![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Efectele comunismului asupra civilizatiei in Romania
De ce aud asa des (referitor la gradul de civilizatie a romanilor) ca `se vad 40 de ani de comunism`. Eu n-am trait prea mult in anii aia (la revolutie aveam abia 6 ani) dar sunt curios sa aflu ce efecte a avut acest regim asupra populatiei. Nu ma intelegeti gresit, sunt total impotriva acestui sistem politic, dar din cate vad/citesc parca pe vremea aia exista mai mult respect fata de oameni, de legi, orasele erau mai curate. Care era defapt atunci realitatea? De ce am ajuns sa avem o mare parte din populatie atat de necivilizata ? | |||
|
| | #2 (permalink) | ||
|
Aoleu, indie... mult prea mult de zis. Respect pentru oameni? Atat timp cat oamenii taceau din gura si caraiau da, avea parte de respect. Legile erau niste chestii pentru catei carora li se impuneau, intr-adevar. Iar orasele erau curate din moment ce se scoteau si profesori la adunat gunoaie din spatele blocurilor muncitoresti pentru ca venea Luminatul in vizita.
__________________ Life...is like a box of chocolates. A cheap, thoughless, perfunctoral gift that no one ever asks for. Unreturnable because all you get back is another box of chocolates. | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
| Quote:
![]() Totusi, explicatia mea e simpla... In primul rand, 40 de ani a fost suficient cat situatia din comunism (care implica privarea de niste libertati esentiale) sa devina default - la revolutie, erau ffff multi care nici macar nu stiau cum era inainte de comunism. Revolutie => "libertate" Iar libertatea a fost pur si simplu prost interpretata de mase. De unde sa stie cum sa se comporte cand au libertati de care nu auzisera vreodata? Nu cred ca exista manuale de asa ceva... Asa ca notiunea de "libertate" a fost interpretata ca "fac ce vreau" => ce vezi acuma
__________________ She was determined to discover the underlying logic behind the universe- which was going to be hard, because there wasn't one. | |||
|
| | #4 (permalink) | ||
|
Citeste raportul Tismaneanu, in care se condamna comunismul.
__________________ "no doubt some chimp will soon complain that its traditions are disappearing under the steamroller of human cultural imperialism" | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
Ai ceva referinte la pagini? Nu de alta, dar mi-e foarte greu sa citesc +600 pagini pe monitor ![]() Am pdf-ul, vroiam sa pun link aici spre dwl, poate e si altcineva interesat dar nu mai gasesc (era pe site la cotidianul) si nici dimensiunea lui nu`mi permite sa`l atasez (7 Mb)
| |||
|
| | #6 (permalink) | ||
|
Printeaza-l. Merita. N-am referinte. 600 de pagini e destul de putin pentru ororile comunismului. Am modificat mai sus adaugand link la pdf. Regards, A.
__________________ "no doubt some chimp will soon complain that its traditions are disappearing under the steamroller of human cultural imperialism" | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
Unii au ramas cu sechele la faza cu ascultatul telefonului fix (mai nou si mobilului). Altii au sarit ca arsi la legile Macovei de parca am fost vreodata 100% siguri ca nu ni se asculta telefoanele.
__________________ "Have you ever asked yourself what’s so real about reality TV? Seriously, what does eating bull testicles or drinking sour goat milk have to do with reality?” - Jerry Seinfeld, November 2005 | |||
|
| | #8 (permalink) | ||
|
Eu cred ca se pot compara pertinent daca se poate socoilogic starea de spirit a oamenilor dinainte de comunism (eventual dinainte de razboaie) si cea de dupa 89. Cred ca 50 de ani de mizerie au alterat tare oamenii (cel putin pe cei simpli) si e suficient sa ma uit la taranii din Ro de azi care nu au constiinta politica si nu-i intereseaza nimic din afara gardului curtii lor. Taranul de dinainte de comunism era mai curat.
__________________ I am a bomb technician. So if you see me running, try to keep up | |||
|
| | #10 (permalink) | ||
| Moderator Join Date: Oct 2003 |
cum nu? tu n-ai bunica la tara? ![]() comunismul a afectat semnificativ spiritul antreprenorial al romanului. ala sanatos (in care cladesti ceva productiv, cu un nume atasat, in zeci de ani de munca), nu ala care il indeamna sa vanda seminte sau sa faca mici smecherii de conjunctura. offtopic Nu ma intelegeti gresit, sunt total impotriva acestui sistem politic doamne fereste sa fie altcumva. daca forumul nu are un stalp al infamiei, sunt sigur ca se vor gasi unii care sa-l sculpteze si sa te lege de el, in caz ca ar fi dubii. | ||
|
| | #12 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jan 2005 | Quote:
Pentru ca sub alte aspecte gradul de civilizatie al romanilor a progresat enorm in/datorita perioadei comuniste ( sau na ... datorita unor politici implementate de aceasta ). Daca am avut trebtate in prezumtia din prima parte raspunsul e oarecum simplu si se datoreaza mai multor cauze legate oarecum incidental cu comunismul in sine : 1. Urbanizarea prea rapida si migratia masiva de populatie in multe centre urbane ( nu poti cere unor oameni adusi din toate colturile tarii, adesea direct "de la coada vacii" sa formeze practic peste noapte comunitati urbane in adevaratul sens al cuvintului - un proces care in Occident a durat cam 100+ de ani la noi s-a facut ultrarapid, in 10-15 ani ); 2. Initiativele "civice" normale - gen stringerea gunoaielor - se faceau cu precadere "la ordin de sus", intr-o maniera pompieristic-festivista si aproape sigur de-aia multi din cei care au cauma ceva peste 30 de ani au alergie la cam orice initiativa de genul asta. 3. Structurile institutionale ale partidului si statului din perioada comunista erau extrem de slab dezvoltate si ineficace in directia administrarii unei situatii complexe de genul celei aparute la pct. 1. E mai lunga discutia aici - dar, in mare, desi regimul comunist a avut ca tel transformarea unei mase de tarani in proletari ( lucru care i-a reusit binisor chiar ) insa habar nu a avut cum sa gestioneze tocmai situatia astfel creata si recurgea la tot felul de improvizatii. Ca un exemplu concret : functia de "asistent social pentru copii cu probleme" cum am zice azi practic nu exista - depistarea unor asemenea cazuri cazind in sarcina fie a profesorilor-diriginti, fie a militiei ( in cazurile grave ), adica a unor oameni nespecializati pentru asa ceva. La asta s-ar mai aduga un factor care tine de tranzitie si nu de comunism - in sensul ca si unele structuri care existau pentru educarea copiilor si tinerilor au fost distruse/facute complet ineficace prin lipsa de fonduri. Si un factor oarecum independent de comunism si chiar de Romania - si anume ca la nivel mondial exista ( in anumite cercuri ) tendinta de a prezenta "civilizatia" ca ceva oarecum depasit, invechit, etc ... ![]() Cam astea zic eu ca ar fi explicatiile ... | ||
|
| | #13 (permalink) | ||
| Paranoia is natural Join Date: Nov 2000 Location: Bucuresti |
well, factorul numarul 1 cu efecte negative produse de comunism a fost inlaturarea, marginalizarea intelectualitatii si a valorilor reale si promovorea de "intelectuali" cu "origine sanatoasa" care sa sustina partidul, astfel controlul este mai ushor de exercitat, avand in functii oameni a caror capacitate nu justifica detinerea acestor functii. Partea proasta e ca in momentul in care pseudo-intelectualii incep sa se creada justificati, dau o lovitura de stat .Procesul de "schimb" de "patura intelectuala" a cam distrus stratificarea societatii. Plus, productia planificata si total controlata de stat, plan care era "realizat" indiferent daca plimbai tzeava prin curte sau trageai la saiba din greu. Cu alte cuvinte: sabotarea si a paturii intelectuale si a mainii de lucru (nu degeaba a aparut in comunism sintagma: timpul trece, leafa merge).
__________________ Those people who think they know everything are a great annoyance to those of us who do. | ||
|
| | #14 (permalink) | ||
Dar aia nu explica deloc "lipsa de civilizatie a romanilor" - care, apropo, oricum exista si inainte de cei 40 de ani de comunism dar eventual sub alte forme, cititi autorii interbelici pentru astfel de prezentari, Romania nu insemna nici atunci doar saloanele cu oameni stilati si scoliti la Paris sau Viena - si e mai degraba asa ... genul de argumentatie trintita aiurea doar pentru "efectul emotional". | ||
|
| | #15 (permalink) | ||
| Moderator Join Date: Oct 2003 |
nu stiu daca e in regula sa limitam termenul (apropo.. neinspirata alegerea titlului.. cu civilizatia in romania ) doar la latura sa care vizeaza buna crestere, nivelul de cultura sau altele asemenea. exista aspecte importante care nu se suprapun peste cele doua de mai sus si care traseaza coordonatele a ceea ce reprezinta un popor. civilizatia lucrului bine facut, a spiritului civic, a spiritului national, a celui antreprenorial, a tolerantei (de diverse tipuri), a relationarii cu restul lumii (alte tari) etc. nu trebuie neaparat sa ai un nivel intelectual superior ca sa ai un anumit tip de comportament in legatura cu aspecte ca acelea enumerate mai sus. totusi (si) acelea te definesc ca popor.
| ||
|
| | #16 (permalink) | ||
| Paranoia is natural Join Date: Nov 2000 Location: Bucuresti |
Mitiu, in momentul in care dai la o parte, trimiti la canal, bagi in pushcarii, oamenii care reprezinta o oarecare cultura si civilizatie si promovezi lacheii, oamenii fara nici un apanaj moral, cultural, civic, e normal ca nivelul de civilizatie sa se cam ... duca la vale. In definitiv societatea se caleaza pe modele. Daca modelul omului de success este membrul de partid parshiv, cu 4 clase, decis sa parvina cu orice prets, si daca acest model asigura "evolutia" unui individ pe scara sociala ... . ild, din ce ai enumerat tu, cam totul a fost dat peste cap de comunisti - lucrul bine facut? no way, important e lucrul bine raportat! Spirit civic? Cred ca frica e mai bine spus! Toleranta? Yeah, right! Relatii cu restul lumii? Romania a fost inchisa o mare parte din perioada comunista, din ambele parti - si intern si extern.
__________________ Those people who think they know everything are a great annoyance to those of us who do. | ||
|
| | #19 (permalink) | ||
|
Cred ca una dintre relele aduse de comunism este imaginea Statului ca tatuc ce se ocupa de toate. Toata lumea astepta sa faca Statul ceva, sa le dea Statul, putini ar pune mana sa faca ceva pt comunitate fara sa stea sa astepte sa faca Statul. Mi-am adus aminte de imaginea tzaranilor care stateau la bere in timp ce soldatii carau saci cu nisip pt indiguiri sa nu ia apa casele. | |||
|
| | #20 (permalink) | ||
Asta ca să nu mergem mai departe cu analiza şi să spunem adevărul 100% - că în egală măsură Statul imaginar al unora nu e doar cel care "dă" şi "face" ci şi cel care "ia" ( curentul sau căldura de ex. ) şi "interzice" ( avorturile de ex. ) ... | ||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|