Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge > Politică

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 13-02-2008, 11:23   #1 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

Societatea civila in Romania

printr-un spin pervers, termenul "societate civila" a capatat, in Romania, conotatii tot mai negative. recunoasteti, cand auziti de societatea civila va ganditi la activisti scapati de sub control, manipulati de forte oculte de dreapta sau, dupa caz, de Basescu.
societatea civila nu prea exista in romania. unii (destul de multi) sunt multumiti si considera asta un lucru benefic. societate civila activa inseamna pentru ei zgomot, spirit gregar, dezordine. iar tara are nevoie de liniste, ca sa poate creste mare si frumoasa.

pe vremea comunismului, societatea civila nu exista pentru ca nu avea voie. acum are voie, dar nu mai vrea sa existe. ultima iesire in strada a numarat 500 de insi, majoritate pensionari - cam aceeasi care au mai iesit si in alte dati. asta e societatea civila activa in romania. lumea n-are timp de prostii.
suntem obishnuiti sa inghitim placizi orice mizerie improscata de sus in jos. mai mult, ne-am dezvoltat o capacitate extraordinara de a desconsidera orice fel de initiativa a firavei societati civile. cei care stau in casa ii privesc cu dispret pe cei care ies in strada - "niste manipulati si niste vanduti intereselor altora...", sau cu malitiozitate: "vai, ce spirit civic, sunteti niste mici revolutionari".

habar n-am daca o sa se schimbe cumva starea asta. inteleg cum s-a ajuns aici, nu imi dau seama cum s-ar putea imbunatati situatia.
mi-e teama ca urmatorul val de romani care se va revarsa in strada va fi condus de un nationalist extremist si religios. vorba aia, somnul unei societati civile...

ps: campania Realitatii TV impotriva taxei auto nu e o actiune a societatii civile. e doar o confiscare a unei nemultumiri populare.
este, cred, un deserviciu imens adus romanilor.

Strangelove is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 12:50   #2 (permalink)
Acid Pimp

Flat's Avatar

pe scurt, ca n-am timp azi, chiar trebuie sa muncesc realitatea tv face parte din societatea civila, ca de fapt orice mijloc de informare mass-media. guess what. e influentata de niste interese, ale unor baieti.. la randul ei, influenta societatii civile asupra institutiilor se face (teoretic) mult mai eficient pe alte cai decat in stilul Miron Cozma '99. "activ" nu inseamna neaparat iesit in strada si urlat in gura mare "hotii". faci lobby, propuneri legislative, petitii, dezbateri publice in media concretizate in niste cereri/proiecte samd. sigur ca toate astea sunt bullshit si aia tot ce vor ei fac in parlament. tocmai de-aia lumea prefera sa-si vada de treaba si eventual.. eventual sa-i taxeze la vot.

Flat is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 12:55   #3 (permalink)
Banned

Care e intrebarea? Cum se creaza societate civila?

Pai prin awareness la nivelul maselor. Atat timp cat oamenii nu au habar care ar fi cauzele unui trai mai bun, sau nici macar nu stiu ce ar insemna un trai mai bun, este usor stupid sa ai pretentia ca ei sa ceara respectivele lucruri. E la fel cu bursa de valori, industria asigurarilor si ce mai vrei. Te astepti ca BVB sa isi mareasca volumul tranzactiilor sau companiile sa se listeze cand o mare mare mare parte din populatie nici macar nu stie ca exista BVB? Te astepti ca oamenii sa isi incheie asigurari de viata sau de locuinte cand habar n-au ca pot fi "protejati"?

Si pentru a babardi si threadul asta de la primul reply nu politicianul gen Basescu este cel care sa creeze aceasta awareness necesara. Sub nicio forma el. Mai mult a facut Iliescu in sensul asta.

low_level_superhero is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 13:07   #4 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

n-as baga presa la societate civila. presa nu trebuie sa fie interfata dintre societatea civila si clasa politica, rolul ei nu e sa preia mesajele populatiei si sa le transmita mai departe. dar aici intram in alt subiect.

ps: e o problema cand consideri ca iesitul in strada inseamna "in stilul Miron Cozma '99".
--------------------
Editare ulterioară
--------------------
Quote:
Originally Posted by low_level_superhero View Post
Care e intrebarea? Cum se creaza societate civila?

Pai prin awareness la nivelul maselor. Atat timp cat oamenii nu au habar care ar fi cauzele unui trai mai bun, sau nici macar nu stiu ce ar insemna un trai mai bun, este usor stupid sa ai pretentia ca ei sa ceara respectivele lucruri. E la fel cu bursa de valori, industria asigurarilor si ce mai vrei. Te astepti ca BVB sa isi mareasca volumul tranzactiilor sau companiile sa se listeze cand o mare mare mare parte din populatie nici macar nu stie ca exista BVB? Te astepti ca oamenii sa isi incheie asigurari de viata sau de locuinte cand habar n-au ca pot fi "protejati"?

Si pentru a babardi si threadul asta de la primul reply nu politicianul gen Basescu este cel care sa creeze aceasta awareness necesara. Sub nicio forma el. Mai mult a facut Iliescu in sensul asta.
intrebarea e daca e cazul sa ne alarmam. si cum ar trebui incurajata crearea unei societati civile. si nu in ultimul rand, cum ar trebui sa se exprime ea.
lipsa de informare este motivul anesteziei aproape totale in care zace societatea civila?

Last edited by Strangelove; 13-02-2008 at 13:07.. Reason: Automerged Doublepost

Old 13-02-2008, 14:31   #5 (permalink)
dragalash

s.i.m.p.l.u.'s Avatar

Quote:
mi-e teama ca urmatorul val de romani care se va revarsa in strada va fi condus de un nationalist extremist si religios. vorba aia, somnul unei societati civile...
tatucul tau e mult mai periculos...multi percep pericolul nationalismului extremism/religios dar pun botul si ies in strada cand ii cheama supermanul...

mie personal imi e teama ca nu s-au trezit destui si cei de genul tau vor avea in continuare succes in activitatea de spalare a creierelor - rezultat bashescu reales...

ps1...societatea civila (sau mai exact ong-urile alea) e aservita marinarului asa ca incearca sa ne lesi cu vrajelile de genul oare cum s-a intamplat si de ce...nu suntem toti tampiti sa nu vedem cum au miscat toti in front dupa cum a ordonat maria sa de-a lungul timpului..

ps2...vin alegerile si va miscati pe toate planurile? nu mai vine poporu la apelul alesului neamului si se simte nevoia de propaganda? va urez sa muriti in chinuri...cu tot cu societatile voastre civile care de fapt nu slujesc interesul public....

Last edited by s.i.m.p.l.u.; 13-02-2008 at 14:44..

s.i.m.p.l.u. is online now    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 14:43   #6 (permalink)
proffaisseur diplaumait

ovidiugrecu's Avatar

Quote:
Originally Posted by s.i.m.p.l.u. View Post
tatucul tau e mult mai periculos...

ps...societatea civila (sau mai exact ong-urile alea) e aservita marinarului asa ca incearca sa ne lesi cu vrajelile de genul oare cum s-a intamplat si de ce...nu suntem toti tampiti sa nu vedem cum au miscat toti in front dupa cum a ordonat maria sa..
Eu n-am vazut cum au miscat toti in front dupa cum a ordonat maria sa. Credeam ca n-am fost atent, acuma vad ca sunt timpit.
Strangelove, sa vii cu tatucul tuns la scoala.

ovidiugrecu is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 14:46   #7 (permalink)
dragalash

s.i.m.p.l.u.'s Avatar

Quote:
Originally Posted by ovidiugrecu View Post
Eu n-am vazut cum au miscat toti in front dupa cum a ordonat maria sa. Credeam ca n-am fost atent, acuma vad ca sunt timpit.
Strangelove, sa vii cu tatucul tuns la scoala.
pb ca esti...

imi sunteti simpatici asa inocenti.....ca si basescu zici ca v-a trecut cineva prin ariel si v-a albit... dar uitati ca unii mai au memorie si nu uita cum a iesit in fata faimoasa societate civila in sprijinul betivului ...

s.i.m.p.l.u. is online now    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 14:50   #8 (permalink)
proffaisseur diplaumait

ovidiugrecu's Avatar

Pai acuma ce faci, dai inapoi? De ce probabil, oamenii ca tine nu au ezitari!
Apropos de urarea de la PS2, e numai pentru martorii lui Base sau mai...globala, ca te vad cam nervos...

Old 13-02-2008, 14:50   #9 (permalink)
Banned

Quote:
Originally Posted by s.i.m.p.l.u. View Post
.. dar uitati ca unii mai au memorie ...

Sau bloguri..

Democratizarea web-ului, tribunalul poporului si marea adunare nationala in acelasi timp..

Extra3OO is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 14:56   #10 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

ok, eu vreau sa iasa lumea pe strada impotriva lui basescu. chiar vreau. de ce nu iese?

Last edited by Strangelove; 13-02-2008 at 15:09..

Old 13-02-2008, 14:58   #11 (permalink)
proffaisseur diplaumait

ovidiugrecu's Avatar

Strangelove, e jignitor sa scrii pe thread fara sa citesti ce s-a ascris inainte.
Nu ti-e clar? Sunt timpiti!

Old 13-02-2008, 15:23   #12 (permalink)
Registered User

Daisy's Avatar

Asa-s aia de la Dinamo timpiti. Pe cind Steaua rulz. Unii tot se mai cred pe stadion si-i judeca pe ceilalti dupa simpatiile politice. Eu nu cred ca daca cineva tine cu un alt partid decit ala pe care il simpatizez eu e timpit sau mai stiu eu ce.
s.i.m.p.l.u cred ca nu a mai fost la baie de citeva zile...

Daisy is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 15:26   #13 (permalink)
Banned

Quote:
Originally Posted by Strangelove View Post
ok, eu vreau sa iasa lumea pe strada impotriva lui basescu. chiar vreau. de ce nu iese?
Iesirea in strada e soooo last decade. Ai alegeri pentru asta. Sa ies in strada ca sa ce?! Sa ii zic ca este un cacanar?! Stie si el asta, iar cei care nu o stiu, nu vor fi convinsi de afirmatii, ci de argumente sau timp. In strada nu este loc pentru niciuna dintre ele.

In alta ordine de idei, pentru a putea "castiga", nu trebuie schimbat marinelul, trebuie schimbat electoratul (nu cu altceva, ci in bine). Nevoile trebuie sa evolueze la un moment dat, sa se iasa din isteria asta "coruptiiiiiii" "furaciuneeeee" si electoratul sa se concentreze pe problemele de fond, pe solutii durabile. Nu ca pune Basescu doi procurori si tac-pac ajunge Nastase la parchet. In cazul schimbarii lui Tulus de exemplu, toata lumea s-a concentrat pe necuviosenia lui Chiuariu, doar UE a zis ceva de proceduri. Basescu tipa ca din gura de sarpe de dosare care vor fi blocate de mafiotul de Chiuariu, dar nu vorbea despre forma (ne)democratica a sistemului. Pardon, a sistemului "ticalosit". Ce plm inseamna asta?

Asa ca by default, ideea ta de a iesi in strada "impotriva lui Basescu" este exact ceea ce nu ar trebui sa se intample in cazul existentei unei societati civile. S-ar putea iesi in strada (de preferat sa nu, trafic, mizerie, se poate altfel) pentru/impotriva noului cod penal, pentru/impotriva procedurii de numire a procurorilor, dar nu pentru/impotriva unei persoane.

Daisy, ai mai folosit argumentul asta de vreo 3 ori luna asta. Daca nu a inteles atunci, de ce crezi ca va intelege acum? In plus, plictisesti.

Old 13-02-2008, 16:36   #14 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

ah, iesitul in strada a devenit desuet . cine e de vina, '68-ul? s-a exagerat mult si s-a consumat toata ideea.
nu cred.
ce propui tu e ca poporul sa stea in casa cuminte, sa iasa sa voteze aceiasi oameni o data la 4 ani si sa-si faca auzita vocea prin diverse ONG-uri (in care nici tu nu crezi).

LE: revin, ca am scris in graba ce am scris mai sus si am dat cu bata in balta. da, iesitul in strada impotriva presedintelui, a parlamentului sau a altor institutii ale statului e o idee proasta. de fapt, iesitul in strada e o idee proasta cand societatea e in stare sa se mobilizeze si altfel. dar noi nu suntem capabili sa ne mobilizam de nici un fel, asa ca probabil un semn bun ar fi si demonstratiile, evident, facute in mod civilizat.

Last edited by Strangelove; 13-02-2008 at 18:25..

Old 13-02-2008, 18:47   #15 (permalink)
Banned

Lou, eu unul pur si simplu nu pot iesi in strada pentru ca sunt constient ca fac parte dintr-o minoritate. Nu pot sa imi fortez opinia, pot doar sa o argumentez.

Sunt de acord cu organizarea evenimentelor (care nu trebuie deloc sa fie manifestatii) pentru cresterea nivelului de constientizare a anumitor probleme de interes national (modificare genetica de exemplu), dar nu sunt de acord cu iesirea in strada pentru a tipa "Nu mai omorati fetusii! Sunt si ei o fiinta!"/"Nu va mai babarditi in cur! Isus a zis ca nu-i frumos"/"PNL este un partid de hoti"/"PD-L este un partid degeaba". Astea sunt afirmatii bazate pe o ipoteza formata din informatii cateodata insuficiente, cateodata gresite, bazate pe rationamente diferite, pe scari de valori diferite, pe scopuri diferite.

Ce rezolv daca ies in strada si tip ceva, orice? Te simti tu mai bine ca traiesti intr-un stat latin cu cetateni dispusi la iluminari si in cautare de adevar absolut?

Old 13-02-2008, 20:38   #16 (permalink)
fraer cu ceoc

stiller's Avatar

Quote:
ps: campania Realitatii TV impotriva taxei auto nu e o actiune a societatii civile. e doar o confiscare a unei nemultumiri populare.
este, cred, un deserviciu imens adus romanilor.
In sfirsit esti nemultumit (aproape explicit) de efectele colaterale ale luptei pentru dreptate portocaliu autentica dusa de....

La multi ani si la mai mare.

stiller is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 21:34   #17 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

Quote:
Originally Posted by low_level_superhero View Post
Ce rezolv daca ies in strada si tip ceva, orice?
evident, nu e vorba de tipat ceva, orice. dar chiar si asa, faptul ca unii ies in strada enervati ca toata lumea devine homosexuala n-ar trebui sa deranjeze. nu participi, iei nota de problema lor, iti faci o parere despre ea si despre ei si iti vezi de treaba. si, evident, iesi in strada doar pentru problemele care te ating. daca vrei sa iesi, daca nu - te duci la vot si speri ca parlamentarul tau (si partidul lui) iti va rezolva problema.
Quote:
Originally Posted by stiller View Post
In sfirsit esti nemultumit (aproape explicit) de efectele colaterale ale luptei pentru dreptate portocaliu autentica dusa de....
La multi ani si la mai mare.
nu va neaparat o nuanta portocalie in chestia asta.

Old 13-02-2008, 22:10   #18 (permalink)
Registered User

Quote:
printr-un spin pervers, termenul "societate civila" a capatat, in Romania, conotatii tot mai negative. recunoasteti, cand auziti de societatea civila va ganditi la activisti scapati de sub control, manipulati de forte oculte de dreapta sau, dupa caz, de Basescu.
Normal oarecum - după ce în două campanii electorale aşa zisa "societate civilă" s-a angajat cu arme şi bagaje în mod unilateral într-o tabără ...

Mîtiu Ioan is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 22:30   #19 (permalink)
Banned

Societatea civila exista si in Romania ca in orice alta tara democratica. La noi "societate civila" a capatat alt inteles prin stradaniile unui mic dar galagios grup de intelectuali de dreapta, care au reusit sa confiste conceptul intr-un moment propice (early 90's).

Tatal Vostru is offline    Reply With Quote
Old 13-02-2008, 23:15   #20 (permalink)
proffaisseur diplaumait

ovidiugrecu's Avatar

Quote:
Originally Posted by Tatal Vostru View Post
Societatea civila exista si in Romania ca in orice alta tara democratica. La noi "societate civila" a capatat alt inteles prin stradaniile unui mic dar galagios grup de intelectuali de dreapta, care au reusit sa confiste conceptul intr-un moment propice (early 90's).
Poate ca e cam mult spus ca au confiscat conceptul. Cultura politica a bizonului era sublima in 90' dar... Si atunci, in fata dezastrului, s-au mobilzat (?) si a iesit cu totul alt dezastru.
Pentru mine e interesant cum de societatea civila nu s-a intors complet impotriva celor care au fost la putere in ultimii trei ani, ca motive sunt cacalau. Din pacate, raspunsul este unul singur: astia sunt tusea si junghiul, PSD-ul e ciuma.

Edit: Cultura politica a bizonului e si acum sublima si lipseste, dar nu cu desavirsire: vezi VC Tudor, Becali.

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge > Politică

Thread Tools

Posting Rules