Results 1 to 14 of 14

Thread: guvern mondial-da au ba

 1. Back To Top | #1
  bestia sapiens animalu's Avatar
  Join Date
  Feb 2000
  Location
  Ro, Bucuresti

  guvern mondial-da au ba

  Intai de toate vreau sa va urez la multi ani, si tot ce va doriti, e tarziu,dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
  Am venit in Resita de sarbatori, dar uite ca au trecut, asa ca imi pierd timpul pe care il mai am cu prietenii...mai un joc, mai o discutie, dintre care una foarte interesanta.
  Dupa ce am polemizat cu Silviu ( Assassin ) despre un anumit subiect , m'am gandit ca amandoi avem nevoie sa auzim si niste pareri din afara. Subiectul era prezumtivul guvern mondial. Aici o sa incep prin a scrie cateva idei care pledeaza prentru cauza individului, nicidecumd despre politica, demagogie sau legislatie.
  De la bun inceput problema discutata cu cea mai multa fervoare a fost problema diversitatii. Argumentele lui Silviu s'au bazat in primul rand pe ideea ca diversitatea nu este o conditie fundamentala a bunastarii individului. In prinipal, am indreptat discutia spre doua directii, prima dintre ele abordand efectele la nivel micro , referindu'se la faptul ca exista pericolul ca un grup de oameni ( gandind exact, absolut exact ca si Silviu ) sa stabileasca pe baza propriilor sisteme de referinta morale si pe baza propriilor sisteme de valori conduita si regulile sociale, practic sa hotarasca ce nevoi "au nevoie sa fie satisfacute" pentru ( in cazul guvernului mondial ) majoritatea oamenilor. A doua directie in s'a indreptat discutia a fost cea in care sunt luate in calcul efectele la nivel macro in viata individului, si anume: problema din care deriva de fapt toate celelalte este ca un guvern mondial, ca sfera de influenta, ar exclude orice alt organism de acceasi speta ( si aici ma refer la o autoritate de orice fel, fie ea o administratie locala la nivel national, sau orice alta organizatie capabila sa dezvolte o sfera de influenta care sa atenteze la integritatea sferei de influenta a guvernului mondial ). Consider ca principala problema a individului ar fi ca ar pierde orice sansa ca in cazul in care este nesatisfacut, sa poata alege o alta forma de conducere ( adminstratie locala independenta ), aici facand o referire directa la "cererea de azil", ca posibilitate de a eluda restrictiile/dezamagirile unei astfel de guvernari. Cred ca o guvernare centralizata la nivel planetar ar fi cea mai dificila piedica pentru omul care incearca sa'si satisfaca propriile nevoi ( cele particulare, cum ar fi faptul ca unii oameni ar putea vrea sa aleaga o alta forma de guvernare, in afara democratiei ), si nu sa satisfaca nevoi prezumtive, nu sa raporteze intreaga sa existenta la tot restul indivizilor, pentru ca in cazul unei guvernari la nivel mondial, fostele natiuni vor trebui sa traiasca in raport cu toate celelalte grupari, insemnand ca niciodata un interes nu va mai prima in fata altui interes, aici vorbind de interesele grupurilor de oameni luate ca natiuni, organizatii, sau alte formatiuni. Ceea ce vreau sa subliniez este ca un efect al unei guvernari la nivel planetar va fi acela ca va fi imposibil unei grupari sa isi satisfaca propriile interese in detrimentul altei grupari, grupari fie ele politice, sindicale, sau filantropice. O parte buna a actualei situatii mondiale este ca ofera totusi mecanisme de a schimba radical viata unui individ, atata timp cat individul, dar si situatia lui indeplinesc anumite conditii.
  In concluzie, o centralizare a puterii la nivel atat de inalt ar denigra formarea/existenta unui al doilea pol care sa echilibreze situatia, stiut fiind ca un singur pol al puterii poate sa devina foarte usor o forma de extremism, aici netrbuind sa privim mai departe in trecut decat Rusia leninista, Germania nazista sau Spania Inchizitiei. Toate aceste trei exemple sunt simple demonstratii ale neviabilitatii centralizarii puterii intr'o anumita regiune, adica la o regiune strict delimitat din punct de vedere fizic, nesupusa unor influente din exterior. Dupa trei exemple nefericite, m'am gandit la Roma antica, sperand sa'mi mai indulcesc putin optica, dar nici aici n'am gasit ceva care sa incline balanta in favoarea guvernarii centralizate la nivel planetar. M'am gandit ca principalul liant al imperiului roman a fost constanta amenintare din exterior. Odata ce aceasta amenintare a disparut, subreda Pax Romana a devenit un simplu paravan pentru luptele pentru putere, prin urmare, in absenta liantului potrivit, orice concentrare de putere ( administrativa sau politica ) dispare, aici un exemplu elocvent fiind destramarea Mamei Rusii indata ce Razboiul Rece a luat sfarsit. O alta cauza a destramarii Rusiei a fost bineanteles si caderea comunismului de la putere, in toate formele lui, dar acesta a fost un liant pe care nici un om cu scaun la cap nu si l'ar dori pentru tara lui.
  Discutia asta a fost pur teoretica, nu sunt un specialist , nu am nici un fel de pregatire in domeniul asta, dar sunt interesat de situatie, chiar daca ( deocamdata ) e ipotetica.Sper sa mai interveniti careva cu statistici sau daca sunteti specialisti, sa va dati cu parerea in lehgatura cu tendintele politice in aceasta directie.
  Va multumesc daca v'ati sacrifict timpul sa cititi ce am scris, si la multi ani inca o data.

  P.S. PArerile sunt pur personale, simtiti'va liberi si indatorati sa le criticati.
  Aware.

 2. Back To Top | #2
  Ma bag si eu in seama.
  Wow Omule dar ai scris ceva la topicul asta nu gluma. L-am citit, dar mi s-au inrosit ochii datorita idiotilor de admini care nu vor sa schimbe culorile forumului. Dar asta e alta treaba. Accum e seara si nu prea am priceput ce ai scris tu pe aici, trebuie sa mai citesc o data. Dar am si eu o intrebare. De unde atatea date, vre un fragment dintr-o revista?

  ------------------
  HaVe A nIcE BaD dAy !

 3. Back To Top | #3
  Registered User aka's Avatar
  Join Date
  Apr 2000
  Location
  Bucuresti
  Sunt ku totu de akord ku tine...
  shi nu kred k atata timp kat nu vom avea kunoshtintza de alte rase inteligente (terestere/extraterestre) nu ne vom putea uni k o singura rasa,,,,
  deokamdata singurul lukru kare ne desparte este mankarea shi banul......
  kare ban este primordial pentru mankare..
  este vorba de mai multe lukruri kare se traduk intr-unul singur :ENERGIE (grup de indivizi, natziune)

  Daka am avea energie destula am putea sa deskoperim mai multe lukruri => vom intalni alte rase inteligente=> (omul ishi da seama k nu e singur in univers)=> UNIUNE....... (un singur guvern)

  sa nu uitam toate popoarele kare au vrut sa se uneasca (inclusiv noi) au dorit sa aiba o soarta mai buna.....
  eu konsider k Terra este 1 singur popor DEZBINAT//////

  Sunt de akord ku tine k in momentul de fatza un singur guvern pe aceasta planeta ar fi o prostie (am alerga singuri shi am ajunge pe lokul 2) pt k nu ar exista konkurentza , un skop anume.......

  kat despre individ .......
  dak omu are FEMEIE+POTOL ce ii mai trebuie?
  Answer : POWER////=> singurul mod de a avea putere akum e de a avea bani ............ maybe later will be stg else.......


  red k am aberat destul.....

  ------------------
  So this is daylight,... it's overrated!!!
  So, this is daylight... It's over-rated.

 4. Back To Top | #4
  Registered User Hodoronc Tronc's Avatar
  Join Date
  Jul 2000
  Location
  Bucuresti
  Singura ipoteza ca un 'guvern mondial' sa fie acceptat si sa fie si de vreun folos in opinia mea ar fi aparitia unei civilizatii extraterestre net superioare care sa ne ameninte existenta ... poate ca atunci ne vom 'impaca'ai bine unii cu altii ...

  ------------------
  Astept cu nerabdare 'Marea intilnire '

 5. Back To Top | #5
  REDMAN
  Guest
  Guvernul mondial ar fi cea mai buna chestia pt. planeta asta bashita. Ce pacat ca sunt 99% sanse sa cada in miinile unor jigodii, ca orice lucru bun.

  ------------------
  Better to reign in hell than to serve in heaven

 6. Back To Top | #6
  Registered User atreides's Avatar
  Join Date
  Dec 2000
  Location
  Dr. Taberei
  Exista parerea ca un 'guvern mondial' ne-ar putea apara de noi insine. Ganditi-va la conceptul de sat mondial si, in acest context, la divergentele si animozitatile care exista in orice comunitate, cat de mica.

  Preluand o idee din Isaac Asimov, cred ca un viitor mai bun ar fi o comunitate planetara gen Gaia.
  "I'd explain it to you, but your brain would explode. " - Dilbert's Words of Wisdom

 7. Back To Top | #7
  the_matrix
  Guest
  Nu e valabil in contextul (global) dat.

  PS: Cand te gandesti ca in 2001 avea loc prima Odisee Spatiala...

 8. Back To Top | #8
  Registered User atreides's Avatar
  Join Date
  Dec 2000
  Location
  Dr. Taberei
  Originally posted by the_matrix:
  Nu e valabil in contextul (global) dat.

  PS: Cand te gandesti ca in 2001 avea loc prima Odisee Spatiala...
  Eu vorbeam de Asimov, nu de Arthur C. Clarke. Asimov nu dadea date concrete (estimative) in predictiile din Fundatia.

  Ca sa vorbim despre predictii, cred ca cel mai tare a fost si va fi Jules Verne. Care nu era criptic ca Nostradamus.  ------------------
  'Alea jacta est' - Caesar
  "I'd explain it to you, but your brain would explode. " - Dilbert's Words of Wisdom

 9. Back To Top | #9
  the_matrix
  Guest
  atreides era o remarca care nu avea nici o legatura cu postul tau...

 10. Back To Top | #10
  Registered User atreides's Avatar
  Join Date
  Dec 2000
  Location
  Dr. Taberei
  Ok, the_matrix. Sincronizarea si speed-ul post-ului m-au indus in eroare.

  Revenind, ideea de guvern mondial in contextul actual nu poate deriva decat din folosirea fortzei pentru impunerea unor "legi globale". Alta premisa nu exista datorita nivelului redus al constiintei de grup si, de ce nu, de specie inteligenta.

  ------------------
  'Alea jacta est' - Caesar
  "I'd explain it to you, but your brain would explode. " - Dilbert's Words of Wisdom

 11. Back To Top | #11
  Registered User
  Join Date
  Oct 1999
  Location
  BV, .ro
  Personal nu vad cu ochi buni formarea unui guvern mondial, cel putin la momentul de fata (multe din argumentele lui GnDaK mi le insusesc si eu). Din pacate este suficient sa privesti in jur si sa observi ca acest guvern mondial ne este bagat pe gat, treptat, cu forta (primii pasi concreti constau in viitoarea Europa). Nu sunt deloc antioccidental dar cei care promoveaza toata treaba asta nu-mi inspira nici o incredere.

 12. Back To Top | #12
  Administrator Assassin's Avatar
  Join Date
  May 1999
  Location
  Bucuresti, Romania
  Tzava asta de GnDak imi tot baga cu Stalin, nazism shi Inchizitzie...vezi Doamne, "centralizarea" e un lucru rau... Astea sunt exceptzii, kestii care au incaput pe mana unor oameni care nu aveau de-a face nimic cu asta.
  Vrem, nu vrem, tot vom ajunge sub un singur guvern mondial... fortzat (aparitzia unui pericol) sau natural...
  Incercam sa ii explic autorului acestui topic ca peste tot in Univers exista ordine shi haos in acelashi timp, bine shi rau, predestinare shi hazard...
  De fapt, discutzia pornise de la antiteza diversitate sau unitate, particularizandu-se astfel in subiectu' acestui topic de fatza...
  Ele coexista in acelashi timp (la fel ca shi conceptele de mai sus). Eu incercam sa ii explic acest lucru, el imi tot dadea inainte cu: diversitate, diversitate; lui ii place sa mulga capra manual, nu cu aparatul genial cu care am fi dotatzi de catre guvernul mondial...
  Insecto, nu te opreshte nimeni sa (itzi) scotzi laptele manual cum, totodata, nu te obliga nimeni sa o faci automat. Faptul ca ar exista intr-un mod ipotetic o asemenea mashina, supereficienta, superprofitabila etc. nu inseamna ca TZIE tzi s-ar suprima acest drept...
  Revenind... Fiecare popor cu traditziile lui, obiceiurile lui, toate astea vor fi nishte vrajeli peste o anumita perioada de timp (sa zicem 1000 de ani). Apropo, cei care atzi citit cartzi SF scrise acum cateva decenii, atzi putut observa ca aproape nici o "profetzie" cuprinsa in acele cartzi referitore la prezent nu s-a indeplinit...
  Nu neg faptu' ca existentza razboiului rece, a unui conflict, a unei concurentze in general, a dus la descoperirile (tehnologice) din ziua de astazi, dar oare nu ar fi inceput intr-adevar Odiseea Spatziala in 2001? (Chiar mi-am adus aminte ca prin 1986, la Forumu' pionerilor Bucureshti, Dumitru Prunariu afirma ca, colonizarea planetei Marte va incepe in 2030 (in 2010 Luna)...Hmmm... Privind prin perspectiva prezentului, slabe shanse... Razboiu' rece (nu ma refer doar la comunism, nici sistemul democratic nu este o solutzie total viabila) m-ai mult ne-a incetinit in aceasta directzie (shi nu numai). Nu am fi facut mai multe dak am fi fost un singur TOT?
  Nu ar fi mai bine ca totzi sa vorbim o singura limba? De ce tre' sa invatz o alta limba sau un cod de simboluri pentru a ma intzelege cu o persoana aflata de cealalta parte a Pamantului? GnDak, kestia asta, de exemplu, nu va afecta atat de mult-iubita ta diversitate. Nici un guvern mondial nu va putea distruge diversitatea gandurilor, a actziunilor, motivatziilor, a mediului de viatza al fiecaruia dintre noi (vorbesc in termeni ideali, shtiu).
  Cam atat, deocamdata...  ------------------
  Clientu' de azi, victima de maiine
  Clientu' de azi, victima de maine

  Despre carti (deocamdata).

 13. Back To Top | #13
  StarCraft
  Guest
  In sfarsit un topic interesant pe generalitatile astea...guvern mondial...si de ce ma rog ar fi nevoie de un guvern mondial?In primul rand acest guvern nu este dorit cu adevarat de aproape nimeni si la actuala faza de dezvoltare pshihica a umanitatii e irealizabil,mai toti oamenii avand sentimente naturale de apartenenta la o natiune in care se nasc...cum am mai zis aceste sentimente sunt naturale nu impuse sau fabricate precum internationalisme de genu uniunea europeana,ubde de fapt franta si germania conduc si ceilalti se supun sub umbrela propagandei facute la o scara foarte larga a ue...
  Din cine sa fie format acest guvern mondial?ca sa fie functional are nevoie de cativa zeci de membri maxim ceea ce inseaman ca majoritatea tarilor vor ramane pe dinafara si ca de obicei tarile puternice ar lua totul...sa nu-mi ziceti ca nu ar mai exista tari fiindca o asemenea organizare presupune un grad mare de federalizare..de ce vrezi tu assasin ca ar fi bine ca natiunile sa fie conduse din afara?si tu crezi ca un asemenea guvern ar aduce pace?crezi ca nu s-ar mai certa intre ele popoarele care se dusmanesc acuma?
  Un asemenea guvern ar avea o putere absolut imensa...puterea duce la coruptie,cu cat mai amre cu atat coruptia mai mare...
  Afirmatia lui Aka ca pamantul e un mare popor divizat e intr-adevar o mare aberatie...exista diferente imense de structura fizica si mai ales de structura mentala intre diferitele rase,apoi intre natiuni..acestea sunt genetice nu induse de om si nu ar dispare fiindca se creeaza un guvern mondial
  Nu in ultimul rand de unde stiit ca nu exista un asemenea guvern?unii zic ca ar fi masoneria,pe de alta parte SUA incearca clar sa controleze tot ce se intampla pe planeta asta...si din pacate reusesc
  Cu alte cuvinte o idee total utopica cum a fost si comunismul in care multi credeau pana sa se realizeze...de teoria ca teoria da practica ne omoara

 14. Back To Top | #14
  Registered User
  Join Date
  Apr 1999
  Location
  Home
  Nici eu nu sunt de acord cu un guvern mondial, de ce?

  In primul rand pentru ca ar exista multa coruptie (puterea atrage hotii, exemplu Romania, Rusia etc.).
  In al doilea rand pentru ca ar fi imposibil sa impace toate popoarele intre ele.
  In al treilea rand nu inteleg in ce mod s-ar forma un asemenea guvern. Prin alegeri libere? adica fiecare tara si-ar vota oamenii ei, iar o tara cu o populatie mai mare ar avea mai multe locuri in guvern, automat o putere mai mare desi poate ca acei oameni nu ar fi destul de buni. De exemplu, ce s-ar intampla daca Rusia+China+Coreea+alte state comuniste sau foste comuniste ar forma o majoritate si ar vota ca din acel moment guvernul sa devina comunist, totzi oamenii sa isi cedeze averea statului, tote firmele se fie de stat etc. ce ar putea sa mai faca America? simplu NIMIC, sau ar cadea guvernu'.
  In al patrulea rand, presupunand ca s-ar forma un guvern mondial peste multi ani, cand popoarele nu vor mai avea o cultura proprie si cand divergentele dintre ele s-ar stinge, acest guvern ar avea monopolul, deci pe langa faptul ca va face ce va dori nici nu se va mai chinui sa sprijine evolutia, de exemplu: americanii au hotarat sa ajunga pe luna inaintea rusilor, au reusit acest lucru in cativa ani, ei au promis ca in 2000 vom avea colonii pe luna etc., a cazut URSS, America nu s-a mai simtit amenintata si GATA proiect spatial. Nu a mai avut concurenta. Monopolul nu e bun, bine ar fi de exemplu daca Europa ar avea un singur guvern, ar putea sa concureze cu succes cu America ( mie mi se pare ca Europa a ramas ca pe vremuri, statele concureza doar intre ele fara sa le intereseze restul lumii ), daca stetele din Asia s-ar uni ( Iranul,Irakul,India... cu Rusia separat ), astfel incat sa se formeze 4-5 state diferite pe tot globul care sa concureze intre ele, astfel incat sa existe un echilibru.
  Sa presupunem prin absurd ca totul s-ar rezolva. Cum?. Nu stiu, poate sa vina extrterestrii sa ne casapeasca, sau s-ar putea crea un guvern doar cu rol de coordonare a activitatii statelor, adica tarile sa ramana aceleasi,cu eceleasi granite, cu presedintii lor, cu o anume autonomie, dar care sa se supuna ( macar formal ) unui guvern international.

  Totusi daca ma gandesc bine Assassin are drepate dintr-un punct de vedere, adica la un moment dat tot se va forma un guvern mondial, ptr. ca vom ajunge sa colonizam multe planete si atunci vom avea concurenta ( Pamantul ca stat va avea concurenta ) dar asta peste muuuuult timp ( daca nu cumva ne vom distruge singuri, sau ne va distruge cinva ) si nu cred ca are rost sa ne gandim la asta acum ( sau ce, are cineva de gand sa traiasca pana atunci? ).

  PS: Assasin spunea:
  "Razboiu' rece (nu ma refer doar la comunism, nici sistemul democratic nu este o solutzie total viabila) m-ai mult ne-a incetinit in aceasta directzie (shi nu numai). Nu am fi facut mai multe dak am fi fost un singur TOT?". Probabil ca am fi facut dar nu cred ca putem deveni un singur TOT, ptr. ca exista prea multe diferente intre noi ( temperamente diferrite, educatie diferita, etc. ).

 1.  

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •