Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Networking & Internet

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 03-11-2004, 21:05   #81 (permalink)
Nick anterior: Andrei Cioaca

Stati mai linistiti cu cablurile, daca sunt instalate corect cu plan avizat, sunt ok, nu va mai ambalati

In rest ai perfecta dreptate, fara 100mbit la cerintele aplicatiilor de azi nu faci fata... ma refer la un LAN serios.

andreic21 is offline    Reply With Quote
Old 03-11-2004, 21:15   #82 (permalink)
Registered User

Asa este ... fara cele 3 ''skill-uri'' nu prea faci fata.Dar multi dintre noi apelam la un prieten electronist care in ajun de iarna se va retrage la gura sobei si va toarce niste pcb-uri de toata frumusetea ..

e greu cu experimentele,pt. ca trebuie sa pui niste bani la mijloc.
Cat despre realizarea cablajelor complete(piese+cablaj+optimizari+conectica) nu zic ca nu s-ar putea face..dar nu cred ca se merita sub un numar minim. (adica,as face comanda de pcb-uri la 1 firma mare care sa le scoata super fain.)Ar iesi bune.
Cat despre partea mecanica,s-ar putea face ceva, dar preturile si disponibilitatile nu-s asa de bune,adica nu-i ca la partea electronica,cu cat sunt mai multe cu atat scade pretul. Aici, din contra,cu cat sunt mai multe,cu atat e pretul mai mare.. ca eu lucrez/am lucrat cu baieti ''din interior'' far acte....asa ca... scot si ei ce pot face..in limita..
Iar la fabrica sa pot face asa ceva,cred ca sub cateva sute de echipamente nu ma lipesc de ei.. asa ca..... tot la ''potcovari'' trebuie sa apelez
Insa, pot sa fac un lucru pt. unii dintre voi, adica sa va pot face anumite parti mai grele de facut,care implica strung si freze...sa va fac.. sau chiar sa va inlesnesc niste cumparaturi din domeniul mecanic(tevi,cercuri pt. sustinere lentile,lentile,suruburi,rectangulare taiate dupa model..)...multe...
Daca va hotarati,fac un inventar la partea mecanica si electronica si vedem si putem face.Numai sa nu mai puneti sa dau banii degeaba pe ele, ca nu prea am chef acuma, am niste cheltuieli neprevazute...
daca ne strangem macar vreo 10 insi, partea de electronica ar iesi mai ieftina,cred..la parte mecanica..vorbim...

s-dj is offline    Reply With Quote
Old 03-11-2004, 21:27   #83 (permalink)
boo
Registered User

boo's Avatar

una din reglementarile UE era parca sa dispara cablurile dintre blocuri....
nu stiu inca sigur dar nici nu intentionez sa risc....

si nu neaparat la un LAN serios ci la orice LAN care se respecta. Prefer sa nu scada calitatea retelei sub cea oferita de de xTP. Daca de va dezlusi vreodata schema de 100mbiti am eu cine sa inteleaga hieroglifele.... si nu mi-ar mai trebui decat piesele si ceva echipament...
pana atunci ma tem ca ideea retelelor laser mai are de asteptat.

boo is offline    Reply With Quote
Old 03-11-2004, 22:16   #84 (permalink)
Nick anterior: Andrei Cioaca

Nu cred ca o sa se intample, mai ales ca toate televiziunile din Romania, mai putin CVR merg numai pe blocuri si nu se pune problema sa mearga altfel ca e scump.
Si ce are aface EU cu blocurile noastre gri... nu e treaba lor

Sunt cabluri intre blocuri si in Portugalia, ce e drept nu e cel mai tare stat dar este in EU, si nu e nici o problema. La fel si in Grecia. De ce am fi noi mai cu mot

Stiu ca cel putin teoretic normele se vor schimba dar prin alta parte nu prea se poate, cel putin nu pana nu se liberalizeaza canalele Romtelecom... iar asta nu se stie daca se va face. In Occident canalizarile de cabluri sunt liberalizate, la noi nu... De ce crezi ca arunca toti fibrele optice pe stalpi... pentru ca nu se pot pune rentabil in alta parte, subteran adica. Si nu cred ca statul o sa le plateasca operatorilor care au instalatii deja sa faca mutarea... ca ei nu o sa plateasca.

andreic21 is offline    Reply With Quote
Old 04-11-2004, 08:51   #85 (permalink)
Registered User

Eu as pune problema putin altfel.Faptul ca avem atatea mijloace de comunicare,cablu,radio,optic mie imi da un + de siguranta.Cei care au curaj si tupeu sa traga xtp pt.conexiuni pe stalpii altora,e bine.Dar eu nu am vrut nici 1 fel de complicatii.Plus de asta,10mbit pt. mine sunt suficienti.Daca sunt folositi cu intelepciune,totul e ok.E fain,de ex. sa pui 2 pc-routere cu 2 placi de retea si sa ai 2 canale simultan dar pe care sa le folosesti separat,pt. cstrike si chestii/trestii de viteza si lantenta sa pui optic iar pt. download dc++ si navigare sa pui radio. EU unul,asa vad o solutie perfecta.Adica o completare,tocmai ce incerc sa fac acuma,impropriu spus..eu. ..nu ma bag la software.Stiu ca implica mult hardware(2 pc-uri,placi de retea,modeme radio..) dar cred ca-i solutia bunicica ca alternativa la fibra optica atat de mult ravnita.(ping-uri de fibra,download mult mai mare..).
Si eu vreau solutia de 100mbit optic,dar cred ca inca mai trebuie asteptat ,din cauza banilor.Sunt destul de scumpe componentele.(laserii,fotodiodele,lentilele si ic'urile).
PS.Experientele costa bani multi,de-a lungul timpului.Cei care nu termina ce-au inceput din ratiuni financiare nu realizeaza nimic.
Multi bani si timp s-au cheltuit ca sa avem un sistem optic 10mbit.

Old 02-02-2005, 16:59   #86 (permalink)
Burn-Out

alex_boo's Avatar

se mai aude ceva de proiectul asta ronja? ma intereseaza rau de tot! eventual le cumpar cu 250euro gata facute. ma intereseaza sa ma leg la un switch intr-o retea... deci, cam ce se aude?

alex_boo is offline    Reply With Quote
Old 02-02-2005, 18:45   #87 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by andreic21
Nu cred ca o sa se intample, mai ales ca toate televiziunile din Romania, mai putin CVR merg numai pe blocuri si nu se pune problema sa mearga altfel ca e scump.
Si ce are aface EU cu blocurile noastre gri... nu e treaba lor

Sunt cabluri intre blocuri si in Portugalia, ce e drept nu e cel mai tare stat dar este in EU, si nu e nici o problema. La fel si in Grecia. De ce am fi noi mai cu mot .
Poate, asa o fi - dar atunci de ce RDS si Astral s-au dat de ceasul mortii sa isi puna la punct o retea subterana de cablu? - RDS tragand cate doua fibre prin fiecare canal al Bucurestiului si Astral cumparand CVR-ul?... Oare n-or sti ceva?

BTW, au mai ramas si alti provideri CATV in afara de RCS si Astral?...

duku is offline    Reply With Quote
Old 03-02-2005, 16:34   #88 (permalink)
Burn-Out

alex_boo's Avatar

Quote:
Originally Posted by duku
BTW, au mai ramas si alti provideri CATV in afara de RCS si Astral?...
SysNet in ploiesti, cel putin atata stiu...

Old 03-02-2005, 16:36   #89 (permalink)
Burn-Out

alex_boo's Avatar

pana la urma cum a ramas cu proiectul asta ronja?

Old 26-04-2005, 09:16   #90 (permalink)
Registered User

Diode laser si fotodiode

s-dj parca ai spus pe undeva ca poti furniza niste componente pentru Ronja.
Mai este valabil? Am nevoie de cateva diode laser si fotodiode. Da-mi un mail
la no_bine@yahoo.com te rog.

altmir is offline    Reply With Quote
Old 26-04-2005, 21:47   #91 (permalink)
Registered User

Stiu ce te intereseaza..inca mai pot, dar nu-mi cere cantitati mari, ci mici

Old 29-05-2005, 00:31   #92 (permalink)
Registered User

Si eu sunt in aceiasi situatie ca si altmir. Daca mai ai diode laser si (sau) fotodiode as fi recunoscator dak mi-ai putea vinde din ele. Sau o alternativa ar fi sa imi recomanzi o firma de unde as putea sa imi cumpar (chit k e de pe net din exterior dar evident k e mult mai bine dak e din Romania).

badea_fane is offline    Reply With Quote
Old 30-05-2005, 23:05   #93 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by badea_fane
Si eu sunt in aceiasi situatie ca si altmir. Daca mai ai diode laser si (sau) fotodiode as fi recunoscator dak mi-ai putea vinde din ele. Sau o alternativa ar fi sa imi recomanzi o firma de unde as putea sa imi cumpar (chit k e de pe net din exterior dar evident k e mult mai bine dak e din Romania).
ti-am dat un pm, citeste-l .
.. deja a iesit si un site,opticlan.nanotel.ro care este destul de bun pt. nerabdatorii care doresc sa-si adauge la reteaua lor un nou tip de device de comunicatie.....

Old 10-06-2005, 11:39   #94 (permalink)
Registered User

Am intrat pe site si e marfa ce au facut ei, dar e o mica problema... pe mine ma intereseaza sa imi cumpar piesele, nu sa cumpar deja gata facut.nu de alta dar cat cer ei pe o unitate sunt banii mei de cheltuiala peeeee... foarte multe luni! Vreau s-o fac din pasiune pt electronica, scopul aparatului nu este chiar asa de important; o sa faca legatura intre mine si un prieten aflat la o distanta cam mare pt o retea utp . sa stii k, din pacate, pm-ul nu l-am primit.. nush din ce cauza..
Eu as mai avea nish intrebari.... La ce folosesc atatea porti inversoare cuplate in paralel? Scopul lor este un semnal de putere mai mare pentru dioda laser? si dak da, de ce nu s-a folosit o amplificare cu tranzistori? Si o alta intrebare... distanta as putea sa o maresc folosind o dioda de putere mai mare (bineinteles astfel incat sa si ii ofer destula putere intr-un fel (cu vreo 30-40 de poti in paralel )?

badea_fane is offline    Reply With Quote
Old 11-06-2005, 00:05   #95 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by badea_fane
Am intrat pe site si e marfa ce au facut ei, dar e o mica problema... pe mine ma intereseaza sa imi cumpar piesele, nu sa cumpar deja gata facut.nu de alta dar cat cer ei pe o unitate sunt banii mei de cheltuiala peeeee... foarte multe luni! Vreau s-o fac din pasiune pt electronica, scopul aparatului nu este chiar asa de important; o sa faca legatura intre mine si un prieten aflat la o distanta cam mare pt o retea utp . sa stii k, din pacate, pm-ul nu l-am primit.. nush din ce cauza..
Eu as mai avea nish intrebari.... La ce folosesc atatea porti inversoare cuplate in paralel? Scopul lor este un semnal de putere mai mare pentru dioda laser? si dak da, de ce nu s-a folosit o amplificare cu tranzistori? Si o alta intrebare... distanta as putea sa o maresc folosind o dioda de putere mai mare (bineinteles astfel incat sa si ii ofer destula putere intr-un fel (cu vreo 30-40 de poti in paralel )?
Ai nevoie de un semnal aproape perfect drept,nu suntit de vreun tranzistor.Plus de asta,acolomai ai si un oscilator care face pe post de carrier,adica ala care deschide portul utp(cauta si tu despre 10base-t) si apoi, mai ai un carrier de 1Mhz intre interfete,care nu depaseste cadrul lor, nu intra in switch, ci actioneaza doar in sistem de "idle" (fara semnal de la switch,placa retea..).E un fel de monitorizare intre interfetele utp pt. a sti fiecare de prezenta fizica real time..Poti sa pui si 1000 d eporti in paralel, is doar curios de unde o sa iei tu un led de putere mai mare ,dar care sa se mentina intr-o dimensiune relativ mica a chip-ului in sine..
Ex.. sa-ti explic mai pe indelete
Ia un bec de 100W si concentreza-l printr-o lentila de 100mm la 1Km departare.Apoi ia un led de 15mW!! si fa aceeasi operatie...si ai sa ramai surprins ca la receptie, spotul ala de 15mW va fi mai concentrat decat ala de 100W.. si totusi.. diferenta de putere e enorma..
Raspuns..
Cu cat puterea e mai mare cu atat chipul/filamentul care lumineaza ester mai mare iar o lentila nu face decat sa proiecteze acea imagine a filamentului, ceea ce la 1 filament de 10-20mm imaginea la receptie va fi de cel putin 100x mai mare decat acea valoare initiala neproiectata, datorita aberatiei lentilei si in mod obligatoriu a distantei focale.
Un laser de 1mW mergi cu concentratie maxima pt. 10mbit la peste 2.5Km.... si totusi are doar 1mW!!.. datorita dimensiunii "filamentului" ,impropriu spus.. in fine..
ideea, cu cat micsorezi pastila ca dimensiune la 1 led cu atat spotul la receptie va fi mai concentrat ... cu 2 led-uri de aceiasi putere dar cu dimensiuni ale filamentului diferite, cel cu filamentul mai mic va produce un gain mult mai mare la recpetie
Ti-as recomanda un smd led, dar sunt destul de scumpe si nu-s decat in spectrul infrarosu.. peste 780nm.. cma pe la 850nm, ceea ce inseamna lentile speciale sau sa nimeresti vreuna de la chinezi care sa-ti mearga, dar sansele sunt mici.. (io am intalnit vreo 2 din 40 ..)..cine stie, poate tu ai noroc...
LEd-ul HPWT are nevoie de 70mA air un 74hc04 nu cred ca da mai mult de 35mA, si ai nevoie de un semnal dreptunghiular perfect, asa cum iti ziceam ,ceea ce ,daca pui pe 1 osciloscop ai sa vezi ca de fapt, tranzistorul il cam "deniveleaza" .
Daca sari cu distanta de peste 200m, iti trebuie mecanica buna,lentile bune, minim 100mm,si ceva pricepere.. ca sa le reglezi....cu timpul, din esecuri, o sa inveti.... ca din prima nu-ti iese .. doar sa fi tu norocos.. si sa-ti mearga toate ic-urile ok si sa nu uiti sa faci ceva ..
daca mai ai nelamuriri,mai vb.. oricum, sa stii, ca dupa ce-o sa faci si tu asa ceva, ai sa vezi ca ceea ce am dat eu mai sus e justificat .

Old 29-06-2005, 23:48   #96 (permalink)
Registered User

am si eu o intrebare :
cu un laser de 5mW la ce maxima distanta ar merge ?

qr4096 is offline    Reply With Quote
Old 10-11-2005, 12:37   #97 (permalink)
Burn-Out

alex_boo's Avatar

se mai aude ceva?

Old 11-11-2005, 13:58   #98 (permalink)
Registered User

eugeniusro's Avatar

Distante?

Cred ca pe distante mari ai si probleme de aliniere, oricum nu prea vad cum poti monta asa ceva pe un stalp care are oarecare balans, cred ca metoda optica poate fi utila in zone foarte aglomerate radio sau cu interferente, din punct de vedere al costurilor, nu este mai tentanta decat wireless-ul.

eugeniusro is offline    Reply With Quote
Old 13-11-2005, 16:08   #99 (permalink)
Registered User

Daca sare de 500metri, intr-adevar, sunt probleme la aliniere.In ceea ce priveste suportul de sustinere, nicidecum nu va fi un bat,stalp pus as ala intamplare care sa fie miscat de vant.Daca distanta e mica,sub 200metri, atunci merita, ideea e ca 10mbit ar putea fi folositori in aplicatii critice, acolo unde nu se poate traversa, etc...
am incercat sa fac un site www.opticlan.3x.ro in speranta ca voi putea pune acolo mai multe informatii, scheme si alte imbunatatiri,idei, despre ce inseamna optical wireless.
Sa speram ca lucrurile pot merge intr-o directie mai buna si in privinta opticelor si ca vom putea sa materializam un proiect care sa poata fi suportat financiar de cati mai multi dintre noi..
Inc-o data zic, nu este un inlocuitor al radioului ci doar un ajutator si o alternativa acolo unde se cere..

Old 13-11-2005, 16:17   #100 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by qr4096
am si eu o intrebare :
cu un laser de 5mW la ce maxima distanta ar merge ?
Problema laserilor e destul de complicata in folosirea lor in sistemele de tip FSO.
Pt. teste, cu un laserpointer de 5mW poti atinge usor 2-3Km distanta, dar problema se pune la alinierea si mentinerea sistemului.Cu ce te incalzeste ca merge la teste dar e instabil in tmp ca aliniere?
Laserul are calitatea ca-ti face un spot mai mic la receptie, dar puterea e mica de 5mw ,in asa fel incat sa faci un spot de 2-3m la receptie,ca sa fie cat de cat stabil..

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Tech > Networking & Internet

Thread Tools

Posting Rules