Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Software

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 24-10-2009, 20:44   #1 (permalink)
Registered User

Windows 7 OEM sau Retail ?

Am un laptop HP 6930p, cumparat ( de ocazie, dar nou ) cu Windows XP instalat si sticker cu serial de Vista Buisiness.

Am instalat Vista, am activat prin telefon serialul de Vista, totul este ok; si-a facut toate actualizarile in timp, etc.

Acum intentionez sa instalez Windows 7 Professional pe care vreau sa il cumpar si am o dilema:
- pot cumpara varianta OEM ( evident, din cauza pretului ) si sa o instalez "pe curat" ? In acest caz, va fi totul legal, ma voi putea bucura de intreg suportul Microsoft ?
- sau trebuie neaparat sa cumpar varianta "Retail" ?

Magazinele online vand varianta OEM asa, pur si simplu, neinstalata pe un calculator nou ?
Practic, cand primesc coletul cu varianta OEM ce gasesc in el, concret ?

Multumec anticipat celor ce ma pot lamuri.

nica.mihai is offline    Reply With Quote
Old 24-10-2009, 20:48   #2 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by nica.mihai View Post
Am un laptop HP 6930p, cumparat ( de ocazie, dar nou ) cu Windows XP instalat si sticker cu serial de Vista Buisiness.

Am instalat Vista, am activat prin telefon serialul de Vista, totul este ok; si-a facut toate actualizarile in timp, etc.

Acum intentionez sa instalez Windows 7 Professional pe care vreau sa il cumpar si am o dilema:
- pot cumpara varianta OEM ( evident, din cauza pretului ) si sa o instalez "pe curat" ? In acest caz, va fi totul legal, ma voi putea bucura de intreg suportul Microsoft ?
- sau trebuie neaparat sa cumpar varianta "Retail" ?

Magazinele online vand varianta OEM asa, pur si simplu, neinstalata pe un calculator nou ?
Practic, cand primesc coletul cu varianta OEM ce gasesc in el, concret ?

Multumec anticipat celor ce ma pot lamuri.
Cand a fost luat laptopu din magazin? daca a fost luat in vara incepand cam de pin iulie poti fac upgrade gratuit de la vista bussines la windows 7 professional sau ultimate (nu stiu exact)

sebit is offline    Reply With Quote
Old 24-10-2009, 21:02   #3 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by sebit View Post
Cand a fost luat laptopu din magazin? daca a fost luat in vara incepand cam de pin iulie poti fac upgrade gratuit de la vista bussines la windows 7 professional sau ultimate (nu stiu exact)
Primul proprietar, cel de la care l-am cumparat eu nu cred ca l-a cumparat din Romania; oricum, eu nu am dovada cumpararii dupa luna iunie, prin urmare... ( nici nu cred ca a fost cumparat dupa acea data "start" acceptata de Microsoft )

Old 25-10-2009, 00:11   #4 (permalink)
Registered User

aurasdoom's Avatar

Nu poti sa cumperi o licenta OEM pentru un laptop, dupa ce ai cumparat laptopul.

aurasdoom is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 00:35   #5 (permalink)
Nick anterior: marcelkmg

Lord_YU's Avatar

Ba se poate...daca este absolut necesar mai cumperi si minim un mouse...
Crezi ca daca il cumperi de aici de ex http://www.pcgarage.ro/sisteme-de-op...i-dvd-engleza/ te obliga sa cumperi si un calculator nou ? NU.

Dell XPS M1330

Lord_YU is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 00:48   #6 (permalink)
Registered User

PigBrother's Avatar

Poti cumpara o licenta OEM oricand. Va fi atasata de hardware-ul pe care va fi activata prima data si nu va beneficia de suport. Pe care ti-l asiguri singur, ca de aia iei OEM.

PigBrother is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 01:23   #7 (permalink)
O Iubesc pe Linunuta

neophitus's Avatar

Quote:
Originally Posted by PigBrother View Post
Poti cumpara o licenta OEM oricand. Va fi atasata de hardware-ul pe care va fi activata prima data si nu va beneficia de suport. Pe care ti-l asiguri singur, ca de aia iei OEM.
Do, sper ca atasat doar de placa de baza, ca placa video, procesorul, ramul se mai schimba...
PS: Ma bate si pe mine gandul sa imi cumpar o licenta de Ultimate.
Raiul este cel mai exclusivist club din lume (TM) // Asus Rampage II Gene/i7 920D0 @Megahalems/6X2GB Kingston HyperX 2000MHZ //Leadtek 9800 GX2 /Lian Li V2000B Plus II && Asus A8N32-SLI Deluxe/FX-60/Corsair 3500LLPRO 4X1GB/Raptor74GB/WD640GB/8800 Ultra/Creative X-FI ElitePro &MegaWorks550 &GigaWorks750 &DDTS-100 Decoder/WC CorsairNautilus500 // ABIT AN8 SLI Fatal1ty&AN8 32X/X850XT/2GB Patriot PC4200 // Epox8RDA3+/B2500+ && MSIPRO266TDMASTER/2*P3 1400/MSI 5950Ultra && MSI850Pro2/P4 1.4S423/Rimm

neophitus is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 01:49   #8 (permalink)
melomaniac

Cosmin_C's Avatar

Este atasata de mai multe componente hardware; nu stiu cum e la Vista sau la W7 dar la XP ma saturasem sa tot dau telefon la Microsoft pentru orice prostie de componenta schimbata la sistem asa ca pana la urma nu am mai folosit seria pe care aveam licenta - dupa 2-3 ani jumatate din sistemele din firma aveau aceeasi problema, sincer sa fiu ai mai putine batai de cap cu versiunea pirat, parca Micro$oft nu vrea sa vinda licentele alea.

Cosmin_C is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 03:34   #9 (permalink)
3dfx collector

RaverX's Avatar

Si la Vista e tot asa, ba chiar mai rau, cum adaugi un modul de memorie - pac, trebuie reactivat windows-ul. Plus ca daca schimbi placa de baza sau ceva de genul, adio licenta. Vorba lui Cosmin, parca incurajeaza pirateria.

RaverX is online now    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 03:38   #10 (permalink)
Registered User

guvide's Avatar

citeva link-uri , sper sa va fie utile
Microsoft OEM Partner Center
Microsoft OEM Partner Center
Microsoft Windows | Operating Systems | Software & Games | Computers

guvide is online now    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 08:37   #11 (permalink)
The Thinker

XSamSung's Avatar

Nu știu dacă se merita retail, cum uneori româneii sunt proprii OEM-iști nu sunt tratați ca și cei de dincolo cu OEM-uri sub brandul X sau Y. In teorie, un SO poate fi instalată pe o singura configurație, în practică eu am schimbat diferite sisteme în totalitate și apelat la Suportul de la Microsoft pentru activare și dacă m-au găsit drept "client cinstit" m-au tratat ca atare. Asta s-a întâmplat de vreo 3 ori si mai știu și alte cazuri... Sa fi primit toți "din greșeala" niște licențe Retail la pret si in cutii de OEM? Ar trebui sa fie si aici câțiva in situația respectivă.

XSamSung is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 09:00   #12 (permalink)
Registered User

PigBrother's Avatar

Intr-adevar, cei de la MS Romania sunt destul de ingaduitori, dar asta nu garanteaza nimic pe viitor. Deja am 2 licente de XP bune de aruncat. Vistele l-am luat retail si ma doare in cot, doar cand am schimbat platformele au cerut banalele reactivari online.

PigBrother is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 09:03   #13 (permalink)
Fyl

Fyl's Avatar

licenta OEM este legata de prima placa de baza pe care se instaleaza, chiar daca Windows-ul trebuie reactivat ori de cite ori configuratia hardware se schimba; daca placa de baza nu se schimba atunci n-ar trebui sa fie probleme la reactivari

si eu am patit la fel, am cumparat XP OEM si m-am certat cu Microsoft chiar daca ei aveau dreptate de la un moment dat (cind am schimbat placa de baza) ... de atunci am luat Vista Retail si upgrade la 7 retail si gata ... toate astea insa pt. desktop, pt. laptop as cumpara OEM

Fyl is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 10:43   #14 (permalink)
Registered User

Concluzie

Multumesc fiecaruia pentru informatiile transmise.
Cred ca ceea ce se discuta aici poate interesa multi utilizatori.
Am sa incerc sa sintetizez, iar daca ma insel, va rog sa ma corectati:

Avand in vedere ca:
- am avut mereu sisteme de operare licentiate si vreau sa am in continuare ( am simtit avantajele ! )
- este vorba de un laptop, adica de o configuratie relativ stabila
- varianta OEM este mult mai accesibila financiar decat varianta Retail

1. Pot cumpara o licenta OEM.
2. Inteleg ca magazinele (online sau nu ) vand asa ceva de sine statator ( fara a fi nevoit sa mai cumpar o placa de baza, un procesor, etc... )
3. Pot formata hard-ul, si pot instala licenta W7 direct, "pe curat".
4. O activez conform procedurii.
5. Licenta "se imperecheaza" cu laptop-ul meu ( acolo, in baza de date Microsoft ).
6. Incepand din acel moment, actualizarile de SO venite pe net, bazele de semnaturi, etc. vor fi accesibile de catre sistemul meu ? ( asta intelegeam prin "suport Microsoft" )

Si mai am o intrebare:
Daca am avut instalat Windows Vista Business, pot cumpara si instala in procedura de mai sus oricare din variantele Windows 7 Home Premium OEM , Windows 7 Professional OEM sau Windows 7 Ultimate OEM ??

Multumiri

Old 25-10-2009, 10:53   #15 (permalink)
Registered User

sa ne spui si noua daca ti-ai cumparat licenta oem, si in ce conditii.

lucas22010 is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 11:11   #16 (permalink)
mom
Ride the snake

mom's Avatar

Eu am versiunea OEM, am schimbat tot, inclusiv placa de baza si nu a fost nevoie decit de o reactivare online. Poate astia care nu sunt din Bucuresti sunt tratati mai cu mila..

mom is offline    Reply With Quote
Old 25-10-2009, 11:11   #17 (permalink)
Registered User

aurasdoom's Avatar

Nu era vorba ca licenta OEM era atasata de o factura cu o componenta hardware non-periferica?

Old 25-10-2009, 11:18   #18 (permalink)
Fyl

Fyl's Avatar

nu, si eu am trait cu impresia vreo 2 ani ca daca am cumparat un XP OEM cu un floppy, schimbind orice componenta mai putin floppy-ul licenta ramine valabila

daca vrei sa faca upgrade de la Vista la 7 fara sa stergi instalarea de Vista (deci fara clean install), de la Vista Business se poate doar la 7 Pro, indiferent daca cumperi licenta de upgrade la 7 sau 7 full

daca cumperi licenta de 7 Home (full sau upgrade, OEM sau retail) si ai deja Vista Business instalat, trebuie sa-l stergi si sa faci clean install la 7 Home

btw, ca si la XP to Vista, in caz de licenta upgrade odata instalata licenta de upgrade licenta Windows-ului vechi devine invalida si nu te mai poti intoarce la ea

Old 25-10-2009, 11:37   #19 (permalink)
Registered User

aurasdoom's Avatar

De mers, merge, de activat se activeaza, dar legal e sau ba? Ca pana la urma de asta cumparam software-ul.

---------- Post added at 11:37 ---------- Previous post was at 11:26 ----------

Quote:
Originally Posted by aurasdoom View Post
Nu poti sa cumperi o licenta OEM pentru un laptop, dupa ce ai cumparat laptopul.
Licențe OEM: software preinstalat pe calculatoarele noi

Quote:
Ca utilizator final, pot cumpăra licențe Windows OEM?

NU. Conform System Builder License Agreement, entitatea care desface cutia OEM este obligată să instaleze licența pe un calculator nou, să vândă acel calculator și să asigure suportul pentru instanța Windows instalată OEM.

Odată cu apariția Get Genuine Windows Agreement, licențele OEM nu mai pot fi folosite în scenarii de legalizare.
Quote:
COEM - prescurtare de la Commercial OEM
Este cea mai comună variantă. Sunt licențe OEM pe care firmele IT System Builder le preiau de la distribuitori Microsoft autorizați pentru a pre-instala software-ul pe sisteme asamblate și/sau comercializate de ele.
Laptopul nu este nici asamblat (deci, nu confundati cu calculator cumparat pe bucati si asamblat de tine) nici comercializat de tine.

Aveai optiunea sa cumperi licenta OEM cand iti cumparai laptopul de nou.

Old 25-10-2009, 11:51   #20 (permalink)
Fyl

Fyl's Avatar

nu e legal daca ai schimbat placa de baza si cred ca e pur noroc ca ti se activeaza automat pe noua placa (exceptind situatia improbabila in care licenta aia are numar mai mare de 1 de activari, mai exista si asa ceva)

Windows-ul genereaza un cod pe baza hardware-ului existent si il compara cu cel din baza de date de la Microsoft (daca licenta deja a fost activata si s-a ajuns la numarul maxim de activari), daca codul difera (si poate diferi chiar daca ai schimbat o memorie sau trecut un hard dintr-un raid intr-altul) atunci activarea automata nu se mai face si trebuie pus mina pe telefon si date explicatii

poate pentru placi de baza aproape identice cu (,) configuratii identice sa ai noroc sa ti se genereze acelasi cod ca activarea automata sa aibe succes

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > Software

Thread Tools

Posting Rules