![]() |
| | #21 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jan 2005 |
Sunt chestii diferite aici - nu are sens sa le amestecam. In Vietnam au urmarit sa "bareze comunismul in expansiunea sa in Asia" ( expansiune despre care se credea apoi ca se va extinde implacabil in toata lumea daca va cistiga Asia de SE ). Bun - ca ulterior s-a dovedit ca asta a fost o enorma prostie si ca oricum comunismul a pierdut "razboiul cu capitalismul" in ciuda victoriei - extrem de scump platite ! - din Vietnam, asta e alta poveste, daca vrei discutam altundeva de ea. | ||
|
| | #22 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jan 2005 | Quote:
E mai stabila ca Irakul actual vei spune - dar nu atit de stabila precum sugereaza mesajul tau ca ar fi necesar. ![]() Plus ca situatia actuala oricum reprezinta "varianta de criza" - dupa cum am afirmat in mesajul anterior. Planul initial al americanilor e clar ca s-a bazat pe o cu totul altfel de reactie din partea irakienilor. O diferenta asa de mare dintre realitate si aprecierile initiale ale strategilor SUA ma face foarte serios sa cred ca e posibil ca ei sa fi fost victima unei actiuni de intoxicare profesionist pusa la punct de un serviciu secret strain cu vechi state de plata si experienta in domeniu ... | ||
|
| | #23 (permalink) | ||
| Quote:
Quote:
Si cum sa o numesc Comanche? A fost neprofesionalism. Atat. LE: Din partea consilierilor presedintelui,militari ,politici ,sociologi..etc. De ce isi schimba staff-ul Bush si isi reface strategia? De buna ce a fost?
__________________ Boris Eltin :"Republica Moldova s-ar putea uni intr-o zi cu Romania." | |||
|
| | #25 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ Viteazul priveşte pericolul, cutezătorul îl caută, nebunul nu-l vede. | |||
|
| | #26 (permalink) | ||
| ||
|
| | #27 (permalink) | ||
|
De citit pe WC: The Iraq Study Group Report...foarte interesant. Dragi prieteni, pana una-alta petrolul iraqian e nationalizat. Depinde doar de guvernul iraqian daca va stii sa se vanda bine sau nu. Pana nu se va da o lege a petrolului, mancam kk degeaba...economic vorbind, americanii sunt in pierdere cu razboiul din Iraq.
__________________ Epic joke: - Care este leguma cu cea mai mare concentraţie de alcool? - Mazărea borîtă pe perete. | |||
|
| | #28 (permalink) | ||
|
>Depinde doar de guvernul iraqian daca va stii sa se vanda bine sau nu. Crezi că vor putea negocia prea mult? Crezi că sunt în măsură să negocieze, după ce au fost puşi unde sunt în urma răsturnării regimului Saddam de către americani? Crezi că nu există deja aranjamente vizând preţuri reduse la petrol?
__________________ d*L*b | |||
|
| | #29 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ Epic joke: - Care este leguma cu cea mai mare concentraţie de alcool? - Mazărea borîtă pe perete. | |||
|
| | #30 (permalink) | ||
| Razboiul din Iraq
Pe threadul despre Saddam Hussein s-a iscat o discutie offtopic, avand legatura mai mult cu razboiul din Iraq in general decat cu Saddam in special. Propun sa continuam discutia aici. -------------------- Adresez o intrebare celor care cred ca americanii intretin violentele din Iraq : cum fac asta? Ofera bani gruparilor teroriste? Le ofera cumva arme? Antrenament? Si daca da, spuneti-mi si mie de unde aveti informatiile astea confidentiale, ca eu n-am auzit pana acum de asa ceva. Singurul lucru pe care l-am auzit a fost ca americanii vor sa mareasca numarul trupelor stationate in Iraq, ceea ce pe un om normal l-ar face sa ajunga la concluzia ca ii cam deranjeaza violentele si instabilitatea de acolo.
__________________ Viteazul priveşte pericolul, cutezătorul îl caută, nebunul nu-l vede. | |||
|
| | #31 (permalink) | ||
|
Il intretin prin simpla lor prezenta acolo, ca forte de ocupatie dupa cum sunt percepute, prezenta care nu e agreata decat poate de guvernul oficial si "liber ales". Si prin faptul ca antreneaza si echipeaza fortele militare si de ordine ale acestui guvern, forte care sunt doar una dintra partile implicate in violente. E suficient? Normal ca ii deranjeaza violenta si instabilitatea, doar e vorba despre un Irak democratic si legitim acum, nu...? , si nu poti face biznis cu petrol cand iti sunt rapiti muncitori ziua in amiaza mare si sunt sabotate instalatiile de extractie si prelucrare...
__________________ The Earth is degenerating these days. Bribery and corruption abound. Children no longer mind their parents, every man wants to write a book, and it is evident that the end of the world is fast approaching. Assyrian Stone Tablet, 2800 BC | |||
|
| | #32 (permalink) | ||
|
Sunt curios cam care ar fi cursul istoriei Irakului in momentul in care Fortele Aliate s-ar retrage din Irak? Cum isi vor disputa suprematia siitii,sunitii,kurzii,baasii , acolo?Prin meciuri de fotbal?Va fi stabilitate,se va sfarsi razoiul din Irak?Sau se vor parui si vor veni iar baietii ,altadata rai,sa ii potoleasca?
__________________ Boris Eltin :"Republica Moldova s-ar putea uni intr-o zi cu Romania." | |||
|
| | #33 (permalink) | ||
| Quote:
Oricum, postul meu se adresa mai mult celor care sustineau (pe threadul despre Saddam) ca actuala instabilitate este alimentata in mod voit de americani, care, culmea, chiar ar profita de pe urma ei. Quote:
![]() P.S. Exista doua explicatii opuse in ceea ce priveste motivele interventiei americane in Iraq. Pe de o parte, americanii afirma ca au intervenit din cauza ca Iraqul era practic un factor de instabilitate in zona (arme de distrugere in masa, dictatura etc). Pe de alta parte, sunt cei care afirma ca americanii au intervenit ca sa puna mana pe petrolul irakian. Ambele explicatii sunt prea simpliste. In cazul primeia, exista obiectia intemeiata: da' de ce nu intervin americanii si in alte tari, daca sunt asa altruisti? A doua ipoteza este prea... "conspirationista" si ignora la randul ei faptul ca americanii au relatii bune cu destule tari posesoare de rezerve de hidrocarburi. Adevarul este probabil undeva la mijloc. Americanii au intervenit intr-adevar pentru ca Iraqul crea instabilitate... intr-o zona cu petrol. Daca Saddam sughita, pretul petrolului crestea si el. Scopul lui Bush & Co. nu a fost sa "fure" petrolul de sub picioarele irakienilor. Dar un stat stabil, care sa nu creeze conflicte internationale si cu care sa poata avea afaceri in liniste, asta zau ca nu i-ar fi deranjat. Si ar fi fost si in interesul tuturor consumatorilor de petrol din lume. Ca nu le-a iesit (inca), asta e alta discutie.
|
| | #34 (permalink) | ||
Au neglijat in 2004-2005 pericolul reprezentat de recrutarile masive in militiile siite ca erau prea convinsi ca sunitii erau principala problema si acuma incearca sa le faca din nou curte sunitilor, ceea ce probabil enerveaza la maxim pe ailalti. ![]() Quote:
1. O dictatura e - in plan intern - extrem de .... stabila. Nu se prea intimpla nimic neprevazut, nu risti sa cistige alegerile altii cu care trebuie sa renegociezi s.a.m.d. De ce crezi ca-s asa buni preteni sauditii cu americanii ? 2. Irakul a fost un factor de instabilitate in plan extern regional, ca a atacat atit Iranul cit si Kuweitul, dar asta a fost inainte sa ii fie facuta aproape praf armata in primul razboi din Golf. Dup-aia, mai ales cum erau sub embargou cvasi-complet, armata lor era asa debilitata ... incit nu prea mai avea ce amenintare si instabilitate sa genereze. 3. Fiind sub o monitorizare si embargou al exporturilor petroliere destul de strict, doar prin programul "Petrol contra hrana" ( si spaga ... ) putind iesi pe piata mondiala, nu prea avea cum ... sughitul lui Saddam sa creasca pretul petrolului. Concluzie ( cvasiconspirationista ! ) - dupa cele spuse de tine tinta americanilor in 2003 ar fi trebuit sa fie ... Iranul ! Last edited by Ivan; 04-01-2007 at 12:31.. | ||
|
| | #35 (permalink) | ||
| Ai zis ca o fac intentionat, deci nu cred ca elementele de mai sus "se pun". Iar eu nu as fi chiar asa drastic. Nici Napoleon nu s-a descurcat stralucit cu razboiul de gherila, dar nu l-as putea caracteriza drept prost si rigid in gandire. Asta ar fi un motiv, nu o modalitate. Nu cred ca interesele creaza prin magie instabilitate. Vreau modalitati si dovezi. Au interes unii sa mentina conflictul? Bun. Ce fac, concret?
|
| | #38 (permalink) | ||
Cam in toate cazurile in care ocupantul a urmarit doar interesele proprii/ale unei clici conducatoare miscarile de gherila au cistigat un sprijin enorm in rindul populatiei si au fost astfel mult mai aproape de victorie. Fireste aici se impune o observatie suplimentara si anume cea referitoare la sprijinul primit din exterior de catre insurgenti care e si el o conditie daca nu chiar 100% necesara oricum foarte importanta. | ||
|
| | #39 (permalink) | ||
|
Referitor la postul nr. 6: 1) Bine ca n-am zis nimic de instabilitate interna. 2) Quote:
Iraqul are o capacitate potentiala de productie de vreo 8 milioane de barili pe zi (edit: sau chiar mai mult). In cadrul programului "petrol contra hrana", producea vreo 2. ----------------------- Referitor la postul nr. 10: bun, am inteles, n-ai ce dovezi sa-mi arati.
|
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |