![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| ebook readers
Pune mina pe un PSP si vezi daca nu-ti convine. Trebuie unul modat ca sa poti instala Bookr. Ecranul e mai mic decit cel de la Sony Reader (4.3" vs 6"), dar nu e grayscale . Oricum e mai mare decit orice PDA. Eu citesc pe asa ceva fara probleme. Un avantaj major mai putin evident fata de hirtie e ca poti citi pe intuneric.ps: scuze pentru micul off-topic
__________________ and anarchy smiles in the Royal Mile | |||
|
| | #2 (permalink) | ||
|
Pentru ca gasesc subiectul interesant am facut un topic nou din raspunsul lui Korn pentru asta. Eu am citit un pic pe telefon (2.8") si a fost groaznic. M-am mutat apoi pe Nintendo DS si a devenit aproape acceptabil; se poate tine vertical cu afisare pe ambele ecrane, ca o carte de hartie. E totusi destul de mic si nu foarte confortabil de tinut. Avantaj: autonomie enorma, mai ales daca nu tii luminozitatea prea sus (si ca sa citesti pe intuneric merge cu ea la minim). Am vazut totusi la cineva un Sony Reader si mi s-a parut grozav (mie nu mi se pare deloc un avantaj un ecran non-grayscale). Din cate am auzit un Kindle 2 e si mai si, si daca nu ar avea un pret ridicol cred ca mi-as lua unul. Dupa ce m-as convinge ca stie sa citeasca lit, txt, pdf si doc | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
|
Daca e vorba exclusiv de citit sint de acord ca nu prea conteaza de e color au ba. Totusi n-ai cum sa nu iei in calcul versatilitatea produsului... aici un netbook ar puncta maxim, iar un ebook reader dedicat minim. Imo sint citiva factori de luati in calcul: - afisaj (size first and foremost) - autonomie (foarte importanta pentru calatorit altfel decit cu masina personala) - versalitate (can you use it for anything else?) - dimensiune / stil (are you metrosexual? )- bang for buck. Acu' fiecare dupa necesitati... Netbooks sint pc-uri, dar au autonomie mica si nu incap in buzunar. Dar mai asteptam, unul din asta care sa se poata inchide cu afisajulul la exterior ar fi prea tare pentru citit. PDAs au dezavantajul dimensiunii ecranului... cel putin daca nu esti pregatit sa dai o caruta - doua de bani. PSP-ul trebuie modat ca sa poti instala homebrew, display-ul nu e tocmai urias si device-ul e relativ limitat. DS-ul deja are ecranele alea prea mici imho, chit ca-s doua... Iar alde Sony Reader si Kindle 2 (de asta n-auzisem, 10x) sint strict specializate si cam scumpe pentru ce stiu sa faca.
|
| | #4 (permalink) | ||
|
De acord in mare. Clasamentul meu ar arata astfel: 1. Face ce vreau eu? Si vorbind de ebooks nu vreau decat sa afiseze text, DAR, sa afiseze ce text vreau eu, nu doar carti cumparate de la Sony sau Amazon. Aici un PDA, PSP sau DS modate, netbook sau un desktop cu LCD de 30" se incadreaza just fine. 2. Combinatia optima de autonomie + portabilitate + dimensiune + pret. Separate nu au mult sens si teoretic portabilitatea si dimensiunea se bat cap in cap. Un device pe care il bagi in buzunarul de la blugi, poate afisa text 12 ore fara pauza si are un ecran macar de 6" mi se pare ceva ideal. Aici cel mai aproape mi se pare Kindle 2, cu un mic neajuns pe partea de pret si de dimensiune (chiar daca e foarte thin). Din pacate nu stiu daca trece de punctul 1, trebuie sa mai studiez. Ca fapt divers, o comparatie intre cateva readere. | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
| Intuitive Investigator Join Date: Nov 2002 |
Eu visez de ceva vreme la un Cybook - dar deocamdata pt mine ramane doar un vis, din motivele pe care le stii : Bookeen - Cybook ePaper - the eBook reading device L-as prefera unui Kindle, nu numai pt ca arata mai bine si e mai ieftin, cred - 280 eur, dar citeste si .pdf-urile fara complicatii. Insa n-am vazut inca unul "pe viu". Din cate am inteles, e-readerele care folosesc e-ink au avantajul ca nu consuma curent decat in momentul cand se schimba ecranul ("dai pagina"). La asta in specificatii zice "8,000 screen refresh battery life".
__________________ "Purtam masti. Unii dintre noi le purtam din cauza unor frustrari sau complexe, altii pentru a ne apara de imperfectiunile lumii in care traim. Purtam masti pentru a ne ascunde defecte fizice sau, mai ales, pentru a ne masca vulnerabilitati psihice. Suntem slabi si stim asta. Insa suntem slabi doar in anumite puncte. In altele, excelam." (© Andrei Rosca de la bookblog) | ||
|
| | #6 (permalink) | ||
|
Nu se compara un ecran Eink (folosit in eReader-urile dedicate) cu tehnologia LCD. Un LCD nu este potrivit pt citit serios din doua motive: -consuma mult mai multa energie decat un ecran Eink (nu consuma decat atunci cand dai refresh la ecran). La un LCD (pe orice dispozitiv, laptop, iphone, etc) autonomia se masoara in ore, la un device cu Eink, autonomia se masoara in zile/saptamani (sau echivalentul a 7000-8000 de pagini). -LCD-ul oboseste ochii, indiferent de calitatea LCD-ului. Un Eink este neutru, fix ca si cum ai citi un ziar. Pe de alta parte ai nevoie de lumina, la fel ca in cazul unei carti, pt ca ecranul Eink nu emite lumina. In rest, Eink-ul este inca o tehnologie in fasa (desi se lucreaza la ea de ani nenumarati), de aceea are inca unele dezavantaje: timpul de raspuns este mult mai mare ca la LCD, practic ajunge si pana la o secunda. Insa nu e asa suparator pt ca nu il simti decat atunci cand schimbi pagina (in realitate sa intorci o pagina iti ia cam tot atat, poate mai mult ). Recent au aparut controlere de la Epson, care amelioreaza situatia putin. Alt dezavantaj este ca nu exista color, ci doar alb(gri)-negru. Pe viitor vor aparea, deja exista prototipuri color. Si nu in ultimul rand, pretul. Asta pt ca nu-i decat un singur mare producator de ecrane (PVI parca), care are monopol si detine toate patentele Eink. Cei care vor sa isi cumpere asa ceva (printre care ma numar si eu), eu ii sfatuiesc sa mai astepte pana la sfarsitul anului, inceputul lui 2010. Sunt la curent cam cu tot ce tre' sa apara (din cele care au fost anuntate) si va spun ca o sa se simta concurenta. De cand cu succesul Kindle (acum la versiunea a 2-a), mai toti au inceput sa isi manifeste interesul pt asa ceva. Dintre cei mai notabili sunt Astak (companie americana, dar ei nu fac decat sa rebranduiasca e-readerele de la Netronix, companie din China, cu mentiunea ca le schimba interfata software). Niste modele care trebuie sa apara anul asta (teoretic, pt ca au tot fost amanate): Netronix,Inc. Mai este si cel de la Plastic Logic, apare in Q1 2010, cu ecran mare, dedicat mediului business, dar si cu un pret pe masura. Cel mai interesant insa mi s-a parut Wizpac txtr reader, de la o companie germana: txtr reader Trebuie sa apara anul asta, in toamna. Cel il face deosebit de restul este faptul ca e un device Open, bazat pe Linux si care va avea SDK distribuit gratuit, astfel incat se presupune ca va avea suport software puternic din partea comunitatii. Si nu numai asta, dar compania promite si un site asemanator cu Amazon, dedicat ebook-urilor: txtr (in constructie) Din cele disponibile acum pe piata, eu as evita Kindle-ul (1 sau 2), pt ca au suport limitat de formate si sunt foarte strict legati de site-ul Amazon. DRM & shit = ![]() Ar mai ramane cele de la Sony (505 sau 700, ultimul avand touchscreen, dar care din pacate aduce si dezavantaje -> glare si scaderea contrastului), Cybook (bun, dar cam stau prost cu onorarea garantiilor/service-ului, iar updateurile firmware-urile sunt cam rare) sau Astak EZReader, si asta ar fi recomandarea mea, pt cine nu mai are rabdare sa astepte. Trimit si in Ro, tre' doar sa le dati un mail pt a comanda: Mobiebook Sau mai ieftin de aici, doar ca nu trimit in ro. Sau un Hanlin V3, acelasi hardware, alt firmware. Mai sunt si eReaderele de la iRex, dar sunt foarte scumpe si nu prea se merita. Niste linkuri informative despre e-readere: Video: (acelasi lucru cu EZ Reader, doar alt firmware) Si nu in ultimul rand, forumul de unde de unde am aflat tot ce am scris in acest post: News and Commentary - MobileRead Forums | |||
|
| | #7 (permalink) | ||
|
Faptul ca nu e luminat e un mare dezavantaj. Daca esti pe drum un timp mai lung (and that's exactly when you need yer books the most) o mare parte din timp n-o sa ai conditii de lumina potrivita. De asemenea, am patit chiar iarna asta sa ramin fara curent pe la 20... ce naiba faci noaptea, iarna, intr-o zi lucratoare, fara electricitate? Mi-am deschis o bere si o carte pe psp, cine mai era ca mine? Life. Nu cred c-o sa aiba vreodata dispozitivele dedicate un mare succes, din motivul foarte simplu ca exista devices din ce in ce mai multe si mai accesibile care pot servi si ca e-book readers, plus ca piata e foarte mica. Ce rost are sa te plimbi cu un sony reader, cind in acelasi loc pot sa ai un netbook cu autonomie mare (deja sint cu 6h+) sau un pda mai baban, pe care poti sa joci, sa vezi un film sau sa browsezi cind iei o pauza de la citit...
|
| | #8 (permalink) | ||
|
Am mai zis, pe LCD nu poti citi in mod confortabil o carte, timp de nu stiu cate ore. Simplul fapt ca ecranul emite lumina, in loc sa o reflecte din mediul ambiant, e un disconfort pt ochi. Plus ca in lumina naturala, ecranele LCD sufera cumplit dpdv al vizibilitatii. Mai e vorba si de autonomie, precum am zis...Daca te duci intr-o excursie, undeva unde nu ai acces la o priza, un ereader cu Eink te tine o saptamana+. Si nu va luati dupa cum arata E-Ink-ul in poze sau videouri; in realitate arata mult, mult mai bine, toti care au vazut unul au confirmat lucrul asta. Iar daca chiar vrei lumina, Sony 700 are niste leduri pe marginea ecranului. La restul care nu au asa ceva, exista accesorii sub forma unor coperti din piele cu un led integrat, astfel incat sa bata lumina pe ecran. | |||
|
| | #9 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Oct 2001 |
Subscriu, zice Korn că LCD-ul emite lumină, dar tocmai asta îl face obositor. Adică n-ai putea citi cum zici că ţi s-a întîmplat, pe întuneric, doar cu ecranul LCD-ului luminat. Eu citesc pe aşa ceva, dar cu lumină ambientală, şi reglez cînd e cazul intensitatea şi contrastul. Problema e că 300$+ mi se pare enorm pentru un book reader dedicat. Eu mi-aş lua dacă ar ajunge la maxim 100$. De fapt mai corect mi s-ar părea vreo 50$, să fie ieftine ca braga. Poate intră cei de la OLPC peste ei, să demonstreze că există interes, că şi mişcarea netbook tot ei au lansat-o. Am auzit că următorul proiect al lor e un reader super-ieftin.
__________________ If you put a large switch in some cave somewhere, with a sign on it saying "End-of-the-World Switch. PLEASE DO NOT TOUCH", the paint wouldn't even have time to dry. | ||
|
| | #10 (permalink) | ||
|
Cei care sunt responsabili de OLPC chiar lucreaza in prezent la un ecran LCD special pt ebook readers si nu numai. Tehnologia se numeste PixelQi: Pixel Qi - Home Din cate am inteles, aceste ecrane sunt bazate pe tehnologia LCD, pot fi produse la orice fabrica de LCD-uri si au doua moduri de functionare: unul normal, ca la orice LCD de laptop si altul pt citit, special pt e-readere, in care backlight-ul este oprit si contrastul este marit considerabil, facandu-l extrem de asemanator cu cele bazate pe EInk. Si consumul este foarte redus, dar totusi se pare ca nu la fel de mult ca in cazul unui ecran EInk... Avantajele sunt multiple: tehnologia exista deja (laptopul OLPC are un astfel de ecran), costuri reduse, ecran luminos (la nevoie) si viteza de raspuns considerabil mai mare ca la Eink. Prin vara 2009 se spune ca vor aparea primele gadgeturi cu un asemenea ecran, ramane de vazut daca sunt chiar asa de bune precum se zice. De asta eu m-am hotarat sa mai aman putin achizitionarea unui ebook reader, pt ca in 2009-2010 vom vedea o explozie de astfel de deviceuri. In pozele de mai jos este prezentat ecranul de pe OLPC, in cele doua moduri de functionare. Last edited by Dead Ghost; 13-04-2009 at 18:26.. | |||
|
| | #11 (permalink) | ||
Costul mi se pare hotărîtor. Un reader redus la minim ar avea un ecran LCD de 6-8", cîteva butoane (săgeţi şi 2 reglaje de luminozitate şi contrast), slot de card SD şi acumulator încorporat (sau baterii AA). Softul/firmware are trebui să ştie să parcurgă sistemul de fişiere de pe card, să extragă HTML, text, RTF şi să le afişeze ca text, să ţină minte unde ai rămas şi eventual să dea cîteva variante de font (corp şi mărime). N-ar fi rău dacă ar avea şi posibilitatea conectării direct la PC pe USB şi să acţioneze ca un card reader (să vezi direct cardul SD). E ceva chiar atît de extraordinar încît să merite 350$ sau mai mult? A, bine, dacă începi să îndeşi tot felul de prostii şi-i bagi suport wireless, net, bluetooth, mp3 player, browser web cu SSL să poţi cumpăra şi descărca cărţi din alea cu DRM şamd, normal că se duce preţul în porumb.
__________________ If you put a large switch in some cave somewhere, with a sign on it saying "End-of-the-World Switch. PLEASE DO NOT TOUCH", the paint wouldn't even have time to dry. | ||
|
| | #13 (permalink) | ||
|
De la ecran. Sunt foarte putini producatori de paneluri Eink (cel mai mare fiind PVI), iar o parte din profituri se duc la E Ink Corp (cei care detin patentele acestei tehnologii). Plus costuri mari de fabricatie, cel putin asa se spune... Sa vedem ce se va intampla cu ecranele PixelQi, se preconizeaza ca nu vor costa mai mult decat ecranele LCD obisnuite, in parte si pt ca pot fi produse la orice fabrica normala de LCD-uri. | |||
|
| | #14 (permalink) | ||
Uite că s-a făcut o estimare pe componente, pentru Kindle v2: The True Cost of Amazon's New Kindle - BusinessWeek Rezumat aici: Amazon Kindle 2 Gets Teardown Treatment 185$ cost de fabricaţie, plus royalty pentru procesorul ARM (care nu se ştie cît e), iar preţul de vînzare este 360$. Eh, aşa e cînd nu există concurenţă reală şi monopol pe cea mai importantă componentă (ecranul eInk).
|
| | #16 (permalink) | ||
Lasă preţul de vînzare că ăla îl pun cît vor ei. Uită-te la procentaj din preţul de fabricaţie, că acolo e vreo 35-40%.
|
| | #18 (permalink) | ||
|
Noile ecrane de la Pixel Qi vor apare ceva mai devreme: Gizmodo - Pixel Qi 3Qi Magic E-Paper and High-Res LCD Dual Display Becomes Real Next Month - Pixel qi 3qi | |||
|
| | #20 (permalink) | ||
|
Nu prea, se misca toti destul de incet. Doar niste un video cu noul tip de LCD, PixelQ, pus alaturi de un Kindle si un LCD normal: | |||
|
| Advertisment | |
Cumpără jocuri prin SMSRapid si sigur! | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |