Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge > Politică

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 09-10-2007, 18:02   #1 (permalink)
Former WoW Addict

Greg's Avatar

Independenta sau autonomia Transilvaniei si a Banatului

Subiectul asta ma tot agaseaza mai ales ca eu citesc zilnic forumurile ziarelor principale si mai peste tot dau peste tot felul de agitatori din astia secesionisti care dau vina pe regateni (moldoveni si "mitici") pentru toate relele din Romania (in special Transilvania si Banat), de la infractionalitate pana la faptul ca judetele din Banat si Transilvania nu primesc destui bani de la buget, bani ciorditi de catre regateni desigur.
Din cata istorie stiu ca la momentul 1918 liderii transilvaneni cum ar fi Maniu sau Vaida-Voevod doreau crearea unei Romanii federale in care Transilvania sa se poata dezvolta autonom. Constitutia de la 1923 (care e modelul si asteia actuale more or less) data de liberali le-a spulberat aceste sperante transilvanenilor datorita prevederilor sale care dadeau orice Transilvaniei numai autonomie/federalizare nu. Subiectul nu e abordat mai deloc prin manualele de istorie. Deasemena intelectuali precum Ioan Slavici s-au pronunat impotriva unirii.
Deci, desi este un subiect tabu pentru politicieni si persoane publice de ambele parti ale Carpatilor, as vrea sa stiu in special parerea ardelenilor sau banatenilor care posteaza pe aici sau a altora in tema cu acest subiect.

Greg is online now    Reply With Quote
Old 10-10-2007, 12:45   #2 (permalink)
The Truth

Double Jay's Avatar

Eu nu sunt ardelean sau banatean dar sunt pentru o federalizare a Romaniei. Majoritatea statelor puternice din lume sunt federale. Si parca Base avea o propunere de federalizare prin 2004, daca nu ma insel. Problema o sa fie insa cum impartim zonele.
Nicolita-8.0 - A real threat from out wide, producing quality delivery from the right hand side both from open play and from set-pieces. His crossing was world-class at times and he will be left wondering just what else he could have done to try and win the game.

Double Jay is offline    Reply With Quote
Old 10-10-2007, 13:32   #3 (permalink)
Moderator

daca vrei poti sa vezi si ce s-a scris aici pe tema.

ild12 is online now    Reply With Quote
Old 10-10-2007, 13:52   #4 (permalink)
Registered User

Mustafa's Avatar

Probabil ai citit articolul din evz. Eu zic sa il cauti si pe cel putin mai vechi in care scrie cat de mult primeste regiunea de vest pt. dezvoltarea infrastructurii din banii primiti de la uniune: 10%. Nu a contat ca aportul regiunii la dezvoltarea tarii (avand in vedere ca totul e centralizat) si nici ca aici sunt drumuri mai proaste ca in multe regiuni ce nu contribuie niic pe departe cu atat cat Vestul insa asta se intampla cand faci compromisuri cu PSD-ul. (ma refer la PNL pre-motiune).
Apropo, un link cu mai multe detalii despre PIB.
Nu vreau sa adancesc discutia, dar cred ca o autogestionare a resurselor regiunii e solutia cea mai corecta. Din pacate, fara impunerea acestul lucru de afara, aceasta nu se va realiza.

Mustafa is offline    Reply With Quote
Old 10-10-2007, 14:45   #5 (permalink)
The Truth

Double Jay's Avatar

Intr-o republica federala asemenea discutii nu ar mai exista. Fiecare va cheltui cat produce si gata. In plus toate regiunile vor beneficia. De ce? Pai in partile mai sarace se poate pune taxe mai mici. Care vor atrage investitori. Plus multe alte optiuni.
Nicolita-8.0 - A real threat from out wide, producing quality delivery from the right hand side both from open play and from set-pieces. His crossing was world-class at times and he will be left wondering just what else he could have done to try and win the game.

Old 10-10-2007, 14:53   #6 (permalink)
Banned

.:indie:.'s Avatar

are cumva legatura cu asta?

Regionalizarea

.:indie:. is offline    Reply With Quote
Old 10-10-2007, 15:15   #7 (permalink)
Former WoW Addict

Greg's Avatar

Regionalizare poate in sensul de o descrentralizare mai mare insa eu nu cred vreun guvern actual sau viitor are curajul sa inainteze un proiect sau o actiune de regionalizare adica parlamente proprii, guverne regionale. Romania ca stat inca are o istorie relativ recenta si regionalizarea in sensul de federalizare ramane un subiect tabu.

Old 30-10-2007, 23:57   #8 (permalink)
Registered User

silentran's Avatar

pai..i orice tara sunt regiuni mai dezvoltate si regiuni mai putin dezvoltate, insa nu s epune pb dezbinarii acelei tari, de ex italia, discrepanta nord-sud sau germania est-vest.
acum clujul si timisoara nu sunt tocmai orase cu un avans enorm fata de celelalte din romania, ei traiesc bineinteles cu impresia asta, falsa.
cei mai multi bani la buget vin din cluj, prahova, constanta., respectiv cluj, ploiesti, constanta.
deci mai exista si alte orase dezvolattate in tara asta in fara de cluj, si timisroara, si anume ploiesti, constanta, brasov, si bineinteles bucuresti.
regionalizarea, ar adanci diferentele dintre cluj, timisoara, prahova, constanta si suceava, hunedoara, teleorman.

silentran is offline    Reply With Quote
Old 31-10-2007, 07:50   #9 (permalink)
Registered User

Erethorn's Avatar

Eu, ca timisorean, as fi de acord cu federalizarea, la nivel de principiu.

Totusi, discutand la concret, nu cred ca asta ar fi un panaceu pentru problemele regiunilor. Avem probleme mult mai grave in tara asta, si nu tin toate de centralizare. Daca-mi scuzati expresia, un gunoi mare nu se curata impartindu-l in mai multe gunoaie mici. Problemele "centrale", gen coruptie, exista bine mersi si in Banat.

In Timisoara, de exemplu, primaria taranista a ajuns sa-i dezguste pe cetateni din ce in ce mai mult, din varii motive, cum ar fi: lucrari nesfarsite de reabilitare a unor bulevarde (unele dintre ele tin de 7 ani, si sa nu va inchipuiti ca ar fi vreun soi de Magheru) in care se pompeaza bani publici in gropi fara fund si conturi bancare alese pe spranceana; circulatia la fel de proasta si sufocanta ca in Bucuresti (vara asta am facut, la volan, in 40 de minute un drum pe care il fac in 30 de minute pe jos); suspiciuni de "mana'n'mana" cu clanuri tiganesti care au acaparat cladirile din centrul vechi al orasului, alungandu-i cu forta pe proprietari; centura Timisorii si soseaua Timisoara Lugoj etc. etc. etc.

Erethorn is online now    Reply With Quote
Old 31-10-2007, 08:19   #10 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

oho, chestia cu tziganii care cumpara bucati din oras s-a discutat pe larg in presa, nu s-a rezolvat inca nimic?

Strangelove is offline    Reply With Quote
Old 31-10-2007, 08:26   #11 (permalink)
Registered User

Occam's Avatar

E adevarat ca subiectul e cam tabu pentru ca atinge niste corzi foarte sensibile in inimile romanilor (mai ales a celor cu inima mare si creier mic). Ideea importanta dupa mine e pe ce criterii se face federalizarea. Etnic? Economic? Geografic? mi-ar placea sa aud o dezbatere intre diversi sustinatori ai acestor diverse variante de federalizare. Din pacate, cum aduce cineva vorba de asa ceva mai ca nu e bagat la puscarie pentru tradare de neam!

Occam is offline    Reply With Quote
Old 31-10-2007, 09:12   #12 (permalink)
Registered User

Erethorn's Avatar

@ Strangelove - nu. Ce ati vazut voi in presa centrala a fost doar anul asta, dar problema in Timisoara e veche de multi ani. Si are doua aspecte:

In primul rand, modul in care aceste clanuri dobandesc proprietatile, terorizandu-si vecinii, cu largul concurs al celor care ar trebui sa faca ceva si nu fac nimic

In al doilea rand, in momentul in care cladirea le apartine, se apuna sa o "imbunatateasca" - a se citi sa o darame si sa o reconstruiasca in stil palat tiganesc. Si asta s-a intamplat deja cu un numar de cladiri de patrimoniu.

Back on topic. Eu unul, fara sa intru in prea multe detalii tehnice, pe care de altfel nici nu le stapanesc, as milita mai degraba pentru o forma de autonomie care sa intareasca cooperarea cu alte regiuni. In cazul Banatului, de exemplu, o forma care sa tinda spre ceea ce a fost Banatul istoric, incluzand aici regiuni din Serbia si Ungaria. Nu neaparat "autonomie" in sens de facem numa' ce vrea muschiul nost', nu enclavizare, ci un fel de....nu stiu cum sa spun...

ceva cam ca un joc de puzzle, in care fiecare piesa e legata si se sustine pe piesele alaturate. Probabil ca pe criteriu economic.

Old 31-10-2007, 10:43   #13 (permalink)
The Truth

Double Jay's Avatar

Occam, eu as merge pe o federalizare pe criterii istorice. Banat, Ardeal, Oltenia, Muntenia, Baragan, Dobrogea, Moldova.

Old 31-10-2007, 11:23   #14 (permalink)
Former WoW Addict

Greg's Avatar

Erethorn a punctat destul de bine chestiunea cu Timisoara si probleme ei. Interesant e ca din cate am vazut eu banatenii sunt cei mai vocali adepti ai federalizarii.

Old 31-10-2007, 11:49   #15 (permalink)
Registered User

Se vor organiza euro regiuni insa asta va fi pentru a "ridica" zonele sarace.
Sa stiti ca in viitor se vor investii mai mult in zonele sarace decat in cele deja dezvoltate si pe undeva e normal, trebuie.

Eu sunt banatean(timisorean) get-beget si nu cred ca federalizarea asa cum este descrisa ar fi solutia ideala: e doar "otrava" pe care ne-o toarna zilnic partidele ce detin administratia locala.
Ne "otravesc" zilnic pt a-si acoperi ineficienta pe de o parte dand vina pe centru sau pt a-si spori puterea si a avea fondurile la indemana.
Cine imparte, parte isi face, asta o stie si Ciuhandu(tm), si Mazare(ct) si altii.

O descentralizare este benefica intr-adevar, federalizare nu pentru ca ar fi mult mai rau.
Ce se va intampla daca de exemplu zonele sarace vor saracii si mai mult iar zonele bogate se vor imbogati si mai mult ?
Oamenii vor migra catre zonele bogate si vei avea cu tot alte probleme: orasele mari isi vor dubla populatia si altele vor deveni orase fantoma pline de someri betivi si batrani. In multe locuri s-a si intamplat asta.
Chiar cred primarii marilor orase ca facand mai multe drumuri si astupand gropi vor reusi sa acopere un aflux masiv de populatie ?
Chiar credeti ca e vina lor, a celor de acolo ca s-a ajuns la asta ?
E vina lor ca orasele intregi au depins de unul sau doua combinate care s-au inchis deoarece erau ineficiente dupa revolutie ?
Chiar credeti ca moldovenii din zone sarace sau altii mai saraci vor sa stea pe spinarea altora ?

Mai ganditi-va si nu mai aplecati urechea la toti "invartitii" locali.

ciocanul is offline    Reply With Quote
Old 31-10-2007, 12:42   #16 (permalink)
Registered User

Erethorn's Avatar

Quote:
Chiar credeti ca moldovenii din zone sarace sau altii mai saraci vor sa stea pe spinarea altora ?
Tinand cont de cantitatea imensa de romani care au plecat la munca prin Europa, dintre care majoritatea provin din zone sarace si, de asemenea, majoritatea chiar muncesc, nu fura, as zice ca nu.

Greg, e adevarat ca banatenii sustin federalizarea, sau independenta. Problema este ca fundamentul pe care se bazeaza teoriile acestea, mandria regionala, "tot Banatu'i fruncea" etc., se erodeaza incet incet. Spiritul timisorean, fie ca ne referim la toleranta si multiculturalitate, fie ca ne referim la o viziune "nemteasca" asupra muncii si civismului devine incet incet o amintire.

Old 31-10-2007, 13:57   #17 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Erethorn View Post
Problema este ca fundamentul pe care se bazeaza teoriile acestea, mandria regionala, "tot Banatu'i fruncea" etc., se erodeaza incet incet. Spiritul timisorean, fie ca ne referim la toleranta si multiculturalitate, fie ca ne referim la o viziune "nemteasca" asupra muncii si civismului devine incet incet o amintire.

Amin.

Mîtiu Ioan is offline    Reply With Quote
Old 31-10-2007, 14:07   #18 (permalink)
Banned

Sir Andrew's Avatar

Ce-ar fi ca UE sa fie un stat federal iar una din zonele federale sa fie Romania?

Sir Andrew is offline    Reply With Quote
Old 31-10-2007, 14:13   #19 (permalink)
Former WoW Addict

Greg's Avatar

UE n-a putut nici macar sa adopte o constitutie iar la momentul actual si inca foarte multi ani de acum inainte nici un stat nu va fi dispus sa renunte la suveranitatea sa pentru a fi inglobat intr-o entitate mai mare.

Old 02-11-2007, 02:07   #20 (permalink)
Registered User

silentran's Avatar

mi se pare si normal sa nu s erenunte la suveranitate
noi luam uniunea europeana de buna, adica ne-am obinuit cu ea, si ne e greu sa ne imaginam cum ar arata o europa fara ..prietenie..intre franta si germania, dar situatia de calm de acum , parerea mea, este doar una de tranzitie.
oricum europa a dus greul pana acum in istorie, si cred ca teatrul marilor conflicte se va indeparta de europa.
p plan intarn, descentralizarea e una, si e buna, federalizarea e alta , si e proasta..pana la urma suntem si o tara mica pentru federalizare, si deabia stranem o mana de orase dezvoltate cat de cat in toata tara.

silentran is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge > Politică

Thread Tools

Posting Rules