![]() |
| | #81 (permalink) | ||
|
Iti multumesc ca ma citezi explicit, nu prin interpretare. As fi apreciat daca precizai ca nota iti apartine dar nimeni nu devine perfect intr-o singura seara... ![]() Quote:
![]() Quote:
__________________ Pluralitas non est ponenda sine neccesitate | |||
|
| | #82 (permalink) | ||
| Quote:
![]() Hai sa-ti explic mai pe intelesu' tau: ca sa accelerezi o nava pana la viteza luminii, ai nevoie de energie. Infinita. Care are masa. Infinita. Suficienta pentru o gaura neagra Quote:
![]() In rest, pentru dilema cealalta a ta, aia cu sisteme diferite care se hoalba unele la altele, incearca o cautare pentru efect doppler relativist. Imposibil sa nu afli cum la viteza luminii unele stele devin gauri negre pentru observatorii potriviti. Chiar daca faci mambo-jumbo mental cu sistemele de referinta. Go ahead and try | |||
|
| | #83 (permalink) | ||
| Quote:
Quote:
Gauri negre nu vor deveni niciodata. Iti dau si eu un hint. Se cheama principiul invariantei vitezei luminii in functie de observator. Cat timp din gaura aia "neagra" iese lumina pentru un observator, lumina aia are aceeasi viteza pentru orice observator, indiferent cum se misca el fata de gaura "neagra". Deci e doar o chestiune de timp pana cand al doilea observator va vedea si el lumina (nu si de aceeasi culoare neaparat).
|
| | #84 (permalink) | ||||
| Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
| |||||
|
| | #85 (permalink) | ||
| Quote:
|
| | #86 (permalink) | ||
|
Mda. Ca fenomenele fizice refuza sa se comporte asa cum se comporta atunci cand cineva pomeneste de relativitate generalizata si fizica cuantica in aceeasi fraza ![]() Ete na, ca si altii au facut-o. Nu degeaba energia fotonului e E = m*c^2 = h * niu, si astea sunt luate in calcul atunci cand se hoalba unii la deplasarea spre rosu gravitationala... Da' tu n-ai de unde sa stii. Ca una e sa le combini intr-un mod limitat, si alta e sa le unifici, da semantica e grea pentru unii, si echivocarea ilogica la indemana. | |||
|
| | #87 (permalink) | ||
|
Buey...si totusi...nimeni nu m-a lamurit in 2 privinte....cum draq ne oprim odata cu atingerea vitezei luminii.....cum ne "ferim" de obiectele minuscule din spatiu.. aaaa...si ar mai fi una...stiti ca la metrou dupa ce trece..provoaca un curent.... destul de puternic....si in spatiu...kiar dak nu e aer...banuiesc ca e la fel.... daca ceva trece pe langa tine cu 60-70 KM/H..si aproape te face sa iti pierzi echilibrul.... la 300.000KM/S ... cum naiba o fi...?! ![]() ![]() ![]()
__________________ The cake is a lie... | |||
|
| | #88 (permalink) | ||
| Quote:
Ar fi si solutii gen 'camp de forta' etc, dar astea sunt de domeniul SF-ului.Quote:
| |||
|
| | #89 (permalink) | |||||||||||||||
| Registered User Join Date: Jul 2002 | Quote:
http://math.ucr.edu/home/baez/physic...ight_mass.html Citeshte tot FAQ-ul ala daca ai nelamuriri ![]() Quote:
Nici n-am insinuat asha ceva (de afirmat nici nu se pune problema). Quote:
Nu incerc ce tzi se pare tzie. Quote:
Quote:
Quote:
Poate ai crezut ca ma implic in dezbaterea masa ca invariant vs masa relativista (cea deformata lorentzian). Nicidecum. De pe forumul tau am ajuns la acest articol foarte interesant care la sfarshit cuprinde o replica la articolul de la arxiv: http://www.geocities.com/physics_world/mass_paper.pdf - daca te intereseaza intr-adevar aceasta dezbatere. Dar noi nu despre asta vorbeam. Ci despre a fi sau a nu fi un black hole ![]() Quote:
"Rest mass" este suficient adica nu se pune problema masei relativiste. Daca tu intzelegi altceva prin suficient este problema shi incapacitatea ta. Quote:
Quote:
Paradoxul gemenilor implica cadre de referintza. Citeshte citatul de mai sus care tzi s-a parut irelevant. Citeshte apoi comentariile mele shi ale lui Occam care itzi spun ca o gaura neagra este o gaura neagra in toate cadrele de referintza. Ori shtii relativitate, ori nu shtii. Tautologic dar clarificator in ceea ce priveshte piruetele tale aici. Cat despre ce sustzine Occam, el are dreptate. Tzi se tot explica, ramane la un moment dat shi acceptzi shi tu ca ai greshit. Quote:
Tu vezi peste tot cuvantul "masa" shi faci o echivocare. Ilogic (c) tu. Quote:
Vezi ce-i cu legile astea de conservare, ca se pare ca nu prea shtii ce se conserva si ce nu. Cat despre influentza gravitatzionala a fotonilor, cred ca tu inca nu ai intzeles de ce in cazul unei gauri negre nu conteaza masa relativista Quote:
Ai spus ca articolul marturiseshte un paradox. Eu tzi-am continuat articolul shi am aratat ca paradoxul apare doar pentru cei care substituie orbeshte. Quote:
![]() Cat despre forma, solutzia Schwarzschild are ca premiza distributzia sferic simetrica a materiei. Alte distributzii, alte ecuatzii, alte solutzii. Quote:
"by" nu este totuna cu "original by" "lui Baez" nu este totuna cu "scris/compus/creat de Baez". Este un mirror pe site-ul lui Baez, daca cumva te intrebi care este relatzia din spatele lui "lui". Quote:
| |||||||||||||||
|
| | #90 (permalink) | |||||||||||||||||||||||||
| Quote:
Quote:
Se invoca cursurile/etc cica mai noi, comitandu-se eroarea de logica cunoscuta pe numele ei "apel la nou", si se spune ca toti/majoritatea folosesc acea terminologie, facandu-se eroarea de logica pe numele ei apel la simtul comun. Se invoca faptul ca mai nou terminologia e folosita numai in cursurile elementare/literatura de popularizare, incercandu-se o ridicularizare a celor care le folosesc, tot un "argument" ilogic. Nu numai ca metodele sunt ilogice, dar afirmatiile sunt si false. Intamplator am acces la cateva cursuri predate mai nou prin cateva universitati din lume (si chiar si din Romania), si pot sa observ ca afirmatia e falsa. Oricum e insa irelevant, autoritatile invocate pe acolo fiind nesemnificative comparativ cu aia care au conceput teoria, teorie care nu s-a schimbat. Simpla schimbare (absenta in fapt) a terminologiei nu schimba cu nimic teoria. Eu personal prefer oricand cursurile lui Feynman, Landau, Halliday & Resnik, cursurile Berkeley, chiar articolele originale ale lui Einstein unor ipotetice si nedezvaluite cursuri care ar fi schimbat terminologia ca asa cica e la moda acum. In cursuri uneori se specifica "masa de repaos", "masa relativista/de miscare", dar cel mai des se spune simplu masa, putandu-se observa din context la ce anume se refera. Cand scrii E = m*c^2 = h*niu, e evident, nu-i asa? De altfel, unii fizicieni sunt suficient de inteligenti sa inteleaga. Quote:
Quote:
Sigur ca tie ti se pare ca eu as fi ilogic, din moment ce iti aplici ilogica atat de draga.Quote:
Quote:
Quote:
![]() Problema masei relativiste este pusa chiar si in conceptul de "rest mass", precum incercam sa-ti explic si chiar si SF a incercat, dar se vede ca nu vrei nicicum sa pricepi. Quote:
Insa daca ai arunca o privire peste Landau & Lifshitz vol II, Teoria Campului, in ultimele doua capitole, ai aflat ca individu' are tupeul sa foloseasca notiunea de cadru de referinta inertial chiar si cand trateaza relativitatea generalizata Ar trebui sa i se ia premiul Nobel acordat, nesimtitu' de Landau, cum indrazneste a contrazice anonimii de pe net.Quote:
![]() Quote:
Vai, daca spuneti voi. Si zici ca stelele sunt luminoase chiar pentru cadre de referinta care se indeparteaza de ele cu viteza -> c? Nu de alta, da' conform definitiei, o gaura neagra e aia in care deplasarea spre rosu gravitationala tinde si aia catre infinit, si conform principiului echivalentei, e, ce mai conteaza, ca oricum nu te prinzi.Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
Lectie de matematica: scalarii sunt tensori de grad (0,0). Insa eu n-am facut nici o confuzie, confuzia e doar in capu' tau ![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
Quote:
| ||||||||||||||||||||||||||
|
| | #93 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jul 2002 | Quote:
![]() dhi: Red herring. Ilogic (c) tu. aaroman: Nope, ilogic tu. Tema de casa: cate asemanari shi deosebiri exista intre cele de mai sus? Shi ashtept distractzia aici: http://www.physicsforums.com/showthread.php?t=99845 Daca vrei pot sa mai deschis thread-uri sa-i intreb daca masa de repaus se conserva Sau alte perle de-ale tale | ||
|
| | #95 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jul 2002 |
Tu ori nu shtii ce inseamna asta: http://www.nizkor.org/features/falla...d-herring.html ori asta: http://www.bartleby.com/61/3/N0150300.html ori asta: http://dexonline.ro/search.php?cuv=semantica&source= Cat despre thread-ul cred ca unele replici se vor repeta: http://www.physicsforums.com/showthr...t=35884&page=3 Quote:
| ||
|
| | #96 (permalink) | ||
|
Yeap, inclusiv "argumentele" ilogice. Pana acum vad ca singurele argumente pe care le-au gasit sunt aceleasi pe care le-ai gasit tu, aka aceleasi pagini net, identic. Nimic nou. Din pacate pagina aia e inconsistenta, aka falsa. Altceva. Dar vad ca unii chiar reusesc sa spuna ceva: Quote:
In relstivitatea generalizata, se cupleaza inclusiv campul gravitational, si oricine isi poate imagina cata masa nerelativista e in campul ala. De altfel e cunoscut de exemplu faptul ca fotonii au influenta gravitationala, nu degeaba sunt deviati de campul gravitational (cine isi imagineaza ca ei nu au o influenta reciproca asupra campului si prin intermediul lui asupra sursei lui se inseala )
| |||
|
| | #97 (permalink) | ||
Bineintzeles ca intrebarea din acel thread este putzin naiva. Dar eu am facut referire strict la pagina 3, cea in care s-a dat rezolutzia pentru conditzia de gaura neagra. Sunt chiar curios cum va evolua dezbaterea aia. Deocamdata nu-i intarat cu impresiile tale despre acel FAQ (pseudoshtiintzific, ilogic, fals) caci ar fi necinstit sa le ofer o imagine preconceputa. Iarashi vad ca s-a ajuns la cadre de referintza | ||
|
| | #98 (permalink) | ||
|
dhi, cadre de referinta se folosesc si in relativitatea generalizata (poti sa verifici, Landau & Lifshitz vol II, de exemplu ). Dupa cum iti spuneam, nu-i acelasi lucru cu cadrele de referinta inertiale. Singura chestie care e necesara e sa fie locale.PS E nasol, pentru ca se pare ca Hawking spune ca mine | |||
|
| | #99 (permalink) | ||
Dspre cadre de referintza, eu zic ca am fost foarte clar (mai ales ca tzi-am citat in mod explicit ca in relativitatea generalizata nu folosim cadre de referintza inertziale). Poate ca in discutziile cu tine trebuie aduse mai multe detalii. Dar ash strica orzul pe gashte. Pardon, pe "nope, ilogic". Asha ca ii las pe altzii sa argumenteze, eu doar am sa comentez de pe margine. Despre Hawking shi lipsa contextului, cat shi despre altzi fizicieni de reputatzie (aka autoritatzi anonime shi false) te las sa citeshti pe acel forum. Shi despre invariantzi shi scalari (sa nu uitzi sa-i spui individului ca sunt tensori de rang 0 ).
| ||
|
| | #100 (permalink) | ||
|
Cand am folosit eu in threadu' asta notiunea de "cadru de referinta inertial", in afara de momentele cand te intepam pe tine? De ce crezi ca te-am intrebat care-i relevanta citatului?Si sa stii ca in ciuda exprimarii "nu folosim cadre de referinta inertiale", Landau a folosit. Poti sa verifici. Eu am facut-o. E drept ca si un laureat al premiului Nobel mai greseste ![]() Quote:
Degeaba exista invarianti, daca nu toate chestiile sunt invariante | |||
|
| Advertisment | |