Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Networking & Internet

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 26-09-2003, 00:14   #21 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally posted by mtest
s-dj, m-ai intzeles greshit; eu n-am zis ca solutzia ta nu merge. Vreau sa spun ca nu e un panaceu universal: nu toata lumea vrea sa transporte filme! Unii mai vor voce sincron (aka Orange, Romtelecom & stuff); shi pentru aia, solutzia Ericsson se potriveshte perfect.
Nu cred ca e nici o problema sa trimitzi semnalul G.703 in modulatorul ala; mai ales ca sunt cabluri la 75 Ohmi... ar trebui sa fie trivial chiar. (dar s-ar putea sa ma inshel, nu ma pricep la electronica)
Ar trebui sa potzi trimite chiar semnal TV daca tzi-l cobori in banda de baza.
Ultim comentariu: daca ala merge 120km fara repetoare, cu tester de E1 pe el, eu itzi dau o lada de bere. (e vorba de 26GHz, totushi)
am sa-ti scanez cartea tehnica si ai sa vezi ca acolo cei de la ericsson spun ca au facut teste pe 120km cu echipamentul si au ramas surprinsi ca mergea in parametri.
ex.. de la buzau pana pe istrita sunt 22Km iar de pe istrita ,acest flux nu intra in reteaua nationala de relee SNR ..ci se rasfrange intr-un alt link tot la fel ...pana la Bucuresti.. adica peste 70km in linie dreapta..
P.S. directorul SNR Buzau.. e nasul meu....... crede-ma ca stiu ce se intampla....

sa-ti spun de ce nu ai cum..sa pui G.703 pe AUI-ul de la sistemele optice..
carierul AUI are 1-1,2Mhz in stare de idle, comunicand cu doar cu interfata AUI.. care e problema.. fii atent.. iti spun tehnic.
daca pui un switch cu interfata AUI o sa fii surprins ca nu merge cu interfata optica.. de ce?? simplu..AUI nativ (derivand de la interpretorul MAU) nu poate sa fie FULL-DUPEX.. pt. ca AUI reprezinta terminatia pt. bnc.(acea mufa vampir).. dar.. totusi.. protocolul AUI este full-duplex cand iese din chipsetul placii de retea. teoretic.. AUI foloseste asa..
RX+,RX-,TX+,TX-,CD+,CD- (cd-colision detect).. dar.. a pune colision detect pe AUI inseamna s-o faci direct ,din start, half duplex.ia o placa de retea de 10Mbits realtek 8029AS si daca urmaresti semnalele care duc la interfata bnc catre IC'ul W89C92 ai sa vezi ca acolo se duc doar 4 fire(rx+ si - ; tx+ si - ) iar acolo, acel Ic le va mixa pt. bnc introducand de la sine si cd+/cd- .
carierul de 1Mhz se face doar intre chipset si acel traductor aui/bnc W89C92.
atata timp cat interpretorul AUI optic nu primeste carierul.. nu va merge. iar.. G.703 nu are implementat un carier de 1Mhz.
n-as fi vrut sa intru in detalii.. dar, ca membru al acestui proiect.. de 2 ani, peste 20 de guys ca noi am muncit pe rute sa facem ceva care sa poata fi construit de oricine in orice tara cu componente simple,ample si robuste iar scalabilitatea si fiabilitatea sa fie un atuu in construirea lor.
gandeste-te..
daca un produs de firma iese din garantie(ex. modem breezecom) si s-a defectat.. nu poti sa faci decat 2 lucruri..sa-l arunci sau sa-l tii ca amintire..
pe cand la noi... dai fuga la orice magazin de piese electronice si in mai putin de cateva zile iti repui pe loc defectul sesizat.
aaa.. am uitat sa va spun.. ca se poate obtine port aui daca se elimina acel circuit integrat dinaintea mufei de tip BNC de pe placile cu chipset realtk 8029as pci sau ne2000 cum se mai numesc generic. cautati pe site-ul www.realtek.com.tw schema completa a placii de retea cu acest chipset...o gasiti.. si faceti operatia.. care trebuie sa mearga cu succes.(extrageti de acolo RX+,RX-,TX+,TX- )..
daca mai aveti nelamuriri.. contactati-ma pe sorin_a99@yahoo.com

s-dj is offline    Reply With Quote
Old 26-09-2003, 18:56   #22 (permalink)
balaurul
Guest

colosala aia cu panaceul universal, ce urmeaza, genocidul in masa?

Lasati omul in pace, a postat ceva interesant si util (unora cel putin).

Reply With Quote
Old 26-09-2003, 19:35   #23 (permalink)
Registered User

NU VREAU SA MA INTELEGETI GRESIT CU PROIECTUL OTPIC RONJA.. NU ESTE NUMAI AL MEU.. SUNT PESTE 20 DE PERSOANE DIN TOATE COLTURILE LUMII CARE SI-AU ADUS CONTRIBUTIA PENTRU A REALIZA CEVA CU ADEVARAT LIBER IN COMUNICATII

FIRME MARI CHELTUIE MILIARDE DE DOLARI PE RESEARCH SI SE GANDESC DOAR LA PROFIT.. NOI NU AM PLECAT LA DRUM ASA.
DACA AR FI FOST ASA, ATUNCI FIECARE SI-AR FI TINUT APORTUL PROPRIU LA PROIECT FARA SA-L DIVULGE.

AM INCERCAT DIN RASPUTERI SA FACEM CEVA DIFERIT DE CONCEPTUL DE AZI IN ELECTRONICA SI COMUNICATII '' DE UNICA FOLOSINTA''.. FARA SA POATA FI REPARAT, MODIFICAT,IMBUNATATIT.
ORICINE POATE MODIFICA,IMBUNATATI PROIECTUL ESTE BINE VENIT.
GANDITI-VA!!!! CUM AR FI FOST LUMEA ASTAZI FARA MP3 SI DIVX? ..

ACEST PROIECT NU VINE SA INLATURE SAU SA DOVEDEASCA CA O SOLUITE E MAI BUNA SAU NU CI DOAR SA COMPLEMENTEZE POSIBILITATILE DE ALEGERE A UNEI RETELE POTRIVITE PENTRU LOCUL POTRIVIT.
DE MULTE ORI NE-AM INTREBAT ... DACA COMUNICATIILE OPTICE DE TIP ''OPTICAL WIRELESS'' NU PREZINTA ASA DE MARE FIABILITATE DATORITA UNOR CONDITII METEOROLOGICE UNEORI MAI NEFASTE.. DE CE UN ECHIPAMENT DE 10MBIT OPTICAL WIRELESS COSTA LA FIRME MARI PESTE 16.000$..??????(PE 1KM)
CATE RADIOURI AI PUNE PE 1KM CU 16.000 $..??? SAU ALTE SOLUTII...

CRED CA SUNT INTREBARI LA CARE NOI SUNTEM PREA MICI CA SA RASPUNDEM..
ORICUM.. PE O DISTANTA FUNCTIONALA OPTIC WIRELESS .. AVEM SUTE DE DOCUMENTATII ARGUMENTATE DE PROFESORI UNIVERSITARI DIN TOATA LUMEA CA SINGURA SOLUTIE COMPATIBILA CA VITEZA E DOAR FIBRA OPTICA.(CARE DE FPAT, E TOT UN OPTICAL WIRELESS PRIN CABLU-CA MEDIU DE TRANSMISIE)

POATE CA ATUNCI CAND NE VOM UNI MAI MULTI IDEILE SI PARERILE DESPRE OPTICAL WIRELESS VOM REALIZA CEEA CE ISI DORESTE TOATA LUMEA..
100MBIT RONJA INTERPOLIS
PT. CEI INTERESATI DE 100MBIT OPTIC..
SE LUCREAZA INTENS LA EA.(CHIAR SI EU AM O PARTE DE LUCRU DAT MIE.. SI MUNCESC DIN GREU.. CREDETI-MA). SI .. POATE..
PANA LA ANUL VIITOR SAU IN DECURSUL ANULUI VIITOR VOR AVEA PARTE DE EA..
PANA ATUNCI..NE MAI AUZIM LA UN FORUM...
DORESC MULTA BAFTA CELOR CARE SE INCUMETA PT. PRIMA DATA IN CONSTRUIREA UNUI ASTFEL DE PROIECT PT. EI INSISI.
DACA ATI INCEPUT.. NU CEDATI!!!!

Old 26-09-2003, 22:50   #24 (permalink)
Registered User

Cris's Avatar

[off-topic]
s-dj, vad ca sti o multime de chestii din domeniu electronicii, asa ca arunc si eu o intrebare, poate sti sa-mi dai un raspuns.
Cunosti la noi vre-o firma care comercializeaza:
- motoare electrice pas cu pas sau servo (de exemplu cam cum sunt cele de la antenele de satelit)
- controler (cu interfata PC) si driveri pentru aceste motoare?

Thx!
[/off-topic]
"Christianity, and nothing else, is the ultimate foundation of liberty, conscience, human rights, and democracy, the benchmarks of Western civilization. To this day, we have no other options [than Christianity]. We continue to nourish ourselves from this source. Everything else is postmodern chatter." -
Jürgen Habermas
Galerie Foto

Cris is offline    Reply With Quote
Old 27-09-2003, 12:37   #25 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally posted by Cris
[off-topic]
s-dj, vad ca sti o multime de chestii din domeniu electronicii, asa ca arunc si eu o intrebare, poate sti sa-mi dai un raspuns.
Cunosti la noi vre-o firma care comercializeaza:
- motoare electrice pas cu pas sau servo (de exemplu cam cum sunt cele de la antenele de satelit)
- controler (cu interfata PC) si driveri pentru aceste motoare?

Thx!
[/off-topic]
ce pot sa-ti spun eu.. nu prea multe..
cand ma gandesc la motoare pas cu pas.. ma gandesc la cei 10 ani de dj petrecuti prin cluburi si la o gramada de lumini inteligente care foloseau ce vrei tu.. motoare pas cu pas.. sau micromotoare.
din ce stiu eu.. depinde de marimea pe care le vrei.....sunt niste motoate mici cu reductor..nu sti cati pasi are..dar daca iti trebuie sa misti ceva de genul antene satelit.. eu am vazut asa ceva insa cu controler pt. Z80 la o fabrica.. erau de import din germania..
nu prea cred sa mai gasesti asa ceva..(la noi nu se fabrica ..am intrebat pe cineva care stie ce-i cu ele..)
aveam un prieten care facea lumini de discoteca cu motoare pas cu pas si cu micromotoare.. nu stiu ce sa zic. cand o veni din italia.. am sa-ti raspund mai bine.. el le avea cu astea..
am sa ma mai interesez.. si daca dau de ceva.. lasa-ti adresa pe forum sau da-mi un mail pe sorin_a99@yahoo.com.. sa te stiu..
oricum, nu-ti promit nika..
bye

Old 27-09-2003, 12:50   #26 (permalink)
Former nick: xes

Alice in Wonderland's Avatar

s-dj: tot respectul pt. ceea ce incerci sa faci, singura mea rugaminte (si cred ca nu numai a mea ) e sa nu mai scrii cu caps.

in alta ordine de idei, wireless pe distanta de ~ 1km, merge la 4mbps fara probleme:
Quote:
root@Lutherana:~# ping 194.176.189.225 -s 65000 -c 20
PING 194.176.189.225 (194.176.189.225): 65000 octets data
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=0 ttl=63 time=234.4 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=2 ttl=63 time=230.7 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=4 ttl=63 time=241.5 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=7 ttl=63 time=240.0 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=8 ttl=63 time=231.8 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=9 ttl=63 time=247.8 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=11 ttl=63 time=247.5 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=13 ttl=63 time=239.8 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=14 ttl=63 time=237.4 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=16 ttl=63 time=228.0 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=18 ttl=63 time=269.2 ms
65008 octets from 194.176.189.225: icmp_seq=19 ttl=63 time=252.8 ms

--- 194.176.189.225 ping statistics ---
20 packets transmitted, 12 packets received, 40% packet loss
round-trip min/avg/max = 228.0/241.7/269.2 ms
Aici ar fi mers mult mai bine laser.
M-ar interesa si pe mine ceva de genul asta, dar care sa mearga la 3-5 km, exista asa ceva? (scheme free, nu echipamente de cumparat ca nu mai am satisfactie si sunt scumpe )

All parts should go together without forcing. You must remember that the parts you are reassembling were disassembled by you. Therefore, if you can't get them together again, there must be a reason. By all means, do not use a hammer. -- IBM maintenance manual, 1975

Alice in Wonderland is offline    Reply With Quote
Old 27-09-2003, 12:54   #27 (permalink)
Registered User

PENTRU TOTI CEI CARE NU AU AVUT PANA ACUMA CONTACT CU SOLUTIILE OPTICAL WIRELESS AVETI AICI MAI JOS UN LINK CU CELE ''MAI TARI'' OW-URI DIN LUME.

http://www.systemsupportsolutions.com/Models.htm

MODELELE AU PRETURI INCEPAND DE LA CATEVA MII DE $ PT. 3-500M ,AJUNGAND PANA LA ZECI DE MII DE $ LA CELE DE PESTE 1kM.

RECOMANDARILE ACEST FIRME DE A FOLOSI CA BACKUP RADIO LINK PT. A OFERI O DISPONIBILITATE DE 99.999%.
DE FAPT, ACESTE SOLUTII HIBRID RF-OW.. DAU O STABILITATE RIDICATA RETELEI.
ACOLO UNDE SE CERE 99.999% DISPONIBILITATE PAN LA MAX. 1kM .. ESTE OBLIGATORIU SA PUNETI CA BACKUP UN RADIO LINK DACA PUNETI LINK PRINCIPAL SOLUTIILE OPTICAL WIRELESS.
DACA SISTEMUL OW CERE NECESITATI HOME-USE .. NU CRED CA MERITA INVESTITIA DE BACKUP.(PT. CELE CATEVA ORE DE CEATA SAU NINSOARE ABUNDENTA).

Old 27-09-2003, 12:58   #28 (permalink)
Registered User

PENTRU TOTI CEI CARE NU AU AVUT PANA ACUMA CONTACT CU SOLUTIILE OPTICAL WIRELESS AVETI AICI MAI JOS UN LINK CU CELE ''MAI TARI'' OW-URI DIN LUME.

http://www.systemsupportsolutions.com/Models.htm

MODELELE AU PRETURI INCEPAND DE LA CATEVA MII DE $ PT. 3-500M ,AJUNGAND PANA LA ZECI DE MII DE $ LA CELE DE PESTE 1kM.

RECOMANDARILE ACEST FIRME DE A FOLOSI CA BACKUP RADIO LINK PT. A OFERI O DISPONIBILITATE DE 99.999%.
DE FAPT, ACESTE SOLUTII HIBRID RF-OW.. DAU O STABILITATE RIDICATA RETELEI.
ACOLO UNDE SE CERE 99.999% DISPONIBILITATE PAN LA MAX. 1kM .. ESTE OBLIGATORIU SA PUNETI CA BACKUP UN RADIO LINK DACA PUNETI LINK PRINCIPAL SOLUTIILE OPTICAL WIRELESS.
DACA SISTEMUL OW CERE NECESITATI HOME-USE .. NU CRED CA MERITA INVESTITIA DE BACKUP.(PT. CELE CATEVA ORE DE CEATA SAU NINSOARE ABUNDENTA).
PT. CEI CARE TOTUSI SE INCAPATANEAZA SI VOR SOLUTIA PE UTP( 50-70% STABILITATE) POT SA LE DAU O SCHEMA.. DAR DISTANTA SI ALTE LUCRURI LEGATE DE RONKA 10M METROPOLIS NU VOR MAI FI IN PARAMETRII CERUTI, DATI-MI UN MAIL PE sorin_a99@yahoo.com
EX.. CU UTP N-AM PUTUT SA MERG MAI MULT DE 4-500Metri.

Old 27-09-2003, 13:46   #29 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally posted by Alice in Wonderland
s-dj: tot respectul pt. ceea ce incerci sa faci, singura mea rugaminte (si cred ca nu numai a mea ) e sa nu mai scrii cu caps.

in alta ordine de idei, wireless pe distanta de ~ 1km, merge la 4mbps fara probleme:

Aici ar fi mers mult mai bine laser.
M-ar interesa si pe mine ceva de genul asta, dar care sa mearga la 3-5 km, exista asa ceva? (scheme free, nu echipamente de cumparat ca nu mai am satisfactie si sunt scumpe )

hai sa-ti dau un sfat..(incercat de mine si de altii in privinta laserului)

poti sa pui linistita laser dar va trebui sa faci modificari in schema de TX . nu sunt grele. chiar usoare..
te vei lovi de 2 lucruri la laser..
1. conductia... deoarece orice laser functioneaza ok pe la 25 grade.. de la -1 grad in jos ..laserul cere mai mult curent. datorita efectului de racire.. evident va lumina mai intens.. de a ceea va trebui sa-ti iei un circuit specializat care sa faca APC (automatic power control).
exista 2 tipuri de diode laser..
cu 2 pini
si cu 3 pini
cea cu 2 pini (un laserpointer banal) nu are nevoi de APC(teoretic),practic.. da. ,plus de asta viata unei diode cu 2 pini se rezuma doar la maximum 1000 ore de functionare(depinde de cum este impachetata capsula-poate sa scada drastic)
cea cu 3 pini este puitn mai desteapta. pentru ca are o photodioda interna care masoara continuu puterea laserului si curentul.e ca un fel de punct de referinta..
exista pe net IC'uri care fac control automat al curentului diodei in functie de pinul photodiodei interne.. nu sunt exagerat de scumpe.. dar se aduc foarte greu la noi si te costa transportul si vama ''de te indoaie''..
o astfel de dioda cu 3 pini poate avea o viata de la cateva mii de ore pana la sute de mii(cele scumpe de ordinul miilor de $)
sincer.. nu prea as fi vrut sa intru in laseri(am avut un gust amar cu ele..hih!!!) dar hai sa-ti spun tot ce stiu de ele si de ce m-am lovit in practica implementandu-le pe un model de RONJA 10M.

am incercat cu o dioda laser cu 2 pini.. am facut transformarile care au decurs ok.. paoi, am facut un test la un prieten la tara pe vreo cateva zeci de metri.. totul ok.
le-am urcat pe blocuri si .. da-i bataie...
totul ok. mergea 10mbit pe 1Km ''de manca asfalt'' chiar mai bine decat led-ul laser HPWT.
le-am instalat in vreo 2 - nopti.. ok.. bucurosi ca avem link de 10mbit pe laser.. hai sa facem transferuri,teste... etc..
totul ok..
la vreo cateva zile ajung acasa obosit.. hai sa deschid pc-ul si sa vad ce mai face prietenul meu..
dar,.. HOPA!!!.. nu era link..
ma urc sus pe bloc.. si ce constat?. unul din link-uri nu mai mergea. laserul era stins.. .. atat i-a fost viata.. asta e..)
am crezut ca era prost din fabricatie . am pus altul.. la fel.. dupa cateva zile.. crapa..
am luat unul bun de import..(m-au costat enorm taxele fedex)..
am pus unul nou.. dar de data asta cu 3 pini.. i-am redus curentul la nivel de thresold si ..''da-i bice''.. era asa de puternic laseul (30mw!!!!).. ca am trebuit sa umblu la receptie dincolo..s-o defocalizez.. imi dadea receptia peste cap)..
totul ok..
dupa vreo 3 zile pauza link.
inapoi sus pe bloc. laserul mergea.. m-am simtit usurat.. dar.. unde batea? in receptia mea?..).. lumina lui batea ''in cer''...
hopa...!!!! .. probleme de mecanica..
fugi la un strungar, consultate cu ingineri mecanici buni.. si de fapt. sa ajungi la concluzia ca nu ai cum sa tii pe pozitie fixa un laser intr-un pct. care bate la 1km. simplu.. daca raza are 3-5mm care iese din laser iar acolo spotul la receptie e de doar 1m!!!.. cum il tii tu aliniat ?. adica suportul sa nu-ti fuga cel mult 1mm??/?..ex.. din cauza caldurii si a dilatarii metalelor.. suportul fugea cam 1-2mm sau chiar a vantului puternic..
poate c-ar fi trebuit sa punem ''bimetale''....
apoi am gasit pe net documentatie ca suportul pt. un laser sub 100mW nu se poate face pe o distanta mai sus de 2-300m.(prin defocalizarea laserului as fi obtinut la receptie un spot de cativa m.. dar la 1Km se pierdea f. multa lumina si asa ca nu puteam sa fac asa ceva..)

plus de asta.. am mai citit niste documentatii(care mi s-au demonstrat in practica) legate de absortia luminii in atmosfera, lumina parazita care intra in receptie..toate ducand la o degradare a conexiunii pe distanta..
scheme de 10m sau 100M exista pe net.. chiar.. poti sa faci si altceva.. sa modifici un media convertor si sa dai cu el ''in aer'' dar ca sa obtii o distanta de Kilometrii..(3-5Km).. iti trebuie putere foarte mare pe laser de cel puitn 500mw-1Watt.
am vazut pe un site cum cu un laser pe lungimea de unda infrarosu de 940nm-concentrat printr-o lentila la receptie la o distanta de 100m a dat fac foc instant la o banda de video. in mai putin de 1ms!!!.. gandeste-te ca se concentreaza la 100m prin retina ta un laser de 500mw!!!!!!!!
d-aia led laser-ul rules.de la 100m poti sa treci cu ochii prin fata lui fara sa ti se intample nika.
acuma, depinde daca ai bani sa-ti iei unul la 1550nm lungime unda(frecventa absorbita de cornee in proportie de 95% fata de celelalte).. e super...
insa, nu uita.. a pune laseri pe RONJA sau alt device optic.. iti trebuie aprobare de la MCTI. pt. ca regimul laserelor este inca unul reglementat..in lume.

o dioda laser cu 3 pini pe 680nm cu 30mw costa in jur de 100$.
plus de asta cu cat urci in lungime de unda, laserul intra in domeniul de infrarosu..cam de la 760-780nm.
ce te faci cu un laser in infrarosu?. cum il pozitionezi la 1km? nu-l vezi.,plus de asta ce lentile pui la receptie? chinezesti? lol. iti trebuie lentile de cristal de tip BK7(sticla organica tratata in dublet) care sa fie polizata si finisata cu trecere de lungime de unda a transmitatorului. (stiu de la IOR). apoi.. trebuie tratata(i se da o culoare albastruie) pt. a amplifica spectrul de infrarosu.
1 lentila de 100mm diametru complet facuta pt. lungimea de unda a transmitatorului tau de infrarosu costa peste 300$ bucata!!!!
si ai nevoie de 2.
apoi.. cum o paeri de condens si praf? pui rezistente de incalzire pe lentila? sau o stergi cu prosopul? lol.. o distrugi instant..
din ce mi s-a spus ,stiu ca se trateaza special pt. condens.

cei de la CanonBeam au asa ceva pe 100Mbit in max 8Km optical wireless.. dar costa peste 50.000$.!!! au sistem de orientare bazat pe efectul de girare.. ca la armata.. indiferent unde misti cutia sau poti sa mergi si cu ea in brate pe strada.. lumina tot in punctul unde ai pus-o tu ..acolo bate..(exact ca la avionae f14 cu tinta mobila.indiferent de pozitia inamicului).. de fapt, chiar citisem asa ceva de canon-uri si spuneau ca au implementat tehnologii militare de aliniere..).. oricum.. aceste echipamente au grad de interdictie pt. europa.(ce sa mai zic de noi)...)..
daca mai ai nelamuriri.. mai vb...
bye..

Last edited by s-dj; 27-09-2003 at 14:13..

Old 30-09-2003, 00:21   #30 (permalink)
Registered User

CAM CUM ARATA UN LINK RONJA 10M METROPOLIS AUI..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	poza_2_laserlink.jpg
Views:	355
Size:	53.7 KB
ID:	7193  

Old 30-09-2003, 19:42   #31 (permalink)
Registered User

icub4ucm's Avatar

Pare interesant proiectul asta...si chiar ma bate gandul sa ma apuc si eu sa-mi fac unul. Am o singura intrebare...nu prea am inteles cum se conecteaza la computer, printr-o placa de retea sau printrtr-un port? Si daca exista pe undeva un fel de schema logica a intregului sistem...adica un desen care sa arate toate componentele cum se leaga intre ele.

icub4ucm is offline    Reply With Quote
Old 30-09-2003, 23:18   #32 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally posted by icub4ucm
Pare interesant proiectul asta...si chiar ma bate gandul sa ma apuc si eu sa-mi fac unul. Am o singura intrebare...nu prea am inteles cum se conecteaza la computer, printr-o placa de retea sau printrtr-un port? Si daca exista pe undeva un fel de schema logica a intregului sistem...adica un desen care sa arate toate componentele cum se leaga intre ele.
ideea e ca proiectul s-a construit de la bun inceput pe interfata AUI.(pe unele placi de retea se mai afla un port special numit AUI care are vreo 15 pini..si arata in forma de mufa seriala modem). cauta la orice second hand de pC-uri. si ai sa gasesti sigur..
pe UTP exista o schema, dar inca nu este matura,are multe bug-uri de implementare si scade mult viteza si distanta de comunicare.
daca stii engleza, te rog intra pe http://ronja.twibright.com si acolo ai sa gasesti diferite sectiuni, scheme complete ale echipamentului, din cate piese se compune,cum se fac partile mecanice, si foarte multe poze.. chiar.. cu interconectari intre echipamentul optic si calculator.. site-ul este complet.. de la A la Z. daca il urmezi asa cum se spune acolo, nu ai cum sa nu reusesti. In caz de mici dificultati intalnite pe timpul constructiei tale electronice, da-mi un mail..sau inscrie-te pe forumul de acolo.. si sigur vei primi indicatii despre cum sa rezolvi problema...
daca mai ai nelamuriri, te astept cu unm ail pe sorin_a99@yahoo.com..

Old 01-10-2003, 01:26   #33 (permalink)
Registered User

Felicitari sincere pentru proiect. Este o realizare inginereasca de exceptie, si dovedeste o perseverenta si o ambitie deopotriva remarcabile. Da-mi voie insa sa fiu putin sceptic cu privire la numarul celor care vor trece cu adevarat la punerea in practica a ideii acesteia. Nu ma refer aici la dificultatea evidenta a proiectuluui, nici la costul relativ ridicat (ma refer la electronistii amatori), ci la utilitatea propriu-zisa a proiectului.

1. Daca folosesc legatura asta sa leg o retea la un nod din afara, si-i ofer doar 10 Mb, o strangulez destul de mult.
2. Daca folosesc laserul tau in interiorul retelei inseamna ca am o retea de 1 km, ceea ce e ff mult, si probabil ca imi permit fibra optica deja.

O alta observatie este ca daca am facut cablajul in Orcad nu ma mai chinui cu fierul de calcat...ma duc frumos la PC-boards si imi fac toate placile cu 10USD (comanda minima). Infim fatza de costul total al proiectului. Si ma intreb cati forumishti pot sa faca o lipitura finutza pe un cablaj facut cu orcadul...asta cere ceva arta, nu o faci din prima.

Nu am citit tot textul, rusinea mea, nu am avut rabdare, dar poate imi spui si mie cum fixezi diodele alea laser fatza in fatza atat de bine incat sa nu sa nu se mishte inidferent de vreme? Ca altfel, vine toamna, bate vantul, ne mai suim iar pe bloc sa mearga reteaua, urla seful ca nu mere internetul...bummer...

Altfel, sursele sunt interesante, felicitari, e un proiect bun. Dar eu nu dau 200 usd sa vad daca merge. Sorry.

Mondragon is offline    Reply With Quote
Old 01-10-2003, 01:35   #34 (permalink)
Dungeon Keeper

gaurika's Avatar

S-DJ !!!

Daca mai scrii cu CAPS, itzi shterg posturile. Shi mi-ar parea rau, ca-s interesante!

Tzi s-a atras atentzia de mai multe ori!

De-acum e alegerea TA! cu CAPS!

g@urika out !

gaurika is offline    Reply With Quote
Old 01-10-2003, 09:58   #35 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally posted by gaurika
S-DJ !!!

Daca mai scrii cu CAPS, itzi shterg posturile. Shi mi-ar parea rau, ca-s interesante!

Tzi s-a atras atentzia de mai multe ori!

De-acum e alegerea TA! cu CAPS!
ok. am sa ma conformez, cred ca-i deformare profesionala..
ce totusi nu inteleg.. de ce unii nu sunt de acord cu asta? sau e un acord tacit? sau nu vor sa fie asa?
la urma urmei, ideea conteza. nu scrisul..
n-o sa se mai intample.. am sa scriu cu litere mici..
Ce am scris cu litere mari am vrut sa subliniez expres.. pt. ca alta modalitate aici nu am.
chestia cu litere mici obligatorii am vazut ca a devenit generala.. si asta-i de la '' out landers''.. nu-i de la noi.. cred ca incercam sa-i copiem.. dar asa suntem noi.. Romanii.. copiem orice.. ...
te rog sa nu te superi pe mine.. mi-am spus doar punctul de vedere. atata tot.. este al meu.. dar ma voi supune ''majoritatii''..
ceva de genul '' Eu nu respect Legea ca e dreapta, ci ca e Lege ''... .
ok.. ne mai auzim.

Old 01-10-2003, 10:23   #36 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally posted by Mondragon
Felicitari sincere pentru proiect. Este o realizare inginereasca de exceptie, si dovedeste o perseverenta si o ambitie deopotriva remarcabile. Da-mi voie insa sa fiu putin sceptic cu privire la numarul celor care vor trece cu adevarat la punerea in practica a ideii acesteia. Nu ma refer aici la dificultatea evidenta a proiectuluui, nici la costul relativ ridicat (ma refer la electronistii amatori), ci la utilitatea propriu-zisa a proiectului.

1. Daca folosesc legatura asta sa leg o retea la un nod din afara, si-i ofer doar 10 Mb, o strangulez destul de mult.
2. Daca folosesc laserul tau in interiorul retelei inseamna ca am o retea de 1 km, ceea ce e ff mult, si probabil ca imi permit fibra optica deja.

O alta observatie este ca daca am facut cablajul in Orcad nu ma mai chinui cu fierul de calcat...ma duc frumos la PC-boards si imi fac toate placile cu 10USD (comanda minima). Infim fatza de costul total al proiectului. Si ma intreb cati forumishti pot sa faca o lipitura finutza pe un cablaj facut cu orcadul...asta cere ceva arta, nu o faci din prima.

Nu am citit tot textul, rusinea mea, nu am avut rabdare, dar poate imi spui si mie cum fixezi diodele alea laser fatza in fatza atat de bine incat sa nu sa nu se mishte inidferent de vreme? Ca altfel, vine toamna, bate vantul, ne mai suim iar pe bloc sa mearga reteaua, urla seful ca nu mere internetul...bummer...

Altfel, sursele sunt interesante, felicitari, e un proiect bun. Dar eu nu dau 200 usd sa vad daca merge. Sorry.
10Mbit full duplex e raltiv modest pt. o retea.. dar. pt. afara unde radio merge max 11Mbit half duplex (exceptand distanta mult mai mare).. cred ca pt. unii ar fi destul de valoroasa datorita faptului ca vor obtine performante net superioare de transmisie sau de calitate(incarcare maxima a nodului optic mult mai rezistenta decat in cazul RF-ului)
poti sa faci mai multe rute de 10Mbit full duplex. astfel usurand aglomerarea retelei.. cred ca-i singura posibilitate de calitate in care poti sa faci ceva de tip "Mesh''.pe optic. (la nivel de home user).daca ai 3 zone de legat poti sa pleci cu 6 echipamente si atunci o sa-ti aloci fiecarui segment 10Mbit. plus de asta. in a face 5 link-uri de 10mbit si a pune 1 singura retea de 100Mbit.. nu stiu unde ar fi mai avantajos..gandeste-te....

cat in privinta cablajului, nu uita !!!.. nu toti care poate vor construi sunt din Bucuresti.. iar drumul pana acolo.. e mai mult decat ceva de acasa..
iar in privinta calitatii, te asigur ca diferentele sunt foarte mici fata de unul profesional.. un lucru e sigur.. nu poti sa faci cu mana ce poti face cu ''fierul de calcat''..
cat despre cei care vor sa faca proiectul pe cablaj,sa incerce..daca vor. dar e waste of time.. crede-ma am incercat.. si nu-i parerea numai a mea. ci si acelor de afara..(trasee lungi de masa..interferente mari..) ceea ce va da echipametului o degradare vizibila..
in primul rand.. e led laser.. (asa se numeste..) HPWT-DH00-G400 si raza care paraseste lentila de transmisie are dimensiunea lentilei.. so, cat de bune sunt lentilele spotul la receptie va fi mai mic sau mai mare. ex. la 100m imagine la receptie are 1,2metri.. calculeaza la 1Km.. asa ca ...chiar daca misti la emisie doar ceva milimetri.. aco poate ca o sa ai 1metru-maxim 2.. din cei 5-10metri patrati cat are spotul.(testat de mine.. noi ne-am suit pe suportul deprindere.. si nu s-a intamplat nika.. asa ca.. stai linistit.. nu-i laser sa aiba 1 metru la 1Km....
50 de personae au crezut in visul asta. si toti au reusit.. daca urmezi sfatul..n-o sa fie probleme..
am sa pun asa ceva in Capitala pt. cineva, am sa-l ajut mai mult.. si o sa mergeti sa vedeti..
Mi-e tare frica ca o sa vad in maxim un an numai luminite rosii pe cer in Capitala..

Old 01-10-2003, 13:09   #37 (permalink)
Dungeon Keeper

gaurika's Avatar

Quote:
Originally posted by s-dj
Ce am scris cu litere mari am vrut sa subliniez expres.. pt. ca alta modalitate aici nu am.
chestia cu litere mici obligatorii am vazut ca a devenit generala.. si asta-i de la '' out landers''.. nu-i de la noi.. cred ca incercam sa-i copiem.. dar asa suntem noi.. Romanii.. copiem orice.. ...
Ma crezi sau nu, pe mine ma deranjeaza scrisul cu litere mari ... e mai greu de urmarit ....

Daca vrei sa subliniezi ceva, bolduieshte ... bagi [ b ] shi [ / b ] (fara spatzii) shi iese mult mai fain ...

g@urika out !

gaurika is offline    Reply With Quote
Old 19-01-2004, 03:35   #38 (permalink)
Registered User

DrPara's Avatar

ronja vs 802.11 ?

putem incerca o comparatie a acestui sistem cu echip. wireless 802.11b / 802.11g ?
dpdv al:
-costurilor totale
-transferului de date (latenta/latime de banda)

in contextul:

- distanta medie intre obiective : stabilita ca fiind distanta medie de functionare a echip ronja
- latime de banda 802.11b / 802.11g (practica) : 8mbps / 22mbps

a..sa nu uitam de faptul ca ambele au nevoie de vizibilitate directa

ce parere aveti?

ps:va rog,sa nu revenim la discutii mere vs pere ; comparam solutii pe care si le poate permite si "home user-ul"

DrPara is offline    Reply With Quote
Old 19-01-2004, 03:37   #39 (permalink)
Registered User

DrPara's Avatar

parerea mea :

ronja(10mbps/1.4km) are de castigat doar in zonele unde 802.11 intampina zgomot masiv (exista asa ceva in RO pe distante mici ? )

DrPara is offline    Reply With Quote
Old 09-10-2004, 15:55   #40 (permalink)
Registered User

salut

Interesanta este schema dar greu de realizat m-am uitat si eu peste ea si piesele nu sunt asa de scumpe sunt destul de ieftine dar nu ma pricep chiar asa de bine sa o fac ....

Micutzull is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > Networking & Internet

Thread Tools

Posting Rules