Computer Games Forum

Go Back   Computer Games Forum > Tech > Foto > Galerii Artă Foto

Notices

Reply

LinkBack Thread Tools
Old 05-06-2008, 09:54   #21 (permalink)
Registered User

lord_dark's Avatar

Incredibile stereogramele, mai ales a doua din primul post, nu imi vine sa cred cat de real este efectul. Ne-ai putea impartasi si noua secretul realizarii lor?

lord_dark is offline    Reply With Quote
Old 05-06-2008, 10:11   #22 (permalink)
R4W_SX

oldshooterman, e ceva nu chiar in regula cu primele 3 poze. Eu nu am probleme in a vedea stereogramele, mi-am facut o pasiune din asta, vad continutul unei stereograme aproape instant cum ma uit la ea, dar pozele tale stereograms-wannabe nu reusesc sa le vad 3D.

Slang is offline    Reply With Quote
Old 05-06-2008, 10:13   #23 (permalink)
Registered User

lord_dark's Avatar

Se vad incredibil, mai incearca, stai mai departe de monitor.

Old 05-06-2008, 10:42   #24 (permalink)
R4W_SX

M-a luat durerea de cap holbandu-ma si incercand sa ma uit incrucisat, nu pot, nu vad efectu`. Am deschis o pagina cu stereograme (pe care nu le-am vazut in viata mea) si le-am vazut instant continutul.

Slang is offline    Reply With Quote
Old 05-06-2008, 11:06   #25 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Slang View Post
M-a luat durerea de cap holbandu-ma si incercand sa ma uit incrucisat, nu pot, nu vad efectu`. Am deschis o pagina cu stereograme (pe care nu le-am vazut in viata mea) si le-am vazut instant continutul.
Probabil te referi la "autostereograme" (cele cu continut "ascuns"), care au "pasul" (distanta dintre centrele celor 2 cadre) mult mai mic (si in plus sint facute pentru privire relaxata, de obicei), deci solutia ar fi sa te indepartezi de monitor cit mai mult, asa cum ti s-a mai recomandat (ex. lord_dark). Doar cele care necesita ochelari sint usor de vazut pentru toata lumea (dar trebuie ochelarii).

Last edited by oldshooterman; 05-06-2008 at 12:10..

oldshooterman is offline    Reply With Quote
Old 06-06-2008, 11:28   #26 (permalink)
Registered User

lord_dark's Avatar

Un making of a stereogramelor se poate?

Old 06-06-2008, 11:42   #27 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Slang View Post
oldshooterman, e ceva nu chiar in regula cu primele 3 poze. Eu nu am probleme in a vedea stereogramele, mi-am facut o pasiune din asta, vad continutul unei stereograme aproape instant cum ma uit la ea, dar pozele tale stereograms-wannabe nu reusesc sa le vad 3D.
nici eu si am sute de stereograme pe acasa. insa alea sunt cu totul altfel realizate. la astea am incercat 5 minute si am renuntat, plus ca nu vad smecheria. e clar ce ar tebui sa vad. la alea pe care le am eu, nu stii ce vei vedea.

Mandea is offline    Reply With Quote
Old 06-06-2008, 18:10   #28 (permalink)
Registered User

Quote:
Originally Posted by Mandea View Post
nici eu si am sute de stereograme pe acasa. insa alea sunt cu totul altfel realizate. la astea am incercat 5 minute si am renuntat, plus ca nu vad smecheria. e clar ce ar tebui sa vad. la alea pe care le am eu, nu stii ce vei vedea.
Am mai spus, alea se numesc "autostereograme". De ex.: http://shanenj.tripod.com/stereo.html

lord_dark, sint multe informatii pe net despre cum se realizeaza "in principiu". Pe scurt, ideea e sa se culeaga 2 imagini din unghiuri usor diferite, fiecare imagine atribuindu-i-se cite unui ochi pentru a asigura vederea binoculara asupra subiectului respectiv. Problema consta (pe linga anumite reglaje de convergenta) in modalitatea de a furniza fiecarui ochi imaginea corespunzatoare.
Pentru privire incrucisata imaginile pot fi oricit de mari (cu cit imaginea e mai mare efectul e mai spectaculos) dar solicita ochii. Pentru privire relaxata (sau in paralel) distanta intre centrele celor 2 imagini trebuie sa fie mai mica (sau egala) decit distanta interpupilara a privitorului (daca e mai mare trebuie sa te uiti "divergent" si nu cred ca sint multi care pot face asta) ceea ce impune ca stereograma se fie de dimensiuni mici. Daca se foloseste metoda "anaglife" (cu separare in culoare) sint necesari ochelari in functie de culorile alese la separare. (se mai pot utiliza si alte metode care necesita echipamente scumpe cum ar fi ochelari electronici, proiectie in lumina polarizata sau ochelari cu filtre de interferenta).
Am mai spus, pentru colegii de pe forum interesati, pot sa va trimit ochelari anaglifici (produsi industrial, cu filtre rosu-cyan import USA), se subintelege ca sint gratis! (+ niste imagini "anaglife" la rezolutie mai mare care vazute pe ecrane mari sint foarte spectaculoase - ex. pe HDTV mare)
Cele postate le-am lasat putin mai mari pentru ca reducerea in dimensiune si compresia le degradeaza efectul 3D foarte repede.
"Anaglifa" poate fi vazuta si la modul improvizat cu orice filtru rosu intens pe ochiul drept si un filtru cyan (albasru-verde) sau albastru sau verde pe ochiul sting. (chiar daca nu se vede la fel de bine ca si cu ochelarii dedicati, se vede efectul)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	stereograma 3x.jpg
Views:	228
Size:	250.4 KB
ID:	353154   Click image for larger version

Name:	anaglifa-1.jpg
Views:	202
Size:	392.2 KB
ID:	353155  

Old 06-06-2008, 18:17   #29 (permalink)
Registered User

eu le stiu ca stereograme. ca sunt auto sau nu tot aia reprezinta. scopul sunt aceleasi si modul in care le vezi.
la poza a doua, parca mai merge, vad ce e de vazut. dar la prima e dezastru. mie unul totusi , fara suparare, nu mi se par bine facute. adica sunt prea dificile.

Old 06-06-2008, 18:24   #30 (permalink)
Registered User

Chiar le-am "reglat" sa se vada cit mai usor, dar asta e, metoda in sine pune niste probleme in a fi privite, probleme care nu imi apartin. Pasionatii le pot considera ca "surse", putind fi extrase imaginile respective de acolo si folosite pentru alta metoda de observare, dupa preferinte.
Astea de aici le vezi mai usor?: http://www.virtualgalleries.com/page92.html

Last edited by oldshooterman; 06-06-2008 at 18:34..

Old 06-06-2008, 18:39   #31 (permalink)
Registered User

da, mult mai usor. sunt chiar usoare astea. ce imi place mult la autotsereograme cum le spui tu, e ca nu stiu dinainte ce voi vedea. la astea, deja stiu ca e una dintre poze in 3d.

Old 06-06-2008, 18:49   #32 (permalink)
Registered User

Problema e ca "autostereogramele" (nu eu le-am denumit asa...) pot contine doar imagini CGI (computer generated) nu si "poze", deci ca sa vedem fotografiile 3D e nevoie de metodele amintite.

Old 06-06-2008, 18:50   #33 (permalink)
Live For Speed

Andrei221's Avatar

am reusit sa fac faza cu degetu.dar nu pot sa mut focalizarea de pe deget pe imagine..cum se face? daca iau degetu din fata pierd focalizarea

Andrei221 is offline    Reply With Quote
Old 06-06-2008, 19:01   #34 (permalink)
Registered User

trebuie sa te uiti in gol, uitandu-te la imagine si in acelasi timp neuitandu-te nicaieri. incearca sa te focalizezi puternic intr-un punct din fata, in fata ecranului incercand sa suprapui imaginile astfel.
mai e o tehnica, te uiti dincolo de ecran. merg ambele, doar ca vezi efectul 3d pe dos. adica ce era in relief iesit in afara, apare ca bagat inauntru.

Old 06-06-2008, 19:04   #35 (permalink)
Live For Speed

Andrei221's Avatar

cum adica dincolo de ecran?

Andrei221 is offline    Reply With Quote
Old 06-06-2008, 19:21   #36 (permalink)
Registered User

Adica te uiti la un punct situat departe in spatele ecranului (pentru privirea in mod "relaxat") si cind se formeaza a treia imagine (cea din mijloc cind te uiti la imagini alaturate) muti focalizarea pe ea. In combinatia cu 3 imagini de mai sus, cea din stinga+cea din mijloc sint pentru "metoda cu degetul" si cea din mijloc+cea din dreapta pentru cum ti-a explicat Mandea. Pentru a doua varianta trebuie ca imaginile sa nu fie prea mari (ex. trebuie vazute pe un monitor/TV sub 28"/1920/1200, sau te joci cu "autostereograme" gasite pe net (ai o adresa mai sus). Am prieteni care nu le vad orice le faci si explici, asta e. (eu le vad usor in orice varianta)

Old 09-06-2008, 21:09   #37 (permalink)
Registered User

"Portrete..."
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	portret-1.jpg
Views:	112
Size:	189.3 KB
ID:	354217   Click image for larger version

Name:	portret-2.jpg
Views:	92
Size:	130.6 KB
ID:	354218   Click image for larger version

Name:	portret-3.jpg
Views:	100
Size:	142.1 KB
ID:	354219  

Old 09-06-2008, 21:30   #38 (permalink)
Registered User

N0NAME's Avatar

Eu le-am vazut pe toate. Sunt destul de misto.