ce strategie aplica Blizz? Pai e foarte simplu.
Se ia una bucata joc strategie de mega-succes (aci ce e al lor e al lor, recunosc) - respectiv Warcraft (III), se face rpg din el. Ca sa aduca mai multzi bani se face mmorpg, ca oricum au o cohorta de omuletzi la design shi la productize shi mai au probabil o cohorta care stau la coada cu CV-u in mana. Se pune la "clocit" timp de 2 ani pana cand toata lumea realizeaza, cu mic shi mare, ca s-au bagat in rahat pana in gat dar trebuie sa o scoata la capat (deh, renumele Blizz).
Din fericire baietzii de la marketing sunt mai inteligentzi decat aia de la productzie asha ca profitand de bunul renume Blizzard se scoate jocu pe piatza cu o versiune Alpha, se fac gramezi de bani, jocu brusc ishi scoate toate cheltuielile numai din vanzari. Se angajeaza game masteri, se angajeaza forumishti, oameni la support, se intregeshte echipa.
Intre timp insa jocul nu mai este "probat" doar de 100k de beta-testeri, multzumitzi ca joaca moka shi se pot da mari pe la casele lor ci de catre juma de milion de oameni care au dat bani shi care observa ca spellu cutare nu merge, ca murlocii nu se respawneaza, ca respectivu quest este broken, ca de ce oare e aceeashi icoana pentru trei vraji diferite de la trei clase diferite, ca de ce clasa cutare rupe capu la clasa cutare 100% din cazuri, ca serverele suprapopulate au probleme cu cozile, ca pe orice servere ai face un raid mai mare de 10 oamni crapa shi netu shi calculatoru kit ca tu ai P4 la 3 cu HT shi 2 gigi de ram shi 6800 shi 10MBs.
Lumea incepe sa ridice din sprancene shi atuncea HOP, vine din nou marketingu shi zice "nu nene, jocu nu are nimic, el de fapt e intentzionat asha ca sa avem de ce sa facem update-uri la fiecare luna. Pai noi ce bagam in patchuri daca voua va merge bine totu??". Ultima gaselnitza sunt raspunsurile simple de genul: "Am vazut ca 2000 de playeri din State shi EU s-au plans ca dupa ultimul patch paladinul da mai putzin damage decat ar fi trebuit conform bugfix. Am verificat aceasta informatzie shi conform testelor noastre a reieshit ca nu este adevarat." PAC! Simplu. Eficient. Lumea injura deja forumishtii albashtrii ca la usha cortului, lumea vine cu teste, cu screenshots, cere dovezi, dar primeshte anuntzuri de BG shi Honor Sistems.
Strategia?? Simplu, marketing pe paine. Client support cat mai putzin, ca sa ii tzii in ceatza pe bizoni. O data la o saptamana-doua, un asha-zis patch care de multe ori da peste cap login-serverele shi te trezeshti ca stai la coada pe un server LOW (cum s-a intamplat pe Zenedar saptamana trecuta). O data la o luna, un raspuns albastru pe forumuri facut de vreun individ inteligent care se pricepe sa manipuleze cuvintele astfel incat sa faca din revoltele documentate a catorva jucatori inimoshi cat mai putzin tam-tam. Aranjarea de NPC-uri in loc de barci (la naiba, cred ca barca aia de Auberdine a stat acolo tot beta-u, acu la lansare s-a prostit). Etc etc etc.
In concluzie eu cred ca Blizz a cam dat-o in bara de data asta. Cred ca pur shi simplu s-au intins mai mult decat s-ar fi putut pentru realizarea unui joc cu adevarat marca Blizzard. Nu zic ca jocul nu e jucabil sau ca nu se distinge clar printre celelalte mmorpg-uri. Dar nu e nici macar aproape de calitatea Blizzard shi pentru asta imi pare sincer rau.
Bookmarks