la biserica mai des.

Registered User PigBrother's Avatar
    Ivan, ala nu e ritmul unei zile, este ritmul unei vieti intregi. Cine sa-i invete cand erau mici cum si ce muzica, filme sau carti sa aprecieze, parintii lor care au trait in acelasi fel? Apoi, cand sa gasesti timp, dispozitie si stimuli sa digeri cultura? Societatea te invata ca trebuie sa fii harnic si productiv.
    Ar fi recunoscut RHCP asa cum ar fi cumparat un hamburger - ieftin, accesibil, dispensabil. Icrele negre nu se cumpara si nu se halesc la coltul strazii...
    I need new haters, the old ones are starting to like me.

Jigodie's Avatar
    lasa deoparte carcota, experimentul dovedeste cat de consumisti suntem
    suntem obisnuiti sa platim pt orice, nu ne mai butem bucura de lucrurile gratuite tocmai ca nu le-am cumparat, asa cum gasim normal
    devenim robotei
    indiferent daca`l intelegi pe Bach sau nu, muzica lui nu are cum sa nu-ti trezeasca o grimasa
    nu avem timp.

Moderator Ivan's Avatar
    Quote Originally Posted by Misa View Post
    Ivan: Reusinta? Innaccesibil?
    Primul e intentionat, al doilea e o chifla.
    Multe plecaciuni, nu se va repeta.

@Pig: eu n-am afirmat ca ce s-a intamplat este rau sau de mirare, am vrut doar sa fac diferenta intre cele doua posibile cauze si sa matur pe jos cu una din ele

Povestea e buna de articol de ziar, apeleaza foarte fin la placutul sentiment de superioritate al fiecaruia (acelasi sentiment care ii face pe toti barbatii sa fie convinsi ca sofeaza mai bine decat media). Pariez ca toti cei care l-au citit au gandit (sau au simtit) ca ei ar fi recunoscut valoarea in dom' Joshua fara doar si poate. Myself included.
    But then again, that's just normal

Banned
    Depinde si in ce statie de metrou a fost treaba. Joshua risca bataie la Sudului, dar niste pitzi l-ar fi remarcat la Romana, ca "a auzit ele" in X5 ceva asemanator

Paranoia is natural
    Steak, hai mah, Bach in X5? No way, eventual Sting (cu Parizer).
    Pain or damage don't end the world. Or despair, or fucking beatings. The world ends when you're dead. Until then, you got more punishment in store. Stand it like a man... and give some back.

Banned a3ds's Avatar
    in Romania the wind doesn't blow, it sucks
    cine crede ca americanii sunt mai prosti decat romanii sa se uite mai des pe otv.

foarte interesant experimentul, sa zica mersi ca nu l-au recunoscut killa hill niggaz si ca nu i-au şparlit vioara de jdemii de dolari dandu-i in schimb some cuban neck tie.

1.  
    Free Online Strategy Games - Last Post
Page 1 of 7 1234 ... LastLast