Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Software

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 29-07-2005, 11:47   #1 (permalink)
Registered User

vanzare soft propriu pe net (shareware)

salut

aproape ca am terminat un soft pe care as vrea sa-l vand pe net.
eu un shareware, si voi cere peste 50$ pe el.
pentru vanzare voi folosi regnow sau shareIt, si o sa-mi fac un cont in tara unde sa-mi vireze banii.
ce intrebari as avea:

- a mai vandut cineva asa?
- se vinde oare, se pot scoate ceva bani din asta?
- softul trebuie licentiat la orda ?
- trebuie sa fii pfa sau firma, sau poti sa-l vinzi asa, fara sa declarii banii primiti...

va multumesc mult de tot & pls help cu ceva idei !!!

angela

angela4x is offline    Reply With Quote
Old 29-07-2005, 12:05   #2 (permalink)
Trance addicted

Raven's Avatar

Quote:
Originally Posted by angela4x
sau poti sa-l vinzi asa, fara sa declarii banii primiti...
Two words: tax evasion

Poţi întreba pe (userul) stargate (văd că e primul tău post în această comunitate), ştiu că a luat-o şi el în direcţia asta. Nu ştiu dacă trebuia să şi divulg asta

Raven is offline    Reply With Quote
Old 29-07-2005, 12:09   #3 (permalink)
Registered User

no tax evasion !
chiar vreau sa fac totul legal, inca sunt prea tanara ca sa ma mance puscaria ;-)

Old 29-07-2005, 13:01   #4 (permalink)
Registered User

stargate's Avatar

Industria shareware este din ce in ce mai suprasaturata si mai grea. Programul tau trebuie sa aiba ceva foarte nou in spate sau sa fie extrem de bun pentru a avea vreo sansa sa se impuna. Mai mult de atat, trebuie sa-i faci publicitate extensiva pe net.
Nu, softul nu trebuie licentiat la ORDA. Este practic imposibil sa faci asta... in primul rand pentru ca dureaza o luna "verificarile" lor, apoi daca tu scoti o versiune in care ai modificat un caracter trebuie sa mai treaca iar o luna sa-si dea acordul.
Pentru a vinde legal soft pe net trebuie sa ai licenta la limbajul de programare in care l-ai facut (partea grea) si sa-ti faci tu un license agreement in program. Firma nu trebuie sa ai neaparat, desi ai alt impact asupra utilizatorilor.
Da, trebuie sa declari venitul.

stargate is offline    Reply With Quote
Old 29-07-2005, 13:17   #5 (permalink)
Registered User

void's Avatar

Quote:
Originally Posted by stargate
trebuie sa ai licenta la limbajul de programare in care l-ai facut (partea grea)
Pentru a nu mai deschide un nou thread, intreb aici o chestie care ma framanta: am un soft comercial facut pentru niste clienti care e facut cu c#. La el lucrez cu o versiune academica de msdev, iar varianta finala am compilat-o cu SharpDevelop folosind varianta gratuita a compilatorului lor (cea care ofera doar sculele pentru consola, fara ide). M-am tot uitat prin readme-uri, am cautat pe net, insa nu am gasit nicaieri vreo restrictie la varianta oferita gratuit legat de facutul softurilor comerciale cu ea.
Stie cineva mai multe detalii?
Ar fi chiar nasol sa ma trezesc ca trebuie sa refac aplicatia cu mono...

void is offline    Reply With Quote
Old 29-07-2005, 13:43   #6 (permalink)
Registered User

Quote:
Industria shareware este din ce in ce mai suprasaturata si mai grea. Programul tau trebuie sa aiba ceva foarte nou in spate sau sa fie extrem de bun pentru a avea vreo sansa sa se impuna. Mai mult de atat, trebuie sa-i faci publicitate extensiva pe net.
sunt de acord ca este destul de incarcata. de asemenea sunt si cateva softuri concurente, dar ce e sigur e ca vreau sa fie bun. nici nu ma gandesc sa-l pun pana nu o sa fie totul facut profesionist. de asemenea o sa fac si un site ca lumea si o sa cumpar si un domeniu.
tu ce zici, pentru un soft bun crezi ca e vre-o sansa sa vinzi o copie pe zi sa zicem? daca vrei mai multe detalii despre soft ti le pot da privat (pm).
Quote:
Nu, softul nu trebuie licentiat la ORDA. Este practic imposibil sa faci asta... in primul rand pentru ca dureaza o luna "verificarile" lor, apoi daca tu scoti o versiune in care ai modificat un caracter trebuie sa mai treaca iar o luna sa-si dea acordul.
am inteles totusi aici ca ar fi bine sa ai un minim de siguranta...
Quote:
Pentru a vinde legal soft pe net trebuie sa ai licenta la limbajul de programare in care l-ai facut (partea grea) si sa-ti faci tu un license agreement in program. Firma nu trebuie sa ai neaparat, desi ai alt impact asupra utilizatorilor.
am licenta de vc .net si de win xp, astea le am ca am mai facut niste softuri.le pot folosi pe alea, nu? poti sa-mi spui mai mult despre licence agreement ?
Quote:
pot face asta si fara sa fiu firma? prefer sa nu fac firma deoarece am un job in prezent si nu as vrea sa il las si nici sa se auda in firma unde lucrez....

Old 29-07-2005, 13:53   #7 (permalink)
Registered User

stargate's Avatar

Da, as dori mai multe detalii despre soft (chiar sun curios). Please use fightersoft@gmail.com
Minim, minim, dar este impracticabil. RO sucks la chestiile astea. Singurul lucru pe care poti sa-l faci sa te protejezi cat de cat este sa-ti inregistrezi numele programului sau numele firmei, adica sa poti pune (c). Problema este ca dureaza 6 LUNI... tara lu' peste.
E ok, daca licenta la vc.net este comerciala (nu student sau personal - nu stiu daca exista asa ceva la vc.net). Licenese agreementul este textul care apare la prima rulare a programului. Pentru exemplu poti downloada Star Remote Mail (aplicatie freeware) - http://www.fightersoft.ro/downloads/starmail.htm . In EULA declari chestii precum ca producatorul nu este responsabil pentru eventualele pagube cauzate de soft, daca este shareware modul de cumparare, daca poate fi folosit x zile pentru testing, etc
Da, nu vad de ce nu, poti sa vinzi soft ca persoana fizica.

@void, daca nu gasesti nici o restrictie atunci poti sa-l folosesti linistit.

Old 29-07-2005, 14:03   #8 (permalink)
Registered User

void's Avatar

stargate, exista licenta academica la sculele Microsoft, inclusiv MSDEV, eu am vreo 500 de softuri licentiate asa.
E vorba de programul MSDNAA (Microsoft Academic Alliance) la care pot adera facultatile (parca si scolile / liceele). Studentii si cadrele didactice pot beneficia de soft full de la Microsoft pe toata durata apartenentei la facultate, cu conditia sa nu dezvolte cu ele software comercial.

Old 29-07-2005, 14:05   #9 (permalink)
Registered User

softul nu e cu licenta academica/student/etc...
sunt curios daca vand softul ca persoana fizica, ce declaratii trebe sa dau, ca sa platesc si taxele la stat sa n-am surprize

Old 29-07-2005, 14:12   #10 (permalink)
Registered User

void's Avatar

Am avut aceeasi discutie cu un amic mai de mult. Din ce imi aduc aminte, cea mai simpla solutie ar fi sa te faci PFA (Persoana Fizica Autorizata). Cu ocazia asta vei avea chitantier, vei putea emite facturi, deci vei putea vinde ok produsul tau.
Asta in mare, probabil ca mai sunt chichite, dar nu-mi mai aduc aminte detalii.
Daca dau de el revin.

Old 29-07-2005, 14:16   #11 (permalink)
Registered User

stargate's Avatar

void, stiu ca exista astfel de licente, nu eram sigur in schimb daca exista versiunea personal (adica gratuita si downloadabila de pe internet) pentru vc. Versiunile academic trebuie cumparate, dar la un pret extrem de mic comparativ cu versiunea professional.

Old 29-07-2005, 14:32   #12 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by void
Am avut aceeasi discutie cu un amic mai de mult. Din ce imi aduc aminte, cea mai simpla solutie ar fi sa te faci PFA (Persoana Fizica Autorizata). Cu ocazia asta vei avea chitantier, vei putea emite facturi, deci vei putea vinde ok produsul tau.
Asta in mare, probabil ca mai sunt chichite, dar nu-mi mai aduc aminte detalii.
Daca dau de el revin.
da, ma intereseaza mult asta !!! ca deocamdata questiile astea legale si hartzogaria imi dau tare multa bataie de cap !!!

Old 29-07-2005, 16:53   #13 (permalink)
Trance addicted

Raven's Avatar

Quote:
no tax evasion !
chiar vreau sa fac totul legal, inca sunt prea tanara ca sa ma mance puscaria ;-)
Făceam referire la modul cum ai pus întrebarea, „îl vinzi aşa, fără să declari banii primiţi”. Aia înseamnă evaziune fiscală, fie că eşti tinerică sau nu

Apropo, cât de tânără eşti de nu vrei să te „mânce” puşcăria?

Last edited by Raven; 29-07-2005 at 17:28..

Old 29-07-2005, 16:55   #14 (permalink)
Registered User

pai am 4x ani ;-)

Old 29-07-2005, 17:11   #15 (permalink)
Registered User

Quote:
Industria shareware este din ce in ce mai suprasaturata si mai grea.
Cred că ai confundat nişte termeni. Shareware e doar un mod de distribuţie.

Quote:
Pentru a vinde legal soft pe net trebuie sa ai licenta la limbajul de programare in care l-ai facut (partea grea) si sa-ti faci tu un license agreement in program.
Sper că-ţi dai seama cît de aiurea e afirmaţia asta. Ce înseamnă mă rog frumos "limbajul de programare" în contextul ăsta? N-ai vrut cumva să spui la mediul de dezvoltare? Şi dacă n-am ce?

Să lămurim nişte lucruri. Codul scris de tine şi programele compilate sînt protejate automat prin copyright din fix milisecunda creării, cf. legii drepturilor de autor din România. Tu ai drepturile şi gata. Cine pretinde că are vreun drept asupra codului scris de tine pentru că ai folosit mediul lui de dezvoltare sau compilatorul lui poate să se ducă să se plimbe.

În momentul în care dai programul cuiva trebuie să-i oferi nişte înlesniri, altfel legea pomenită mai sus îl îngrădeşte de la folosire, redistribuire etc. Trebuie să faci nişte precizări, şi asta e licenţa. Evident, incluzi şi faptul că nu-ţi asumi răspunderea, etc.

ORDA pur şi simplu atestă faptul că la data X softul tău exista în starea cutare. E pur şi simplu o atestare, nu are legătură cu copyright. Poate fi folosită la o adică ca dovadă. ORDA oferă serviciul ăsta gratuit. Poţi face acelaşi lucru la un notar, dar te costă.

Quote:
Firma nu trebuie sa ai neaparat, desi ai alt impact asupra utilizatorilor.
Ba cam trebuie. Modurile în care poţi face bani legal sînt ca firmă, ca PFA sau ca angajat. Din moment ce ea e singură e clar că trebuie să aleagă dintre primele două variante. Diferenţele între firmă şi PFA cred că nu mai fac obiectul topicului ăsta deja.

wirespot is offline    Reply With Quote
Old 29-07-2005, 17:32   #16 (permalink)
Trance addicted

Raven's Avatar

Quote:
pai am 4x ani ;-)
Dacă voiai să fii şi mai ambiguă, spuneai „x4 ani”

Quote:
Originally Posted by wirespot
Să lămurim nişte lucruri. Codul scris de tine şi programele compilate sînt protejate automat prin copyright din fix milisecunda creării, cf. legii drepturilor de autor din România. Tu ai drepturile şi gata. Cine pretinde că are vreun drept asupra codului scris de tine pentru că ai folosit mediul lui de dezvoltare sau compilatorul lui poate să se ducă să se plimbe.
Cineva poate pretinde că are drepturi nu că i-ai folosit IDE-ul, ci (pentru) că el a scris codul respectiv! DE-ASTA trebuie să te protejezi...

Old 29-07-2005, 18:34   #17 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by wirespot
Să lămurim nişte lucruri. Codul scris de tine şi programele compilate sînt protejate automat prin copyright din fix milisecunda creării, cf. legii drepturilor de autor din România.
...
În momentul în care dai programul cuiva trebuie să-i oferi nişte înlesniri, altfel legea pomenită mai sus îl îngrădeşte de la folosire, redistribuire etc. Trebuie să faci nişte precizări, şi asta e licenţa. Evident, incluzi şi faptul că nu-ţi asumi răspunderea, etc.

ORDA pur şi simplu atestă faptul că la data X softul tău exista în starea cutare. E pur şi simplu o atestare, nu are legătură cu copyright. Poate fi folosită la o adică ca dovadă. ORDA oferă serviciul ăsta gratuit. Poţi face acelaşi lucru la un notar, dar te costă.
Partea cu protejarea dreptului de autor am inteles-o si eu asa din textul legii. Pentru a putea include textul de copyright ((c)..) insa am sau n-am nevoie sa ma inregistrez la ORDA ? Si cum obtin atestat/adeverinta PFA ? wirespot, daca nu-i mare deranju', mi-ai mai putea da niste lamuriri suplimentare ?

amath is offline    Reply With Quote
Old 29-07-2005, 19:00   #18 (permalink)
Registered User

stargate's Avatar

Off... chiar ai simtit nevoia sa ma corectezi cand am spus industrie shareware? Toti stim ca este un mediu de a distribui aplicatii, dar unii mai numesc asta si industrie. Vezi ASP. In fine, nu conteaza, este irelevant pentru aceasta discutie. Again, normal ca ma refeream la produsul cu care scriu programele. Nu cred ca cineva de aici a inteles ca imi trebuie licenta de Pascal sau C++. Trebuie sa ai licenta pentru mediul de dezvoltare. Daca nu ai inseamna ca te-ai folosit de acel soft ilegal si trebuie sa platesti daune. Borland, spre exemplu, nu are pretentia de a avea drepturi asupra programelor scrise cu Delphi, dar are pretentia ca utilizatorii care scriu aceste programe sa aibe licente Delphi. Daca pui un produs pe net spre vanzare si tu nu ai licenta pentru mediul de dezvoltare esti vulnerabil, cel putin teoretic. Oricine poate sa apese report piracy pe linkurile producatorilor. Nu poti sa zici ca l-ai facut in assambler sau vreo versiune personal. Aceste lucruri se pot vedea imediat. Recunosc ca nici dracu in RO nu cred ca se ocupa de asa ceva, dar daca vrei sa faci o treaba corect si mai ales sa comercializezi soft in afara atunci trebuie sa ai acea licenta.
Nu zic ca nu ai dreptate, dar nu trebuia sa pierzi timp explicand termenele shareware si limbaj de programare. Cu totii stiam despre ce e vorba.

Old 29-07-2005, 20:47   #19 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Raven
Cineva poate pretinde că are drepturi nu că i-ai folosit IDE-ul, ci (pentru) că el a scris codul respectiv! DE-ASTA trebuie să te protejezi...
Exact, şi ORDA ajută la asta. În mod normal se poate dovedi prin multe alte metode, oferind ca probe computerul pe care ai dezvoltat softul, notele pe care le-ai creat în decursul dezvoltării, etc. Dar una la mînă că justiţia la noi nu merge tocmai bine, şi apoi că ajută orice dovadă în plus ai. Nu e nevoie să te înregistrezi o dată pe săptămînă la ORDA, e suficient să ai una, două versiuni principale.

Quote:
Originally Posted by amath
Partea cu protejarea dreptului de autor am inteles-o si eu asa din textul legii. Pentru a putea include textul de copyright ((c)..) insa am sau n-am nevoie sa ma inregistrez la ORDA ?
Dreptul de autor se obţine automat. Dacă tu eşti autorul poţi să-l foloseşti. Repet, ORDA e doar un serviciu de atestare. Ei nu fac verificări şi nici nu conferă ei dreptul de autor.

Quote:
Originally Posted by amath
Si cum obtin atestat/adeverinta PFA ? wirespot, daca nu-i mare deranju', mi-ai mai putea da niste lamuriri suplimentare ?
E un proces complicat şi legislaţia se schimbă în disperare, cîteodată în fiecare săptămînă. Cel mai bine ar fi să vorbeşti cu un contabil sau jurist pentru că ei sînt la curent cu schimbările. E mult de alergat şi durează pînă la 2 luni, depinde cîtă şpagă dai ca să mai scurtezi din etape.

Uite pe scurt cum e la PFA; asta a fost valabil acum cîteva luni, în Bucureşti, dar e foarte posibil să se fi schimbat o grămadă:

- Se merge la administraţia financiară a sectorului în care locuieşti, se face o înregistrare preliminară şi se scoate cazierul fiscal.
- Cu ele se merge la primăria sectorului şi or să-ţi dea un dosar de alcătuit. Atenţie pentru că pe unde te duci majoritatea funcţionarilor habar nu au şi te pun să faci rost de idioţenii. Exemplu: acordul vecinilor de apartament (care e de fapt numai la firme).
- Pentru dosarul de primărie trebuie făcută dovada că te pricepi la domeniul de activitate respectiv. Apropos, se alege un singur domeniu (major) CAEN, nu mai multe ca la firme. Nu reţin exact, parcă 72 era codul pentru IT. Deci trebuie dovadă, care să fie ori diplomă de facultate de profil, ori adeverinţă de la serviciu că lucrezi (oferi "consultanţă") în domeniul IT.
- După ce iese dosarul se scoate şi cazierul juridic (de la secţia de poliţie de care aparţii) şi se merge iar la administraţie, unde mai durează iar pînă se face autorizarea propriu-zisă.
- Cînd iese autorizarea trebuie să-ţi faci, în ordine, ştampilă, apoi cont la o bancă pe PFA, apoi cu astea mergi la o imprimerie (ex. Diverta) şi-ţi comanzi chitanţier şi facturier (mai durează şi astea vreo 7-10 zile lucrătoare).

La PFA e mişto că poţi să-ţi faci cont cu card şi să-l foloseşti ca pe contul pe care primeşti salariul. Bine, poţi şi ca firmă să-ţi faci aşa ceva, dar firmele au restricţii mai severe la scos bani din venit.

Toată afacerea costă undeva între 2-4 milioane, chiar nu mai ştiu care-s preţurile şi şpăgile. Peste 4 nu e.

Mai sînt diverse amănunte: ce fel de PFA îţi alegi (sînt 2 tipuri, depinde de genul de atestare pe care-l ai, nu mai reţin exact), la ce intervale vrei să plăteşti impozitul (lunar, anual) etc. De asta-i bine să te ajute cineva care se pricepe altfel joacă funcţionarii ping-pong cu tine.

Printre diferenţele PFA faţă de SRL e că poţi dispune de banii obţinuţi cum vrei. Poţi scoate din cont şi cheltui fără să dai nimănui socoteală. Cum e posibil, f. simplu: nu eşti obligat să justifici nimic, dar cînd vine impozitul se aplică pe tot ce nu figurează drept cheltuieli. Deci dacă doar scoţi din cont şi nu aduni chitanţe, facturi etc. pt. cheltuieli, o să te trezeşti cu un ditamai impozitul.

La firmă ai anumite limite de extragere zilnică şi n-ai voie să scoţi nimic fără justificare (facturi, bonuri, etc.) Avantajul la firmă în schimb e că dacă într-o lună cheltui absolut tot venitul de pe luna aia nu mai trebuie să plăteşti TVA-ul, deci rămîi cu un +19%. E şi asta mişto în anumite cazuri, de ex. dacă eşti tînăr şi bagi tot ce cîştigi în apartament, maşină, mobilă, aparatură, să le ai la bătrîneţe.

wirespot is offline    Reply With Quote
Old 30-07-2005, 14:42   #20 (permalink)
Registered User

m-am lamurit. multumesc la toti.

amath is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > Software

Thread Tools

Posting Rules