![]() |
| | #1 (permalink) | ||
| Oare chiar visam?
Unele credinte orientale propovadulesc iluminarea ca si cale de atingere a unei spiritualitati avansate.Se spune ca "realitatea " care o percepe orice om neinitiat in aceste credinte ar fi doar o iluzie (un fel de vis continuu) Si exista si niste exemple care ar sprijini teoria: Un om care pune mana pe o plita incinsa va acuza durere , dar sttintza ne invatza ca nu mana sufera ci creierul (mai precis o parte a creierului ai spune alteia ca ar fi bine sa starteze senzatia de arsura asociata acelei zone a corpului). Cu alte cuvinte toate organele noastre de simtz sunt doar niste "accesorii" ale unei masinarii de vise care interpreteaza semnale de la "accesorii" cum crede de cuvintza si poate/probabil le distorsioneaza voit sau intamplator iar in final ne ofera o "realitate" pe care o acceptam sine die.. "Trezirea " se pare ca se realizeaza in momentul mortii fizice sau in urma unor practici care difera de la cult la cult. Cea mai comuna practica este meditatia. Am probleme cu o definitie data acestei activitati pt e mai complexa decat pare. "Masinaria de vise" functioneaza cat timp are vise de tocat si principala ei preocupare e sa aiba un aflux de vise continuu care sa o tzina ocupata iar aici intervine meditatia care din cate am intuit eu vrea sa reduca acest aflux de vise concentrandu se asupra unuia singur (cel ce mediteaza isi apleaca atentia asupra unui singur lucru dar nu neaparat cu scopul de a descoperii realitea acelui lucru dinapoia iluziei sale ci pt a elimina celelalte vise din creierul sau) Ce parere aveti ? P.S. Matrixul are o vechime de doar 5 (parca) ani! | |||
|
| Registered User Join Date: Mar 2010 Posts: 1 | |
| | #2 (permalink) | ||
|
Teoria asta e veche... Problema e ca e o teorie nefalsifiabila, prin urmare stiinta n-o baga in seama. Nu exista nici un motiv impotriva posibilitatii ca realitatea sa fie de fapt o iluzie... Nu exista insa nici un motiv in sprijinul ideii asteia, asa ca e numai o speculatie | |||
|
| | #3 (permalink) | ||
|
S-a mai discutat inainte despre viata ca realitate sau vis si despre realitatile fiecaruia. De exemplu oamenii care nu sunt ca noi ("nebunii") au realitatile lor proprii diferite. Si e adevarat ca acesta realitate e data de creierul individului respectiv. Realitatea cred ca e stabilita in primul rand de majoritate. Daca majoritatea indivizilor care pun mana pe plita ssimt durere rezulta ca plita frige chiar daca mai e cate unul care nu simte nimic. Visul colectiv ca in matrix nu cred ca este posibil. | |||
|
| | #4 (permalink) | ||
| Quote:
Daca privim fiintza umana ca un fel de antena-receptor acordat pe frecventza unui emitzator a carui indentitate mi e greu sa o definesc atunci posibilitatea unui vis colectiv , receptionat de catre "antenele corect asamblate si acordate" , nu mi se pare chiar imposibila!Deci cantitatea (majoritatea) nu cred ca e un atuu pt eliminarea calitatii (proiectantului). | |||
|
| | #5 (permalink) | ||
| Banned Join Date: Aug 2001 Location: Micu' Paris | Quote:
| ||
|
| | #12 (permalink) | ||
|
De unde stii ce simt ceilalti cand pun mana pe plita? De unde stii ca ceilalti exista, si nu sunt doar un produs al visului tau? ![]() Chiar daca ceilalti exista ca si tine, de unde stii ca lumea asta, tu si cu ceilalti, nu e decat o simulare perfecta pe un fel de calculator? Noroc ca teoria asta e nefalsifiabila | |||
|
| | #15 (permalink) | ||
|
Dukatu eu vorbeam de ceea ce simt oamenii nu de ceea ce vad prin niste receptori (ochii) care la o adica ar putea de asemenea sa fie "mintiti". Am spus majoritatea fiindca am inteles ca exista persoane care nu percep durerea in anumite parti ale corpului din cauza lipsei unor nervi. Asta nu stiu cum vine dar asa am auzit.
| |||
|
| | #17 (permalink) | ||
|
La un moment dat in viata cred ca oricine isi pune intrebarea daca lumea ce-l inconjoara exista cu adevarat. Acum ceva timp am treccut si eu prin aceasta etapa, mult inainte de a fi produs filmul Matrix. Ma intrebam daca nu cumva mintea mea creeaza obiectele si fiintele din jur. De exemplu cand merg in parc drumul pana acolo si celelalte fiinte sunt create treptat de mintea mea iar in rest nu e nimic, nu exista nimic. Am incercat sa scap cat mai rpd cu putinta de gandul asta fiindca e chiar inspaimantator | |||
|
| | #19 (permalink) | ||
|
sau nu e necesar ca tu sa existi ... totul e o simulare dar nici tu nu esti realitate, prin urmare nu este nimic concret care sa iti dovedeasca ca tu nu poti face totul, sau exista anumite realitati care le anuleaza pe celelalte ca de fapt sa realizezi ca nu gandesti tu si ca .... WTF ??? | |||
|
![]() |
|
| Thread Tools | |
| |