![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Abuzuri din timpul comunismului in Romania
Nu pot sa ma abtin sa incep cu "sper ca e sectiunea potrivita, iar in caz contrar rog un moderator sa ma ajute cu transferul de rigoare". Parca nu e nici de "cum-cat-unde?" si nici de politica ![]() Practic, incerc sa aflu cat mai multe informatii despre un anumit eveniment, desi nu am nimic impotriva discutiilor despre alte asemenea sau diferite (dar totusi on-topic). Am incercat sa gasesc si altfel informatii, dar nua m prea avut succes - probabil e prea specific subiectul? Ma refer, deci, in primul rand, la asa-numita "epurare" intamplata in armata romana in anul 1975, cand cadrele militare cu rude stabilite in strainatate in afara blocului comunist au fost trecute in rezerva, in masa. Printre persoanele in cauza, tatal si unchiul meu: matusa mea se casatorise cu un cetatean german cu cativa ani inainte de 1975 si a plecat din Romania. Trecerea in rezerva, absurda de felul ei, a fost facuta in asa fel incat sa asigure si umilirea subiectilor: nerecunoasterea meritelor si studiilor, inventarea unor rezultate submediocre trecute pe documentele cu care au fost eliberati din functii (in ciuda diferentei enorme fata de realitate: ambii, in special tata, s-au facut remarcati prin calitati deosebite, au existat articole in "presa" menite sa-i evidentieze rezultatele, exista fotografii in panoul de onoare si inca alte dovezi care contrazic documentele eliberate la trecerea in rezerva. Tatal meu a crescut cu dorinta de a avea o cariera militara, si e facut pentru asta, era pasionat si a facut totul pentru a fi "the best", deci impactul asupra lui nu a fost deloc neglijabil. I-a schimbat mult viata, din multe puncte de vedere in mai rau. Nu e dificil sa para ceva banal sau poate ridicol in comparatie cu cei care au fost intemnitati, torturati sau ucisi si ale caror drepturi de reabilitare sunt poate inca doar niste cuvinte. ...Probabil e doar o problema personala ca mi-e jena sa vorbesc de ce li s-a intamplat alor mei cand aud ca altii au trecut prin adevarate grozavii, si mai e si o vorba auzita pe udneva - "suferintele nu se compara " (si totusi... ) Cert e, in cele din urma, ca mi-as dori sa stiu daca si cum li s-a intamplat altora acelasi lucru, sa-mi fac o imagine mai precisa a amplorii fenomenului, sa aflu daca mai stie cineva ceva despre asta, si poate sa-mi dau seama poate daca tatal meu ar putea vreodata, macar pentru self-esteem-ul lui, obtine documente care sa ateste meritele si studiile sale reale. | |||
|
| | #2 (permalink) | ||
|
pai da...trebuie mutat aci: http://forum.computergames.ro/91-politica.html Cred ca ar fi interesant sa "strangem" si cateva abuzuri din perioada in care traim, cum ar fi ca un tanar n-are nici cea mai mica sansa sa aiba o casa a lui sau ca statul ne fura practic din buzunare...dar sa nu devenim offtopic totusi Iti sugeram doar ca ar trebui mutat in sectiunea Politica. Abuzurile comunistilor au intrecut unele limite, stiu cateva cazuri destul de grave ca implicatie pacat ca nu am acum timp sa le expun. Imi pare rau pt tatal tau. Legat de partea cu recunoasterea studiilor, la cum se misca romania... Eu am luat licenta si trebuie sa astept un an pana mi se elibereaza diploma deci iti inchipui ca e destul de greu dar cel putin merita incercarea. Daca s-ar strange mai multi si s-ar organiza putin cred ca ar primi ceva sprijin. | |||
|
| | #4 (permalink) | ||
|
Jigodie: Citind acum postul, da, arata cam a "Politica".. cred. Rog un moderator sa ma ajute sa il mut acolo - nu am descoperit ca as putea face asta singura. Multumesc. LE: problema nu e ca nu i-au eliberat diploma, ci ca i-au dat documente false, din care rezulta ca abia se taraia de azi-pe maine si realitatea era cat se poate de diferita. Practic, daca prin trecere in rezerva i-au sters ani de eforturi, prin falsurile comise l-au si umplut de noroi. Acum nici nu mai vrea sa se gandeasca la asta, dar stiu ca a ramas mereu ca un ghimpe "esecul" asta, si mi-ar placea sa-i fac o surpriza placuta daca e posibil. | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
Eu am un unchi, care pe vremea dezertarii lui Pacepa lucra in informatii, pentru regim, avand o functie relativ avansata. Trebuie sa-l intreb pe taica-meu mai exact care era functia. Imediat dupa dezertarea lui Pacepa, se joaca cei care erau considerati inca fideli regimului, la creierii lui, si asta e acuma nebun, il plimba fratii (inclusiv tatal meu), prin sanatorii prin tara. Ca are o situatie cam grava, si prin fiecare sanatoriu pe unde ajunge, mai mult de un an, un an jumate nu-l tine nimeni. Tipul era un barbat bine, in forma cu o minte sclipitoare, si de invidiat, si care la fel ca si in cazul tatalui Oanei, si-a dorit din toata inima sa faca meseria asta de agent de informatii. Acum e o leguma, care traieste intr-o lume a lui. Ce e interesant, e ca si-a pastrat forma fizica. Se pare ca antrenamentele fizice i-au ramas in cap, si inca e in stare sa faca flotari de te crucesti, si te plictisesti sa i le numeri. Cu alte cuvinte, a ajuns un fel de Hulk. O bruta din punct de vedere fizic, fara pic de intelect sau remuscari. Ce naiba i-au facut aia, ca sa-i spele creierul, numai el stie. Oricum, individul e terifiant. E bland ca un miel in unele momente, dar are iesiri extrem de violente, aparent fara motiv in altele. Cand il vezi, ti se face mila ca l-au tratat ca pe o bucata de carne. Era si el un om, avea dorinte, aspiratii si vise ale lui. Acum numai om nu mai poate fi numit. Din afara, da arata normal, dar ce e in capul lui, sau prin ce a trecut de a ajuns in starea asta, numai Dumnezeu stie.
__________________ Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not fish they are after. | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
| Quote:
exact ce intuia si Oana apropo de subiect. legat de subiectul oanei: nu cred ca statul se va misca prea repede in directia asta, respectiv reabilitarea militarilor epurati atunci (in 78, cand a fugit pacepa?). iar alta shansa nu prea exista. poti, insa, sa incepi o actiune pe cont propriu. poti da statul roman in judecata (sau doar Armata) la CEDO - sau la Haga, nu stiu care e mai in masura. si poti trimite povestea la ziare, e posibil sa fie publicata.
__________________ Well, I'm the best there is. Plain and simple, when I wake up in the morning I piss excellence. | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
| Quote:
1. Un tanar isi poate lua o "casa a lui". Nu e chiar asa de negru dracu. 2. Da, statul ne fura din buzunare. Dar ma putin decat pe vremea raposatului. Si ne fura pt ca PSD a fost atatia ani la guvernare.
__________________ Nicolita-8.0 - A real threat from out wide, producing quality delivery from the right hand side both from open play and from set-pieces. His crossing was world-class at times and he will be left wondering just what else he could have done to try and win the game. | |||
|
| | #8 (permalink) | ||
|
Tocmai asta e problema. Regimul nu a picat atunci cand i-au sucit mintile. Regimul era inca alive and kicking. Doar ca au gasit baietii ca unii sunt mai putini folositori pentru regim in momentul respectiv.
__________________ Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not fish they are after. | |||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|