![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jan 2005 | Relaţiile şi conflictele de putere din timpul comunismului ...
Sincer să fiu ... eu unul nu prea cred că respectivii "comunişti" de care vorbiţi voi aici au format ( fie pe vremea lu' Ceaşcă fie după ) un bloc aşa unitar cum sugerează unele mesaje de pe-aici ... ![]() Cei din Armată îi urau pe cei din Securitate - şi viceversa, activiştii de partid "puri" se aveau la cuţite cu tehnicienii şi directorii din fabrici înscrişi şi ei în PCR ş.a.m.d. - de-aia nu prea cred că îşi are sensul discuţia cum e pusă aici. Oricum - din moment ce inclusiv Băsescu a admis că e normal ca CNSAS să dea doar avize şi nu verdicte - nu se poate închide subiectul ca fiind epuizat în esenţa sa şi să nu mai fie loc de alte discuţii şi aprecieri "colaterale" ? | ||
|
| | #3 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jan 2005 | Quote:
![]() Şi sistemul a funcţionat foarte prost chiar după standardele epocii şi a altor ţări din jur - mai ales după 1980. ![]() Dar asta e o discuţie oricum colaterală aşa că mă opresc aici ... | ||
|
| | #5 (permalink) | ||
|
Zice bine, de acord, DAR: Indiferent de racile interne ale sistemului, pentru cetateanul de rand, sistemul si-a pastrat, mai ales in ultima perioada, caracterul opresiv, de bloc unitar, care il strivea sub presiunea lipsurilor materiale pe de o parte si a terorii politice, pe de alta parte. In plus, toata aceasta argumentatie, desi corecta, nu poate servi ca o scuza pentru securitate si turnatorii ei (care sunt subiectul threadului), ci doar ca o eventuala analiza functionala.
__________________ When did I realize I was God? Well, I was praying and I suddenly realized I was talking to myself. | |||
|
| | #6 (permalink) | ||
|
ok, hai s-o luam altfel. in orice dictatura organismele care compun sistem concureaza. concureaza serviciile secrete intre ele, concureaza armata cu serviciile secrete, concureaza intre ele personajele politice din esalonul 2 etc. ca in orice organizatie. asa, si? asta nu impiedica sistemul sa functioneze, din contra.
__________________ Well, I'm the best there is. Plain and simple, when I wake up in the morning I piss excellence. | |||
|
| | #7 (permalink) | |||
![]() Quote:
![]() De exemplu - strict numeric vorbind - în perioada anilor '70-'80 în Armată/din cauza Armatei au murit mai mulţi oameni decât datorită Securităţii ( de ex. e celebră faza de la construcţia Transfăgăraşanului cu "un militar mort pe kilometru" în sectoarele critice sau acţiunile din zilele Revoluţiei ) şi cu toate astea rolul şi vinovaţii din Armată sunt cvasi-inexistenţi în discursul public referitor la comunism ... ![]() Quote:
![]() Dar nu vreţi să deschidem alt paragraf pe tema asta ? Last edited by Mîtiu Ioan; 09-02-2008 at 21:02.. | |||
|
| | #8 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jan 2005 | Relaţiile şi conflictele de putere din timpul comunismului ...
... sau "ceauşismului" - mai corect spus. Am deschis aici un paragraf nou de discuţii pentru a nu-l "polua" pe celălaltul care, după părerea mea, s-a cam epuizat pe fond. ![]() Ca părere pur personală - de început - eu unul cred că răul cel mare din România post-revoluţionară nu se datorează neapărat menţinerii/re-ajungerii "foştilor" la putere în anii după 1989 ( asta s-a întâmplat cam peste tot în Europa de Est într-o formă sau alta ) cât faptul că s-au continuat într-un context schimbat nişte lupte intestine de putere "importate" din comunism - deoarece ele au dus, deşi imperceptibil în primă fază, la ocolirea marii mase a cetăţenilor de la actele de decizie cu advărat importante după mecanismele de culise deja existente în perioada anterioară. | ||
|
| | #11 (permalink) | ||
| Quote:
__________________ Well, I'm the best there is. Plain and simple, when I wake up in the morning I piss excellence. | |||
|
| | #12 (permalink) | ||
| Quote:
Daca Popescu n-ar fi inventat roata, ar fi inventat-o Ionescu pina la urma.
__________________ Piron Cutrea: "Bucuraţi-vă, să creadă luzerii că am câştigat" ![]() Boloboc: "A câştigat dreapta! Hai să ne dăm cu ea în stângu'!" ![]() | |||
|
| | #13 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jan 2005 | Am să încerc mai încolo - acum am un pic de treabă urgentă ... Deocamdată am să punctez ceea ce mie mi se pare evident din afirmaţia mea şi anume că un reflex al modului în care se purtau şi se tranşau luptele de putere dintre grupări în timpul "ceauşismului" - exclusiv în culise, între un cerc mai mic sau mai mare de "iniţiaţi" la cunoştinţa publicului larg răzbâtând doar "zvonurile" ( cel mai adesea distorsionate ) şi prezentarea "vulgarizată" ca să dea impresia de un minim de transparenţă - a fost şi încă este, din păcate, perfect recognoscibil în modul de acţiune a cam tuturor actorilor politici şi factorilor de putere din România post-revoluţionară. ![]() Fireşte că peste tot în lume există, în jocul politic şi al intereselor economice înalte, aspecte oarecum ocultate publicului larg - însă în România post-decembristă ele au cuprins cvasi-totalitatea mişcărilor importante. De ex. - să luăm o funcţie importantă din stat - poate spune cineva ( chiar şi acuma ) care a fost logica numirii lui Văcăroiu ( un pedeserist de mâna a doua dacă nu chiar a treia ) în funcţia de prim-ministru ? Sau a lui Victor Ciorbea în dauna lui Radu Vasile ? Sau apelarea la "soluţia de criză" - Mugur Isărescu ? ![]() Abia numirea lui Adrian Năstase şi respectiv Tăriceanu în funcţia respectivă a fost cât de cât "normală" din perspectiva funcţiilor politice deţinute de cei doi în partidele câştigătoare - şi exemplele ar putea continua ... ![]() -------------------- Editare ulterioară -------------------- Quote:
![]() De ex. eu unul consider că în SUA există şi se manifestă din plin o astfel de luptă între marii afacerişti din domeniul finanţelor, industriei petroliere şi a "complexului militaro-industrial", cu diverse poziţionări din partea oficialilor de rang înalt din armată şi serviciile secrete. Problema majoră este - o repet - la modul cum are/a avut loc după Revoluţie această luptă şi în ce măsură publicul e implicat/conştient de ea ( sau de mizele reale aflate în joc ). Last edited by Mîtiu Ioan; 09-02-2008 at 22:30.. Reason: Automerged Doublepost | ||
|
| | #14 (permalink) | ||
|
Ia in seama si fraza mea de la final. Dupa decembrie a trebuit sa (re)inventam roata. Sigur, exista deja un model teoretic - la altii si chiar in propria noastra istorie - dar de la model teoretic si pina la obiectivare e cale lunga. Probabil ca e enervant faptul ca vorbesc in pilde, dar asta sint. Imi aduc aminte vag de poanta cu gazonul englezesc, in care un gradinar de aiurea se duce in UK la un schimb de experienta cu un gradinar britanic, si il intreaba in ce consta secretul gazonului englezesc. Englezul ii spune ceva de genul, "pai, e foarte simplu. In fiecare dimineata il uzi, la amiaza il tunzi, iar seara il uzi din nou. Faci treaba asta vreo 400 de ani si gata, ai obtinut gazonul perfect."
__________________ Piron Cutrea: "Bucuraţi-vă, să creadă luzerii că am câştigat" ![]() Boloboc: "A câştigat dreapta! Hai să ne dăm cu ea în stângu'!" ![]() | |||
|
| | #15 (permalink) | ||
![]() Oricum - aici se mai pune şi problema că inclusiv un sistem politico-social "democratic" poate fi degradat serios ( iremediabil ? ) dacă astfel de conflicte ajung să se poarte cvasi-exclusiv ... la modul "ăla" ... Last edited by Mîtiu Ioan; 09-02-2008 at 23:09.. | ||
|
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|