![]() |
| | #41 (permalink) | ||||
| Banned Join Date: Mar 2008 |
Incepi sa ma enervezi, mai ales cu ultima afirmatie care denota ca nu citesti absolut nimic, te invarti in cerc degeaba. Iti explic ca este imposibil sa iti pastrezi clientii doar cu un pret mai bun, incepi si vorbesti de capital (cu un exemplu, scuza-ma, din nou pueril) pt. ca apoi sa-mi spui ca cineva isi pastreaza clientii doar prin a micsora pretul. Raspunde-mi te rog simplu (si nu "cu pretul" ca devine obositor): cum il omoara Mike pe baietelul de gradinita? Cum Mike nu este un om f. destept si nu stie unde este biblioteca, presupune ca ala micu se ascunde in biblioteca. Quote:
Quote:
Problema voastra, a comunistilor that is, este ca vedeti "puterea economica" in bani. Credeti ca cel mai important lucru de pe lume sunt banii, si fix pe astia vreti sa ii controlati (usor ironic avand in vedere ca de asta ii acuzati pe toti). Zic problema, pentru ca banii in sine sunt absolut inutili. Fara o afacere adevarata, fara management bun, dispar banii aia cat ai zice peste. In cel mai bun caz, nu produc nimic, fara cele de mai sus. Acum bineinteles vei comenta ca vezi tu domne iti confirm ideea ca doar cei care au capital pot atrage capital. Ce intelegi tu prin a atrage capital? Ca vine unu si iti da tie bani? Sau ca vine unu, iti finanteaza ideea si iti da OPORTUNITATEA de a face si tu bani odata cu el? Lasand la o parte ca tu ai impresia ca exista un singur om in lumea asta cu suficienti bani pentru a deschide un butic de cartier, toate cele intamplate in lume in ultimii 50 ani te contrazic in asa hal... Toyota, Subaru, KIA, Hyundai, Honda, Yamaha... pm, rationamente simpliste care demonstreaza ca realitatea care pare atat de reala este o minciuna. Pasajul cu reclama/publicitatea este. well.. o parere, total neavizata. V-as lua pe toti astia, v-as duce pe luna 20 de ani si apoi sa va aduc si sa va pun direct intr-un supermarket sa vedeti cum va uitati ca mistretii si nu stiti nici macar ce e aia sampon. Poti sa ai ce parere vrei matale, dar nu poti sa ne explici noua de ce toti oameni sunt idioti pentru ca ai tu o parere... Quote:
mancare - subventii pentru a tine productia jos si pretul sus, interdictia anumitor producatori pe anumite piete doar in baza nationalitatii, acelasi comentariu ca mai sus bautura - adica apa? Hai sa mori tu ca ai bani destui sa cumperi o lopata si sa faci un put... medicamente - HA, daca si asta e piata libera... Asta chiar ca e culmea: piata libera nu functioneaza pentru ca oamenii mor de foame intr-o piata restrictionata de reglementarile diferitelor state. GG Cat despre supermarketuri - pai de ce nu-si face ma taranu supermarket? Iti zic eu: pentru ca e prost, d-aia. Ce sa zic, ai vazut 2 reportaje la protv si gata, supermarcheturili sunt de kkt. Ia fa matale un cashflow pe 10 ani, cu stocuri, cu investitie initiala, cu tot ce trebe si spune-mi dup-aia ca sunt de kkt. Btw, ai ratat reportajul ala cu taranul care si-a cumparat distribuitor automat de lapte cat un ATM cu vreo 5000€ parca, l-a instalat in oras si scoate o galagie de bani? Quote:
Hai sa-ti fac o schema: presupunem ca pretul corect pentru un produs este X la calitatea Y. (stim asta pentru ca unicul producator a castigat piata si a devenit singurul de pe piata cu pretul X si calitatea Y). Exista loc de competitie pentru ca: a) Y=Y-1 (unde Y urmeaza ca si valoare absoluta nevoile clientului, asa ca Y-1 poate insemna chiar si o stagnare in loc de evolutie) b) X=X+1 Consumatorii devin nemultumiti, intra competitor cu Y la X. Ce face producatorul unic? Daca este posibil (nu intotdeauna este, vezi exemplul cu Individual de mai devreme, e vb de learning curve, nu prea poti intotdeauna sa prinzi din spate, sa muti o intreaga companie pe o alta cultura, mai complicat, whateva, presupunem, ca e posibil) trece la Y si la X. Consumatorii au de ales... boooon.... nicio problema aici. Putem presupune ca la 2 competitori cu Y la X, ala mai mare sufoca cu publicitatea, dar atunci X nu mai este pretul corect, crescand costurile. Nu pot modifica Y-1, se muta la X-1, X-5, X-1.000.000.000, whateva. Daca X este deja pretul corect, de ce crezi tu ca nu va exista nimeni sa cumpere Y la X? Pt. ca poate cumpara Y-1 la X-1.000.000? Ok, ala cu Y la X da faliment, astalaltul revine la Y-1 la X+1, este iarasi loc de competitie, iar intra unul, iar se repeta... cand mai face profit producatorul unic? Nu asa se fac afacerile, trebuie sa iti dezvolti un avantaj competitiv ce nu poate fi reprodus asa de usor ca si pretul mic, si mai ales, in primul rand, este primordial ca, este vital ca, este ubersuperfoarteimportant sa fie sustenabil dpdv economic (al profitabilitatii) pe termen lung, f. lung. Last edited by atalbu; 14-08-2008 at 10:43.. | ||||
|
| | #42 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2004 | producand un volum mai mic => costul pe unitatea de produs e mai mare. cata vreme isi micsoreaza marja de profit si vinde la pretul producatorului mare si tare, care e problema? Pai nu plangeai tu pe alte topicuri ca lumea se duce naibii, ca avem resurse limitate si le folosim ca prostii, ca nu ne gandim la viitor, etc. ? Eficienta economica, eficienta in utilizarea resurselor limitate. Acesta e motivul pentru care nu imi suna bine un producator cu costuri mari, chiar daca pretul pentru consumator e acelasi cu cel al producatorului cu costuri mici. tragem linie unde sunt incalcate criteriile de aur: inteligenta, logica, bunul simt (echitate) si capitalul natural. In primul rand nu stiu ce intelegi prin capital natural. In al doilea rand linia aceasta trebuie sa fie ceva concret. Inteligenta, logica, bunul simt nu se pot cuantifica. Cred ca am mai intrebat asta: telefonul de ce parte a liniei sta? si ca sa-ti raspund (cu aceeasi moneda) si la urmatoarele paragrafe legate de nevoi si conduite, unde tragem linie in ceea ce priveste legile si interventia statului? cam cat ar fi "corect" sa intervina statul? In afara de garantarea dreptului la proprietate nicaieri. Bineinteles asta este doar opinia mea. o fi echitabil ca laptele sa fie vandut de producator cu 1 RON si sa coste in supermarket 4 RON? care o fi valoarea adaugata de la producator incolo? care or fi costurile reale? cine profita de acest lucru? pentru ca nu mi se pare ca producatorul si consumatorul au ceva de castigat ![]() Magazinele de cartier au murit datorita consumatorilor. Uite ca aici cererea a avut ceva de spus. Consumatorul are si acum ceva de castigat. Ca altfel nu mai cumpara lapte. Sau cel putin scadea consumul de lapte. Ai vreo statistica care sa ne arate ca a scazut consumul de lapte? | ||
|
| | #43 (permalink) | ||
| Banned Join Date: Oct 2007 |
Cred ca e foarte dificil sa facem analogii intre Est si Vest raportandu-ne la aceleasi cazuri. Unele principiil evident ca sunt aceleasi insa noi uneori abia le descoperim. Fondul problemei e cu totul altul, formele pot fi la fel prin copiere insa situatia e total diferita, doar timpul poate verifica unele afirmatii si doar la modul general. Regulile "sanatoase" de afara nu se aplica la fel si la noi, ba chiar "centralizarea" noastra incepe sa devina regula jocului chiar si in cele mai indepartate colturi, "la ei". Intr-un fel il inteleg si pe Zarzavat si pe Atalbu, ambii au dreptate daca privim din anumite puncte de vedere insa niciunul nu are dreptate daca mutam discutia undeva in viitor (sau spre ce se pare ca ne indreptam) pentru ca absolut toate sistemele cunoscute pana acum trec printr-o schimbare/globalizare ce nu a mai existat inainte. Stiu, suna bombastic si neargumentat insa asta e senzatia. In romania cel putin (ca in toata europa de est, rusia mai nou) cred ca suntem intr-o zona a paradoxurilor, se aplica in acelasi timp si principii liberale, capitaliste, vechi de cand lumea dar si protectionismul inteles gresit, egalitarismul de fatada fundamentat pe ipocrizie si minciuna. Intr-un fel oglinda celuilalt sistem, insa cand n tinde de la infinit la zero. In timp ce unul e bazat strict pe competenta si meritocratie (de unde si importanta selectiei naturale, a banilor care fac diferenta, a concurentei), celalalt e doar o fatada, o copie nereusita indiferent cat ar dori statul sa intervina, sa "protejeze". La noi pana si legile antitrust sunt intelese gresit ca sa nu mai zic de aplicarea lor preferentiala. E senzatia unor oglinzi ce sunt puse fata in fata, ambele sisteme cunoscute pana acum ajungand sa isi atinga limitele si formand doar impreuna ceva unitar (occidentul "liber" ce e impanzit de reguli, camere de luat vederi si corporatii- de unde si valul democratiilor "de stanga"- vs "estul salbatic", unde totul e posibil insa nimic nu are in spate o crestere sanatoasa bazata pe concurenta sau traditie). "Saracii europei care se plimba in masini de lux" incepe sa aiba o explicatie logica doar in in acest context. Un exemplu mai concret ar fi si cel cu laptele: Uniunea Europeana ne-a cerut prin 2003-2004 o estimare a cantitatilor de lactate pe care avem de gand sa le producem in urmatorii ani (pentru a dimensiona/estima corect nivelul pietei respectiv al subventiilor acordate fermierului francez/german/ungur/roman samd), noi (adica PSD), pentru ca am avut si avem ca intotdeauna oameni extrem de competenti la varf, am negociat cu ei o cota de lapte de cateva ori mai mica fata de cat avem acum (pur si simplu au subestimat cresterea economica si au bagat din burta cifre ca in trecut, nu e deloc o mare conspiratie impotriva noastra - suntem doar idioti, atat). Pe baza lor, dupa 4 ani si dupa integrare, noi avem o cota de lapte pentru fiecare taran si fiecare vaca. Care cota evident ca s-a dovedit insuficienta acum si terminat foarte repede (nici nu mai zic de cei care habar nu aveau ca trebuie sa se duca la primarie si sa semneze un formular). Subventiile acordate la fel. Micii fermieri, care depindeau 90% de productia taranilor din sat, au terminat-o si ei cu agricultura si acum ii lasa pe altii (dorna, danone, milli etc). Acum vine problema si scandalul, vrea uniunea europeana sa ne scoata din joc? Vrea sa ne bage pe gat wallmart sau alti danone? Nu. Ea si-a facut calculele (danone si-a dimensionat investitiile) in functie de ce am declarat/negociat noi. Evident ca e loc de multe discutii aici si ca incompetenta noastra poate fi privita ca voita/interesata pentru profitul altuia si falimentul taranilor (insa aici alte institutii ar trebui sa functioneze liber - tot un free market ar trebui sa se aplice si acolo). Diferenta e ca aceste calcule nu sunt la infinit ci doar pe o perioada de timp. Danone si altii nu au dorit sa ne inghita neaparat ci noi habar nu am avut sa jucam dupa regulile lor. Libertatea inteleasa gresit sau lipsa unei educatii "liberale"/societati concurentiale ce si-au spus cuvantul. Nimeni nu ne impiedica ca peste 5 ani sa avem o cota de lapte de zece ori mai mare. Poate urmatoarea strategie guvernamentala exact pe asta se va baza, cine stie. Insa trebuie sa o faci din timp, sa fii previzibil si in interiorul aceluiasi sistem (pentru eficienta lui, nu de altceva). Sa rezisti "atacurilor" unui danone sau carrefour. Greu de facut asa ceva cu 1000 de fermieri dezbinati si cam idioti ca la noi (care luati impreuna sunt cam la fel de grei ca Danone cand analizam impozitele, la fel de inceti daca privim ca adaptare ). E o diferenta de la cer la pamant intre "ai nostri" si "ai lor". La ei 100 de ani de traditie e ceva normal, la noi imbogatitii peste noapte sunt regula. Este free market la noi? Da, numai prostia si ignoranta noastra ne tin pe loc, exemplul taranului cu bancomatul de lapte ar trebui sa fie suficient pentru unii. Nimeni nu zice insa ca trebuie sa-ti faci sindicat. Noi insa nu stim decat sa cerem subventii.. "ca asa fac si ei". Unii nemti si-au facut singuri instalatii de biogaz/biodiesel in spatele fermei, la nivel mic si fara sa astepte indicatiile de la partid, noi inca asteptam sa ne dea altii mura in gura tot. Vrem sa fim si mari proprietari si sa ne lase altii in pace. Neamtul sau austriacul stiu ca daca sunt probleme trebuie sa se descurce singuri, ca nimeni nu-i ajuta, ca trebuie sa se reinventeze constant (de unde si longevitatea pe piata respectiv Traditia), noi cand avem probleme mergem la cersit. Sa ne dea statul (protectionist, economia centralizata) solutii ca sa fim miliardari. Last edited by Extra3OO; 21-08-2008 at 01:25.. | ||
|
| | #44 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2004 | Quote:
Nu stiu daca am voie sa fac pe moderatorul, dar daca recitesti primul post vei vedea ca am dorit ca acest topic sa fie mai degraba teoretic. Bineinteles ca exemplele din "lumea reala" sunt necesare, dar de aici pana la discutii generale despre situatia economica din Romania (sau de oriunde altundeva) e cale lunga. In alta ordine de idei: http://liberalism.ro/wordpress/index...text-romanesc/ Last edited by leopardul; 21-08-2008 at 05:59.. | ||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|