![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jul 2005 | vanzare soft propriu pe net (shareware)
salut aproape ca am terminat un soft pe care as vrea sa-l vand pe net. eu un shareware, si voi cere peste 50$ pe el. pentru vanzare voi folosi regnow sau shareIt, si o sa-mi fac un cont in tara unde sa-mi vireze banii. ce intrebari as avea: - a mai vandut cineva asa? - se vinde oare, se pot scoate ceva bani din asta? - softul trebuie licentiat la orda ? - trebuie sa fii pfa sau firma, sau poti sa-l vinzi asa, fara sa declarii banii primiti... va multumesc mult de tot & pls help cu ceva idei !!! angela | ||
|
| | #2 (permalink) | ||
| Quote:
Poţi întreba pe (userul) stargate (văd că e primul tău post în această comunitate), ştiu că a luat-o şi el în direcţia asta. Nu ştiu dacă trebuia să şi divulg asta
__________________ „Trance Energy.. a small step for man, a huge leap for mankind...” | |||
|
| | #4 (permalink) | ||
|
Industria shareware este din ce in ce mai suprasaturata si mai grea. Programul tau trebuie sa aiba ceva foarte nou in spate sau sa fie extrem de bun pentru a avea vreo sansa sa se impuna. Mai mult de atat, trebuie sa-i faci publicitate extensiva pe net. Nu, softul nu trebuie licentiat la ORDA. Este practic imposibil sa faci asta... in primul rand pentru ca dureaza o luna "verificarile" lor, apoi daca tu scoti o versiune in care ai modificat un caracter trebuie sa mai treaca iar o luna sa-si dea acordul. Pentru a vinde legal soft pe net trebuie sa ai licenta la limbajul de programare in care l-ai facut (partea grea) si sa-ti faci tu un license agreement in program. Firma nu trebuie sa ai neaparat, desi ai alt impact asupra utilizatorilor. Da, trebuie sa declari venitul.
__________________ Join The Mobile Tracking System Project! | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
| Quote:
Stie cineva mai multe detalii? Ar fi chiar nasol sa ma trezesc ca trebuie sa refac aplicatia cu mono...
__________________ ASCII to ASCII and DOS to DOS. | |||
|
| | #6 (permalink) | ||||
| Registered User Join Date: Jul 2005 | Quote:
tu ce zici, pentru un soft bun crezi ca e vre-o sansa sa vinzi o copie pe zi sa zicem? daca vrei mai multe detalii despre soft ti le pot da privat (pm). Quote:
Quote:
Quote:
| ||||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
Da, as dori mai multe detalii despre soft (chiar sun curios). Please use fightersoft@gmail.com Minim, minim, dar este impracticabil. RO sucks la chestiile astea. Singurul lucru pe care poti sa-l faci sa te protejezi cat de cat este sa-ti inregistrezi numele programului sau numele firmei, adica sa poti pune (c). Problema este ca dureaza 6 LUNI... tara lu' peste. E ok, daca licenta la vc.net este comerciala (nu student sau personal - nu stiu daca exista asa ceva la vc.net). Licenese agreementul este textul care apare la prima rulare a programului. Pentru exemplu poti downloada Star Remote Mail (aplicatie freeware) - http://www.fightersoft.ro/downloads/starmail.htm . In EULA declari chestii precum ca producatorul nu este responsabil pentru eventualele pagube cauzate de soft, daca este shareware modul de cumparare, daca poate fi folosit x zile pentru testing, etc Da, nu vad de ce nu, poti sa vinzi soft ca persoana fizica. @void, daca nu gasesti nici o restrictie atunci poti sa-l folosesti linistit.
|
| | #8 (permalink) | ||
|
stargate, exista licenta academica la sculele Microsoft, inclusiv MSDEV, eu am vreo 500 de softuri licentiate asa. ![]() E vorba de programul MSDNAA (Microsoft Academic Alliance) la care pot adera facultatile (parca si scolile / liceele). Studentii si cadrele didactice pot beneficia de soft full de la Microsoft pe toata durata apartenentei la facultate, cu conditia sa nu dezvolte cu ele software comercial.
|
| | #10 (permalink) | ||
|
Am avut aceeasi discutie cu un amic mai de mult. Din ce imi aduc aminte, cea mai simpla solutie ar fi sa te faci PFA (Persoana Fizica Autorizata). Cu ocazia asta vei avea chitantier, vei putea emite facturi, deci vei putea vinde ok produsul tau. Asta in mare, probabil ca mai sunt chichite, dar nu-mi mai aduc aminte detalii. Daca dau de el revin.
|
| | #11 (permalink) | ||
|
void, stiu ca exista astfel de licente, nu eram sigur in schimb daca exista versiunea personal (adica gratuita si downloadabila de pe internet) pentru vc. Versiunile academic trebuie cumparate, dar la un pret extrem de mic comparativ cu versiunea professional.
|
| | #12 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jul 2005 | Quote:
| ||
|
| | #13 (permalink) | ||
| Quote:
![]() Apropo, cât de tânără eşti de nu vrei să te „mânce” puşcăria?
__________________ „Trance Energy.. a small step for man, a huge leap for mankind...” Last edited by Raven; 29-07-2005 at 17:28.. | |||
|
| | #15 (permalink) | |||
| Registered User Join Date: Oct 2001 | Quote:
Quote:
Să lămurim nişte lucruri. Codul scris de tine şi programele compilate sînt protejate automat prin copyright din fix milisecunda creării, cf. legii drepturilor de autor din România. Tu ai drepturile şi gata. Cine pretinde că are vreun drept asupra codului scris de tine pentru că ai folosit mediul lui de dezvoltare sau compilatorul lui poate să se ducă să se plimbe. În momentul în care dai programul cuiva trebuie să-i oferi nişte înlesniri, altfel legea pomenită mai sus îl îngrădeşte de la folosire, redistribuire etc. Trebuie să faci nişte precizări, şi asta e licenţa. Evident, incluzi şi faptul că nu-ţi asumi răspunderea, etc. ORDA pur şi simplu atestă faptul că la data X softul tău exista în starea cutare. E pur şi simplu o atestare, nu are legătură cu copyright. Poate fi folosită la o adică ca dovadă. ORDA oferă serviciul ăsta gratuit. Poţi face acelaşi lucru la un notar, dar te costă. Quote:
| |||
|
| | #16 (permalink) | ||
| Quote:
Quote:
DE-ASTA trebuie să te protejezi...
__________________ „Trance Energy.. a small step for man, a huge leap for mankind...” | |||
|
| | #17 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jul 2005 Location: Mures | Quote:
__________________ Cogito ergo sum.(Descartes) | ||
|
| | #18 (permalink) | ||
|
Off... chiar ai simtit nevoia sa ma corectezi cand am spus industrie shareware? Toti stim ca este un mediu de a distribui aplicatii, dar unii mai numesc asta si industrie. Vezi ASP. In fine, nu conteaza, este irelevant pentru aceasta discutie. Again, normal ca ma refeream la produsul cu care scriu programele. Nu cred ca cineva de aici a inteles ca imi trebuie licenta de Pascal sau C++. Trebuie sa ai licenta pentru mediul de dezvoltare. Daca nu ai inseamna ca te-ai folosit de acel soft ilegal si trebuie sa platesti daune. Borland, spre exemplu, nu are pretentia de a avea drepturi asupra programelor scrise cu Delphi, dar are pretentia ca utilizatorii care scriu aceste programe sa aibe licente Delphi. Daca pui un produs pe net spre vanzare si tu nu ai licenta pentru mediul de dezvoltare esti vulnerabil, cel putin teoretic. Oricine poate sa apese report piracy pe linkurile producatorilor. Nu poti sa zici ca l-ai facut in assambler sau vreo versiune personal. Aceste lucruri se pot vedea imediat. Recunosc ca nici dracu in RO nu cred ca se ocupa de asa ceva, dar daca vrei sa faci o treaba corect si mai ales sa comercializezi soft in afara atunci trebuie sa ai acea licenta. Nu zic ca nu ai dreptate, dar nu trebuia sa pierzi timp explicand termenele shareware si limbaj de programare. Cu totii stiam despre ce e vorba.
|
| | #19 (permalink) | |||
| Registered User Join Date: Oct 2001 | Quote:
Quote:
Quote:
Uite pe scurt cum e la PFA; asta a fost valabil acum cîteva luni, în Bucureşti, dar e foarte posibil să se fi schimbat o grămadă: - Se merge la administraţia financiară a sectorului în care locuieşti, se face o înregistrare preliminară şi se scoate cazierul fiscal. - Cu ele se merge la primăria sectorului şi or să-ţi dea un dosar de alcătuit. Atenţie pentru că pe unde te duci majoritatea funcţionarilor habar nu au şi te pun să faci rost de idioţenii. Exemplu: acordul vecinilor de apartament (care e de fapt numai la firme). - Pentru dosarul de primărie trebuie făcută dovada că te pricepi la domeniul de activitate respectiv. Apropos, se alege un singur domeniu (major) CAEN, nu mai multe ca la firme. Nu reţin exact, parcă 72 era codul pentru IT. Deci trebuie dovadă, care să fie ori diplomă de facultate de profil, ori adeverinţă de la serviciu că lucrezi (oferi "consultanţă") în domeniul IT. - După ce iese dosarul se scoate şi cazierul juridic (de la secţia de poliţie de care aparţii) şi se merge iar la administraţie, unde mai durează iar pînă se face autorizarea propriu-zisă. - Cînd iese autorizarea trebuie să-ţi faci, în ordine, ştampilă, apoi cont la o bancă pe PFA, apoi cu astea mergi la o imprimerie (ex. Diverta) şi-ţi comanzi chitanţier şi facturier (mai durează şi astea vreo 7-10 zile lucrătoare). La PFA e mişto că poţi să-ţi faci cont cu card şi să-l foloseşti ca pe contul pe care primeşti salariul. Bine, poţi şi ca firmă să-ţi faci aşa ceva, dar firmele au restricţii mai severe la scos bani din venit. Toată afacerea costă undeva între 2-4 milioane, chiar nu mai ştiu care-s preţurile şi şpăgile. Peste 4 nu e. Mai sînt diverse amănunte: ce fel de PFA îţi alegi (sînt 2 tipuri, depinde de genul de atestare pe care-l ai, nu mai reţin exact), la ce intervale vrei să plăteşti impozitul (lunar, anual) etc. De asta-i bine să te ajute cineva care se pricepe altfel joacă funcţionarii ping-pong cu tine. Printre diferenţele PFA faţă de SRL e că poţi dispune de banii obţinuţi cum vrei. Poţi scoate din cont şi cheltui fără să dai nimănui socoteală. Cum e posibil, f. simplu: nu eşti obligat să justifici nimic, dar cînd vine impozitul se aplică pe tot ce nu figurează drept cheltuieli. Deci dacă doar scoţi din cont şi nu aduni chitanţe, facturi etc. pt. cheltuieli, o să te trezeşti cu un ditamai impozitul. La firmă ai anumite limite de extragere zilnică şi n-ai voie să scoţi nimic fără justificare (facturi, bonuri, etc.) Avantajul la firmă în schimb e că dacă într-o lună cheltui absolut tot venitul de pe luna aia nu mai trebuie să plăteşti TVA-ul, deci rămîi cu un +19%. E şi asta mişto în anumite cazuri, de ex. dacă eşti tînăr şi bagi tot ce cîştigi în apartament, maşină, mobilă, aparatură, să le ai la bătrîneţe. | |||
|
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |