![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Maghiari vs cetatenia romana.
IL SUSTIN 100%: http://www.adevarul.ro/articole/voic...tatenia/316455 Este pt prima data cand Voiculescu spune ceva pe gustul meu, sunt total de accord cu acest lucru. Voi? | |||
|
| | #2 (permalink) | ||
|
Nope. Si-au dobandit cetatenia pentru ca s-au nascut aici si nu vad de ce ar trebui sa le refuzam acest drept. Faptul ca nu vorbesc romaneste este absolut irelevant, singurii care au de pierdut sunt chiar ei. Muncesc, platesc impozite, sunt atatea motive pentru care sunt cetateni romani chiar daca refuza sa invete romaneste.
__________________ Life...is like a box of chocolates. A cheap, thoughless, perfunctoral gift that no one ever asks for. Unreturnable because all you get back is another box of chocolates. | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
| Intuitive Investigator Join Date: Nov 2002 |
Proiectul ala mi se pare pura aflare in treaba si incercare de a tulbura apele. In ziua de azi marea majoritate a ungurilor din Ardeal stiu romaneste, mai bine sau mai rau; exceptie fac doar cei foarte batrani si/sau cei care traiesc in sate compacte izolate. Ungurii care traiesc in zone mixte (gen Cluj, Baia Mare, Oradea etc.) vorbesc cam toti fluent romaneste (poate cu exceptia copiilor mici care nu merg inca la scoala). Secuii care traiesc in Harghita si Covasna vorbesc mai greu pentru ca nici nu au prea avut ocazia si pentru ei romana e o limba cu care au avut contact doar la scoala - dar si ei stiu cat de cat, in general inteleg chiar daca isi gasesc mai greu cuvintele. Deci legea aia ar fi fara rost, aproape ca nu ar avea obiect.
__________________ "Purtam masti. Unii dintre noi le purtam din cauza unor frustrari sau complexe, altii pentru a ne apara de imperfectiunile lumii in care traim. Purtam masti pentru a ne ascunde defecte fizice sau, mai ales, pentru a ne masca vulnerabilitati psihice. Suntem slabi si stim asta. Insa suntem slabi doar in anumite puncte. In altele, excelam." (© Andrei Rosca de la bookblog) | ||
|
| | #4 (permalink) | ||
|
O urma de utilitate are ea, ceva gen 1%, taman cat popularitatea partidului lui Felix: arata cat de putin a inteles din democratie stimabilul antenist.
__________________ Life...is like a box of chocolates. A cheap, thoughless, perfunctoral gift that no one ever asks for. Unreturnable because all you get back is another box of chocolates. | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
| Quote:
Pe de alta parte, cel mai bun prieten al meu de la facultate era alt maghiar din Carei, care vorbea excelent romana, si chiar el recunostea ca e o idiotenie ca foarte multi parintii maghiari nu isi dau copiii la gradinite/scoli romanesti. | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jun 2006 |
Eu nu stiu de unde f multi nu vorbesc romaneste,am fost prin secuime,si chiar si acolo,oamenii vorbesc romana,ca nu vorbesc romana intre ei,asta e alt lucru Eu rar am auzit de unul care sa nu stie vb pe romana,am prieteni maghiari,si in afara de cei de prin niste sate uitate de d-zo nu prea am vazut maghiar care sa nu stie vorbi romana,la sate,romanii nu stiu vorbii romana,dar noi ne legam de ei...mda,dume dume,astia nu vor sa inteleaga,ca in curand vom fi numiti cetateni ai lumii,nu vei mai fi roman sau maghiar...dar noi iara tulburam ce e de tulburat ca sa ne aflam si noi in treaba Well...opinia mea... | ||
|
| | #10 (permalink) | ||
| Moderator Join Date: Oct 2003 |
constrangerea nu trebuie sa fie pierderea cetateniei, insa e clar ca trebuie sa existe o forma de accentuare a nevoii ca tot omul locuitor pe aici sa stie romaneste. poate niste masuri care sa stopeze enclavizarea unor zone.. n-ar strica. asemenea probleme nu se rezolva aplicand brusc o mare presiune... ci orientand lucrurile treptat si continuu spre o stare de fapt in care necunoasterea limbii romane e greu de gestionat pentru oamenii respectivi. | ||
|
| | #12 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Feb 2007 |
Inca o aberatie a lui Voiculescu, facuta cu scopul ca doar-doar va mai strange niste voturi de la bizonul roman. O chestie securista. Ce vrea, sa le dam teste de limba romana? Ce facem cu analfabetii romani? Ar mai fi necesar si un test de loialitate. Eventual cu detectorul de minciuni. Si un test de istorie, ca sa vedem cine nu crede in continuitatea poporului roman. La urma ii punem sa recite o poezie patriotica si sa cante "Noi suntem romani".
| ||
|
| | #13 (permalink) | ||
|
Dupa cum am zis, problema este ca multi maghiari chiar nu vor sa vorbeasca romana, si evita cam tot ce are legatura cu limba, cultura sau cam tot ce tine de romania. Au gradinite, scoli, licee, facultati in maghiara, au administratia locala in maghiara, pana si posturile tv in zonele preponderent cu maghiari sunt titrate sau subtitrate in maghiara, iar intre ei binenteles ca vorbesc absolut mereu numai in maghiara. Si mie mi se pare ca sunt idioti astia care fac toate treaburile asta. In loc sa-si invete copiii de mici(cand se asimileaza usor) cat mai multe limbi straine , inclusiv romana, ei ii conditioneaza doar pe maghiara, mai mult de-a dracului. Si cu ce ma deranjeaza ?, ei ca oameni cu absolut nimic. Dar de cate ori fac timisoara - piatra neamt, mereu trec prin niste zone de zici ca sunt in arabia saudita, asa de bine ma inteleg cu aia pe romana. Si nu mi se pare normal, daca un cetatean strain vrea sa capete cetatenie romana, trebuie sa stie limba romana, cunosc multe cazuri de oameni care in 1-2 ani au invatat limba noastra. Mi se pare o chestie de bun simt sa stii limba oficiala a statului tau. Asta nu inseamna ca sunt de acord cu ce vrea voiculescu. Daca maghiarii aia sunt nesimtiti, asta e alegerea lor. Last edited by raz; 21-06-2007 at 02:46.. | |||
|
| | #14 (permalink) | ||
|
Si carevasazica romanii care nu stiu romaneste (apropo, cum se va testa? sunt chemati toti la examen si cine nu ia 5 pica?) raman apatrizi. Si asta se va aplica doar cetatenilor romani de etnie maghiara (nu si tiganilor, nemtilor si celorlalti care poate nici ei nu vorbesc romaneste). Tot bou a ramas voiculescu. [Offtopic] Atentionare: intrucat in topic este vorba de romanii de nationalitate maghiara stiu din experienta ca se poate ajunge la diverse discutii offtopic si jignitoare. Am rugamintea sa nu ajungeti acolo, or else.
__________________ The most overlooked advantage to owning a computer is that if they foul up there's no law against wacking them around a little. | |||
|
| | #15 (permalink) | ||
|
Voiculescu vrea sa mai adune niste voturi. Si a descoperit ca daca ne gadila instinctul nationalist, s-ar putea sa mearga treaba. 2 firme din Sf. Gheorghe m-au pierdut de client din cauza ca mi-au raspuns cu "teshec". Ghinionul lor, am gasit si niste unguri care stiau romana. Pierderea e strict a lor. Pe de alta parte, sunt localitati in care nu se cunoaste romaneste. Si mie nu-mi plac enclavele astea. O solutie ar fi daca s-ar mai muta niste moldoveni pe-acolo sa-i mai cizeleze
__________________ It's always funny until someone gets hurt. Then it's just hilarious. | |||
|
| | #16 (permalink) | ||
|
Cum zicea si PigBrother, din partea mea pot sa vorbeasca si numai in semne. Muncesc, impozitele le platesc, printre ei sunt oameni cu care ma pot intelege, interactiunea mea cu maghiarimea oricum este minimala, traind in cu totul alta zona a tarii. Pierderea oricum este a lor, caci sunt inconjurati de romani si la un moment dat trebuie sa interactioneze cu ei. Daca nu iti place ce fac, asemenea lui Radiera cauti unii care iti convin si asta e. Voiculescu bate campii.
__________________ The last thing I saw with my own eyes was the bleached interior of the medical lab in Earth's orbit, right before they froze me for the journey into the void darkness, to a destination that I felt mythical. When I opened them again I saw the blue dials of my hud and readouts of my systems. I screamed. With my new machine lungs I screamed and screamed and heard the other Frames scream through my audio systems. I was changed. Lucre Colonist Frame #14 | |||
|
| | #17 (permalink) | ||
|
Asta este un thread care se va lasa din nou cu multe banuri. Ca mai toti politicieni bat "campurile". Insa maghiarimea din romania dc nu ar avea anumite pretentii ar fi oameni de nota 10. Ei trebuie sa-si stie locul la fel cum o stiu si rusii-lipoveni, tiganii, tatarii si lista poate continua. Aceste minoritati sunt musafiri in aceasta tara si trebuie sa respecte legile acestei tari. Asa cum de altfel sunt si romanii aflati in strainataturi. Nu poti ridica pretentii. Si la fel ca orice alt emigrant limba oficiala a respectivei tari trebuie invatata. Iar ce spune Voiculescu, ca UDMR incearca ca limba oficiala a Romaniei sa fie maghiara, ma indoiesc. Pai fac o rascoala de nu a vazut Horia si cu Closca. PS: Si pentru cei de pe forum care sunt maghiari romanizati, sa citeasca istoria si sa vada cine a fost primul in Transilvania. Sa vada ce popor a fost acolo pana au venit ei calare pe cai si cu biciul in mana. | |||
|
| | #18 (permalink) | ||
| Moderator Join Date: Jul 2003 Location: Bucuresti |
Proiectul e desigur o idiotenie. Cum a zis si Ivan, faptul ca se refera doar la unguri si nu la orice persoana care ar avea cetatenie romana fara sa stie sa vorbeasca romaneste e pur si simplu stupid si dovedeste ca grija lui Voiculescu nu e fata de limba romana ci sa atraga niste voturi nationaliste. In al doilea rand, chiar daca s-ar remedia aceasta buba, tot stupid ar ramane. Masurile ar putea viza eventual sistemul de educatie, nu pierderea cetateniei care mie mi se pare o chestiune foarte grava. Nu vad de ce necunoasterea limbii ar trebui "pedepsita" atat de drastic. Ca sa poti aplica o sanctiune trebuie mai intai sa existe undeva clar scrisa obligatia cetatenilor romani de a cunoaste limba romana. Or asa ceva eu nu stiu sa existe. Faptul ca pentru acordarea cetateniei romane se cere cunoasterea limbii inseamna doar ca persoana care solicita cetatenia trebuie sa arate ca ar fi capabila sa se descurce aici, nu e vorba de o obligatie legata direct de calitatea de cetatean.
__________________ Mourrons pour des idées, d'accord, mais d'une mort lente | ||
|
| | #19 (permalink) | ||
|
Cand va aud ungurii cu "pierderea e strict a lor" cred ca se caca pe ei de ras.. 95% din cumnatii din judetele unguresti din ardeal au si cetatenie maghiara. Nu va faceti griji ca raman apatrizi. Nu am nimic cu ei atata timp cat nu vor sa imi vorbeasca romaneste cand am eu nevoie sa ii intreb ceva. Dar sa ii fereasca sfantul sa fie morti de sete si sa imi ceara o cana de apa in ungureste pe pamant romanesc...
__________________ Nu poti forta un om sa te placa; nu esti bine venit, pleaca.. (Parazitii 2007) | |||
|
| | #20 (permalink) | ||
| Quote:
| |||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|