![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| 300dpi...o iluzie a pietii?
Salutare la toata lumea! Am deschis acest thread in speranta ca voi cei care faceti parte din aceasta lume a fotografiei, pe care presupun ca o iubiti, ma puteti lamuri intr-o problema. AS VREA SA IMI CUMPAR O CAMERA FOTO DIGITALA, si am pretentia ca aceasta sa suporte o rezolutie de 300dpi. Se poate gasi asa ceva pe piata romaneasca?! E adevarat ca nu vreau nici sa depaseasca 8 milioane max. Fotografiile de care am nevoie trebuie sa fie in rezolutie de 300dpi. Daca mai exista thread-uri asemanatoare va rog sa ma iertati, dar nu am gasit nimik. Va multumesc anticipat si astept opiniile voastre. PS: daca puteti vreau marca si modelul...daca exista... ![]() O zi buna tuturor!
__________________ Nikon D200, nikon 18-135mm, nikon 50mm f/1,8, nikon 55-200mm VR, nikon 18-55mm, nikon SB-600, handstrap Matin | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
|
DPI cei magici si misteriosi pot fi modificati in orice soft de prelucrare foto/grafica, incapand cu banalul IrfanWiew. DPI astia sunt pur si simplu o informatie in EXIF-ul pozei, rezultatul final - i.e. poza imprimata pe suport de catre o imprimanta sau minilab foto - depinzand de utilizator, de softul care comanda imprimarea pozei, de dimensiunile finale dorite si de capabilitatile tehnicii de imprimare. DPI - dpdv tehnic se refera la punctele distincte de culoare pe care pe poate realiza o imprimanta pe suportul respectiv. PPI - e, asta e ala corectu', se refera la numarul de pixeli dintr-o imagine ce sunt reprezentati pe suportul final. Asa ca scoate-ti din cap aiureala asta cu camera de 300 DPI, este cel mai inutil detaliu tehnic si argument in care te poti impiedica la o achizitionare. FYI: vorbind de PPI - in functie de ochiul critic al privitorului - pentru o fotografie "clasica", de la 9x13 si pana pe la A4 si chiar mai sus, 180 PPI e o rezolutie considerata ca minim acceptabila pentru o reproducere. In functie de tehnologia de imprimare, poate fi vorba si de mai putin. Tot asa, in functie de ochiul privitorului si de tehnologie, de la 300 PPI in sus marea majoritate a indivizilor nu prea mai disting diferente.
__________________ The Earth is degenerating these days. Bribery and corruption abound. Children no longer mind their parents, every man wants to write a book, and it is evident that the end of the world is fast approaching. Assyrian Stone Tablet, 2800 BC | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
"When someone asks for a "300 DPI image", they may be expecting an image with 300 pixels per inch of printed output; unless the size of the printed output is known beforehand, the measurement is meaningless. A more complete specification would include the desired print size in addition to the number of desired pixels per inch. A yet more complete specification would also include the DPI capability of the printer that will be used to print the image; if the printer is only capable of faithfully reproducing 100 pixels per inch, there is no reason to use a higher-resolution image." -------------- Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Dots_per_inch Deci n-are nici o treaba DPI cu rezolutia camerei. Sunt atitia pixeli cati sunt, nici mai mult nici mai putin. In functie de dimensiunea la care vrei sa printezi da, poti sa zici, pui X pixeli pe 1 inch si obtii DPI. Dar daca nu stii dimensiunea, e un nonsens. "Imagine la 300DPI" fara specificarea dimensiunii e aiurea. Concret: daca am o imagine de 300x300 pixeli (o faci si cu mobilul) o sa poti sa faci un print de 1 inch x 1 inch la 300 de pixeli/inch adica 300DPI. | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
|
mda. asa e. abia explicasem acum ceva vreme : http://forum.computergames.ro/36650662-post18.html si cum modifici "dpi" la orice valoare vrei tu in photoshop. http://forum.computergames.ro/36650603-post16.html asa ca intrebarea pt tine este: La ce dimensiune vrei sa printezi pe hartie pozele ? si atunci vom afla la ce rezolutie trebuie sa scoata pozele camera pt a le printa la 300dpi. dar oricum, claritatea detalilui si perceptia fina ala imaginii de catre noi ca fiind buna si "clara" tine mult mai mult de alte artificii de prelucrare ( in photoshop) si de alte calitati ale camerei decat rezolutia, tine de optica, de sharpness ( contrastul de detaliu ), de zgomot, de dinamica, de modul de executare al pozei ( timp de expunere folosit, expunere corecta, parametri... ) Pentru ca pot sa-ti arat imagini de 3,2Mpixeli printate A4 la 180dpi care arata imecabil, super clare, si pot sa-ti arat poze la 7...8Mpixeli pe A4 la 300dpi care arata neclare si oribile. Last edited by Mir; 23-02-2007 at 13:07.. | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
Am eu un Praktica pe film. Are rezolutie mai mare de 300 dpi. Asta dupa ce bagi filmul in el.
__________________ Fericirea vesnica se afla in casuta de mai jos (aia de langa Y!) Servicii de fotografie - portrete, produse, evenimente, nunti · Servicii de graphic design, web design, identitate | |||
|
| | #10 (permalink) | ||
|
Va multumesc tuturor! Sper ca intrebarea nu va deranjat atat de tare...mai ales ca unele raspunsuri ma iau peste picior... In fine...am inteles ceea ce mi s-a explicat...insa necunoscand atat de bine conceptul de DPI in raport cu camerele am considerat de cuvinta sa ma informez. Inca o data MULTUMESC MULT TUTUROR! Thread CLOSED!
__________________ Nikon D200, nikon 18-135mm, nikon 50mm f/1,8, nikon 55-200mm VR, nikon 18-55mm, nikon SB-600, handstrap Matin | |||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |