![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Am nevoie de ajutor in Photoshop, va rog
Nu stiu cum o patesc eu asa mai tot timpul, dar ma rog... L-a luat gura pe dinainte pe taica-meu, si asa am aflat ca am de facut o reclama in Photoshop pt un prieten de-al lui. Problema mare n-ar fi, ca am 5 poze de colat, problema consta in forma pe care trebuie sa le-o dau. Am atasat un fisier facut de mine in Photoshop, la repezeala, sa nu rideti de el, ideea ar fi ca in locul din dreapta dungii rosii trebuie sa bag 5 poze, si in stinga, un fond monocrom, pe care sa scriu eu toate alea. Ce nu stiu eu este sa lucrez cu masti... etc, fiindca asa am inteles ca s-ar face ce vreau eu. Ma poate ajuta cineva, sa-mi spuna ce si cum trebe facut ca sa unesc fotografiile alea in forma dorita ? Multumesc. P.S. Ce porcarie, fondul este alb, asa ca va trebui sa vedeti imaginea intr-un program cu alta culoare de background decit alb, altfel nu intelegeti nimic . Scuze.
__________________ Shuttle SB83G5, Pentium 4 530 @ 3,66GHz + ICE, 2x512DDR Corsair 4400, nVIDIA 7800GT, 2xWD800JB, Samsung 225BW. | |||
|
| | #2 (permalink) | ||
|
fii atent: 1. deschizi pe rand cele 5 poze. le redimensionezi pana ajung la dimensiunea potrivita (eventual le si cropuiesti). pozele trebuie sa fie CMYK si la 300 dpi pentru un print intr-o revista color sau la 150 pentru ziar. ai grija, la mai mult de 72dpi poza va fi mai mica la print decat arata pe ecran. 2. cand esti multumit de dimensiuni si aspect, faci un nou document, la fel de mare ca printul final, CMYK si la cati dpi doresti. copiezi fiecare poza prelucrata anterior si ii dai paste in documentul nou. o sa intre fiecare pe un layer nou, deci nu or sa fie probleme cand vei vrea sa le muti sau sa le redimensionezi ulterior (Ctrl-T pentru redimensionare, rotire sau alte d'astea). ce ti-am zis eu aici suna cam aiurea daca nu stii absolut deloc photoshop. sper insa sa ai unele cunostinte .
__________________ i hope i'll be alive at the end of the world. | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
|
Cel mai simplu, aduci fiecare poza pe cate un layer nou, asa cum a spus Lou. Apoi le suprapui cu formele lor dreptunghiulare cat mai aproape de locul unde vor sta in final si le dimensionezi in asa fel incat sa acopere "decupajul" complet (altfel iti vor ramane zone de alb/background). Asa, apoi cu unealta de selectie Lasso (cea freeform) desenezi una dintre formele acelea de taiere. In momentul in care ai tras o suprafata inchisa cu unealta si ii dai drumul, iti apare o selectie. In fereastra Layers activezi stratul cu poza pentru care ai desenat selectia si apesti pe butonul cu forma de patrat cu un cerc in mijloc (Add Layer Mask). Photoshop-ul iti va crea o masca pe baza selectiei, lasand vizibila numai zona decupata si iti va adauga aceasta masca langa imaginea layerului. Daca vrei sa faci ajustari, poti sa de-link-ezi masca de layer si sa o muti/dimensionezi pana cand iti iese cum vrei, sau poti chiar sa o extinzi/stergi cu uneltele standard de desenat. Ca bonus, daca vrei mai mult control asupra formei selectiei, poti sa faci un path cu unealta Pen pe care apoi sa-l transformi in selectie si sa repeti procedura de mai sus. In felul asta poti sa editezi forma vectorial. Apoi, cand ai selectia, daca marginile dintre poze nu vrei sa fie dure poti sa dai un Feather (Alt-Ctrl-D), care iti va "blura" zona de separatie, facand ca imaginile sa se "piarda" una in cealalta (evident, trebuie sa tii cont de asta cand desenezi forma de selectie). Optional, acest Feather se poate simula si post-factum, aplicand un Gaussian Blur numai pe masca (trebuie sa o selectezi din fereastra Layers - poti sa vezi daca lucrezi pe layer sau pe masca prin icon-ul de langa ochiul care arata vizibilitatea layerului respectiv). Ti-am atasat un screenshot cu structura de layere si masti facuta dupa exemplul tau. Salutari, Andrei | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
Dupa ce am depasit faza de panica , m-am apucat de lucru si am ajuns la faza 1, asta de jos, cu fiecare poza pe layerul ei, acum sa vaz daca ma descurc cu dracia aia de Pen si path-ul lui...Am atasat si un JPG cu ce am facut pina acum. Sa nu rideti de verzele mele va rog Imi cer scuze pt dimensiunea fisierului dar nu am putut sa-l fac altfel, are vreo 47 MB.
__________________ Shuttle SB83G5, Pentium 4 530 @ 3,66GHz + ICE, 2x512DDR Corsair 4400, nVIDIA 7800GT, 2xWD800JB, Samsung 225BW. | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 1999 |
redeschid discutia pentru ca este singurul thread care a raspunsul unu query "print" AND "dpi" ![]() cum naiba e posibil sa se laude HP de exemplu, la o imprimanta de cateva sute de dolari, cu rezolutie photo 4800x1200 dpi ???? sau cuvintele "up to" si "optimized" sunt tot secretul ? daca 300dpi e standardul pro, cum e posibil sa se faca ei ca vand o calitate de 16 ori standardul arhisuficient de calitate vizuala a unei poze ? | ||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
Nu e chiar asa. Tiparul e semnificativ diferit de procesul de print digital. Da un print la 300 dpi la o imprimanta laser... si vezi ce uritenie iese. Pentru ca imprimanta pune culorile una linga alta si nu are nici pe departe acuratetea tiparului in a aseza culorile componente pe acelasi punct la diferite unghiuri in principiu incepi sa obtii ceva care sa se bata cu tiparul doar de la 1200 dpi in sus. De ce 4800 dpi? Beats the crap out of me. Eu dau grantie in scris ca un hp inkjet care scoate 1200 dpi (sub 100 euro imprimanta) pe hirtie speciala scoate aproape fotografie.
| |||
|
| | #8 (permalink) | ||
|
Imprimantele inkjet au de ceva vreme o rezolutie spatiala mai buna decat cele laser color si decat (multe dintre) masinile de tiparit traditionale, din cauza faptului ca picaturile de cerneala pot fi facute extrem de mici (evident, nu infinit de mici, insa pico(litrul) este ordinul de masura...). Problema la ele e cu difuzia cernelii in materialul hartiei, dar si asta se poate rezolva folosind fie hartie speciala, fie modele de distributie a culorilor diferite. Si 300 dpi nu e neaparat standardul "pro", ci doar o idee de guideline a rezolutiei la care totul arata decent (oricum la tipar nu dpi e unitatea de masura propriu-zisa, ci lpi - lines per inch, care e un pic mai complicata). In functie de tehnologia de imprimare, de materialul imprimat si evident de suportul pe care este imprimat, pot exista diferente extrem de vizibile intre 300 dpi, 600 dpi si 1200 dpi, de exemplu. Acestea fiind spuse, rezolutiile de peste 1440 dpi la imprimantele ink-jet sunt afaik momentan doar niste "trick"-uri de optimizare a aruncarii cernelii, iar diferentele de acolo in sus sunt insignifiante (doar se consuma mai multa cerneala, spre bucuria producatorului de imprimante, evident). Asumand scenariul cel mai nefavorabil, adica neluand in calcul faptul ca imprimantele ink-jet curente folosesc 6 cerneluri in loc de 4, celulele nu sunt de dimensiuni constante ci folosesc algoritmi stohastici si pe deasupra isi pot modula dimensiunea punctului in functie de cerintele half-tone-ingului, reiese ca 1440 dpi corespunde la 180 lpi, ceea ce inseamna ca deja esti destul de aproape de marginea superioara a tipariturilor foarte bune. Daca te uiti de fapt la rezultatele practice, o imprimanta ink-jet moderna cu rezolutia fizica de 1440 dpi poate sa produca chiar printuri din zona 250-300 lpi, ceea ce e deja arhi-suficient pentru orice nevoi. Salutari, Andrei Last edited by Amyd; 21-02-2004 at 22:39.. | |||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |