![]() |
| | #1 (permalink) | ||
|
Asa cum spune si titlul daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu niste sfaturi cum as putea sa fac sa scap de serviciile UPC. Sunt abonat UPC inca de la infintare dar am fost numai cu tv-ul, acum aproximativ 2 ani am instalat si internetul de la ei, iar in primavara anului trecut am semnat din prostie acel contract de fidelizare. Am incercat astazi la caserie sa reziliez cu totul fiindca internetul extra large de la UPC nu mai merge nici pe un sfert cum a mers in momentul instalarii, si as dorii sa ma mut cu totul la RCS macar acolo platesc jumatate pentru aceasi calitate ca si la astia. Reactia caseritei a fost: pai oricum nu puteti renunta pentru ca ati semnat contractul de fidelizare pe 22 ianuarie anul trecut, si nici sa il suspendati pe mai mult de 6 luni nu este posibil, daca doriti sa reziliati taxa de reziliere este 200 ron . Deci in final as dorii si eu niste sfaturi cum sa fac sa scap de ei Multumesc anticipat. | |||
|
| | #2 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Oct 2001 | Poţi rezilia absolut oricînd vrei. Este un drept conferit de lege şi nu ţi-l poate lua nimeni. Nici nu trebuie să dai vreun motiv. Rezilierea se face prin aducerea la cunoştinţă şi atît. Nu este o cerere, nu trebuie aprobată. Te duci la casierie şi depui o înştiinţare scrisă şi semnată, care conţine datele tale de identificare (CNP, nume, număr contract, adresa unde e livrat serviciul) şi scrie în ea "vreau să reziliez începînd cu data de" (data să fie în viitor). Nu uita să-ţi faci înainte o copie xerox pe care o păstrezi. Cere neapărat dovada că ai depus-o. Casieriile au un registru de intrare şi îţi dau număr de ordine. În principiu nu au voie casierele şi nimeni să te refuze dacă depui o asemenea foaie. Dacă totuşi fac pe nebunii sau încearcă să te aburească cere să vorbeşti cu şeful. Dacă sînt nebuni toţi atunci pune-o într-un plic şi trimite-o la sediul lor, cu confirmare de primire. Costă cîţiva lei şi ajunge a doua zi iar cam tot o zi durează pînă primeşti confirmarea. Din acel moment nu te mai interesează logistica. E problema lor cum sînt organizaţi şi cît de rapid se prind că le-a plecat un client. Deci calculează-ţi să nu mai plăteşti nimic din momentul pe care l-ai scris acolo. Da, chiar dacă tu ai în continuare net şi tv. Repet, e treaba lor să se mobilizeze şi să te deconecteze. Chestiunea banilor pe care-i datorezi este diferită. În primul rînd, evident că trebuie să le dai banii pe abonament pe lunile din urmă, că ai beneficiat de serviciu. Nu au voie să-ţi interzică să reziliezi dacă nu eşti la zi (repet, nu depinde în nici un fel de ei, e un anunţ unilateral). Dar au dreptul să te urmărească pentru achitarea acelor bani. În nici un caz nu pot pretinde sume pentru servicii din viitor. Se plăteşte doar ce s-a prestat deja. Atenţie, e posibil să te trezeşti cu o factură pentru instalare. Ei spun că "instalarea e gratuită", dar se referă doar la manoperă şi la cîţiva metri de cablu (10 sau 15). Se plătesc piesele. De obicei ei cam uită de factura aia, dar or să-şi aducă aminte dacă reziliezi. E vorba de vreo 20-30 de lei. Şi atenţie: trebuie ca în momentul instalării, tipii respectivi să fi întocmit un deviz cu lista de piese (splitter, mufe etc.) şi tu s-o fi semnat pe-a lor iar ei pe-a ta. Dacă nu le-ai dat un deviz semnat la revedere, n-au cum dovedi ce şi cum.Nu plăti nimic fără să ţi se dea înainte o factură (în afară de abonamentul la zi). Le spui "ok, plătesc, dar vreau să văd factură". Sînt obligaţi să-ţi elibereze factură pentru sumele astea care nu ţin de abonamentul normal. (Adică factură de instalare, taxă de reziliere, respectiv bani pentru abonamentul din viitor.) Şmecheria e că unele dintre ele sînt ilegale, iar în momentul în care ei eliberează o factură pe care scrie de exemplu "taxă de reziliere" ai o dovadă clară pentru ANPC. De obicei nu-s atît de proşti, dar s-au văzut cazuri. Sau, pentru că-s prost organizaţi, pot să nu fie în stare să-ţi livreze factura. În care caz iar nu eşti obligat să plăteşti nimic pînă nu-ţi parvine. Deşi să vezi cum fac un efort dragii de ei cînd e un caz din ăsta, sînt în stare să apeleze la curier ca să ajungă factura aia la tine. ![]() Atenţie şi la ce scrie efectiv pe factură, dacă ajunge la tine. Să scrie clar pentru ce dai banii, nu să apară formulări obscure. În nici un caz nu plăti la casierie fără factură. Pentru sumele plătite acolo primeşti doar o chitanţă, pe care ei pot să scrie orice. Dacă plăteşti de exemplu "taxa de reziliere" direct la casierie, te-ai lins pe bot. Ei pot pretinde că ai plătit cine ştie ce de fapt, nu "taxa". Vezi că mai pot pretinde casierele că să plăteşti toată factura; de exemplu ei îţi dau factură cu piesele de instalare (care e sumă legală) şi taxa de reziliere (care nu e), şi vor s-o plăteşti toată odată. Ceea ce e dreptul lor, dar nu te pot obliga, în care caz nu le plăteşti dacă consideri că unele sume nu se justifică. Dacă nu vor să ia o parte din bani şi vor totul sau nimic, e treaba lor. Bun, iar chestia asta cu "taxa de reziliere" e discutabilă. O poţi ataca în următoarele feluri: * Despăgubiri pentru reziliere prematură se plătesc doar dacă ai beneficiat de o ofertă specială. Deci trebuie să scrie în contract (sau vreo anexă) că beneficiezi de o ofertă specială, care se concretizează în anumite beneficii (reduceri la abonament, fie lunare, fie cîteva luni gratuite). Nu scrie, la revedere. * Oferta respectivă trebuie să-ţi fi fost oferită la alegere. Adică de exemplu o bifă în contract unde tu să fi dat X că vrei oferta specială. Pentru că nu te pot obliga să iei oferta specială, trebuie să-ţi permită să iei fără dacă ai chef să nu te legi de ei. Dar dacă, aşa cum se întîmplă des, oferta era pretipărită în contract şi nici vorbă de opţiune, la revedere. Cf. legii e clauză ne-negociată cu tine şi care-ţi crează un dezavantaj major, deci se anulează. * Formulările lor din contract sînt deseori ilegale şi pot duce la anularea clauzei care le conţine. De exemplu, am văzut în contracte formularea "clientul se obligă să nu rezilieze, în caz contrar plătind o taxă de 200 de lei." Cf. legii e ilegal să interzici consumatorului rezilierea şi se anulează clauza automat, inclusiv faza cu 200 de lei. * Hai să zicem (prin absurd) că UPC a respectat toate chestiile de mai sus şi că îţi cer în continuare taxa de 200. Banii ăia trebuie justificaţi. Adică nu pot cere 200 că li se scoală lor, trebuie să spună ce reprezintă. Legal, pot cere de exemplu diferenţele faţă de abonamentul normal pentru lunile din urmă în care ai beneficiat de ofertă specială. Adică să zicem că ai avut 12 luni 5 lei reducere la abonament, îţi pot cere 60 de lei. Sau ai avut trei luni gratuite, care în mod normal făceau 150 de lei, ok. DAR trebuie să fie atenţi cum formulează, şi trebuie justificate sumele. * Presupunînd, iar prin absurd, că au trecut şi de asta şi că totul e perfect legal (ţi s-a oferit alternativa fără ofertă, tu ai insistat că vrei oferta, şi ţi se cere doar diferenţa pentru lunile speciale) atunci e perfect ok şi trebuie să plăteşti. Mi se pare normal; ţi s-au oferit tarife preferenţiale cu condiţia să nu pleci 2 ani, dacă pleci atunci eşti client obişnuit şi trebuie să-şi recupereze tariful normal.
__________________ If you put a large switch in some cave somewhere, with a sign on it saying "End-of-the-World Switch. PLEASE DO NOT TOUCH", the paint wouldn't even have time to dry. | ||
|
| | #3 (permalink) | ||
|
Foarte interesanta explicatia ( mai ales ca e valabila si pentru companii de telefonie mobila) pacat ca traim in Romania si nu prea poti scapa asa simplu fara sa platesti taxa de reziliere chiar daca e ilegala. La Orange iti cer sa platesti abonamentul pe lunile ramase pana la 24, ok am beneficiat de o promotie - de o reducere la abonament dar vorba ta de ce sa platesc abonamentul integral pentru 24-X luni ? Astia la UPC au trantit o suma de 200 lei in contract care normal ca nu reprezinta vreo reducere ci o suma aleasa oarecum la intamplare.
| |||
|
| | #4 (permalink) | ||
|
cu plata sunt la zii din prima zii si pina azi nici macar o luna restanta, instalarea a fost platita si am chitanta pentru ea desii asta a fost acum 7 8 ani nu mai tin minte dar si cea de la internet de acum 2 ani am chitante pentru tot . Am sa incerc sa ma duc cu cererea complectata la ei sa vedem ce rezolv dar mie imi e sa nu ma trezesc dupaia cu o factura cu suma de 200 ron de plata... ca de la ei ma pot astepta la orice | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Oct 2001 |
Dacă eşti atent la toate fazele de care ţi-am zis n-au ce să-ţi facă. Nu sta la discuţii la ei, dă-le anunţul de reziliere şi la orice cerere de bani din partea lor cere-le să-ţi trimită factură. Ori renunţă, ori îţi furnizează singuri dovezi pentru ANPC. Toată şmecheria se bazează pe faptul că oamenii nu ştiu cere le sunt drepturile şi se lasă impresionaţi de textele lor. Am auzit toate basmele posibile, transmise şi prin viu grai şi prin curier; că vă dăm în judecată, că vă facem şi vă dregem etc. Însă gîndeşte-te bine dacă vrei să renunţi la UPC şi la ce mod. Îţi dai seama că după ce-i arzi sînt în stare să nu mai vrea altădată să-ţi facă abonament de bunăvoie. Şi atunci iar trebuie să apelezi la ANPC. Chiar şi aşa, vezi că la RDS poate dura şi 3 luni pînă te vezi cu el funcţional în casă. Aşa că eu în locul tău aş face cerere la RDS şi nu aş renunţa la UPC pînă nu-l văd pe celălalt mergînd. @Drankon, uneori e valabil şi pentru telefonia mobilă. Dar depinde de termenii contractuali ai fiecăruia şi de la caz la caz. Despre UPC îmi permit să-mi dau cu părerea fiindcă ştiu foarte bine ce pun în contracte şi cum procedează. Dar atenţie, atîta vreme cît cereţi de bunăvoie o ofertă specială, fără a fi obligaţi în niciun fel (şi la mobil aşa se întîmplă) deja cam pierdeţi orice motiv pentru a vă eschiva de plata daunelor. Tot ce puteţi disputa este suma exactă pe care o veţi plăti. Sumele pentru servicii din viitor sînt ilegale, punct. Cereţi-le o factură şi să vedeţi cum se schimbă placa. Dar pot cere să returnaţi toate diferenţele de care aţi beneficiat. Faceţi-vă bine calculul, uneori acele reduceri cumulate pot atinge sau depăşi 100-200 de euro cît vi se cere.
__________________ If you put a large switch in some cave somewhere, with a sign on it saying "End-of-the-World Switch. PLEASE DO NOT TOUCH", the paint wouldn't even have time to dry. Last edited by wirespot; 30-01-2009 at 01:21.. | ||
|
| | #6 (permalink) | ||
|
Contractul ala trebuie citit. Nu-l am la mine, dar zice ceva de genul: atat timp cat nu mentionezi motivele pentru care vrei sa reziliezi contractul, trebuie platitata acea taxa. Motive(asta daca nu ai): - lipsa GSPTV ![]() - inghetarea imaginii (la mine, la 2-3 canale, imaginea ingheata o data la 4-5 minute timp de 2-3 secunde) - la internet nu cred ca tb sa-ti dau eu motive - lipsa unei retele mobile - etc etc etc etc etc | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
Şi legea ar trebui citită. Pentru că zice că nu trebuie să dai absolut niciun motiv dacă vrei să reziliezi, iar legea are prioritate în faţa contractului. Ştiu la ce te referi, o clauză din contract care spune că dacă nu ai motive serioase de a rezilia trebuie să plăteşti taxa. E nulă.
__________________ If you put a large switch in some cave somewhere, with a sign on it saying "End-of-the-World Switch. PLEASE DO NOT TOUCH", the paint wouldn't even have time to dry. | ||
|
| | #8 (permalink) | ||
|
motivele mele : Internet care nu merge nici la un sfert din vitezele specificate la abonament, si asta nu in ultimele 2 3 zile ci de aproape 1 an de zile. Pret total ne adaptat fata de competitie Pachet telefonie fixa cu o oferta net inferioara fata de competite Dar pe mine cel mai mult ma deranjeaza partea cu internetul eu lucrind de acasa si am nevoie de el sa mearga cit de cit bine. | |||
|
| | #10 (permalink) | ||
|
un contract pe care il semneaza persoanele care nu isi dau seama ca defapt isi mai maresc contractul permamemt cu inca 2 ani de la data semnarii si care scade factura tv cu aproximativ 15 ron / luna sau ceva de genu asta. PS:nu eu am semnat contractu asta ci parintii cind eu nu eram acasa. | |||
|
| | #11 (permalink) | ||
Repet, nu interesează pe nimeni motivele. Bine, pe ei ar trebui să-i intereseze de ce renunţă un client la ei, dar e treaba lor. În orice caz, nu au relevanţă în cazul ăsta. Nu or să zică "a, vă merge prost, ok, uitaţi de taxă".
|
| | #12 (permalink) | ||
| Quote:
| |||
|
| | #13 (permalink) | ||
|
multa lume se inrobeste pe 2 ani pentru o reducere nesemnificativa...
__________________ "daca pui 3 huburi de 10 mb unu dupa altu cele 2 capete o sa comunice cu viteza luminii. In cauciuc." "Never argue with an idiot. They drag you down to their level then beat you with experience" | |||
|
| | #14 (permalink) | ||
În general sînt ori reduceri de 50% la un abonament sau la o opţiune, ori gratuitate timp de cîteva luni. În principiu treaba e ok, dacă omul ştie că oricum va sta 2 ani la ei şi vrea şi o gratuitate pentru asta, nu e nicio problemă. Eu de exemplu am abonament de mobil care mă satisface perfect şi n-am niciun motiv să-l schimb, aşa că fac periodic contracte pe 1-2 ani cu operatorul pentru diverse avantaje (reduceri la telefoane sau minute). Probleme sînt însă din alte puncte de vedere. Odată cum am zis mai sus, că se "trece" peste micul amănunt de a-i oferi omului reducerea ca opţiune, şi li se bagă la toţi pe gît la grămadă, ori asta nu e ok nici dpdv legal. Cf. legii acest simplu amănunt e suficient pentru anularea respectivei clauze. Doi la mînă, daunele de reziliere ar trebui să fie echivalentul reducerilor, nu scoase din burtă. Pentru că odată ce operatorul îşi recuperează diferenţa dintre un client normal şi unul cu reducere nu mai are motive să ceară bani în plus. O oferit o reducere contra unei perioade, dacă omul n-o mai vrea acoperă reducerea şi la revedere. Trei la mînă, se practică (pe lîngă "taxa de reziliere") plata lunilor rămase din abonament. Ori asta e deja aberant şi în contradicţie flagrantă a legii, care spune clar că nu se pot taxa în avans, forţat, servicii neprestate. Deci un caz ca ăsta îl rezolvi foarte simplu, problema e ce faci după aceea. De aia i-am zis omului să fie sigur că are alternativă funcţională înainte sa se arunce. Doi la mînă, pe unele genuri de servicii (ex. telefonie mobilă) sînt atît de jegoşi încît sînt în stare să anunţe la alţi operatori că eşti rău platnic şi ai de luptat cu toţi după aceea.
|
| | #16 (permalink) | ||
He he, la modul "vreţi o reducere?" "sigur că vrem!"
|
| | #17 (permalink) | ||
|
din cite mi-au spuns ai mei exact asta a fost modul in care sa facut aceasta reuducere. a venit un reprezentant la use si a intrebat daca nu vor o reducere de 50% la abonamentul tv ei ca tot omu au zis sigur ca da au semnat o hirtie si in 5 min reprezentantul nu mai era aici | |||
|
| | #18 (permalink) | ||
Vezi, asta nu mi se pare ok. Adică nu zic nimic dacă cineva se bagă în cunoştinţă de cauză într-o chestie din asta. Sînt destui care ştiu de treaba cu doi ani, în special la Romtelecom de exemplu, semnează, după care vor să rezilieze fără să plătească nimic. Nici aşa nu e corect. Dar cazurile de genul ăsta cu sunatul la uşă sînt măgării.
|
| | #19 (permalink) | ||
|
Aduc thread`ul in actualitate cu urmatoarea problema: am abonament 3play Large cu DVR si vreau sa renunt la internet + telefonie si sa raman cu un digital large (fara DVR). La telefon o tanti senina mi`a zis ca trebuie sa achit taxa de reziliere pe ambele servicii, telefon si internet = 400 RON Asta pentru ca n`are cum sa transforme un pachet intr`un serviciu (?!)Eu imi aduc aminte de taxa din contract insa parca era 200 ron si`atat, nu era precizat daca e pe serviciu sau pachet. Intrebarea evidenta e cum fac sa obtin ce vreau si eventual sa nu platesc niciun ban. later edit:Tot caut niste baze legale pe care sa le invoc si sa nu mai fiu nevoit sa platesc nici taxa de reziliere nici nimic insa nush exact CE sa caut
__________________ >d( •• )b< ה₪m Ŀąb≥ 2☼1☼ | |||
|
| | #20 (permalink) | ||
Legislaţia cea mai relevantă e Codul Consumului şi-l găseşti pe ANPC.ro, plus alte chestii utile. În primul rînd depinde de cum apar acele servicii în contract. Termenul "reziliere" înseamnă să întrerupi complet tot contractul. Tu vrei doar să modifici anumite servicii. Vezi cum e formulat paragraful ăla privind taxa de reziliere, copiază-l aici dacă vrei. Dacă e formulat cum era pe vremea cînd eram eu abonat, adică "clientul de obligă să nu rezilieze timp de N luni acest serviciu", pot să şi-l bage undeva, e nul (art. 83 din lege). Doi la mînă, "taxa de reziliere" aşa cum o foloseşte UPC e ilegală oricum. Pot cel mult să-ţi pretindă diferenţa între preţul normal şi preţul redus pe lunile din urmă dar n-au voie să scoată sume din burtă. Din păcate cu roboţeii de la relaţii clienţi discuţi degeaba, iar la cineva de la juridic sau management de la ei vei ajunge greu. Cred că cel mai simplu e să apelezi direct la OPC (găseşti adresa oficiului de care aparţii tot pe ANPC.ro). Scrie care-i problema, dă-ţi datele de identificare complete, pune şi-o copie xerox după contract şi trimite-le la OPC cu confirmare de primire. Îţi ia juma' de oră şi cam într-o lună ar trebui să primeşti o soluţionare.
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Bookmarks |
| Thread Tools | |
| |