![]() |
| | #2 (permalink) | ||
|
__________________ Masi, magniloquent warthog E-mail : masi27185@yahoo.com "The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn't exist." __________________ Last edited by Masi27185; 03-04-2005 at 20:28.. | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2004 | James Clavell
Pentru cei care l-au citit,ce carte i-a impresionat in mod placut si de ce? In plus am rugamintea pentru cunoscatori sa-mi spuna si mie care este ordinea in care ar fi bine sa fie citite cartile lui James Clavell.Am inteles ca unele au legatura intre ele.Thx!
| ||
|
| | #4 (permalink) | ||
|
ordinea este asta (titlurile de la noi): 1. Shogun 2. Taipan 3. Gai-Jin 4. Changi 5. Nobila Casa 6. Vartejul Cartile sunt destul de independente una de alta asa ca nu e importanta ordinea - cel putin la Changi, poti sa o citesti separat fara nici o remuscare. Celelalte mai au referinte din cand in cand la anumite personaje dar nu te deranjeaza foarte mult. Eu am inceput cu Shogun (pe la 12 ani... cred) si nu m-a marcat pentru ca eram prea mic. Dupa care am recitit-o pe la 16-17 ani si multa vreme dupa aceea a fost cartea care m-a marcat cel mai mult. Am avut o perioada de cativa ani in care o reciteam o data pe an. Nu prea pot sa zic ce m-a afectat asa rau - cred ca descrierea celor doua civilizatii (nu mai citisem asa ceva pana atunci). Personajele sunt descrise foarte detaliat si pe parcursul celor 1200 de pagini (2 volume imense) te prinde actiunea si ajungi sa ramai socat la scena din final... pur si simplu nu puteam sa concep ce s-a intamplat si culmea este ca de fiecare data cand recitesc cartea trec prin aceleasi etape emotionale. Acasa aveam si Tai-pan dar cred ca am inceput-o de 3-4 ori si nu am reusit sa trec de pagina 20 pana cand m-am ambitionat si am zis ca merita macar sa incerc. Asa ca am citit pana am trecut de pagina 20 si pe urma nu puteam sa mai ma opresc. Alte personaje, alte intamplari, acelasi stil, la fel de placuta. In functie de care dintre ele este citita ultima, aceea este pentru mine cartea preferata... nu pot sa ma decid intre ele, intre Mariko si Mai-Mai, intre Anjin-san si Tai-pan.Dupa ceva ani, am gasit la o librarie Gai-jin cu 80k (destul de mult atunci cand am cumparat-o eu). Hmmm - nu se apropie de cele doua. Este la fel de groasa ca Shogun (apropo, Tai-pan este subtirica in comparatie cu restul seriei). Am citit-o pana la sfarsit pentru ca vroiam sa stiu ce se intampla dar nu m-a prins la fel de mult ca primele doua (cred ca din cauza personajelor principale care nu sunt pe gustul meu asa cum sunt cele din cartile precedente). Changi am citit-o iarasi de cateva ori si este destul de impresionanta dar pentru mine nu face parte din serie, este o carte de sine statatoare, pentru ca stilul si intamplarile difera de celelalte carti din serie. Nobila Casa este undeva mai jos decat Tai-pan si Shogun dar mai sus decat Gai-Jin (pe scala mea de valori). Placuta, antrenanta... dar ii lipseste ceva si nu mi-am dat seama inca (cred ca am citit-o de 2 ori ceea ce e destul de putin in comparatie cu Tai-pan si Shogun). Ultima, Vartejul - nu m-a prins deloc. Am incercat o data sa o citesc, am citit cam 100 de pagini si n-am mai terminat-o (nu mi-a placut, trebuia sa o dau inapoi de la cine o imprumutasem - o conjunctura de evenimente), asa ca nici pana acum nu am citit-o. Poate ca intr-o zi o sa mai ii acord o sansa - cand o sa fac rost de ea. Acum am intrat si eu la link-ul de mai sus si am vazut ca ordinea in care au fost scrise e destul de ciudata: Changi (o experienta personala), Tai-pan, Shogun, Nobila Casa, Vartejul. Nu stiu de ce avema impresia ca au fost scrise in ordine... | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2004 |
Multumesc pentru raspuns Orson.A fost un mod obiectiv si mai ales placut de prezentare a parerii tale despre cartile lui James Clavell.Cat despre ordinea in care ar fi bine sa fie citite m-am lamurit si cu ajutorul link-ului de mai sus,de asemenea foarte edificator.Va astept in continuare tuturor parerile despre acest autor si bineinteles argumentele pentru cartile care v-au impresionat mai mult sau mai putin.
| ||
|
| | #10 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2004 |
OK...O sa spun si eu ceva....M-am apucat de citit Shogun si nu sunt decat la pagina 200.Pana aici totul e ok si imi place foarte mult stilul autorului;nu te plictiseste cu descrieri inutile si pe alocuri e chiar amuzant.In plus cultura japoneza din acele timpuri este foarte bine expusa.Voi reveni cu o concluzie finala dupa ce termin de citit ambele volume.Tin sa-ti multumesc Orson , deoarece datorita postului tau de mai sus m-am hotarat sa citesc Shogun in deschiderea colectiei lui James Clavell si s-a dovedit o alegere foarte inspirata.Multumesc de asemenea tutror celor care participa la aceasta discutie cu siguranta benefica pentru cei care nu l-au citit pana acum pe James Clavell.
| ||
|
| | #11 (permalink) | ||
|
Gai Jin e o carte slaba in comparatie cu ce a scris anterior si dupa romanul respectiv. prea multe detalii, cred ca ar putea sa se numeasca sordide... in rest, shogun rulez, la fel shi changi. tai pan e ok scris, nobila casa e o continuare la tai pan shi gai jin, neavand prea multa legatura cu shogun insa. a trecut destul de brusc de la eleganta civilizatie japoneza, la China, care e orientata spre comert...
__________________ Irony of nature... | |||
|
![]() |
|
| Thread Tools | |
|
|