![]() |
| | #142 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2006 |
Daca mai este cineva interesat de subiectul acesta eu am reusit sa fac un sistem de pozitionare automat care sa urmareasca raza laser "autotraking beam". Convertoarele media standard care se gasesc pe piata la ora actuala cele pe 100Mb/s pot fi modificate foarte usor fara prea mari probleme sa faca exact ce fac sistemele de pe Ronja cu exceptia faptului ca aceste or sa functioneze la 100Mb/s. Deci se pot creea sisteme laser care sa comunice cu viteza de fibra optica prin aer singurul dejavantaj fiind "conditiile atmosferice atunci cand distanta este foarte mare 700-1000m". Deci daca vreti viteza mare de transfer si aveti vizibilitate directa cu ceilati din retea puteti apela la astfel de sisteme rata de transer fiind mai buna decat a sistemelor radio wireless. Daca distanta este mai mare de 700m-1000m si doriti sa-i mariti raza de actiune se poate rezolva si problema aceasta prin montarea unor repetoare. Daca doriti mai multe detalii despre construirea sistemului de autopozitionare la fasciculul laser dati un e-mail la edy_rpg@yahoo.com | ||
|
| | #146 (permalink) | ||
|
oare daca se monteaza niste lentile bunicele pe niste MC-uri WDM de cat mai multzi km nu se rezolva problema? Ca tot sunt pretzurile la wdm-uri in scadere.
__________________ "daca pui 3 huburi de 10 mb unu dupa altu cele 2 capete o sa comunice cu viteza luminii. In cauciuc." "Never argue with an idiot. They drag you down to their level then beat you with experience" | |||
|
| | #147 (permalink) | ||
| raspuns repetat
Killer ai primit un raspuns la aceeasi intrebare anul trecut de la s-dj legile fizicii nu sau schimbat de atunci, iar din punct de vedere tehnologic au ramas la fel de piperate preturile la echipamentele de genul respectiv, inca nu sunt o optiune alternativa, dar or sa devina atunci cand o sa ai de cablat zgarie-nori in romania si nu te lasa astia sa arunci cu undita UTP-ul de la unul la altul. Anexez mai jos raspunsul de atunci al lui s-dj care este foarte corect dealtfel: Ideea e buna,dar e aproape imposibila de realizat "homemade",ca noi sau ca acest proiect. 1.WDM-ul implica o singura iesire atat pt. Tx cat si Rx.Punerea unei lentile ca sa "amplifice" semnalul si sa-l trimita prin eter la distanta, in aces caz, este extrem de dificila deoarece atat laserul cat photodioda de receptie nu au aceeasi distanta focala.. Ex.: Daca pentru receptie ai nevoie de 230mm distanta focala, este aproape imposibila sa fie aceeasi distanta focala si pt. emisie- laser ( care de obicei are doar cativa milimetri distanta focala pana la lentila).. IDEEA IESE DIN CALCUL. 2. Lungimea de unda WDM-ului de peste 1300nm (1550nm) este extrem de dificil de lucrat cu ea,avand in vedere lentilele chinezesti obisnuite,alea verzi- care taie din start orice trece de 700-900nm.ASA CA -LENTILE SPECIALE CARE-S SCUMPE RAU. 3.Avand in vedere ca mediul de fibra optica este un media intunecat " dark fiber", nu exista perturbatii,scintilatii,"fete morgane",etc....Electronica trebuie adaptata pentru mediu de eter unde exista "perturbatii",zgomote,lumini parazite de la alte surse de lumina care ar putea interfera cu ea.Cine iti modifica tie raportul semnal zgomot in photodioda,fiindca in fibra asa ceva nu exista,neexistand lumini parazite..FILTRE ELECTRONICE PUTERNICE,BUNE,FIABILE,ADAPTARE LA CONDITII DE MEDIU. 4. Electronica din MC-uri nu este conceputa sa reziste la diferente de temperaturi mai mari,ele fiind proiectate numai pt. interior.(cel putin cele uzuale) 5.Un calcul asa,empiric, cu 2 MC-uri si niste lentile Zeiss (cica ar fi bunicele pentru 1550nm) cred ca ar fi o solutie pe o distanta de maxim cativa zeci de metri,nu mai mult.( nicidecum wdm-uri ci normale cu 2 capete) 6.Cand deja ai gasit cinci probleme care pot fi arate pe degetele unei maini, ma opresc sa o zic pe a sasea..
__________________ Software is like sex, is better when is free | |||
|
| | #148 (permalink) | ||
|
merita o incercare, iar cum o sa am 2 wdm-uri la dispozitzie o sa incerc. Eu stiam ca in cazul asta se foloseste ceva cristal pentru separarea lungimilor de unda. Va tzin la curent dc reusesc ceva.
__________________ "daca pui 3 huburi de 10 mb unu dupa altu cele 2 capete o sa comunice cu viteza luminii. In cauciuc." "Never argue with an idiot. They drag you down to their level then beat you with experience" | |||
|
| | #152 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2006 |
A reusit pana la urma cineva sa puna la punct echipamentele acestea la 100mb/s? Am facut o schema electronica pentru circuitul de autopozitionare insa mecanismul pan/tilt da mari batai de cap!!! Trebuiesc facute roti dintate pentru reductoarele acestui mecanism si nu gasesc pe nimeni in stare sa poata face asa ceva! Haideti sa ne adunam cativa si sa rezolvam si sistemul asta odata pentru totdeauna. In afara tarii un asemenea sistem ajunge si la 9000-10000$ deci in concluzie zic eu ca ar merita sa se investeasca intr-un asemenea sistem mai ales ca deja s-a hotarat ca toate cablurile din Bucuresti sa fie ingropate. Last edited by black&white; 16-06-2007 at 16:50.. Reason: Automerged Doublepost | ||
|
| | #153 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Oct 2005 |
Ok...dupa ce am studiat putin threadul si proiectul ronja am ajuns la urmatoarele concluzii: 1: Echipamentul nu poate inlocui un sistem wireless la distanta; 2. Costul echipamentului va fi mai mare decat cel al unui sistem wireless; 3. Distanta intre capate depinde foarte mult de experienta electronistului care face montajul; 4. Echipamentele au o durata de viata nedeterminata, din acest motiv nu cred ca putem sa folosim sistemul intr-o infrastructura aflata "in productie"; La o comparatie intre ronja si un sistem wireless la aceeasi suma de bani - 250 - 300 imi surade mai mult wireless-ul atat din punct de vedere al distantei, cat si din punct de vedere al ratei de transfer. Deci pentru ca vad ca nu mai posteaza nimeni ceva concret imi permit eu sa "demarez" doar in scopuri didactice si pentru a experimenta un astfel de link in regim de amator. s-dj vad o gramada de 74hcxxx, le pot inlocui cu 74lsxxx? chestia e ca am o gramada de ls-uri si nu mai stiu care is mai bune, practic fac exact aceeasi chestie dar parca difera frecventele la care pot lucra. Pot inlocui 74HC00 cu SN7400 sau CDB 400? Am si un dulap de integrate logige produse de microelectronica de prin anii 90 asa ca ma gandesc sa folosesc ce am la indemana. Piese dificil de procurat (pentru mine): cristale de quartz pe 16Mhz. Ma gandesc sa folosesc cristale de quartz de 48Mhz (ca de astea am) si sa fac o divizare cu 3 a frecventei. O alta posibilitate ar fi sa folosesc quartz-uri de 4Mhz (si de astea am de la diverse proiecte cu pic 16f84a) si sa multiplic cu 4 frecventa. diodele laser. Ai zis ca ai de vanzare emitatoarele si receptoarele nu? Ma intereseaza cate 4 bucati din fiecare daca imi poti trimite prin posta cu plata ramburs, evident daca mai ai surplus din ele. Placi de retea 10Mb cu mufa Bnc si cu transcieverul ala...aici trebuie sa lucram putin sa aducem proiectul pe fast ethernet.
__________________ mda... | ||
|
| | #154 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2006 | Quote:
)Nu rata de transfer e problema ci sistemul de autopozitionare!!! La firmele din afara tarii care comercializeaza asa ceva exista si un sistem de autopozitionare la fascicolul laser! S-a mai discutat despre asta. Din cauza aceasta dispozitivele astea "home made" nu merg pe distanta foarte mare! Se poate rezolva si problema aceasta prin crearea unui sistem mecanic de autopozitionare pan/tilt. La mine cel putin, problema a fost ca nu am gasit pe nimeni care sa faca roti dintate pentru reductoarele mecanice | ||
|
| | #155 (permalink) | ||
|
nu poti folosi niste motoare de stergator de parbriz? Alea au un reductor direct pe ele. probabil ca nu e de ajuns, am i right? Eventual nu se poate face folosind bobine si reactzie negativa, ca si la cdplayere?
|
| | #156 (permalink) | ||
Mecanismul acesta trebuie sa-ti pozitioneze carcasa dispozitivului ( care este destul de mare si grea) in dreptul razei laser. | ||
|
| | #158 (permalink) | ||
| ||
|
| | #160 (permalink) | ||
![]() Incearca prima oara sa directionezi laserii pe fotodiodele-receptoare ale mediaconvertoarelor fara lentile si vezi daca mere ![]() Daca comunica mediaconvertoarele intre ele insemna ca totul-i ok si poti trece la etapa urmatoare. | ||
|
| Advertisment | |
Cumpără jocuri prin SMSRapid si sigur! | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |