![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Romania-o noua putere regionala?
Pe parcursul intregii istorii a omenirii marile imperii se formau pe baze exclusiv militare dar,odata cu secolul 19 aceasta dimensiune militara incepe sa nu mai fie definitorie si se creeaza premiza (odata cu revolutia industriala) introducerii puterii economice.Impreuna,puterea militara si economica reprezentau garantul unui imperiu.Bun. A venit secolul 20 si odata cu el a mai aparut o dimensiune care facea corp comun cu celelalta doua. Puterea energetica.Ea poate hotari acum soarta multor actori de pe scena politica mondiala actuala.Crestererea populatiilor,boomul economic cunoscut de americani ,de vest europeni ,indieni ,chinezi a ridicat pentru prima oara seriosproblema suficientei resurselor energetice pe care se bazeaza orice economie din lumea asta.La inceput de secol 21 interventiile militare si economice(expansiunea multinationalelor) nu mai au ca scop cucerirea de noi teritorii ci mai degraba asigurarea cu resurse pe termen lung.In fine,acum multe puteri sunt in situatia de a negocia cu multe tari care in trecut nu contau ,nu existau pentru ei ,tari ca Venezuela ,Nigeria,Kuwait. Ca ultim conflict modern il putem considera pe cel dintre Rusia (detinator de mari resurse energetice) si Europa (caz special SUA),conflict bazat pe acele resurse energetice. Ca de obicei ,Romania ,este prinsa la mijloc intre cele doua mari puteri.Aderarea Romaniei la NATO si la UE,creeaza premizele devenirii Romaniei in putere regionala.Suntem tara cu cea mai mare iesire la Marea Neagra,din UE,iar aceasta zona este una de mare interes pentru strategii occidentali,atat militar cat si ca sursa de aproviozionare directa cu petrol si gaz.
__________________ Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare Cea mai buna aparare pentru un prezicator este atacul. Daca trebuie sa prezici, fa-o des si cu aplomb | |||
|
| | #2 (permalink) | ||
|
Pai daca te uiti prin regiune sunt numai state fasaite asa ca nu ma entuziasmeaza `puterea` noastra. Din ce zici tu acolo pare mai degraba ca altii profita de atu-urile noastre decat noi sa devenim o forta. Daca imi permiti paralela e ca si cum noi am avea o vaca care da mult lapte extraordinar si noi o dam la muls altora. | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
|
Cu mentiunea ca nici asa de mult lapte nu da, nici prea bun nu e. Cred ca ar fi mai interesant de discutat cat de mare putere e UE si ce cautam noi pe acolo; comparatiile directe intre Romania si vecini nu pot fi concludente, unii sunt membri UE, altii nu si nici unul nu pare prea grozav
__________________ The most overlooked advantage to owning a computer is that if they foul up there's no law against wacking them around a little. | |||
|
| | #4 (permalink) | ||
| cel mai prost si defectuos management din ultimii 10 ani. Interesele proprii sunt suprimate de clasa poolitica in favoarea altor puteri, fie ele economice sau militare. Paradoxal este ca ne comportam exact ca o curva`n biserica, vrem in UE dar cu SUA. Interesele celor doua nu converg, la fel si strategiile sau orientarile. Interesant este ca UE inca are impresia, poate chiar convingerea ca ar avea nevoie de noi. Pt america insa, suntem ceva gratis si binevenit. | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
| Quote:
Era o butada,cum scapam de comunism pentru ca sa o ducem si noi bine? Declaram razboi Americii. E amuzant,traim aici ,tot ce e la noi pute ,totul e rahat ,dar o tara la mii de kilometrii despre care nu stim nimic o laudam. Si cand te gandesti ca nu am trait macar un minut acolo.
__________________ Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare Cea mai buna aparare pentru un prezicator este atacul. Daca trebuie sa prezici, fa-o des si cu aplomb | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
| Banned Join Date: Aug 2007 |
Suntem tara unde spunem mandri ca o strada din Suceava este 1/2 pietruita( asfaltata) si cealalta este ca un drum de tara. Si spunem cu obida ca jumatatea pietruita apartinea Imperiului austro-ungar , iar cealalta Moldovei. ( ar fi fost granita) Laudam podurile austriece, hotelul Traian din Iasi ( Gustave Eiffel ), orasele ardelene care au stat secole sub dominatia unui imperiu. Jigodie a spus bland "prost management" cand cuvintele erau coruptie, incompetenta, prostie, distrugere si nu mai continui ca seamana ca o melodie compusa de Ada Milea. | ||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
Pai ce facem nenilor,venim cu contraargumente de genul asta? Ca e coruptie,ca nu e strada asfaltata? Parca nu erau elocvente in contextul definirii unei puteri. Veniti cu indici de crestere economica,cu argumente de ordin geopolitic care sa contrazica afirmatia multora.
|
| | #8 (permalink) | ||
Infrastructura nu este elocventa? ![]() S-au schimbat polii de putere in ultima suta de ani? Valh discutam totusi de 100 de ani si inseamna extrem de putin pe scara timpului. Vrei un exemplu de tara care si in perioada comunista avea acelasi salariu mediu, preturi si dezvoltare economica? Slovenia - are 3.000.000 de locuitori ( sper sa nu gresesc), pura etnic, cu salariul si in 1984 de 1000 de marci neschimbat din 1913. Am gresit , au 2.000.000 si 0,6 % romi. | ||
|
| | #10 (permalink) | ||
|
Singapore are 4,3 milioane locuitori fata de a Chinei care are 1,2 miliarde.Venitul lunar acolo este de 2.075 dolari SUA.Care e problema? Shakalu,ai impresia ca in Rusia deplasarea cu trenul e mai rapida? Sau in Ucraina?
|
| | #11 (permalink) | ||
Pai astia din Singapore nu cred ca-si fac probleme ca o sa fie invadati de chinezi. Nici macara astia din Taiwan desi ai crede ca maine are loc invazia. Cine mai crede ca tarile baltice vor fi invadate de rusi inseamna ca este tampit. Valh , cred ca mai corect puneai acolo primele 1.000 de firme din lume si aveam o discutie mai inteligenta. La intrebarea : Dupa Rwanda ce genocid este in Africa si in ce zona cati iti vor raspunde corect? A auzit cineva de Rwanda fara filmele facute in ultimul timp? | ||
|
| | #12 (permalink) | ||
|
Sa inteleg ca cei din Slovenia isi fac probleme ca vor fi invadati de Romania? Posibil. Stefana,pune tu acolo primele 1.000 de firme si deschide acea discutie inteligenta. Si asa e frig afara ,poate ma mai dezgheti tu. Sigur cineva a auzit de Rwanda,cel putin 600.000 de tutsi,inainte de a se face filme.Astept inca discutia inteligenta. Eu astept altceva de la tine,sa definesti ce inseamna putere regionala in contextul dat.
__________________ Iarta-ti mereu dusmanii. Nimic nu-i supara mai tare Cea mai buna aparare pentru un prezicator este atacul. Daca trebuie sa prezici, fa-o des si cu aplomb Last edited by valh; 19-10-2007 at 21:44.. | |||
|
| | #13 (permalink) | ||
Ai inteles gresit ce am vrut sa spun. In afara de un razbo minor comentat pe toate posturile ( Irak) nu mai exista decat lupta surda dintre musulmani si crestini purtata prin intermediul terorismului. Ce altceva vezi? Mai spectaculoasa pare lupta dintre euro , dolar , yen decat un conflict in Irak sau atentatul de azi din Pakistan. S-a schimbat ceva intre vesnica problema Nord vs Sud, Vest vs Est. Noi stam acum in vest si gandim ca in est. Ma gandesc uneori daca nu suntem o bomba cu efect intarziat ca vestitul sindrom Bucuresti. 1. Irak 2. Orientul Mijlociu 3. Relatia Rusia - Europa Hai mai bine sa ne uitam la Fashion Tv. | ||
|
| | #14 (permalink) | ||
|
Cred ca asa va arata autostrada Bucuresti/Brasov,cum expui tu ce ai de expus.Eu nu am inteles ce vrei sa spui in contextul discutiei tale despre Romania si faptul ca ar putea deveni o putere energetica si/sau una regionala.Cred ca noi stam acasa si credem ca suntem cetateni activi ai tarii asteia. Mai cu spor,doar prin noi Romania va creste . Sunt curios daca te-ai duce precum chinezu la munca pe mosie,fara sporuri,fara ore libere pe 500 de yuani. Pe dracu;. Dar ne plangem ca e tara mizerabila.
|
| | #15 (permalink) | ||
Eu ma uit aici si ma bucur ca nu m-am nascut in aceste zone: http://www.google.ro/search?hl=en&q=...=Google+Search Nu ma intereseaza autostrada utopica a politicienilor, altfel imi luam o berlina nu un SUV. Iti recomand trenul groazei Iasi -Timisoara si sa fii atent la detalii. Ai crede ca este o zona mirifica dar cand faci 14-17 ore si cand vezi 20 de oameni muncind un hectar de pamant....Asta in 2007. Internetul a adus in ro numai imagini idilice cu focuri de artificii, orase vazute de pe munti dar Romania ramane o tara inapoiata unde 90 % din populatia unui oras primeste ajutoare pentru caldura. Foarte tare. Stii cum arata Serbia valh in zona rurala ? | ||
|
| | #16 (permalink) | ||
|
Bucura-te. Activ insa,ai voie sa te bucuri dupa program. Altceva?Unde sunt discutiile promise? Mai ,te-am rugat sa vii cu detalii de natura statistica. Lasa tu trenul groazei. Asa si prin tari cu pretentii gasesti trenuri ale groazei. Ce tot amesteci pe aici Serbia? Mai,tu stii ce inseamna putere regionala si la ce se refera? Si ce inseamna in general o putere energetica regionala? Spune mai bine cum arata India in zonele rurale,principala candidata in zona ,cu China,pentru functia de putere regionala. Chiar in comparatie cu Pakistan.
|
| | #17 (permalink) | ||
Cum arata Moldova rurala valh? Polul saraciei din UE, al nesimtirii , al lenei si a incompetentei? Cum arata Ialomita, Teleorman ? Stiu : Bucuresti 3.000.000 - polul bunastarii si al corporatiilor. Uite ce parc auto este in Romania, ce parc industrial. Bine , mie imi vine usor sa vorbec dupa ce am profitat de piata imobiliara. Fantastica tara cu preturi la apartamente in centre universitare demne de Oxford si crema unei generatii plecata intre 1992-2007 spre alte tari. Vorbesc de cei mai buni desigur si stiu la ce ma refer. Astia nu prea scriu pe forumuri ca noi. -------------------- Editare ulterioară -------------------- Quote:
Fiecare de pe forum ar trebui sa vada Romania rurala. (nu pensiuni idilice in Bucovina, Maramures sau manastiri). Este suficient sa te uiti la stirile de la ora 5 si sa faci abstractie de subiect. Vezi imaginile idilice din Evul Mediu... Last edited by stefanap; 19-10-2007 at 22:14.. Reason: Automerged Doublepost | ||
|
| | #19 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Oct 2001 | Quote:
Faptul că beneficiezi de o anumită amplasare geografică şi nişte resurse înseamnă un mare zero dacă nu le exploatezi eficient şi dacă nu ai forţă armată mai tare ca a altora. Cel mult te pot face o ţintă mai atractivă.
__________________ If you put a large switch in some cave somewhere, with a sign on it saying "End-of-the-World Switch. PLEASE DO NOT TOUCH", the paint wouldn't even have time to dry. | ||
|
| | #20 (permalink) | ||
|
Pai si pe chinezi i-au f*** toti pana au capiat. Si japonezii si englezii si mongolii...asta nu ii impidica sa aspire. Brother,in loc sa tai pe rand ar trebui sa gandesti ca si tu ar trebui sa pui in plus pentru ograda ta. Iar semnul intrebarii din titlul topicului zice ceva. Ceva de genul,de ce nu am putea? Stefana,statisticile nu tin cont de taranii vreunei tari. Ia vezi tu daca nu cumva fiecare pusti din Moldova rurala detine un telefon celular. Stii pe ce loc stam in clasamentul abonamentelor GSM?
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|