Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Networking & Internet

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 10-10-2004, 00:16   #41 (permalink)
Registered User

s-dj felicitari!

este super ce ne prezinti si e bine ca esti perseverent

eu nu am inteles ceva... o sa imi "expire" acele leduri daca nu pe "pup" bine intre ele?

chiar nu exista o varianta comerciala a acestui produs... ceva ieftin de cateva sute de dolari? prefer sa cumpar ceva gata facut decat sa stau sa ma chinui 100 de ani. multi nu stiu electronica cum stii tu

inca ceva... daca pui 10 leduri pentru RX si 10 pentru TX poti sa faci 100 Mbit?

nevrax is offline    Reply With Quote
Old 10-10-2004, 00:34   #42 (permalink)
Registered User

multi incearca sa priveasca solutiile de tip optical wireless ca pe un inlocuitor al wifi-ului sau doar sa le compare. Fiecare solutie are avantajul si dezavantajul ei.Conteaza mult cu ce idee pleci la drum.Intr-adevar, ceea ce am expus eu legat de ronja, necesita o munca mult mai mare si ceva experienta in domeniul electronicii,considerand ca aceia care isi vor dori o legatura p2p rapida si mai sigura la anumite conditii climaterice,vor folosi wifi,vorbind de standardul G.
Aceia carora le mai place sa si ''mestereasca'' putin la aparatele lor ,poate ca se vor indrepta pt. solutiile optice.Posibilitatile sunt nelimitate,ca si la wifi.
Distantele nu sunt asa de mari ca in cazul RF-ului.Anumite conditii climaterice pot sa stopeze functionarea lor completa pe o perioada de timp variabila.
Avand in vedere ca este o solutie de tip homemade, nu poate fi comparata cu una profi.
Eu, unul,vad o rezolvare buna intr-o mixare a solutiilor,ceva hibrid,RF-OW,pt. cei care-si pot permite costurile instalatiilor.
Cateva lamuriri:
1.Cand am plecat la drum, pe aceasta idee, solutiile RF erau scumpe.
2.Dorinta noastra de a sti ce se intampla la nivel electronic cu fiecare piesa pt. a fi depanata mult mai usor,a constituit un punct major in alegerea solutiei.(totul ieftin,orice magazin de componente electronice sa poata asigura intr-un timp relativ scurt schimbarea pieselor defecte)
3.am vrut sa fim putini mai diferiti de celilalti,nu in sensul rau, ci poate doar din orgoliul nostru.(situatii personale)
4.frica de anumite legi care ar fi dus la probleme neplacute cu administratia locala.(daca am fi tras cabluri-acte....)
5.o transmisie securizata prin insasi natura ei de propagare.
6.instalare relativ usoara.
7.posibilitatea de a aduce imbunatatiri de-a lungul timpului prin colaborarea stransa intre toti cei care au realizat sau vor realiza acest proiect.

Ceea ce face putin mai costisitor acest tip de solutie,consta in ''partea mecanica'' (lentile,tevi,strung,freza,suporti de perete,sisteme milimetrice de aliniament...). Electronica are si ea doza sa de dificultate, dar mecanica le intrece, pt. ca foarte putini dintre viitorii constructori ai acestui proiect au posibilitatea sa se foloseasca de utilaje profesionale pt. realizarea lor.
Distanta este foarte importanta in alegerea tipului de ''mecanica''.
Pe distante mici,sub 300m,intra in competitie cu wifi 54g care este mult mai usor de instalat.Singurul punct forte,ar fi ca rezistenta la temperatura a sistemului este mult mai buna decat la un echipament ieftin sau relativ ieftin in wifi.
Comportarea in timp este exemplara,fara semne ''de oboseala''. ping-uri mari sau rate mici de transfer. Aici totul e foarte simplu. Ori merge cum trebuie ori nu merge deloc.
Datorita multiplelor imbunatatiri aduse pe parcurs,am realizat un sistem de transmisie putin mai eficient. Ca orice sistem de comunicatie,ronja foloseste un RSSI(sistem de masurare a semnalului).
Daca la wifi, cu cat creste distanta scade viteza de transmisie, in ronja distanta nu influenteaza viteza si eficienta. indiferent de calitatea semnalului ,2% sau 100%,viteza e aceeasi, 10mbit, fara los-uri sau alte lucruri rele.NU exista downrate la ronja.Cand atinge 0 mv la receptie numai merge.cand urca in 1,2,3mv merge in full-10mbit ca si in 1.2Volti.
Eu zic ca-i un lucru bun, ori mere full ori nu mere deloc.Nu exista cale de mijloc.
De mai bine de 2 ani folosesc aceasta solutie, si sunt destul de multumit de ea.10mbit imi este suficient,deocamdata.
intre 2 pc-uri contectate prin ronja la 1Km,aveam in teste un maxim 350-400us la pachete normale.
As fi incantat sa ne unim toti cei care vor sa''se complice'' cu acest design,si sa facem un site, in care lumea sa poata vedea ceva.Ar iesi multe lucruri bune..asa cred.. sper sa numa insel..
Apropo, prietenul meu are un link optic pe 350m, si atinge anul de cand n-a pus mana pe ele.
Daca mai aveti idei,pareri de bine sau de rau..sunt deschis..

s-dj is offline    Reply With Quote
Old 10-10-2004, 00:38   #43 (permalink)
Viitor inginer chitarist

exista o solutie de viteza mai mare ? (stiu ca cer mult dar macar este ceva in stadiul de proiect? nu ma refer la chestii comerciale caci am vazut niste preturi pentru niste aparate de genul asta si mi s-a facut rau )

Cosu is offline    Reply With Quote
Old 10-10-2004, 01:20   #44 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by nevrax
s-dj felicitari!

este super ce ne prezinti si e bine ca esti perseverent

eu nu am inteles ceva... o sa imi "expire" acele leduri daca nu pe "pup" bine intre ele?

chiar nu exista o varianta comerciala a acestui produs... ceva ieftin de cateva sute de dolari? prefer sa cumpar ceva gata facut decat sa stau sa ma chinui 100 de ani. multi nu stiu electronica cum stii tu

inca ceva... daca pui 10 leduri pentru RX si 10 pentru TX poti sa faci 100 Mbit?
te referi la distrugerea lor completa daca nu le pui cum trebuie?. depinde.. in principiu n-ar trebui, ca iti dai seama din schema cum vor fi puse,sau din pdf-ul lor,ca se vor recunoaste vizibil...au un semn distinct pe ele .
Pt. a fi o varianta comerciala,ar trebui sa indeplineasca unele cerinte.Este foarte greu de respectat asa ceva. O sa-ti explic imediat.
Datorita faptului ca se face totul de la zero in regim homemade,nici 1 distribuitor de piese electronice nu-ti garanteaza functionarea optima, pe o perioada mare de timp a unor piese(integrate) care mai si costa 10-15mii lei/buc . Disponibilitatea pieselor de la distribuitor este de multe ori indoielnica, multi dintre ei aducand ''compatibilitati'' chiar cu acelasi indicativ, dar de alta firma si asta inseamna ''tunning electronic'' ...
Vezi tu, daca nu mere ceva, sau apar incompatibilitati intre ''optic'' si device-urile tale, pui mana pe tel si suni la ''ala care le-a facut''..Iar responsabilitatea ar fi prea mare.
Nici nu-ti imaginezi cat va trebui sa alergi pt. lista de piese electronice si mecanice.Cred ca-ti intra pe 1 coala A4.
Eu nu vreau sa sparg natura proiectului de ''open free''.
Sunt ferm convins,ca pretul unui astfel de echipament ar fi mult mai ieftin, daca cineva ar face sute .
Eu nu prea stiu electronica aplicata si doar putina teorie.Prietenul meu, e cu aplicata.. Eu sunt cu documentatia.Amandoi ne completam. .
Sincer, si eu visez la 100mbit optical wireless.Deocamdata asta-i apanajul marilor firme care se ocupa de OW.(laserbit,canobeam,cablefree,mrv..).
Nu cred ca ar fi prea greu.Nici nu prea am avut timp asa mult sa ma mai ocup de proiect,nici finante ce-i drept.Idei am destule, la o intalnire de duminica intre prieteni,,dar greu se materializeaza.
U lucru e clar, daca pana acuma am reinventat roata cu alte componente, la 100mbit trebuiesc folosite integrate specializate,dedicate,sau chiar parti din componentele de pe piata(media convertoare...etc..)
NU conteaza cate led-uri folosesc, acestea nu fac decat sa creasca semnalul la receptie.
Cand vorbim de lumina,vorbim de ''On-Off'',adica stins si aprins,de durata de expunere,de timpul de raspuns al led-ului(in cat timp atinge din zero intensitatea maxima). Daca la 10mbit, freq aproape egala cu capacitatea,la 100mbit nu-i asa.. adica 10*10. ex..in 10mbit poti folosi si 1-2Mhz led dar cu timp de raspuns de sub 100ns sau egal, in 100mbit nu poti folosi led cu freq mai jos de 62.5MHz si 3-8ns timp de raspuns.
Astfel de led-uri sunt foarte greu de gasit, de aceea se folosesc laseri, pt. posibilitatea lor de a fi modualti chiar si in 1Gbps.
Un exemplu bizar,chiar ciudat rau, e ca acel laserpointer de 1$ maxim,poate fi modulat si folosit in transmisie de 1Gbit/sec.Erau niste pagini pe net care aratau un astfel de experiment.
Daca tot esti ''obsedat'' de true 100mbit wireless, cumpara 2 media convertoare de fibra optica,dar care sa fie cu transmitator pe dioda laser de tip Vcsel pe lungimea de unda de 850nm. Apoi ia un laser pointe ordinar,chinezesc, d-ala rosu, care are cam 650nm lungime.Inlocuieste-l cu cel de pe convertor, si ar trebui sa mearga.(insa trebuie sa cauti specificatiile fotodiodei la receptie sa cuprinda si spectrul de 650nm).LA ce distanta va mere, sincer nu stiu.. dar cred ca m ai mult de 2-300metri nu.Totusi, pt. traversari, e bun.
Sper sa mai discutam..

Old 10-10-2004, 02:02   #45 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by DrPara
putem incerca o comparatie a acestui sistem cu echip. wireless 802.11b / 802.11g ?
dpdv al:
-costurilor totale
-transferului de date (latenta/latime de banda)

in contextul:

- distanta medie intre obiective : stabilita ca fiind distanta medie de functionare a echip ronja
- latime de banda 802.11b / 802.11g (practica) : 8mbps / 22mbps

a..sa nu uitam de faptul ca ambele au nevoie de vizibilitate directa

ce parere aveti?

ps:va rog,sa nu revenim la discutii mere vs pere ; comparam solutii pe care si le poate permite si "home user-ul"
Eu unul, as incerca o solutie de mixare al RF-ului cu sistemele optice.Atunci cand nu merge opticul din diferite motive,sa apara back-upul. Stiu ca sta implica ceva aparatura suplimentara,in cazul in care se vrea disponibilitate mare.Dar pt. un home-user, care o ceata densa sau o ninsoare abundenta nu-l va durea asa de tare,nu reprezinta o problema. Ex. pt mine, care acuma scriu aceste randuri prin''opticele mele'',sunt multumit ca stiu de ce nu va merge cand va fi ceata sau ninsoare abundenta.Stiu la ce sa ma astept.
E normal ca timpii de raspuns sa fie incontestabili mai buni decat la wifi,datorita diferenti mari de freq intre radio si lumina.
Pana in 2-300metri echipamentul mecanic se realizeaza usor. Intre 3-500metri incepe sa ingreuneze situatia,nu foarte mult.Insa ,dupa 500metri, treaba se complica mult,destul.(alte tipuri de lentile,alta mecanica, alti suporti, alt sistem de aliniere..).
Costurile variaza cu distanta.Fiecare isi poate proiecta un desing al sau,dupa cerinte, preferinte sau disponibilitati.Electronica ramane la fel, indiferent de distanta.
Daca s-ar umbla la partea electronica, nu foarte mult, cred,atunci cu led-urile actuale sau cu ceva mai bun in spectrul infrarosu, s-ar putea atinge usor un 50Mbit full duplex(5-6000KB/sec ambele directii simultan).Ar fi fost fain daca s-ar face un proiect sa se foloseasca partea electronica de la un modem wifi de 54g si ca tx si rx sa fie ronja.probabil ca ar merge cu aceiasi viteza, dar cu ping-uri de fibra-astai sigur(ca-i lumina).Idei se gasesc.... poate ca o sa incerce cineva pe vreo 2 modeme arse pe partea de rf....
Daca participa mai multi la aceste proiecte,cu pareri atat bune cat si rele,dar fara rea vointa,poate se ajunge la un final bun pt. toti. Prea multe''contre'' cum vad aici pe forum, nu va duce la nici o finalitate,in nici 1 caz.
Ideea e ca fiecare sa-si aduca aportul,sa lase atitudinea negativista care se intalneste in exclusivitate pe forumurile romanesti si de spirit latinesc,pt. a scoate ceva viabil si usor de realizat pt. toti.NU incerc sa umblu la libertatea de exprimare a nimanui, dar cand vad atatea''contre'',ma intristeaza gandul ca n-o sa iasa nimica bun din ce as fi dorit sa vad.
Ma uit la forumul din Cehia legat de ronja,chiar si cel de pe yahoo care l-am subscris, in 2 ani n-am vazut 1 atitudine rea sau negativista.Chiar daca unul mai spune o prostie, se trece cu vederea, sau nu se da raspuns,dar amenintari sau etalari de cunostinte puse in scop de razboi ,n-am vazut..

Old 10-10-2004, 20:14   #46 (permalink)
Registered User

badsykes's Avatar

Quote:
Originally Posted by Cosu
exista o solutie de viteza mai mare ? (stiu ca cer mult dar macar este ceva in stadiul de proiect? nu ma refer la chestii comerciale caci am vazut niste preturi pentru niste aparate de genul asta si mi s-a facut rau )

Vezi ca pe site in pagina Sponsors and further development este programat ptr proiectare mult dorita viteza de 100mbps...asa ca mai avem de asteptat.succes

badsykes is offline    Reply With Quote
Old 10-10-2004, 22:53   #47 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by badsykes
Vezi ca pe site in pagina Sponsors and further development este programat ptr proiectare mult dorita viteza de 100mbps...asa ca mai avem de asteptat.succes
Se pare ca 100mbit mai are destul de mult de asteptat, din cate vad eu, cam vreo 2 ani.(din forumul lor).
O parte dintre noi,cei care suntem de la inceput in proiect,s-au separat si au dezvoltat intr-un ritm mai alert solutia de 100mbit.Nimeni pana acuma nu a imbinat partile electronice care-s insirate pe mai multi dezvoltatori si pagini.
Spre ex.:
Tx-ul pt. 100mbit se gaseste aici: http://woptic.czfree.net/download/re...er%201.8.1.gif
Rx-ul se gaseste undeva prin paginile unor rusi de la www.lazerlink.ru,iar interfata catre utp se gaseste pe site-ul de la microlinear.(ml6652.pdf)

Nu ramane decat sa se faca mixarea.
Sunt cativa care au facut-o, dar nu am putut sa iau leg.cu ei,inca.
O schema de 100mbit destul de interesanta ca idee am gasit-o aici:
http://www.electronics-lab.com/projects/pc/023/
Insa, nu am putut gasi integratele in romania. Probabil ca daca as gasi ceva din seria 74ACxx care merg pana la 100Mhz,ar merge.Cineva de pe forumul ronja a incercat,dar pe 10mbit cu HC si zicea ca merge.Dar a facut o mixtiune intre Tx si Rx de la ronja si asta.Bine, ca a ma i facut ceva modificari si la astea.Si eu vreau sa incerc cu seria HC ,dar pe 10mbit, sa vad cum merge schema.(eu+prietenul meu ..)..LA schema asta, e cam naspa de vazut ce led trebuie folosit. Ca peste 35MHz si 10ns risetime..hmm.. nu prea gasesti..
Astia de la roithner laser,au niste led-uri in infrarosu, dar de putere mai mica,undeva pe la 17mW care au un timp de raspuns intre 5-7ns. Teoretic, daca nu sare de maxim 8ns, ar intra in barem. dar nu stiu cum va mere.N-am incercat, si tare mult as vrea sa incerc.
Idei mai sunt..chiar si ceva scheme pt.100mbit,dar cred ca necesita ceva fonduri pt. realizarea lor, si eu sper, ca impreuna vom realiza asa ceva,daca nu anul asta, poate anul viitor..

Old 12-10-2004, 00:24   #48 (permalink)
dude

KillerOPS's Avatar

ok, si io ma consider pus la punct cu rabdarea da nu am avut-o sa citesc absolut tot. Am nishte chestii de zis:
Lasere cu 3 picioare exista in orice laser pinter, doar curiozitate de a "nimici" unu trebuie sa existe
Proiectul acesta, desi foarte bun dupa parerea mea, nu isi gaseste locul numai acolo unde prin wireless deja ii prea mult zgomot si acolo unde ii cineva care chiar sa se priceapa in a construi asa ceva.
Oricum initziativa este de laudat, si io ma tot intrebam la ce foloseste aui-u
offftopic: s-dj presupun ca nu te intereseaza niste transceivere bnc si bnc d-ala gros pe aui, nu? dc te intere da-mi un pm

KillerOPS is offline    Reply With Quote
Old 12-10-2004, 15:54   #49 (permalink)
Registered User

despre proiectul acesta stiu de mult timp, am incercat acum 2 ani si ceva sa ma apuc impreuna cu un prieten de treaba, insa initiativa a fost inabusita prea repede din lipsa de piese..am cautat lentile in o gramada de locuri din Baia Mare si pe internet si nu am gasit nimic. din pacate acum am bac si admitere si alte treburi, insa daca as fi fost "tanar" precis ne-am fi apucat de treaba daca il cunosteam pe s-dj ronja e pur si simplu beton prin faptul ca nu exista interferente sau probleme legale, nu mai exista problema intretinerii cablurilor(si batai de cap pe unde le tragi) si a 100 de switch-uri intre 2 puncte care se blocheaza la fiecare furtuna si distantele suportate sunt super acceptabile pentru crearea unei retele de cartier. si daca e viteza specificata (10 mbps) este constanta atunci dpdv al raportului calitate/pret bate orice alta varianta fara fir. aici in bm deja in multe locuri nu mai poti folosi echipamentele wireless ieftine datorita interferentelor si nesimtirii unora. mult succes pentru cei care se baga in chestia asta.

ovidiu.sabou is offline    Reply With Quote
Old 12-10-2004, 20:35   #50 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by KillerOPS
ok, si io ma consider pus la punct cu rabdarea da nu am avut-o sa citesc absolut tot. Am nishte chestii de zis:
Lasere cu 3 picioare exista in orice laser pinter, doar curiozitate de a "nimici" unu trebuie sa existe
Proiectul acesta, desi foarte bun dupa parerea mea, nu isi gaseste locul numai acolo unde prin wireless deja ii prea mult zgomot si acolo unde ii cineva care chiar sa se priceapa in a construi asa ceva.
Oricum initziativa este de laudat, si io ma tot intrebam la ce foloseste aui-u
offftopic: s-dj presupun ca nu te intereseaza niste transceivere bnc si bnc d-ala gros pe aui, nu? dc te intere da-mi un pm

dioda laser cu 3 pini se gaseste in orice printer laser,asa-i.Dar asta nu inseamna ca am sa desfac una ca sa iau dioda....Dioda laser cu 3 pini este foarte sensibila la diferente de temperatura si trebuie compensata cu un driver APC (automatic power control over temperature).Nu este foarte scump, dar este greu de gasit in ro si mai greu de implementat.(letcon special ,bla bla bla).
Acuma depinde de ce vrei sa faci si cati bani vrei sa cheltuiesti.Daca vrei sa faci o legatura pe distante mici, sub 500m si iti trebuie stabilitate la trafic intens,adica cstrike la greu,ftp-uri multe si voip,atunci solutiile optice ronja sunt indicate.(toata vara opticul meu a dus pe 1Km trafic de multe sali de net in cstrike, chiar si vreo 2 cartiere la net si ftp, ce-i drept. totul in 10mbit-1150KB/sec;acuma ca s-a trecut pe radio 54g linksys puse in 11mbit,nu mai e ce-a fost.) Chiar daca are doar 10mbit,la incarcare de trafic +cstrike la greu (vreo 40-50PC-uri) nici o solutie radio in 11 sau 54g nu face fata cum face ronja.Nu mi-o luati in nume de rau, dar am facut teste special sa vad cat de buna este solutia. Ca viteza e doar 10mbit,dar se comporta la fel ca un cablu utp.Ceea ce m-a mirat este ca la trafic aproape in full 96-97%,chiar daca pingul creste, nu pierde nici macar 1 la cateva mii de pachete. Mi s-a intamplat chiar sa nu piarda 1 ping intr-o zi cu trafic la greu(probabil ca nu trecuse nici o cioara prin fata lor ..). In rest,sunt foarte multumit de ele.Sincer, n-as renunta la ele pe distanta pe care le am acuma,chiar daca as fi privat de niste ore bune de nefunctionare in iarna asta la ceata sau ninsoare ..

Old 12-10-2004, 20:44   #51 (permalink)
Registered User

solutia care o folosesc eu este direct pe utp deci nu pe aui!..
Cand o sa fac un site ,am sa pun acolo toate detaliile legate de optic.
Deja am gasit solutia sa pot furniza lentile mari de 126mm pt. o distanta nominala de 1.3Km.(cam 1Km in practica) pt. cei care vor. Dar vor trebui sa astepte pana sunt aduse pe comanda. Pretul e cam mare putin,cam in jur de 10 euro/lentila(vama+transport), dar io cred ca se merita... mai vb..

Old 14-10-2004, 07:27   #52 (permalink)
Nick anterior: Andrei Cioaca

Da ce lasere folositi de le puteti modula la frecvente asa mari ?

andreic21 is offline    Reply With Quote
Old 14-10-2004, 13:47   #53 (permalink)
Registered User

s-dj ti-am trimis un mail pls raspunde

ShadowM is offline    Reply With Quote
Old 14-10-2004, 14:34   #54 (permalink)
Registered User

coiotu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Andrei Cioaca
Da ce lasere folositi de le puteti modula la frecvente asa mari ?
Pai aia e , ca nu e laser.

S-dj, o intrebare naiva... daca se poate folosi un un transceiver aui-utp ?
http://www.alliedtelesyn.co.uk/en-gb...ct.asp?pid=366

coiotu is offline    Reply With Quote
Old 14-10-2004, 15:38   #55 (permalink)
Registered User

foarte interesanta ideea cu laserul .. eu vreau sa stabilesc niste legaturi intre cam 1.5 km...
problema e ca nu am timp sa incerc varianta laser. dar cand o sa am o portita sigur incerc.
tinem legatura.
te rog sa imi trimiti datele tale de contact . .email, phone ..pe adresa : sebacopac@yahoo.com, OK ?
si bafta in continuare.
A, la noi in tm e o firma care face cablaje imprimate daca te intereseaza - daca ii dai fisier in orcad sau ... daca faci mai multe poti iesi mai ieftin.
ideeea e ca zona de unde imi voi instala eu AP-ul central e plina de chestii radio in 2.4
daca nu o sa imi mearga treaba cu echipamente gata facute radio o sa incerc varianta ta.
problema mea e timpul .. tre sa fac repede si sa functioneze ? ok.
scrie-mi pe mail. Ideea e beton cu laserul .!!!

greudeales is offline    Reply With Quote
Old 14-10-2004, 16:24   #56 (permalink)
Nick anterior: Andrei Cioaca

O fi beton ca idee dar tot cablul si switchul e mai bun

andreic21 is offline    Reply With Quote
Old 15-10-2004, 08:05   #57 (permalink)
Registered User

Toate sunt bune - si cablu de cupru si cel de fibra si radio si laser. Doar sa le combini cum trebuie.

s-dj - o problema pe care o vad eu - laserul lucreaza doar in spectrul vizibil. Se poate masca lumina aia ? sa se vada din unghi cat mai redus ? sa zic acolo undeva la 1 grad ? sau mai putin ...mai exact sa nu vad lumina daca stau la 1m de echipament. ca sa nu fie detectabil. Nu din cine stie ce motive decat de securitate.
La mine chiar s-ar aplica solutia asta .. am un punct de unde iau internetul si tre sa il distribui in 3 zone. In acel loc sunt multe echipamente radio (astral, connex, orange si inca vreo 2 firme care distribuie internet) care se bat intre ele cu boostere, antene cu gain cat mai mare. Fibra nu am bani si nervi (pentru mita si aprobari) sa intind.
Cu singurul dezavantaj ca daca e ceata sau ploaie sau ninsoare - o sa urle unii urat de tot daca nu au internet si eu o sa iau suturi in dos. Si am prins zile cu ceata. O sa ma gandesc la o solutie de compromis si daca o gasesc sigur voi adopta solutia asta.

greudeales is offline    Reply With Quote
Old 15-10-2004, 21:56   #58 (permalink)
Registered User

Imi cer scuze ca nu pot raspund la timp,dar fac naveta de o perioada incoace, si de abia la 3-4 zile pot sa vad si eu net-ul. )..
Sa incerc sa raspund pe rand..
In primul rand, nu ai nevoie de un laser special, ci un laser pointer d-ala galbui (ordinar) de 1$.Chiar daca este foarte ieftin, este laser si poate fi modulat pana la 1GHz fara prea mari probleme.(era o schema care a tot circulat pe net pe qsl.net despre acest proiect de 1Ghz).Eu l-am dus pana la 20MHz fara nici cea mai mica problema.(restul.. paauza..atata tinea osciloscopul ..)
NU stiu daca merge sa te complici cu transceiver aui-utp. Eu folosesc deja interfata utp direct,adica un aui modificat sa mearga pe utp,cu rj45.o sa postez schemele curand.
IN privinta luminii care se vede, 1 grad e prea putin.. practic si teoretic,orice adiere de vant, la 1Km, tot il misca putin mai mult de 1 grad, sau chiar cladirile care sufera de miscare(serios!.). Ideea e ca noi folosim led, cee a ce inseamna ca la receptie tu proiectezi imaginea pastilei ledului.(se vede ca o floricica).Doar o parte din imagine are intensitate maxima, deci ,chiar daca te dai cu 1-2 mettri mai incolo si tot vezi ,dar putin mai slab,lumina;semnalul,ca intensitate este ZERO.Are doar un singur spot,fascicol unde intensitatea e maxima. Mai ai o varianta, pe infrarosu.Merge,dar e al naibii de aliniat, ca nu le vezi.
Intr-adevar,spectrul este inca nepoluat,ma refer la wireles optic,, plus de asta, ca cineva sa te intercepteze, ar trebui sa fie pe aceeasi axa cu tx-ul si rx-ul tau.Daca pune un rx deasupra sau in alta parte decat axa ta, are semnal zero.Ori te interpui in fata lor,a axei lor, ori nu poti prinde semnalul. IN momentul in care tu te interpui in fata lor si intrerupi comunicatia, ele intra in stare de idle,chiar daca tot lumineaza. Deci, in afara de niste luminite, n-ai ce sa vezi, ca in starea de idle, foloseste o freq. intermediar de 1MHz care n-o poti vedea decat cu osciloascopul digital cu memorie...Practic e imposibil de interceptat.
Eu sunt foarte multumit de ele,pana acuma au mers impecabil, de 2ani aproximativ,singurele probleme le-am mai avut la sw-uri, cate 1 restart. Dar sa dau restart la optice, neah. Au stat luni intregi fara sa ma ating de ele. Le mai sterg o data la 3 luni.(lentilele de praf.. am eu o manie.. cu toate ca nu scade semanlul decat cu vreo 5%)

Old 18-10-2004, 08:39   #59 (permalink)
Registered User

Pe site-ul ronja deja este afisata o schema de 10mbit pe utp. Este putin mai complexa,dar in paralel cu ea, a mai functionat o alta schema, neafisata, cunoscuta doar de noi, cei care facem parte la proiect. E mult mai simpla si cred ca si mai eficienta. Eu inca nu am facut schema de pe site, cea a lui Clock, dar merg deocamdata pe asta, care o am.. si e super... am s-o postez. De asemenea,am sa postez si TX-ul,RX-ul si daca o sa pot si cablajul in milimetri, pt. a putea fi confectionat la un atelier bun de electronica.
Tinem legatura.. pt. cei interesati.

Old 18-10-2004, 08:51   #60 (permalink)
Registered User

Interfata RX-schema electronica
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	10M_receiver-august 2004.png
Views:	198
Size:	113.4 KB
ID:	21647  

Advertisment
frosmoJoacă-te cu folos!

Pe Frosmo îţi transformi câştigurile în premii!
Reply

Computer Games Forum > Tech > Networking & Internet

Thread Tools

Posting Rules