In Bucuresti epoca de gloria a I-Cafe-urilor a fost intre 96-2001. Eram la liceu si ce sa mai ! Poate veteranii isi amintesc si acum de Coradi sau New Age de la Foisor, de reteaua de net-uri CeFaci (parca asa le zicea) si cate si mai cate.
Si acum imi aduc aminte in 98-99 de noptile pierdute la BroadWar.Si preturile nu erau deloc mici.Pretul de baza era 8-10 000 de lei.In unele locuri chiar 15 000 in anul 98 ! O caruta de bani ptr un pustan de liceu care avea toata alocatia 65 000 (parca atata era).Unii au pierdut averi la propriu, in vremurile alea.Era ca un drog.
In Bucuresti nu am mai pus piciorul intr-o sala de net din 2001 cred.Lumea buna a I-Cafe-urilor din Bucuresti a fost intre 96-2001, dupa au cam inceput sa se umple de tot felul de specimene si s-a dus farmecul lor.
Preferam sa stau acasa pe Dial-UP, decat sa mai calc intr-o sala dubioasa de net.
Deja din 2003-2004, numai ultimii oameni mai vedeai la o sala de net in Bucuresti.Lumea buna avea net prin fibra, statea comod acasa pe calculatorul lor, etc.
Ultima oara cand am calcat intr-un I-Cafe mi se pare ca a fost in iulie 2003, cand ma intorceam de la munte.Eram in Sibiu pe la 11 noaptea in gara si pierdusem legatura.Ce sa fac...ce sa fac?
M-am invartit eu pe acolo, m-am uitat cand aveam urmatorul tren (era abia la 6:15) si am zis...ce rahat sa fac atatea ore?!
Brusc mi-a venit ideea cu I-Cafe-ul ! Mi-am luat o shaorma si am zarit un I-Cafe.Intru mai mult cu tarsa, am vazut ca nu sunt fete dubioase si locul arata cat de cat primitor, mi-am bagat un "toata noaptea" cu vreo 20 de lei cam asa.Nici nu mai stiu.
Cert e, ca pe la 5 asa deja ma plictisisem.Deja era lumina afara, am plecat.Toata seara abia abia daca s-au mai ocupat 2-3 calculatoare, dintr-o sala cu cel putin 15 sisteme.
Venisera niste pustani sa joace NFS
Atunci a fost ultima oara cand am calcat intr-o sala !
Ma gandesc si acum, de unde stateam inainte de anul 2000 si 2-3 ore sa prind un loc la un calculator sa bagam CS sau BroadWar, deja odata ce a intrat fibra in casa mai pe la tot omul, vremurile I-Cafe-urilor au cam apus.
Intr-adevar I-Cafe-urile au si partea aia de socializare, care nu ti-o ofera nimic altceva.Vezi omul in carne si oase !Dar deh...vremuri apuse.
Stiu ca la un moment dat in Bucurseti erau si 3-4 I-Cafe-uri pe o raza de 200 de m. Numai eu la bloc aveam vreo 3
Dar la ce preturi practica acuma unii... 3 Lei/ora, si niste configuratii de toata jena...Unii chiar mai viseaza la vremurile apuse !
Daca ar fi 1 Leu pe ora, si o sala de 20 calculatoare ar fi ocupata 24/24, pai credeti-ma ca intr-o luna ar produce lejer 15 000 de RON.Nu 15 000 dar 10 000 da!
Sa fim seriosi, chiria nu e mai mult de 20 de mil pe luna.Iar pe angajati nu-i platesc astia cu mai mult de 6-700 de RON.Cheltuielile salariile sunt undeva la cel mult 2000 de RON pe luna
Deci 6000 de RON profit, chiar si la tarife de 1 RON/ora !! Si asta in cel mai rau caz.
Iti iei 20 de 2500k si cu calculatoarele astea nu te doare capul 3-4 ani de acuma in colo.Ai si garantie si tot.Eventual mai schimbi odata la 2 ani placa vide cu ceva mai recent.
Nu mai zic de licenta de windows 7 ca o iei odata si o ti lejer 6-7 ani de acum in colo.
Culmea, ca in anii 90 trebuia sa faci upgrade mai des ca acum ca sa iti duca un joc.Acuma...
Cat despre licenta: Starcraft 2 se joaca acum se va juca si peste 3 ani, Battlefield 3 la fel, Dota la fel, Diablo 3 (ca apare!) la fel se va juca si peste 4-5 ani cred.
Cheltuielile cu licentele nu sunt asa de mari.Doar lacomia patronilor e mare.
A...net?! Pai un FiberLink de la RDS e 45 de RON si tine lejer cred ca 50 de calculatoare.Nu 20 !
Consider ca in anii 90 costurile de operare a unei sali erau mult mai mari.Sa nu mai zic de concurenta! Acum concurenta e practic nula.
Cred ca preturile mari si neadaptate la realitate, au lasat de fapt I-Cafe-urile pustii si in paragina.
Si desigur batut mult moneda pe caracterul social al I-Cafe-urilor.
PS: Acum sincer vb, daca ar fi 1 RON/ora, niste I5-I7-uri, si civilizat, voi nu v-ati mai duce? Eu sincer m-as duce dinou!
Nu mai zic de oferte la modul 10 RON/noapte +o bere gratis ! Si va zic eu ca s-ar putea sa cheltui mult mai multi bani pe bere si pizza, decat efectiv la joace

Dar pe unii nu-i duce capu`...
Exact ce ziceam: s-a ignorat total ideea de socializare
Bookmarks