Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Foto

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 23-02-2007, 11:59   #1 (permalink)
Registered User

devorator's Avatar

300dpi...o iluzie a pietii?

Salutare la toata lumea!
Am deschis acest thread in speranta ca voi cei care faceti parte din aceasta lume a fotografiei, pe care presupun ca o iubiti, ma puteti lamuri intr-o problema. AS VREA SA IMI CUMPAR O CAMERA FOTO DIGITALA, si am pretentia ca aceasta sa suporte o rezolutie de 300dpi. Se poate gasi asa ceva pe piata romaneasca?! E adevarat ca nu vreau nici sa depaseasca 8 milioane max.
Fotografiile de care am nevoie trebuie sa fie in rezolutie de 300dpi.
Daca mai exista thread-uri asemanatoare va rog sa ma iertati, dar nu am gasit nimik.

Va multumesc anticipat si astept opiniile voastre.

PS: daca puteti vreau marca si modelul...daca exista...

O zi buna tuturor!

devorator is offline    Reply With Quote
Old 23-02-2007, 12:18   #2 (permalink)

Amyd's Avatar

Orice camera suporta o "rezolutie de 300 dpi".

Las pe cineva cu mai multa rabdare sa explice de ce.

Amyd is offline    Reply With Quote
Old 23-02-2007, 12:18   #3 (permalink)
Registered User

ixtl's Avatar

DPI cei magici si misteriosi pot fi modificati in orice soft de prelucrare foto/grafica, incapand cu banalul IrfanWiew.
DPI astia sunt pur si simplu o informatie in EXIF-ul pozei, rezultatul final - i.e. poza imprimata pe suport de catre o imprimanta sau minilab foto - depinzand de utilizator, de softul care comanda imprimarea pozei, de dimensiunile finale dorite si de capabilitatile tehnicii de imprimare.
DPI - dpdv tehnic se refera la punctele distincte de culoare pe care pe poate realiza o imprimanta pe suportul respectiv.
PPI - e, asta e ala corectu', se refera la numarul de pixeli dintr-o imagine ce sunt reprezentati pe suportul final.
Asa ca scoate-ti din cap aiureala asta cu camera de 300 DPI, este cel mai inutil detaliu tehnic si argument in care te poti impiedica la o achizitionare.
FYI: vorbind de PPI - in functie de ochiul critic al privitorului - pentru o fotografie "clasica", de la 9x13 si pana pe la A4 si chiar mai sus, 180 PPI e o rezolutie considerata ca minim acceptabila pentru o reproducere. In functie de tehnologia de imprimare, poate fi vorba si de mai putin.
Tot asa, in functie de ochiul privitorului si de tehnologie, de la 300 PPI in sus marea majoritate a indivizilor nu prea mai disting diferente.
The Earth is degenerating these days. Bribery and corruption abound. Children no longer mind their parents, every man wants to write a book, and it is evident that the end of the world is fast approaching.
Assyrian Stone Tablet, 2800 BC

ixtl is online now    Reply With Quote
Old 23-02-2007, 12:23   #4 (permalink)
Registered User

Dr Andrei's Avatar

nu cumva 300dpi se refera la printare si nu la o capacitate a camerei foto ?

Dr Andrei is offline    Reply With Quote
Old 23-02-2007, 12:24   #5 (permalink)
Registered User

meios4us's Avatar

"When someone asks for a "300 DPI image", they may be expecting an image with 300 pixels per inch of printed output; unless the size of the printed output is known beforehand, the measurement is meaningless. A more complete specification would include the desired print size in addition to the number of desired pixels per inch. A yet more complete specification would also include the DPI capability of the printer that will be used to print the image; if the printer is only capable of faithfully reproducing 100 pixels per inch, there is no reason to use a higher-resolution image."
--------------
Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Dots_per_inch

Deci n-are nici o treaba DPI cu rezolutia camerei. Sunt atitia pixeli cati sunt, nici mai mult nici mai putin. In functie de dimensiunea la care vrei sa printezi da, poti sa zici, pui X pixeli pe 1 inch si obtii DPI. Dar daca nu stii dimensiunea, e un nonsens. "Imagine la 300DPI" fara specificarea dimensiunii e aiurea.
Concret: daca am o imagine de 300x300 pixeli (o faci si cu mobilul) o sa poti sa faci un print de 1 inch x 1 inch la 300 de pixeli/inch adica 300DPI.

meios4us is offline    Reply With Quote
Old 23-02-2007, 12:56   #6 (permalink)
Mir
Moderator

Mir's Avatar

mda. asa e.
abia explicasem acum ceva vreme :
http://forum.computergames.ro/36650662-post18.html
si cum modifici "dpi" la orice valoare vrei tu in photoshop.
http://forum.computergames.ro/36650603-post16.html

asa ca intrebarea pt tine este: La ce dimensiune vrei sa printezi pe hartie pozele ? si atunci vom afla la ce rezolutie trebuie sa scoata pozele camera pt a le printa la 300dpi.
dar oricum, claritatea detalilui si perceptia fina ala imaginii de catre noi ca fiind buna si "clara" tine mult mai mult de alte artificii de prelucrare ( in photoshop) si de alte calitati ale camerei decat rezolutia, tine de optica, de sharpness ( contrastul de detaliu ), de zgomot, de dinamica, de modul de executare al pozei ( timp de expunere folosit, expunere corecta, parametri... )

Pentru ca pot sa-ti arat imagini de 3,2Mpixeli printate A4 la 180dpi care arata imecabil, super clare, si pot sa-ti arat poze la 7...8Mpixeli pe A4 la 300dpi care arata neclare si oribile.

Last edited by Mir; 23-02-2007 at 13:07..

Mir is offline    Reply With Quote
Old 24-02-2007, 18:04   #7 (permalink)
pat
Monkee business

pat's Avatar

Am eu un Praktica pe film. Are rezolutie mai mare de 300 dpi. Asta dupa ce bagi filmul in el.

Servicii de fotografie - portrete, produse, evenimente, nunti · Servicii de graphic design, web design, identitate

pat is offline    Reply With Quote
Old 24-02-2007, 18:37   #8 (permalink)
raz

raz's Avatar

dupa cum a zis si Amyd si o camera de jumate de megapixel sau mai mica poate sa scoata 300 dpi. Poate sa scoata si 1000 dpi daca vrei tu.

Binenteles printul o sa fie foarte foarte mic.

raz is offline    Reply With Quote
Old 25-02-2007, 23:12   #9 (permalink)
Registered User

cel mai simplu de explicat : dpi-ul este numarul de pixeli printati toti gramada intr-un inch pe hartie

GunX is offline    Reply With Quote
Old 27-02-2007, 13:46   #10 (permalink)
Registered User

devorator's Avatar

Va multumesc tuturor! Sper ca intrebarea nu va deranjat atat de tare...mai ales ca unele raspunsuri ma iau peste picior... In fine...am inteles ceea ce mi s-a explicat...insa necunoscand atat de bine conceptul de DPI in raport cu camerele am considerat de cuvinta sa ma informez.
Inca o data MULTUMESC MULT TUTUROR!

Thread CLOSED!

devorator is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > Foto

Thread Tools

Posting Rules