Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Foto

Notices

Căutare produse PC Garage: Şterge căutarea

Reply

Thread Tools
Old 29-11-2007, 17:50   #241
Registered User

adipelcz:deaceea eu as vrea sa inceapa si la noi moda aceasta externa cu albumul inclus.....

numai ca la un fotograf serios ar ajunge totul la un pret destul de maricel(maricel fata de perceptia oamenilor cel putin)si multi ar trece direct peste tine

ps:Voi aveti idee ca de fapt majoritatea mirilor care primesc astfel de poze, sunt in realitate multumiti cu ce au primit si ca nu ar putea face diferenta, in aceeasi masura in care o face un fotograf cunoscator? Unii miri nu pot sesiza diferenta intre un blitz direct si unul bounced. --------din pacate da,stiu asta

isi dau si ei seama de diferente cand arata pozele (aici:noroc ca stiu asta )

Last edited by avinersan; 29-11-2007 at 18:01.

avinersan is offline    Reply With Quote
Old 29-11-2007, 18:19   #242
Registered User

Eu fac doar nunti intregi, 2 fotografi, cu album inclus. Culmea e ca anul asta, toti care au venit sa se intereseze au revenit pentru a le face fotografiile la nunta (nu-s multi, dar e un procent de 100%)...asa ca povestea cu "do the math" ma amuza putin.

Fotografia de nunta nu e ceva matematic. Nu e vorba de lei pe ora aici, si din pacate nu pot fi de acord cu asta. Apropo de ore, munca pentru o nunta e mult mai multa decat orele petrecute la eveniment, asta daca vrei sa faci ceva profesional cu adevarat.

Mir, scuza-ma ca iti spun, dar faptul ca tu pleci in timpul nuntii unor oameni care te platesc PE TINE sa le fotografiezi, este NEPROFESIONALISM, indiferent de motive. Nu exista momente neimportante in cursul unei nunti. Totul este important in acea zi, si nu cred ca TU ai fii incantat sa-ti pozeze ajutorul fotografului tau, ca el are de pozat la altii o ceremonie la biserica.

Dupa cum spuneam, moduri diferite de a privi problema. Eu nu-s de acord cu Mir, el nu e de acord cu mine. Nu vreau sa deviem de la subiect si sa transformam asta intr-un balci acum. Eu nu mai comentez pe marginea temei asteia. Eventual alte aspecte legate de fotografia de nunta, nu legate de bani, cati clienti avem si alte probleme de business.

adipelcz is offline    Reply With Quote
Old 29-11-2007, 18:45   #243
Mir
Super Moderator

Mir's Avatar

Seriviciile sunt pe bani, contractul se discuta, daca pot sa plec, acesta se reflecta in bani, ajutorul meu este fotograf foarte bun, am oricand incredere in el sa fotografieze ceva important. Neprofesionalism este cand nu respecti ce ai IN CONTRACT, asa ca nu e cazul aici, am spus clar, totul se discuta inainte, pe mine ma platesc pentru cat sunt prezent....asa cum am discutat. cat nu sunt prezent pretul scade, se plateste doar ajutorul, ce nu ti-e clar din asta ? Si nu, nu totul este important la o nunta, ca exemplu nu fotografiezi nuntasii cand sunt cu sarmalele in gura ...sau intre Biserica si restaurant sunt 3 ore. In o ora facem fotografii ofociale in parc si grupuri. Doua ore sunt timp mort. care e problema daca le scot libere in contract ?

BTW, cine a zis ca fotografie de nunta e ceva matematic ? Doar timpul e matematic, si banii ...Bineinteles ca este vorba de lei pe ora. Absolut IN ORICE domeniu timpul costa bani. daca nu ai inteles asta inseamna ca nu esti si un afacerist bun. Nu ajunge sa fii doar artist bun, caci acesta este si un job, nu numai arta. Te limitezi daca consideri altfel, dar este doar problema ta... Si ceva profesional se poate face numai luand in considerare si asta, altfel este diletantism, e management simplist, gresit. Degeaba esti bun fotograf daca nu esti bun manager, o sa te plafonezi repede in tarife, chiar daca o sa castigi experienta in arta...

si desigur ca mai este si timpul alocat prelucrarii, care poate fi de zile intregi ( in timpul saptamanii ), insa nu intrase in discutie asta, ci de timpul efectiv de fotografiere a evenimentului, sa nu le amestecam. Discutam si despre prelucrare cu alta ocazie...

Last edited by Mir; 29-11-2007 at 19:01.

Mir is offline    Reply With Quote
Old 30-11-2007, 01:16   #244
Registered User

Schumy's Avatar

am citit in 2 zile toate 13 paginile din threadul acesta si am reusit sa adun destul de multe informatii despre acest timp de fotografie si va multumesc pentru asta.
in viitorul apropiat vreau sa fac niste achizitii.momentan posed un 400D kit + sandisk ultra II 4Gb.as vrea sa va intreb daca lista de achizitii e buna sau ce as putea imbunatatii la ea
battery grip + acumulator canon , trepied aluminiu 1.68 h max , ghiozdan pentru laptop aparat 3 obiective si acesorii ,Speedlight 430 , Canon 85 mm 1.8 USM , Canon 70-200 f4L USM

avand in vedere ca obiectivele sunt celel mai scumpe din lista asta as vrea sa va intreb daca se preteaza pentru astfel de evenimente.85 1.8 sau 50 1.4? se merita 70-200-le pentru astfel de fotografii?mentionez ca vreau sa abordez acest tip de fotografie din pasiune 80% si nu ma intereseaza prea mult partea financiara.m-ar bucura daca as putea sa gasesc oameni care sa ma lase sa fotografiez la nunta lor si daca le place ce am facut sa accepte pozele.
tipul acesta de fotografie mi se pare tipul cu cea mai mare responsabilitate morala fata de clienti.cum a mai zis cineva intr-un post anterior "would u give forever to anyone?"(aprox nu mai stiu exact)

Riding with G25 , Core2Quad , C 400D , C 18-55 , C 24-70 , C 580EXII

Schumy is offline    Reply With Quote
Old 30-11-2007, 01:41   #245
Registered User

in loc de Canon 85 mm 1.8 ia un 50mm f1.4 pt ca are echivalentul lui 85mm(ma rog 80mm) pe fframe e mai rapid,e mai calitativ,e mai bun ca allround si nu se suprapune cu 70-200

Old 30-11-2007, 01:47   #246
Registered User

Eu as cumpara asa:
- 4 carduri de 4 Gb (ia Sandisk Extreme III) - iti ajung aprox. 20 GB si nu-ti mai trebuie laptopul la tine ca oricum nu prea ai timp sa copiezi pe el.
- vreo 5-6 seturi de acumulatori pt blitz si un incarcator bun
- SpeedlLITE 580 EX (I sau II). cu 430-ul s-ar putea sa-l injuri in unele situatii (vezi rotire cu max 90 grade spre dreapta, adica fix unde o sa ai nevoie de mai mult, butoane in loc de rotita, pe care trebuie sa tii apasat ceva timp sa actioneze, putere mai mica - nu e neaparat asta o problema)

- 17-55 f/2.8 USM IS. Optic este de exceptie. Constructia nu e de L, dar totusi, il pui pe un 400D. O sa ai nevoie de 2.8-ul ala, iar pe 400D focalele sunt ideale pentru nunta.
- 85 1.8. Bun pentru portrete, lumina slaba. Poti trai si fara el, cu 17-55. In plus, la inceput iti va fi mai usor cu un singur obiectiv, ca si asa ai carduri de schimbat, baterii la blitz, etc.

Nu lua mai mult de 2 obiective, ca te vei incurca in ele. Nu iti trebuie 70-200 f/4. Nu o sa prea ai ce face cu el la o nunta in mod normal, si cu siguranta nu iti e util ca un wide-normal bun si luminos.

Gandeste-te cum vei schimba obiectivele, unde le vei tine, etc. O geanta in care sa-ti intre aparatul cu blitz si un obiectiv ar putea fi mai utila decat un ghiozdan pentru ca o ai mai la indemana. Sa scoti ceva din ghiozdan, trebuie sa-l dai jos din spate, pe cand la geanta poti umbla fara sa o dai jos de pe umar...

Trepiedul nu e necesar intr-o prima faza. E util daca dau oamenii artificii pe afara, eventual daca vrei sa faci ceva mai special. La mine trepiedul cam sta in masina.

A, si nu te gandi sa tragi cu obiectivul din kit ca alternativa. Vinde-l si ia un wide serios, ca ala e o gluma proasta pentru nunta.

LE: Daca ai ganduri de Full-frame in viitor, atunci ia in calcul 16-35 f/2.8L II ca alternativa la 17-55 sau un 17-40 f/4L. Il completezi cu un 50 1.4 in loc de 85 1.8. Pretul e cam prohibitiv pentru inceput.

Old 30-11-2007, 08:33   #247
Registered User

kpk1's Avatar

Canon EF-S 18-55 IS, 200E )

kpk1 is offline    Send Message via Google Talk to kpk1 Reply With Quote
Old 30-11-2007, 08:46   #248
Mir
Super Moderator

Mir's Avatar

In parte sunt de acord cu recomandarile lui adipelcz. Asa e, memoriile s-au ieftinit, nu mai ai nevoie de stocare externa asa cum recomandam in primul pot. Acum am 3 carduri de 4G si unul de 1G si imi ajung.
La blitz, da , pt multe cazuri 430 EX nu e de ajuns, culmea, in situatii unde nu te-ai astepta. Adica pe lumina puternica, pe soare, nu e indeajuns de puternic sa atenueze eficient contralumina, pt subiecti la distante medii, cativa m, unde esti obligat la ISO mic si diafragma inchisa. Apoi se incarca destul de incet.

Insa la obiective, eu am o alta abordare. 2.8 mi se pare ca nu este de ajuns pt lucrul fara blitz indoor la evenimente, pur si simplu nu este indeajuns de luminos. Asa ca recomand sa nu dai banii pe ceva de genul 17-55 IS. Desigur, nici ob din kit nu e bun. Eu as smerge , pentru lucrul afara, pe lumina si cu blitzul pe un 17-40 L ( va fi ok si pt FF in viitor ). f4 este indeajuns pt acesta treaba, calitatea foarte buna, pret decent. In rest, cu doua prime-uri o sa faci treaba. Un 24/28mm luminos pt majoritatea fotografiilor si un 50/85mm lumninos pt portrete indoot si grupuri/ oficiale afara cu DOF ingust, bokeh frumos, fotografii studiate, nu la repezeala.

Pe full frame eu spre asta tind. Doua prime-uri luminoase - 35mm f2 (o sa trec pe 1.4L) si 135mm f2 L si un allaround decent, respectiv 24-105mm f4 L IS pt restul.
Tot pe FF am folosit cu succes 70-200 f4 L numai afara, la fotografiile cu mirii regizate si pt instantanee portret, chiar si mici grupuri unde am avut spatiu mare, perspectiva si DOF-ul sunt de neegalat la focale asa mari. 17-40 il vei folosi rar pe FF, prea wide in majoritatea cazurilor si deformeaza destul de inestetic, dar cateva cadre speciale sunt binevenite.

Old 30-11-2007, 11:28   #249
Registered User

Schumy's Avatar

bun........
ce e sigur e ca aleg 580 EX II (care e cu 160$ mai scum decat 430) dar cu 28 1.8 si 50 1.4 as putea sa fac fata (interioarele nu sunt o problema pentru ca iso 800 + 1.4 si 1.8 cred ca fac fata destul de bine ,dar exterioarele pot sa le acopar cu acestea?)pentru ca la 1300$ tot ansamblu deja nu prea imi permit sa mai dau in plus momentan si pe 17-40 care mai e si L

Riding with G25 , Core2Quad , C 400D , C 18-55 , C 24-70 , C 580EXII

Schumy is offline    Reply With Quote
Old 30-11-2007, 11:55   #250
Mir
Super Moderator

Mir's Avatar

E ceva mai greu sa te obisnuiest cu un prime, vei avea mult de facut pasi in fata si in spate pt cadrari precise, eu zic ca wide-ul il vei tine cam 80% din poze pe aparat. desi 28mm inseamna 44mm pe crop, e putin cam mult daca nu ai la indemana si 17-40-ul pt grupuri mai mari. Oricum, la urgente ai obiectivul din Kit, care inchis la f8 si cu ceva procesare dupa aia arata decent. Nu-ti fie frica sa dai ISO 1600 cand e cazul, adica indoor, la dans si alte evenimente mai dinamice vei avea nevoie de un timp de expunere pe la 1/200 ....1/320 si atunci ISO 1600 e necesar. Oricum vor necesita reducerea zgomotului cu ceva gen neat image si prelucrare destul de puternica in PS. Vei avea mai multe ratari de focus decat un un zoom f4...5.6, insa per ansablu imaginile voor fi MULT mai placute la lumina naturala. In loc de 50mm eu cred ca as alege totusi un 85 sau 100mm, pt a nu intra in sufletul omului la portrete.

Old 30-11-2007, 13:38   #251
Registered User

marqq's Avatar

Quote:
Originally Posted by adipelcz View Post
Eu as cumpara asa:
- 4 carduri de 4 Gb (ia Sandisk Extreme III) - iti ajung aprox. 20 GB si nu-ti mai trebuie laptopul la tine ca oricum nu prea ai timp sa copiezi pe el.
4 * 4 = 16
In alta ordine de idei eu trag cu 350-ul raw, si mai mult de 4-5 G n-am folosit niciodata.De ce 20G? inteleg un alt mediu de stocare pt backup...dar 20G?

marqq is offline    Reply With Quote
Old 30-11-2007, 14:10   #252
Registered User

Eu dupa o nunta (2 fotografi) obtin cam 35-40 GB de RAW-uri. Trag cu 5D si 30D. Daca tragi aprox. 2000 de cadre si un cadru are 8 Mb, obtii 16 GB de informatie.

Daca tragi 600 de cadre si unul are 6 Mb, iti ajung 4 Gb. Insa nu stii exact cate vei trage, si nu vrei sa ramai fara spatiu de stocare la nunta.

La cum s-au ieftinit acum memoriile, asta e ultimul lucru la care trebuie sa te zgarcesti, atat cantitativ cat si calitativ (adica nu luati no-name-uri).

Old 30-11-2007, 15:15   #253
Registered User

marqq's Avatar

da..Eu cu 350-ul fac raw-uri pe la 4-5M, ceea ce imi permite sa trag cam 900 de cadre in 4G.recunosc ca mai mult de 8-900 de cadre nu am tras la o nunta, inclusiv dubluri/tripluri.

Old 30-11-2007, 16:29   #254
Registered User

marqqoti trage linitit si peste 1000 de cadre cu o camera(daca ai ce si daca ai cu ce)

si eu am 12gb pt camera mea + un hdd portabil(desi o sa vand hdd ul si o sa mai iau un card pt ca am nevoie de viteza si nu am timp sa copiez)

gandestete ca in unele momentele importante te pui in pozitie, gandesti cadrul si tragi ca nebunul (cand se arunca buchet ul ....)pt nu sti cum se iveste o mana o fata o ce o fi si preferi sa faci 100 de cadre din care sa alegi acela potrivit

Old 30-11-2007, 16:36   #255
Registered User

marqq's Avatar

eu nu trag ca nebunul.Sunt f. zgarcit la declansari la aruncatul buchetului imi reglez aparatul pt momentul respectiv, si trag 1 max 2 cadre. Eu la client livrez undeva la 4-500 poze din care max. 80 reprezinta albumul de nunta.
in fine...eu le si prelucrez pe toate, si chiar nu as putea sa dau 2000 de poze (numai prelucrarea mi-al lua 2 luni )
Dar mi-ar place sa gasesc nunta care sa imi dea de tras peste 1000 de cadre

Old 30-11-2007, 16:48   #256
Registered User

De ce a trage multe cadre e catalogat ca "a trage ca nebunul". Nu e nicio nebunie la mijloc. Doar mai multe cadre.

Nici eu nu dau 2000. Dau 500-700 din aprox. 2500-3000. Selectia e cea mai dificila aici, pentru ca trebuie sa aleg cea mai buna imagine din alte 5 la fel de bune, care au subiectul similar. Prelucrez tot ceea ce livrez. La toate nuntile am trase minim 2500 de cadre. Si nu-s f. multe dubluri.

E drept ca as putea renunta la a trage unele cadre, dar prefer sa am de unde sa aleg fotografiile cele mai bune.

Old 30-11-2007, 16:57   #257
Registered User

marqq's Avatar

dred ca e o diferenta de abordare a nuntii. Mie imi place sa trag cam tot ce pot in dublu/triplu exemplar, tocmai pt ca nu trag mult, si ca am nevoie de toate cadrele pe care le trag si nu imi permit sa am un focus aiurea..tu insa iti permiti sa alegi din toate cadrele doar pe cele mai reusite.

Old 30-11-2007, 17:02   #258
Mir
Super Moderator

Mir's Avatar

Eu trag in medie cca 900 cadre pe un aparat , desigur, depinde mult de numarul invitatilor. Una e o nunta cu 50 de invitati, alta cu 200 ( deci intre 700...1200 cadre )... Cert este ca am depasit de mult faza de a declansa aiurea ca poate prind un cadru bun in 5. Astept momentul si trag cel mult 2 cadre din care sa aleg dupa aia. La grupuri mai mari trag 3...4 cadre ca nu cumva sa imi scape cineva cu ochii inchisi. Apoi chiar sterg din aparat poze pe care le consider ca nu sunt OK. Apoi, al prelucrare am o rata de cca 70% fotografii pe care le pastrez si le prelucrez. Deci livrez cam 500...900 cadre finale. Prelucrarea durea za undeva intre 1...2 saptamani. Dupa conventia cu clientul livrez/sau nu album pe hartie.

Asta este doar o medie. Am intalnit nunti la care toti cei 35 de invitati au stat la mas atoata noaptea sau au plecat sa se uite la meci dupa care la ora 2.00 toata lumea dormea acasa si am tras 200 cadre.... Dar am intalnit si nunti cu 150 de invitati care s-au distrat si au dansat toata noaptea, plus momente haioase, glume, etc, unde de placere am tras 1800 de cadre...

Old 30-11-2007, 17:49   #259
Registered User

Clar depinde de nunta. Acum depinde. Eu fac totul incepand cu pregatirile mirilor (mire + mireasa) de la coafat, machiat, imbracat, etc, pana la finalul petrecerii. Sunt multe momente si fiind si 2 pe toata durata evenimentului, se aduna cadrele. Mai ales daca la petrecere se gasesc cate unii care sa faca show, cu siguranta ai ce fotografia.

Nu declansez aiurea ca sa prin un cadru bun din 5. Pot livra fara probleme 70% din cadrele cu care ma intorc acasa, dar merg pe principiul ca daca am mai multe cadre din care sa aleg, rezultatul final va fi mai bun.

Mir, ce fel de albume livrezi?

Old 30-11-2007, 18:30   #260
Registered User

si eu trag relaxat dar atunci cand toata lumea sare in sus si este un moment special nu ma sfiesc sa trag pana ma lovesc de limita buffer ului(chiar au fost imagini care le selectam doar pt ca era o singura mica diferenta (o mana mai sus sau mai stiu eu ce... ))

tinand cont ca nu te costa nimic sa faci 2 poze in + (si desigur nu te deranjeaza sa stai sa stergi si sa ....)nu vad de ce nu ai face

Reply

Computer Games Forum > Tech > Foto

Thread Tools

Posting Rules