![]() |
| ||||||||
| View Poll Results: Credeti ca AI ar putea distruge intr-un final omenirea ? | |||
| Da | | 56 | 44.09% |
| Nu | | 67 | 52.76% |
| Nu m-a prea preocupat subiectul... | | 4 | 3.15% |
| Voters: 127. You may not vote on this poll | |||
| Thread Introduction |
| Acelasi subiect, da' discutat dintr-o perspectiva diferita: AI sau nu AI? |
![]() |
| | LinkBack | Thread Tools |
| | #61 (permalink) | ||
| Nick anterior: DANA Join Date: Oct 2001 Location: bukale |
uite unul care mi se pare bine documentat si credibil deoarece are multe referinte si nu este scris de primul gigel care a invatat html: de la informatica clasica la inteligenta artificiala In rest, eu in locul tau as folosi chiar ceea ce s-a discutat pe acest thread, fiind destule pareri pertinente. | ||
|
| | #62 (permalink) | ||
|
Ai putea sa te duci la adresa asta : www.cyc.com Baietii astia lucreaza la cel mai complex AI de pana acum...
__________________ "Cel ce cunoaste universul si nu se cunoaste pe sine , nu cunoaste nimic " -- Jean de la Fontaine LED website online ! | |||
|
| | #63 (permalink) | ||
|
nu stiu daca s-a scris deja asta aici, pentru ca nu am timp sa citesc totul. Dar la inceput cineva a mentionat legile roboticii ale lui asimov. Ei bine, chiar asimov are un short story in care doi roboti, discutand, ajung la conceptul de subiectivitate/relativitate, tocmai din cauza legii cu grupurile de oameni. Avand de ales intre doi oameni, un robot va salva pe cel cu antecedente sociale mai valoroase. De aici unul dintre roboti face comparatia dintre al doilea robot si un om, ajungand la concluzia ca un robot e mai valoros decat un om. Deci prima lege nu se mai aplica oamenilor, ci robotilor, iar a treia lege, fiind bazata pe primele doua, practic nu se mai aplica decat in cazul robot-robot. Asta apropo de legile lui asimov.
__________________ Peter Pan | |||
|
| | #65 (permalink) | ||
|
ceea ce nu intelegeti voi este ca exista deja Artificial Intelligence. Dar este "Artificial". In clipa in care se va crea ceva care sa poata motiva scenariile apocaliptice nu se va mai numi Artificial Intelligence. Va fi pur si simplu inteligenta, diferita de a noastra, dar cu nimic mai falsa sau mai naturala decat a noastra. Exista un motiv pentru care literatura e presarata cu mitul creatorului ucis de propria creatie. Creatia, in momentul in care se desparte de artificial ajungand in zona inteligentului, nu se poate percepe pe sine ca fiind creatie. Deci nu se poate simti subordonata sau datoare cu ceva creatorului. Se numeste subiectivitate si este caracteristica de baza a inteligentei. Apoi ma tot intreb de ce atatea scenarii apocaliptice cu inteligenta creata de om. Mai e mult pana ca omul sa poata crea inteligenta ne-artificiala. Ne-dependenta de el. Insa in fiecare secunda inteligenta umana de pretutindeni este presata de cereri de subordonare. Sunt 6 miliarde de motive pentru scenarii apocaliptice, si voi cautati acest scenariu undeva intr-un viitor mai mult sau mai putin probabil
|
| | #67 (permalink) | ||
| NOT Quote:
2. Faptul ca nu se poate percepe pe sine ca o creatie, nu inseamna nicidecum ca NU ESTE o creatie !! 3. Daca ceva inteligent nu poate avea un creator, de ce oamenii se considera creatii ale lui Dumnezeu ??
__________________ Black Audi A4 8E 2004 165CP quattro Hofele design | |||
|
| | #68 (permalink) | ||
|
eu nu ma consider creatie a nimanui. Si e de ajuns sa fie o exceptie (btw...nu sunt singurul care considera asta, cel putin asa era cand m-am uitat ultima oara prin biblioteca) ca sa nu mai fie valabila afirmatia "oamenii se considera creatii ale lui dumnezeu". ceea ce vroiam sa spun este ca artificialul devine istorie in clipa in care creezi inteligenta. notiunea de "artificial" nu mai are nici o legatura cu creatia ta, tinand numai de memoria creatorului. Incearca macar de data asta sa intelegi ce vreau sa spun. Btw, ai trecut cu brio pe langa problema pe care vroia sa o ridice postul meu. Ia citeste din nou parte cu 6 miliarde.
|
| | #70 (permalink) | ||
| Quote:
|
| | #71 (permalink) | ||
|
artificial este ceea ce nu este creat de natura (ci de om intr-un sens restrans) nu se intelege numai ceea ce este creat de om este artificial...daca o alta rasa inteligenta creaza ceva cu ajutorul ratiunii lor atuni ceea ce creaza este ...daca dumnezeu creaza ceva este artificial...orice lucur produs cu ajutorul inteligentei este artificial viata produsa de inteligenta se numeste viata artificiala inteligenta produsa de inteligenta se numeste inteligenta artificiala...ex: dumnezeu (o fiinta inteligenta) a creat pe adam si eva arta nu este naturala, cartea nu este naturala, hainele nu sunt naturale, inteligenta este naturala pana la nivelul de subconstient, etc inteligenta noastra animalica este naturala, instinctul, placerea, durerea, corpul, toate sunt naturale ratiunea, logica, matematica, tehnologia, computer-ul, limbajul, traditia, morala, etica, legile, societatea, politica, toate sunt lucuri artificiale toate lucrurile artificiale se pot modifica cu ajutorul inteligentei dar lucrurile naturale se modifica numai prin procese naturale inteligenta artificiala este acel proces de construire a unei inteligente asemanatoare creatorului; pentru construirea unui AI se foloseste inteligenta, pt ca numai inteligenta poate crea lucruri artificiale este cam imposibil sa construiesti o fiinta care gandeste exact ca cel dupa care a fost construit din moment ce creatorul nu poate sa-si inteleaga intraga sa gandire dar se poate crea un AI cu o inteligenta inferioara, atat cat intelege creatorul despre propria sa inteligenta cum un zeu nu poate crea zei asa nici un om nu poate crea oameni doar prin inteligenta...el da nastere oamenilor NATURAL si nu rational...dar daca ar fi dat nastere oamenilor rational atunci nastea ceva artificial...insa este imposibil...un om poate imita un gandac la ferfectie dar peste milioane de ani poate imita omul modern pentru ca va intelege mult mai mult iar peste miliarde de ani poate imita omul de peste milioane de ani pentru ca atat intelege sper ca a priceput cineva ceva cumva daca nu faceti reclamatie la HH si o sa-mi da el o mama de bataie ![]() si la faza cu dintrugerea omenirii mi se pare cam imposibil din moment ce fiinta artificiala este intodeauna inferioara creatorului sau...sau explicit: oricat de rapid gandeste un computer tot nu poate sa face tot ce face omul...
__________________ oukoun epithumei ho mê oiomenos endeês einai hou an mê oiêtai epideisthai. --Socrates | |||
|
| | #72 (permalink) | ||
|
In mare parte sunt de acord cu tine, dar la faza cu distrugerea nu... de ce ti se pare asa imposibil ca o creatie sa-si distruga creatorul ?? Sa-ti dau un exemplu... oamenii creaza un AI, pe care fiind convinsi ca-l pot controla la perfectie il vor pune de exemplu la comanda unei unitati militare, unui nuclear silo sau mai stiu eu ce locuri unde ar fi periculos pentru oameni sa patrunda (ex. undeva unde se lucreaza cu deseuri & such... ). Si la un moment dat isi dau ei seama ca are un mig bug or something si incearca sa-l opreasca... AI-ul nu vrea si intoarce totul impotriva oamenilor... daca ar fi vorba de un nuclear silo, iti dai seama care ar fi rezultatul, nu ?? Cu cat vom avansa, cu cat oamenii vor deveni mai siguri pe ei, pe tehnologia lor, lucru care ar putea duce la o neglijenta al carei efect e clar care ar fi... P.S. Daca n-am fost prea coerent, scuze da' d-abia m-am sculat si sunt "mahmur"...
|
| | #73 (permalink) | ||
| Quote:
Gandest-te astfel: faci ORICE ca sa supravietuiesti nu? Hai sa presupunem prin absurd ca apar roboti gen terminator care distrug orice, si sunt perfect dotati cu toate smechriile anti-om, tot vor fi pacaliti deoarece creatorul este mult mai inteligent decat creatia sa; doar daca au fost creati de o rasa mult mai inteligenta, atunci vor fi egali cu noi sau ne vor bate. Insa trebuie sa recunosc ca in esenta ce spui tu este corect, doar daca AI-ul este programat sa distruga, altfel el nu va distruge. Diferenta dintre viata natura si viata artificiala este simpla: viata naturala este mai universala, viata artificiala face numai ceea ce a fost programata; insa cred ca la un nivel EXTREM de complex AI-ul poate deveni ceva viu, insa atunci nu inseamna ca el devine rau ci doar ca incepe sa traiasca si sa invete ca un om. Din cauza filmelor astora stupide oamenii cred ca, vezi doamne, vom fi distusi de Artificial Inteligence. Toate filmele astea sunt idiotenii totale, deoarece tot ce arata ei acolo sunt absurditati cat ei de mari. Un film corect despre AI este facut de un om expert in cibernetica sau robotica nu de unul care stie sa sa faca scrie script-uri. Am vazut o groaza de prostii in filmelea alea SF de astazi (insa nu pe toate pentru ca nu ma pricep asa de bine). Pot spune ca AI-ul nu va distuge omenirea, ci in cel mai rau caz AI-ul va deveni viu. Adica viata artificiala va fi tot una cu cea naturala. Si daca spui ca omul este nenoricit atunci si creatia sa este nenorocita dar asta nu inseamna ca va distuge pe creator. Cine vrea sa-l omoare pe Dumnezeu?
__________________ oukoun epithumei ho mê oiomenos endeês einai hou an mê oiêtai epideisthai. --Socrates | |||
|
| | #74 (permalink) | ||
| Quote:
), deci face ce vrea el, nu ce a fost programat.2. El va invata, la fel ca omul si avand o capacitate mult mai rapida de gandire(n-o sa-mi zici ca nu-i asa, nu ?) va invata mai repede, nu va uita nimic din ce a invatat si astfel va evolua mai repede ca omu', fiind astfel kiar f. posibil sa-l depaseasca 3. Ai dreptate, nu devine rau ci doar viu... gandind in principiu ca si oamenii isi va dori sa fie liber, dar oamenii nu vor permite asta... si uite cum a aparut conflictul P.S. Kestiile astea le-am mai spus de n ori pe acest thread la diferiti... citeste si tu tot ce s-a mai spus ca sa nu ne repetam degeaba...
|
| | #75 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Dec 2002 Location: Bucuresti |
[QUOTE]Originally posted by Ice_2k [B] 1. AI-ul nu este programat... el este inteligent(de la asta vine I-ul ), deci face ce vrea el, nu ce a fost programat.Ce legatura are inteligenta cu vointa ? Crezi ca un soft "inteligent" ar VREA sa faca ceva diferit de ce a fost programat sa faca ? | ||
|
| | #76 (permalink) | ||
| Quote:
|
| | #77 (permalink) | ||
|
Omul are si vointa si inteligenta. Animalele au vointa dar nu si inteligenta. Daca animalele nu ar fi avut vointa nu se miscau singure ce altceva le putea misca decat vointa. De aceea sunt numite automatoni de catre greci pentru ca se misca si singure nu le misca numai universul.Insa plantele nu au vointa dar traiesc, si probabil ca nu au nici inteligenta fiinca inteligenta depinde de vointa. Asadar: 1) vointa si inteligenta nu sunt acelasi lucru, 2) viata nu depinde de vointa, 3) se poate vointa fara intelingenta dar nu si invers. Din cate am spus este clar ca vointa nu exista fara viata, si nici inteligenta fara vointa, asadar din cele doua premise reiese ca nu exista inteligenta fara viata. Nu exista AI fara sa construiesti ceva viu, altfel nu este Intelligence ci doar Programming ce pare a fi viu din cauza numarului de algoritmi sau complexitatii lor chiar daca resuseste sa fie constient de sine insusi. doraneko
|
| | #78 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jul 2002 Location: Bucharest |
Nu cred ca vointza e destul de bine spus...plantele extrag energia necesara din razele soarelui shi din subst. anorganice. Animalele extrag energia necesara din alte organisme(pe care trebuie sa le caute). Ma intreb daca la nivelul actual de tehnologie am putea crea viatza artificial: ceva capabil sa se reproduca autonom. Credetzi ca ar fi posibil?
__________________ The future's so bright I gotta wear shades | ||
|
| | #79 (permalink) | ||
|
In primul rand nu prea cred ca exista vointa fara inteligenta... kiar in exemplul tau, cel cu animalele... miscarile lor au o logica, nu le vezi dand din labe de nebune, ci fac anumite lucruri... daca nu exista inteligenta cum poate un caine cand ii spui de exemplu "Hai la masa" sa stie despre ce e vorba si sa vina repede, vesel sa-i dai mancare??? Sincer ma indoiesc ca poate fi macar vorba de vointa fara inteligenta... vointa este cea care te indeamna sa faci ceva, dar motivul pentru care faci acel lucru... aici intervine inteligenta. Daca spre exemplu un AI isi da seama ca oamenii incearca sa-l "scoata din priza" si reactioneaza, atacand oamenii la randul lui... aici apare atat vointa de a ataca cat si inteligenta, care nu numai ca i-a dezvaluit ceea ce incearca sa faca oamenii, ci i-a oferit si solutia!!! Tineti minte ca aici nu vorbim de un calculator cu un soft super-complex in care scrie "daca vor aia sa-ti faca ceva, le dai cu bata-n cap", ci de un calculator care pus in fata unor situatii NEPREVAZUTE(a se citi situatii care NU fac parte din "softul" lui) este in stare sa ia singur niste decizii competente!!!! Si in al doilea rand: Quote:
|
| | #80 (permalink) | ||
| Registered User Join Date: Jul 2002 Location: Bucharest | Quote:
__________________ The future's so bright I gotta wear shades | ||
|
| Advertisment | |
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |