Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge > Politică

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 19-03-2008, 12:03   #1 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Violentele din Tibet

Ati apucat sa va uitati la stiri in ultima vreme?

Ceea ce se intampla in Tibet e o tentativa de a boicota politica Chinei, in special faptul ca organizeaza JO. in 5 luni, tibetanii vor sa atraga mai mult atentia asupra cauzei lor?

E intr-adevar o revolta orchestrata de Dalai Lama, in incercarea de a forta mana regimului de la Beijing, dupa cum zic chinezii? Sau e o chestie un pic mai "groasa" care e aranjata de americani, sau mai stiu eu cine (stiu, dau in teoria conspiratiei)?

Eu unul o vad in felul urmator:
China incepe sa-si faca simtita influenta intr-un mod mult prea "insistent", ceea ce deranjeaza unele puteri ale momentului. In acelasi timp, China doreste sa-si pastreze granita cu India, principalul adversar economic in zona Asiei de Sud, Sud-Est. Evident, exista o anumita "americanizare" a populatiei chineze, care incepe sa fie atrasa din ce in ce mai mult de notiunea de "american dream", si cred ca in momentul asta taberele sunt fixate, intre americani si chinezi.

Americanii incearca sa-i "americanizeze" pe chinezi, introducand serioase influente culturale, in incercarea de a-si asigura un aliat in lupta pentru dominatie mondiala. Daca nu un aliat, atunci macar un adversar care joaca dupa aceleasi reguli, si care poate fi usor "ghicit".
Chinezii, incearca exact fata opusa a medaliei, si anume accepta si adopta o gramada de influenta americana, dar sunt convinsi ca spiritul "chinezesc", forta masiva a numarului de locuitori, va ajunge sa "canibalizeze" influenta americana, si sa o inglobeze, adaptand-o la realitatile culturale chinezesti.
Si China eterna, va daiuni, ca intotdeauna, de-a lungul istoriei ei.

Probabil americanii au sesizat pericolul, asa ca incearca sa-i atentioneze un pic, prin violentele din Tibet, atragand atentia ca pot sa-i faca sa piarda din teritoriu, implicit din contactele directe cu vecinii (India), deci o mica dezechilibrare economica.
I know it's big, but this is my ideea!

Astept alte puncte de vedere!

Last edited by Lord Raptor; 19-03-2008 at 12:17..

Lord Raptor is offline    Reply With Quote
Old 19-03-2008, 15:24   #2 (permalink)
Registered User

Suna perfect plauzibil !

De fapt - dupa parerea mea - la ora actuala incepem sa asistam tot mai mult la niste "rangi intre spite" pe care incearca sa si le arunce Marile Centre de Putere unele altora ... deoarece eu unul cred ca incep sa se traga sforile pentru o reajustare a raporturilor globale pentru urmatorii 50 de ani ( sa zicem ). Ce o iesi din asta ... om trai si om vedea.

Mîtiu Ioan is offline    Reply With Quote
Old 19-03-2008, 15:41   #3 (permalink)
Registered User

Megalomaniac's Avatar

N-as merge atat de departe, n-am argumente. Am sa incerc sa vorbesc cu niste amici chinezi despre asta, daca accepta sa vorbeasca pe net, sa vad care-i atmosfera in China pe seama tulburarilor din Tibet, daca merg clipurile pe retelele media la ei, ce scriu ziarele & shit. S-ar putea sa se calmeze repede situatia, chinezii incep stafeta aia olimpica si n-au nevoie de scandal.

Megalomaniac is offline    Reply With Quote
Old 19-03-2008, 15:50   #4 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Evident ca nu au nevoie de scandal, tocmai de aia, eram curios cu privire la "potrivirea" asta de evenimente.
Toata lumea e cu ochii pe China, care sa nu uitam ca este un regim dictatorial (putin mai light), dar este dictatorial. Si brusc, hopa, violente intr-o zona deja sensibila a Chinei, la mai putin de 5 luni de la jocurile olimpice.
Imi miroase tare mult a istorie deja "facuta", cam cum a fost de exemplu cazul Rusiei, care tot asa au organizat Jocurile Olimpice, pe vremea URSS-ului.

Ma amuza rau statele astea totalitare, care apuca sa puna mana pe o manifestare de genul Jocuri Olimpice, si incearca in felul asta sa puna mana pe un soi de himera.

Ma explic: Himera e impresia ca pot sa aiba amandoua lumile (deschidere internationala si acceptare mondiala a importantei tarii, si in acelasi timp mentinerea regimului care este evident unul inchis, si "antidemocratic"). URSS-ul a fost in aceeasi situatie, si in 30 de ani nu a mai fost.
China sufera acum, cu ocazia asta, de pe urma conflictului Tibet. Evident, ca mie unul miscarea asta care "pica la tanc" mi se pare regizata.
Undeva, se incearca un soi de aratat cu degetul catre politica chinezeasca, in incercarea de a-i destabiliza un pic.

Cine ar fi ala care ar avea de castigat mult de pe urma unei destabilizari (chiar si temporare a Chinei)? Evident aia puternici, care se simt amenintati de noua economie care incepe sa "calce totul in picioare".

In general in cazul asta de evenimente, intrebarea care se pune e: De ce acum?
Nu e o chestie care e de azi, sau ieri, sau de acum o luna, problema Tibet vs China. Dar revoltele izbucnesc acum! Evident, ca iti pui intrebarea de mai sus. Si raspunsul e dupa parerea mea, ceea ce am spus in primul post.

Old 01-04-2008, 08:56   #5 (permalink)
Call me Lou.

Strangelove's Avatar

cum adica de ce acum? din cauza jocurilor olimpice, evident. e cea mai buna ocazie sa actionezi daca vrei sa sensibilizezi opinia publica. nu cred in teoriile enuntate de tine, lucrurile mi se par mai simple.
citeam undeva cum ca din cauza caii ferate inaugurate de chinezi de ceva timp, care leaga tibetul de china, populatia tibetului a inceput sa fie din ce in ce mai diluata. in plus, chinezii au instaurat monopoluri pe anumite segmente ale economiei. o situatie din ce in ce mai gri pentru cei aproape 1.5 milioane de tibetani.
exista, probabil, o legatura cu violentele din myanmar, de anul trecut, cand calugarii budisti au fost sufletul protestelor impotriva regimului de acolo. activismul calugarilor budisti devine mult mai concret si poate mult mai violent.
nu cred ca Dalai Lama este marioneta Washingtonului. iar SUA poate ca incurajeaza discret protestele impotriva chinei, dar nu cred ca le si orchestreaza.
si chiar daca ar face-o, care e problema? inamicul e comun, nu?
oricum, destabilizarea (economiei) Chinei nu se face printr-o opinie publica negativa. n-a functionat impotriva chinei nici inainte, n-o sa functioneze nici acum. cineva spunea (cred ca TRU) ca dictatorii sunt sensibili la opinia publica mondiala. poate ca sunt, dar nu vad cum a rezolvat ceva asta in Coreea de Nord. sau in URSS. sau in Romania, inainte de 89.

ps: nu pot sa nu observ cum anti-americanii de pe forum tac chitic cand vine vorba de China si atitudinea ei fata de tibetani. pentru ca raul mondial, nu-i asa, nu e intruchipat de China, ci de putrefactia capitalista care e SUA...

Strangelove is offline    Reply With Quote
Old 01-04-2008, 09:18   #6 (permalink)
Banned

Ma indoiesc puternic de rolul americanilor in problema asta. Americanii ar fi ultimii care ar incerca destabilizarea Chinei dpdv economic, avand in vedere ca majoritatea rezervelor Chinei sunt in instrumente US.

Cat despre cultura americana "it would be a great idea to have one" Singurul element cultural american care incearca sa fie impus undeva este "EBITDA/Net revenues = 35%"

atalbu is offline    Reply With Quote
Old 01-04-2008, 11:25   #7 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Francezii, de exemplu ca mai toti europeeni, se gandesc extrem de serios la o boicotare a jocurilor olimpice, in incercarea de a forta mana Chinei, sa mai cedeze din stransoarea pe care o aplica Tibet-ului.

Boicotarea s-ar manifesta, din ceea ce am vazut prin presa la astia, prin neparticiparea la ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice. Deocamdata Sarkozy nu comenteaza nimic in plus, pentru ca anul trecut tocmai a fost in vizita la chinezi, si le-a vandut astora tehnologia pentru centrale nucleare de generatia a doua. Nu cred ca asta e pregatit sa se oftice chinezii, si sa nu mai dea banii.

Oricum, economia mondiala actuala e atit de complicata, si legaturi economice intre diversi atit de bine intrepatrunse, incat nu cred ca e nimeni dispus sa-i supere pe chinezi, si sa zica astia ca nu mai produc nimic pentru ei.

Unde mai pui ca de-a lungul istoriei, tibetanii au invadat de mai multe ori China, si in general au fost vazuti ca un soi de cotropitori de catre chinezi. Inca o chestie relativ interesanta cu privire la istoria Chinei, e faptul ca astia nu au fost niciodata pusi in postura de invadator, sau agresor. Ei s-au cam aparat tot timpul. Tehnica lor de supravietuire s-a bazat in general pe absorbirea influentelor diversilor atacatori, si adoptarea lor la nevoile specifice prezente in momentul respectiv. Am impresia ca si cu Tibetul fac la fel acum. Insertie masiva de populatie chineza in zona respectiva, incercand sa sufoce cultura tibetana, pentru a o ingloba. Un soi de tehnica BORG.

"You will be assimilated, resistance is futile!"
Acuma le-a venit astora randul.

Last edited by Lord Raptor; 01-04-2008 at 11:39..

Old 01-04-2008, 12:26   #8 (permalink)
Registered User

jet li's Avatar

Soldati chinezi cu haine de calugari :
http://img358.imageshack.us/img358/2...ntmonkshl3.jpg

http://www.indiadaily.com/editorial/19310.asp
Quote:
Chinese soldiers dressed like monks. So, for a layperson, they will look like monks. But the swords they had, were not Tibetan, they were Chinese swords, says Dalai Lama, the spiritual leader of Tibet. He was apparently responding to China's campaign that monks had indulged in violence.
"Protestatarii" astia au fost cei mai rai, China vrea ca lumea sa nu ii mai tina cu adevaratii protestatari

La fel se intampla si in America in 1960 cand protestau aia prin universitati, politia avea oameni platiti care sa inceapa distrugerile ca sa poata ei interveni.

Strangelove uite aici ce fac americanii , ii bat pe tibetani in fata UN :
Quote:
Another officer, identified as "Serano" is caught threatening to kill two protesters as the cameraman passes. He later admits to the threat and apologizes for it

As the group nears the UN building, cop cars and vans screech onto the sidewalks, cops pour out and begin to beat the protesters with clubs as UN security guards observe without becoming involved.

A non uniformed officer, who seems to be directing the entire operation, then orders the cameraman to step back and move away.

"Look at these cops, clubbing people in front of the UN, unbelievable, protesting to free Tibet, cops clubbing people in their legs on the sidewalk, in front of the UN in America, unbelievable, this is not China." the American cameraman announces in disbelief.
Vorbim aici de guverne, ale Chinei si ale USA, nu am nimic cu chinezul sau americanul obisnuit

Do not trust any government

jet li is offline    Reply With Quote
Old 01-04-2008, 12:39   #9 (permalink)
Registered User

Daisy's Avatar

n-am auzit prostie mai mare ca asta: "tibetanii au invadat de mai multe ori China, si in general au fost vazuti ca un soi de cotropitori de catre chinezi"
este exact invers.
vezi documentarul asta:

Daisy is offline    Reply With Quote
Old 01-04-2008, 12:44   #10 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Tibet

Uite alta varianta!

Old 01-04-2008, 13:01   #11 (permalink)
Registered User

Daisy's Avatar

foarte interesanta harta aia de pe wiki LR unde bulgarii au o tara f mare si romanii nu exista )
http://upload.wikimedia.org/wikipedi.../World_820.png

Old 01-04-2008, 13:04   #12 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Sa inteleg ca acum plangem de mila bulgarilor?

Early in his reign regions to the West of Tibet paid homage to the Tibetan court. From that time onward the Tibetans pressed into the territory of the Tang emperors, reaching the Chinese capital Chang'an (modern Xian) by 763/764. Tibetan troops occupied Chang'an for fifteen days and installed a puppet emperor while Emperor Daizong of Tang was in Luoyang. Nanzhao (in Yunnan and neighbouring regions) remained under Tibetan control from 750 to 794, when they turned on their Tibetan overlords and helped the Chinese inflict a serious defeat on the Tibetans.

Tibetans attacked Uyghur territory in 816 and were in turn attacked in 821. After successful Tibetan raids into Chinese territory, Buddhists in both countries sought mediation.[32] The Sino-Tibetan treaty completed in 821/822, which insured peace more than two decades.[33] A bilingual account of this treaty is inscribed on a stone pillar which stands outside the Jokhang temple in Lhasa.

Probabil nu ai citit articolul, numai te-ai uitat la poze.

De aia, iti dau 2 fragmente.

Old 01-04-2008, 13:06   #13 (permalink)
Registered User

Daisy's Avatar

da, mi-au dat niste lacrimi gindindu-ma ca le-am luat tara bulgarilor si ca nu mai exista regatul kazakstan (
hint: daca totusi nu te-ai prins faceam referire la credibilitatea articolului de pe wiki

observa te rog si pe harta aceasta http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ibet_700ad.jpg ( tot de pe pagina ta de wiki) cum bulgarii au granita la muntii Carpati . Da' ma rog ce istorie stiu eu ...

aceste harti sunt facute de acest personaj : http://www.thomaslessman.com/

Si inca o chestie legata de Tibet. Daca au fost cotropitorii chinezilor cum se face ca acum China revendica Tibetul ca o provincie a ei? Imi explici si mie?

Last edited by Daisy; 01-04-2008 at 13:27..

Old 01-04-2008, 13:09   #14 (permalink)
Banned

Sir Andrew's Avatar

Istoria e facuta de castigatori....

Sir Andrew is offline    Reply With Quote
Old 01-04-2008, 13:13   #15 (permalink)
Registered User

PigBrother's Avatar

Daisy, cam asa arata Europa atunci.
Iar nelamurirea ta se numeste Great Bulgaria.

PigBrother is offline    Reply With Quote
Old 01-04-2008, 13:28   #16 (permalink)
Registered User

Daisy's Avatar

pai si Bulgaria ocupa teritoriul la nord de Dunare? Eu nu am invatat asta la istorie

m-am mai uitat si eu pe net pe alte harti si mi se par f ciudate. cel mai ciudat e ca pe harti de prin anul 900 judetele din Irlanda si regiunile sunt bine definite. exact aceleasi nume ca si acu. Munster de ex sau Meath. tre sa mai citesc niste istorie irlandeza

Old 01-04-2008, 13:31   #17 (permalink)
Banned

Sir Andrew's Avatar

Daisy...difera anii si secolele. Probabil in perioada "marelui" imperiu Tibetan, de care aud prima oara, asa erau lucrurile.
De multe ori noi aveam granita pana la Plevna si Nistru. Apoi se inversau rolurile.

Sir Andrew is offline    Reply With Quote
Old 01-04-2008, 13:36   #18 (permalink)
Registered User

PigBrother's Avatar

Daisy, nu ne-au invatat multe comunistii la istorie. Nu ca astazi ar fi mai grozav.

PigBrother is offline    Reply With Quote
Old 01-04-2008, 13:53   #19 (permalink)
Registered User

Daisy's Avatar

las ca nu e niciodata prea tirziu sa inveti.

Old 01-04-2008, 13:57   #20 (permalink)
Registered User

Lord Raptor's Avatar

Daisy, deci sa inteleg ca negi faptul ca tibetanii au invadat China de cateva ori, sau tu te legi de harta Bulgariei?

n-am auzit prostie mai mare ca asta
, ei bine uite ca ai auzit acuma.
Ce s-a intamplat dupa, si faptul ca acuma chinezii revendica zona aia, e alta mancare de peste. Dupa cum spuneam, "before I was so rudely interrupted", tibetanii sunt vazuti in constiinta chinezilor ca fiind indivizi care au avut treaba cu integritatea lor statala de atunci, la fel cum si noi ii stim pe unguri ca au facut acelasi lucru.
Faptul ca Transilvania este acum a Romaniei nu poate sa-ti spuna tie ca ungurii nu au invadat zona respectiva, in cadrul istoric pe care il stim toti.

Deci, unde e marea prostie pe care am spus-o?

Advertisment
Reply

Computer Games Forum > General Stuff > Stonehenge > Politică

Thread Tools

Posting Rules