Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Gaming > MMORPGs > Guild Wars

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 29-03-2006, 21:20   #1 (permalink)
Registered User

Orthias's Avatar

Cartier General - Dude Dulci

Am inceput threadul asta pt ca mi s-a parut potrivit sa avem un loc unde sa putem discuta anumite chestii specifice Dudelor Dulci, inafara de builduri, care au threadul lor deja.
In urma discutiilor pe care le-am avut aseara am hotarat sa continuam dezbaterile pe forum, unde este mai mult timp la dispozitie si poate toata lumea sa isi spuna parerea.

Ce asi vrea eu sa discutam pe threadul asta:

- planuri / decizii de viitor si strategii pe termen lung pentru Dudele Dulci;
- tactica GvG;
- strategie GvG;
- comentarii/analiza meciuri - cum ne descurcam ce merge si ce nu;

Orice critici si nemultumiri sunt binevenite aici, atat timp cat sunt formulate logic, cu bun simt, si cu argumente in spate. De asemenea e de preferat sa se ofere solutii, nu doar sa plangeri.
Vede cineva o problema? super, dar inainte sa o reclame, sa se gandeasca si la o posibila solutie pt ea.

Orice Duda Dulce poate si trebuie sa isi puna punctul de vedere.
Pls fara deturnari de thread, funny screenshots si dume. Exista alte locuri pt asta.

Orthias is offline    Reply With Quote
Old 29-03-2006, 21:25   #2 (permalink)
Registered User

Orthias's Avatar

Acum sa trec la subiectele pe care le-am discutat ieri seara pe TS.

Mare discutie in legatura cu ce build sa jucam in continuare. Exista doua (hai 3) posibilitati si optiunile sunt simple, insa numai la prima vedere.
- ranger+mixed spike ca si pana acuma.
- balanced build.
- un alt tip de spike.
Parerea mea insa este ca buildul este o problema mai mica acum, comparativ cu alte probleme pe care le avem in GvG. Si afirmatia asta tineti ont ca vine de la un om care practic era pe punctul sa boicoteze buildu de ranger spike ieri seara. (deh, bine ca mi-au venit mintile in cap repede).
Deci cu alte cuvinte , oricat de mult mi-ar displace sa mai jucam buildul vechi de ranger spike, trec peste asta pt ca vad alte probleme mult mai spinoase. Si sunt sigur ca nu sunt singurul care le vede, si de asemenea nu pretind ca eu as fi inafara lor. Dar imi place sa spun lucrurilor pe nume si cred ca trebuie sa discutam despre asta.

Nu pretind ca le stiu pe toate si nu vreau sa dau lectii nimanui, pur si simplu imi exprim parerea si sper ca si restul veti face la fel.

Mari probleme sunt:
- lipsa de coordonare in meci, cauzata de:
- comunicare defectuasa si haos pe TS in meci, provocat de:
- nivel scazut de disciplina personala, cauzat printre altele si de:
- robotizare si in unele cazuri moral scazut, si:
- spirite mult prea incinse (am senzatia ca ficare infrangere racaie
oamenii mai mult decat ar fii normal, chiar daca nu se spune asta in
cuvinte).

Toate se leaga intre ele. O sa detaliez pe fiecare punct de mai sus, imediat.

In opinia mea personala, ordinea importantei elementelor in GvG este urmatoarea (in ordine descrescatoare ) :

1.Strategie + Tactica >>> 2.Skill personal >>> 3. Build folosit.

Deci hai sa le luam de la inceput.

1.Strategie si tactica
Care btw nu sunt deloc acelasi lucru. Cu riscul de a aparea ca ma dau mai destept decat restul lumii, o sa pun aici scurte definitii ale termenilor.

Strategie: = plan elaborat si sistematic de actiune.
= ramura a stiintei militare care se ocupa cu planificarea si comanda unei confruntari militare

Tactica: = ramura a stiintei militare cuprinzand manevre detaliate cu scopul de a atinge obietivele impuse de Strategie.
= un plan pentru atingerea unui scop anume.

Ideal este sa iti cunosti inamicul. Dar cum din pacate in Guild Wars informatiile despre oponenti sunt limitate, (doar te trezesti in aceeasi arena cu ei si ii dati bataie- nu stii cu cine vei pica) strategia in GW se centreaza intre propria echipa (alcatiuire, experienta , build) si ceea ce metagame-ul dicteaza ca ar fi cel mai probabil sa intalnesti ca inamic, si deci, nu se poate "customiza" pentru un anume adversar, pentru ca numarul echipelor este mare si strategiile variate.

Exista strategie de echipa (pune accent pe obiectivul principal al buildului si pe felul in care cei 8 trebuie sa conlucreze catre acest obiectiv - de ex: o strategie pt un build de degen va fi, evident, sa macine inamicul lent cu heavy degen, si sa aiba o aparare destul de puternica pentru a rezista destul timp intru-un "asediu prelungit" asupra HP-ului inamic) si strategie individuala (care descrie rolul unui jucator in echipa, de ex: "mesmerul nr. 3 cu serpent's quickness trebuie sa stea isi tine HP peste 50% cant mai mult posibil pt a putea sa spameze degen si sa fure energy inre-un ritm crescut")

In concluzie:

Srategia pentu o echipa data, cu jucatori constanti, si care merge pe acelasi build, ramane aceeasi, indiferent de adversar, de plansa, de
buildul pe care il joaca adversarul sau de modul in care el joaca.

Tactica, pe de alta parte , este un element deosebit de flexibil, Daca am juca contra boti, sau contra NPC, tactica nu ar fi necesara. Daca totul ar decurge tot timpul "conform planului" si "socoteala de acasa ar fii aceasi cu cea din targ", daca am putea deci, prevedea toate evenimentele dintr-o batalie, atunci totul ar fii super si am castiga de fiecare daca doar printr-o pregatire (strategie) corespunzatoare.

Din pacate nu este asa , intotdeauna intervine neprevazutul, intotdeauna ceva nu merge cum s-a planuit.

Tactica este si ea de 2 feluri tactica de echipa (miscarea pe plansa, capturarea steagului, reactii la buildul advers, split, anti-split, retrageri - un punct foarte slab al nostru) si tactica individuala (sau micromanagement)

Pentu a continua exemplul de sus, este posibil ca echipa de degen de care am vorbit sa se intalneasca cu adversari cu heal party sprijinit de OoB + BiP/ritual, sau 2 heal party, sau echipa cu foarte mult self-heal. In cazult acesta tactica de echipa trebuie schimbata in consecinta si adaptata pentru a face fata ( e-degen/denial/interupt/ pressure pe heal party sau focus pe OOB, heavy spaming +spike contra self-heal. Asta rapid , in timpul bataliei, si in cateva secunde, din mers.

Tactica individuala joaca un rol extrem de important, si este cunoscuta drept micro management.

De cate ori v-ati gandit sau ati auzit pe altii spunand: "mama ce de capete o sa rup cu skillurile de pe warrioru asta" sau "monku ala n-o sa aiba strop de energie atata timp cat stau cu mesmeru asta pe el", -si dupa aia , la momentul adevarului, capetele nu au putut fi rupte din motive de blind si feintheartedness si cripple, si moncu inamic nu a putut supt de energie din motive care tineau de warrioru inamic care te tupanea asa de rau ca nu apucai sa scoti capul din cutie si terezesti la 50% HP, sau a fost un ranger cu interupt care a ***** tot meciu si n-ai putut sa folosesti 90 din skilluri tot meciul, sau... sau ... sau de o mie de ori sau.

Asemenea lucruri se intampla. Tot timpul. Si e perfect normal, e de asteptat, in fiecare meci in care joci contra cuiva care stie macar pe jumatate sa joace. Acuma diferenta dintre un veteran si un noob, e urmatoarea.

Un noob (prezent ) intra in panica, nu zice nimic, dar nici nu isi atinge scopul care trebuie atins ( e-draineru sta in spate de frica warriorilor, sau merge in fata ca eroul si moare de 3 ori, dar monkul inamic ot are energia full). Se enerveaza, se streseaza, spameaza, seagita, nu mai e atent la joc, se demoralizeaza, cauta vinovati in timpul meciului in loc sa isi vada de treaba, etc.

Un veteran sta calm, analizeaza situatia, reactioneaza la ce vede, isi schimba tactica individuala si face tot posibilul sa isi indeplineazsca scopul dictat de strategia individuala. Face kiting pe warriori, se ascunde dupa fiecare bolovan si colt cand e interupt rangeru pe el, schimba tintele rapid in caz ca "mark"-ul lor se retrage in spatele liniilor inamice si la fel de rapid se intoarce inapoi pe tinta initiala atunci cand revine in raza, foloseste self-healingul la maxim, (ceea ce nu e tot una cu a-l spama), schimba seturile de arme in sfanta veselie atunci cand este e-drained, etc, etc.

In concluzie:
Tactica este suma metodelor folosite pentru a realiza obiectivele cerute de strategie, si variaza extrem de mult de la caracter la caracter, si in cardul echipei in functie de adversar, plansa si strategia adversarului.

2. Skillul individual

Vine doar cu experienta. Si nu e deloc usor, inseamna mult timp jucat pe clasa respectiva, si jucat cu mintea deschisa , cu calm si atentie si cu placere.

Skillul personal este un factor care influenteaza puternic tactica individuala.
Fara a stii sa joci pe o anume clasa primara nu poti aplica diferitele tactici necesare, sau nici macar nu stii care sunt tacticile respective, si prin urmare, nu poti respecta strategia individuala pentru caracterul pe care il joci.

Actiunile ce tin de micromanagement vor trece du timpul din sfera constientului in sfera subconstientului, a reflexului.
In acel moment, si numai in acel moment, jucatorul isi poate folosi atentia pentru a realiza o imagine mentala a campului de joc si isi poate ocupa mintea cu tactica de echipa, in loc sa fie absorbit complet de detliile micromanagementului.

Echipele cele mai bune sunt bne si pentru ca nu au 1 singur conducator de joc , au 8. De ce warmachine si Evil nu vorbesc intre ei in timpul meciului? (daca va uitati la filmele cu ei, o sa vedeti ca de-abia daca schimba 3 cuvinte intr-un meci). Pentru ca nu e nevoie. Sunt in stare sa calculeze individual tactica de echipa corecta, si cel mai important, ajung toti la aceeasi concluzie, cea corecta.
Dar asta este deja mult peste nivelul nostru actual si nu trebuie sa ne batem capul cu asa ceva, pentru ca mai avem nevoie de mult skill individual pana acolo. Si oricum, este ceva ce vine de la sine, fara un efort constient, dupa ce reflexele de micromanagement s-au format bine.

De asta consider foarte important, atunci cand jucam pentru a castiga, cum a fost ierio seara cu buildul de ranger spike, ca fiecare sa joace ceea ce stie mai bine.

Nu ma intelegeti gresit, fiecare este liber sa joace ceea ce doreste in meciurile de antrenament, dar mi se pare comic sa spunem ca jucam pentru a creste in rank si sa avem monci superbi (vezi nr. 6 ) care joaca post de necro sau tagetcaller, in timp ce un target caller care, de bine de rau, e sufletul echpei noastre de spike sa joace post de support ele. Asta se poate face, dar, repet, NU atunci cand vrem sa crestem in rank.

Scorpse a spus ca skillul individiual se dobandeste in Tombs. haideti sa facem Tombs atunci, si sa ne eliberam de presiunea pe care unii o resimt din cauza rankingului. Personal nu am problema asta.

Mai am de spus destule, dar deocamdata vreau sa inchei cu teoria.

Deja sunt in pericol sa trec de 10000 de caractere .

Orthias is offline    Reply With Quote
Old 29-03-2006, 22:38   #3 (permalink)
Registered User

De data asta trebuie sa ii dau dreptate lui Scorpse
Eu cred ca unii joaca caractere/build-uri pe care nu le stapanesc suficient si de acolo probleme mari. Stiu ca am jucat cu buildul nou contra ranger spike. In mod normal respectivii nu aveau voie sa ne pice din cauza hex-urilor si conditiilor de unde am ajuns la prima concluzie. Imi aduc aminte dintr-un guild of the week cu mult timp in urma cum membrii faceau filme cu fraps pentru a putea vedea mai tarziu daca au gresit sau nu. Poate si asta e o idee buna de luat in calcul.

azertiti is offline    Reply With Quote
Advertisment
Reply

Computer Games Forum > Gaming > MMORPGs > Guild Wars

Thread Tools

Posting Rules