Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Foto

Notices

Reply

Thread Tools
Old 30-11-2007, 19:20   #261
Registered User

marqq's Avatar

mi se pare ca discutia se departeaza de la scopul initial al topicului.
E clar ca fiecare trage cate cadre are nevoie sa se simta stapan si multumit pe/de munca sa.

marqq is offline    Reply With Quote
Old 02-12-2007, 12:15   #262
Registered User

Schumy's Avatar

am si eu o intrebare , e putin offtopic dar se leaga oarecum de fotografia de nunta.
ziceati ca trageti 2000 de cadre la o nunta.ok. in sez de nunti daca ai 4 weekenduri pe luna + ce se mai trage si in afara de nunti se ajunge la un aprox 10.000 de declansari.
citeam zilele trecute review la canon 40D si acolo ziceau ca shutter-ul e garantat 100.000 de declansari........asa inseamna ca odata la 10 luni de nunti (sa zicem 1an jumate ) trebuie schimbat un body de 40D(sau mai repede la cele mai ieftine si ceva mai greu la cele mai scumpe , 1D mark III era undeva la 300.000) daca se fotografiaza in ritmul asta?

Riding with G25 , Core2Quad , C 400D , C 18-55 , C 24-70 , C 580EXII

Schumy is offline    Reply With Quote
Old 02-12-2007, 12:19   #263
Registered User

nu schimbi body, schimbi doar shutterul la un service autorizat. e vreo 200 de euro un alt shutter si pt cine pozeaza la nunti, sunt o nimica toata banii astia.

Mandea is offline    Reply With Quote
Old 02-12-2007, 12:22   #264
Mir
Super Moderator

Mir's Avatar

1. Daca shutterul e garantat 100.000 declansari asta nu inseamna ca tine atat. daca tu iei o masina cu 3 ani garantie inseamna ca tine 3 ani si o schimbi ? Shutterul poate foarte bine sa tina si 300.000 de declansari....

2. Daca la masina ti se strica carburatorul tu schimbi toata masina ? Nu. Shutterul costa vreo 150...200 E . Acesti bani sunt sub jumatate din castigul de pe o nunta pt multi fotografi...

Garantat 100.000 declansari inseamna ca ti-l schimba gratis daca se strica inainte de acesta cifra. Stiu si ei sigur ca nu prea se strica inainte. Iar daca sunt mici exceptii ...sunt defecte de fabricatie, izolate...

Mir is offline    Reply With Quote
Old 12-12-2007, 02:28   #265
Registered User

Schumy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mir View Post
Vei avea mai multe ratari de focus decat un un zoom f4...5.6, insa per ansablu imaginile voor fi MULT mai placute la lumina naturala.

de ce voi avea mai multe ratari de focus?pana la urma cred ca voi da banii pe 28 1.8(chiar daca e destul de soft cand e deschis ) si un 85 1.8 + 580 EX II grip si baterie.dar sper sa le si primesc

Old 12-12-2007, 12:44   #266
Registered User

marqq's Avatar

daca esti incepator, eu ti-as sugera un 17-85 IS, cu flash-ul sus mentionat. Pe 40D E posibil sa folosesti des 17 (28 e cam mare pt grupuri) .

marqq is offline    Reply With Quote
Old 12-12-2007, 12:49   #267
Mir
Super Moderator

Mir's Avatar

Quote:
Originally Posted by Schumy View Post
de ce voi avea mai multe ratari de focus?pana la urma cred ca voi da banii pe 28 1.8(chiar daca e destul de soft cand e deschis ) si un 85 1.8 + 580 EX II grip si baterie.dar sper sa le si primesc
pt ca la diafragme deschise ( 2...2.8 ) DOF-ul e mult mai ingust si orice miscare a subiectilor sau a ta ( fatza-spate ) fie di doar de cativa cm intre focalizare si declansare ( mai ales daca recadrezi dupa focalizare ) se va traduce in iesirea in afara focusului

Old 12-12-2007, 16:38   #268
Registered User

daca faci portret foarte strans poate arata aiurea si daca ai focalizat pe nas si nu pe ochi la diafragme de f1., sau chiar si 2., de la f4 in sus mai poti focaliza si putin gresit ca nu prea conteaza

avinersan is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2008, 03:53   #269
Registered User

andyxpertul's Avatar

De juma de zi citesc threadul... Ma bucur ca exista si in tzara asta de nimic oameni precum Mir, marqq, adipelcz si altzii care nu numai ca au in sange conceptele foto, dar au si experienta mare pe evenimente (nunti, botezuri, party-uri, etc.).

Eu am intrat in foto "profi" de 2 ani din PURA PASIUNE cu un 400D si 50 f/1.8 in locul celui din kit. acum am ajuns sa tin body-ul de backup si am mai pus pe langa un 40D, 17-85 IS si un 430EX pt evenimente plus alte acareturi (grip, carduri, difusere, etc.). De juma de an am intrat in foto de evenimente. Am simtit multe probleme initial peste care am trecut prin multa munca (trageam si 3000 cadre pe eveniment si le analizam atent acasa sa vad unde gresesc) si foarte multe pagini si articole citite. De o sapt. m-am hotarat sa dau 17-85-ul pt un 17-55 f/2.8 IS si sa mai iau in max. 2 luni 70-200 f/2.8 IS. Pana in vara eventual si un 580EX care sa triggereze 430-ul ca slave de acum. Sursa de venit, din fericire, este alta - si este suficient de darnica cu mine incat sa nu iau lucrari numai pentru a strange bani pt noua lentila.

In mare parte ma bucur ca impartashesc convingerile voastre legate de fotografia in cauza si ca pot observa in pozele postate de voi unele nereguli si/sau probleme de lumina si de cromatica (asta insemnand ca macar avem toti acelasi limbaj si ca ne putem intelege bine ) ).

Legat de divergentele inerent aparute... what can i say but ... fiecare fotograf in parte este un artist, artishtii sunt controversati, au anumite convingeri, important e ca fac ceea ce fac din pura pasiune si nu impinshi de dorintze materiale. At the end of the day, branza e pe bani din pacate... lucru care practic in romania face fotografia de evenimente sa fie incadrata intr-o nisha foarte ingusta destul de greu de satisfacut.

Chiar astazi a trebuit sa refuz un client nu pentru ca cei 250 eur pe care ii cerusem pt eveniment insemna mult ci pentru ca nu a avut incredere in mine si mai ales pentru ca nu am putut avea o comunicare buna de la inceput. Decat sa ai "inca" o nunta si sa-ti iei banul, mai bine strangi din dintzi si refuzi... Cel putin pana capat experienta necesara sa pot "imblanzi" clientul si sa il fac sa inteleaga ca eu shtiu ce e bine pentru el si ca s-a dus de mult conceptul "our client is our boss" va trebui sa mai accept totusi evenimente pe bani putini (200 eur in medie) pana voi putea sa imi fac un portofoliu mai mare de 10 nunti (cat am pana acum).

Voi posta curand cateva poze de la nunti - nu cine shtie ce - sunt doar la inceput, nu ?
Tot ce ma intereseaza este sa fie activitate pe un thread ca asta ca sa avem toti de unde invatza, nu ?!?

O seara placuta si scuze daca am scris mult.

- Andrei

andyxpertul is online now    Reply With Quote
Old 04-01-2008, 12:47   #270
Mir
Super Moderator

Mir's Avatar

andyxpertul, felicitari pentru tot ce ai scris si mai ales pt curajul de a refuza unii clienti/bani pe baza unor principii solide. Stiu din proprie experienta ca este greu sa faci asta. Asteptam astefel de la tine, critici, pareri, fotografii si intrebari. Si da, 70-200 2.8 IS o sa fie o achizitie foarte utila !

Old 04-01-2008, 14:12   #271
Registered User

andyxpertul's Avatar

Fotografii...

N-ash vrea sa ma leg de mesaje mai vechi de pe thread, mai ales ca am analizat deja pozele si am vazut si commenturile... let's leave the dead alone
Am atashat 3 poze gasite pe mail. Evident ca sunt printre cele mai bune din gama celor "artistice" cu anumite detalii pe care le-am gasit pe mail. Sunt si pe duotone/sepia/bw.

Curiozitatea mea ar fi ce tehnici se pot folosi cand ai o compozitie ok in foreground, dar in back te supara o lumina, sau o culoare, sau un contrast aiurea ? Pana acum am preferat un blur sau o conversie catre un sepia/bw - sporind si efectul artistic. OK, in PS se poate face "orice"... dar mananca timp pe care uneori nu prea il ai. Pe 17-55 o sa am f/2.8 si evident un bokeh mai frumos, still, ce tehnici mai sunt pt a estompa zone aiurea din background care iti distrag atentia de la subiect ?

PS: in Romania am observat ca aglomeratia de oameni si de elemente fac practic o incadrare buna destul de dificila, or am I mistaking ??
PPS: you can call me "Andy", nu ma supar
Attached Images
File Type: jpg 1.JPG (47.3 KB, 98 views)
File Type: jpg 2.JPG (46.6 KB, 100 views)
File Type: jpg 3.JPG (72.6 KB, 101 views)

Old 04-01-2008, 16:39   #272
Registered User

Elven's Avatar

Quote:
Originally Posted by Schumy View Post
In locul tau as merge pe Canon 40D + Canon 17-55 f/2.8 IS + 580EX II. Renunti la grip si la primeuri si iti permiti EF-S-ul. Mir foloseste prime-uri dar nu pe un singur body Nu prea ai timp sa schimbi obiective, air 17-55 ISul pe langa faptul ca e stabilizat este si extrem de sharp la f/2.8

Elven is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2008, 19:23   #273
Registered User

eu as recomanda mai intai sa ti ffaci kitul de zoom:24-70(17-55 pe aps-c)si un 70-200
dupa care 50 1.4(desi acesta eu personal l as lua primul sau al 2lea dupa 24-70)
andyresupun ca te intereseaza criticiile asa ca :
1.cam soft si unghile sunt defocalizate + se vede nr-ul cam urat(asta fiind cea mai mare problema)
2.nu mi place pt ca e mult prea soft ,defocalizat si nu prea se potrivesc culorile (sepia)
3.imi place dar trea mai usurel contrastul si sa mai scazi din highlights putintel

ps:acu sunt pe un monitor cam praf asa ca sper ca nu am gresit
pps:a fost o critica mai la rece

Old 04-01-2008, 19:36   #274
Registered User

mie imi plac toate trei. chestie de gust. nici nu stau sa fac analiza la rece, ca nu sunt vreun expert, dar imi plac. si ce e cel mai important e ca am banuiala ca le-au placut si mirilor (si asta e scopul final).
intr-adevar, 2-ul e cam defocalizata.

Mandea is offline    Reply With Quote
Old 04-01-2008, 19:59   #275
Registered User

andyxpertul's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mandea View Post
intr-adevar, 2-ul e cam defocalizata.
Daaaaa, eram la Cercul Militar jos si lumina era ff slaba si am vrut cateva fara flash si am tras cu 50-ul la 1.8 pe 400D si... evident ca ei erau in mishcare...
Similar am incercat cu 40D-ul si clar pe Servo focalizeaza mult mai repede si mai bine. Probabil un ISO putin mai mare cu o diafragma pe 2.2, 2.8 era mai bine... dar zgomotul la 400D e maricel.

Quote:
Originally Posted by avinersan View Post
mai usurel contrastul si sa mai scazi din highlights putintel
Thanks, kind'a saw that coming... hate Picasa - tre sa le procesez in Photoshop from now on, acolo am "Ctrl+M" si se rezolva

Va mai supun inca 3 cadre din segmentul "catching the feeling"
Simt ca pe Sepia/BW nu prea ma "simt" bine... shtiti vreun articol despre asta ? ce ar trebui sa urmaresc cand pun un duotone ? contrast, warmity, etc.
Attached Images
File Type: jpg 4.JPG (411.3 KB, 88 views)
File Type: jpg 11.JPG (584.8 KB, 108 views)
File Type: jpg 13.JPG (600.8 KB, 108 views)

Old 04-01-2008, 20:20   #276
Registered User

Schumy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Elven View Post
In locul tau as merge pe Canon 40D + Canon 17-55 f/2.8 IS + 580EX II. Renunti la grip si la primeuri si iti permiti EF-S-ul. Mir foloseste prime-uri dar nu pe un singur body Nu prea ai timp sa schimbi obiective, air 17-55 ISul pe langa faptul ca e stabilizat este si extrem de sharp la f/2.8
update de body o sa fac ceva mai incolo(sper un FF , poate 5DMkII)....momentan nu prea pot sa ma mai razgandesc pentru ca am "trimis" deja comanda si banii prietenului meu pentru 24-70 , 580exII gripu o tona de acumulatori nimh si cam atat pentru moment
1800$nu sunt prea putini pentru inceput + 850$ cat am mai dat pe 400D cu kit si 4Gb

Old 04-01-2008, 21:28   #277
Registered User

1,2 ai grija mai mare la focalizare
2,3 ai grija la backround levels si culori

Old 05-01-2008, 01:22   #278
Registered User

george.'s Avatar

andy, ai o atitudine foarte buna dar din pacate nu te sustin pozele. Se simte o lipsa pregnanta de experienta, cel putin din punct de vedere tehnic. Elementele unde trebuie sa lucrezi:

1. FOCALIZAREA !!! Cel mai important. Din cate imi dau seama, sunt sanse bune sa nu intelegi foarte bine ce se intampla. O poza precum cea din parc (cu banca) ar trebui sterasa din start, pentru ca e focalizata pe background. Sa o prezinti clientului poate e ok, sunt sanse sa nu-si dea seama, dar cu siguranta nu e potrivita pentru a o prezenta aici. Nota: ai probleme cu focalizarea in 3 din cele 6 poze prezentate, asta inseamna 50% - este foarte mult.
2. Post-procesarea. Eu personal nu fac fotografii de nunta (de eveniment in general, nu mi se preteaza), insa daca as face mi-ar fi jena sa prezint unui client poze procesate in Picasa. Picasa are cateva efecte foarte potrivite pentru adolescentele atehnice care vor sa pune poze artistice pe siteuri gen myspace si hi5. Photoshop este un instrument foarte puternic pe care de asemenea se vede ca nu il stapanesti (exprimarea te tradeaza). In Photoshop iti recomand sa te joci pana te familiarizezi cu functiile extrem de bine.
3. Blitz-ul direct. Iarasi, in 3 din cele 6 poze se vede umbra dura de la blitz-ul direct. Ceea ce, din nou, denota lipsa de experienta. Indreapta blitz-ul catre un perete apropiat, de unde vrei sa vina lumina, si nu te baza pe diffusere. Daca totusi nu era direct, inseamna ca ai o problema la diffuser; incearca sa revizuiesti tehnica, incat sa nu iasa umbre dure.

In afara de problemele pe care ti le-am notat, dupa cum am mai spus, se observa lipsa de experienta. Mai citeste, mai uita-te pe poze si EXERSEAZA. Exerseaza acasa, cu un model, nu la evenimente. Incearca sa formezi o scena repetitiva, pentru a-ti imbunatati tehnica. De asemenea pozele pe care trebuie sa te uiti nu trebuie sa fie doar ale tale, ci cat mai multe facute de oameni diferiti cu stiluri diferite. Observa ce iti place si ce nu. Incearca sa identifici cliseele si ce inseamna o poza "curata". Va veni un moment cand nu vei vedea o poza sepia ca fiind "arta" ci ca fiind "cliseu". Din pacate, la tine 3 poze din 6 sunt sepia.

Sunt sanse sa ma insel, 2 ani inseamna destul pentru a avea experienta. Concluziile le-am tras insa din imaginile pe care le-ai pus, si care ar trebui sa te reprezinte.

george. is offline    Reply With Quote
Old 05-01-2008, 18:16   #279
Registered User

andyxpertul's Avatar

Quote:
Originally Posted by george. View Post
andy, ai o atitudine foarte buna dar din pacate nu te sustin pozele. Se simte o lipsa pregnanta de experienta ... 2 ani inseamna destul pentru a avea experienta
Thanks a million pt sfaturi.
2 ani in situatia in care sunt full time la un job in IT si mai am si facultate...
Pozele postate sunt relativ vechi - de pe la primele nunti, nu pricepeam eu bine fenomenul. In Photoshop lucrez de vreo 2 luni si de-abia daca incep sa-i inteleg puterea - vin de pe Photopaint.
Screw Picasa... atunci nu shtiam de batch processing din Photoshop - vroiam rezultate rapid.

Despre focalizare si lumina... http://picasaweb.google.com/andyxpert - pe acolo tin mai multe poze de-ale mele, nu numai evenimente, arunca-ti un ochi, te rog...
Eventual daca e vreun alt thread unde putem discuta si alt tip de poze, ash vrea sa luam si alte aspecte ale fotografiei in discutie, nu numai evenimente.

Focalizarea se vede aiurea pt ca am avut numai diafragme de la 4 in sus - obiective slabe - si mai mareu am un DOF destul de mare. In poza cu parcul si banca am uitat sa pun pe AI sau Servo focalizarea si am ramas cu o focalizare a lor cu cativa pasi mai in spate... regret cadrul, still, lor le-a placut pt ca exprima o caldura, o dragoste a lor - look at their eyes .

Mai mereu lucrez cu bounce din tavan sau din pereti, in caz ca nu am unde sa arunc lumina, difuser, dar la f/5.6 cu iso 400 si 1/80 nu prea ai lumina si... apar umbre puternice.

Merci again pt sfaturi, o sa iau jeffascough.com la rasfoit si ceea ce cu adevarat tre sa fac e sa studiez acasa pe diferite iluminari si sa simt putin mai bine DOF-urile sa nu mai am defocalizari.

edit: am atasat 2 cadre... questions:
la prima se vad umbrele d ela flash-ul frontal dar am incercat un shutter-drag... se poate face efectul de motion-freeze si altfel ca sa am umbre nu asha pronuntate ?
la a doua am flash staight-up in tavan fara diffuse => iluminare ok, dar cu umbre sub ochi si pe gura - daca ii pun difuserul, ii taie din puterea pe bounce si iese lumina aiurea - how do you do it ? (fara sa-mi pun un diffuser taiat in cap)
Attached Images
File Type: jpg 5.JPG (389.4 KB, 94 views)
File Type: jpg 10.JPG (548.4 KB, 100 views)

Last edited by andyxpertul; 05-01-2008 at 18:41.

Old 05-01-2008, 19:51   #280
Registered User

meios4us's Avatar

Pe langa bounce in tavan poti sa mai pui un card/cartela/whatever astfel incat sa arunci o parte din lumina si in fata, ca sa umpli zona aia de umbre de care zici.

meios4us is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > Foto

Thread Tools

Posting Rules